Kütahya - Aizanoi Antik Kenti

Emir

Moderatör
Moderatör
image


image


image


Aizanoi Antik Kenti Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıktadır. Penkalas (Kocaçay) Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar’ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas 'ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Aizanoi kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı’nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Helenistik Dönem 'de bu bölge değişimli olarak Bergama ’ya ve Bithynia ’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1’nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.

Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi iken, 7’nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ 'da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi 'nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.

Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş,1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nce ilk kazılar yapılmıştır. 1970 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı , 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası , sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.

Zeus Tapınağı

Irmağın batı kıyısına 200 metre uzaklıkta etrafı sütunlu galerilerle çevrili 130,5x112 metre boyutlarındaki alanın ortasında, bir podyum üzerine kuruludur.

8x15 ölçülerinde 120 adet İon ve 4 adet Korint üslubunda sütunlarla dipteras planlı olarak inşa edilmiştir. Frig Tanrıçası Meter Steunene 'ye adanmış olan yer altı cellasına inen ve çatıya ulaşan bir merdiveni bulunmaktadır. Anadolu’daki en iyi korunagelmiş İon düzenindeki tapınaklardan biri olan yapının bezemelerinden özellikle akroterleri ilgi çekicidir. Batı alınlığında orta akroter akant dalları ve yaprakları arasında Tanrıça Kybele 'nin büstüyle bezenmiştir. Doğu alınlık akroterindeyse Zeus büstü bulunmaktadır. Dört sütunlu avlusu ve agorasıyla M.S. 117-138 yılları arasında yapılmış tapınağın ön galeri duvarlarında; İmparotor Hadrian 'i ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius 'u öven yazıtlar yer almaktadır.

Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ‘‘Kütahya Tanıtım Broşürü’’

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Heritage İstanbul’da Aizanoi Antik Kenti tanıtılacak​

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti, İstanbul’da bu yıl 8’incisi düzenlenecek "Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı: Heritage İstanbul"da tanıtılacak.​

25.04.2024 - Kütahya

görüntü


Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Heritage İstanbul Projeler Sorumlusu Osman Murat Akan, geçmişten geleceğe adım atmak için yola çıktıklarını, amaçlarının geçmişe gelecek sağlamak olduğunu söyledi.
Heritage İstanbul’un bu yılki temasının Aizanoi Antik Kenti olduğunu belirten Akan, “Kültür mirasının aslında önemli unsurlarından birisi olan ekonomi ve onun da ilk çıktığı noktalardan birisi olan Ege Bölgesi’ndeki Lidya, ondan sonra da Aizonai’nin olduğu biliniyor. Toplantımızı Roma toprakları ve paranın döndüğü, paranın nominal değerinin bulunduğu yerler olan ve dünyanın ilk borsasının kurulduğu yer olarak bilinen alanda yapmak istedik. Hem bunu Türkiye’ye duyurmak hem CoinTR’yi, hem de bölgesel farkındalığı sağlamak için böyle bir adım attık.” dedi.

Aizanoi’ye özel NFT’ler hazırlanacak​

CoinTR Üst Yöneticisi (CEO) Ali Eşelioğlu da Aizonai Antik Kenti’nin kendileri için ilk kültür miras projesi olduğunu vurguladı.

Aizanoi Antik Kenti’nin daha çok tanıtılmasına yönelik özel seri NFT hazırlattıklarını anlatan Eşelioğlu, şöyle konuştu:

“Kütahya il sınırları içerisinde yer alan ve kültürel yapısıyla sanat ve tarih çevreleri tarafından ikinci Efes olarak adlandırılan bu antik kent, bizim için kıymetli. Aizanoi’nin daha çok tanınması için ve gelecek nesillere daha güzel anlatılması konusunda dijitalleştirilmesi için, aynı zamanda kazı çalışmalarının da kesintisiz devamı için çeşitli fonlar sağlayabilmek bizim önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda ilk olarak aralarında kentin önemli figürlerinden Zeus Tapınağı’nın, borsanın da yer aldığı antik kentten çıkarılmış ve seçilmiş kıymetli eserleri kapsayan 3 tane özel seri ve toplamda 12 tane NFT hazırlatıyoruz. Bu NFT dediğimiz şey aslında bir dijital varlık. Yani benzersiz tek parça özellikli seçilmiş sanat eserleri diyebiliriz.”

Fuara gelen ziyaretçilere Aizanoi NFT’leri hediye edilecek​

Eşelioğlu, 15 Mayıs’ta açılışı yapılacak İstanbul’daki fuarın tüm ziyaretçilerine antik kentle ilgili bir parça NFT hediye edeceklerini duyurdu.

Fuara gelmesi beklenen yaklaşık 10 bin ziyaretçiye hediye edilecek NFT’lerle Kütahya’yı ve antik kenti tanıtmayı amaçladıklarını belirten Eşelioğlu, şöyle devam etti:

“Bu özel NFT’lerin bir tanesini Kültür ve Turizm Bakanımıza hediye edeceğiz. Bir diğerini İstanbul’a fuara konuşmacı olarak gelecek olan UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi Ürdün Prensesi Dana Firas’a hediye etmek üzere hazırlatıyoruz. Bizi daha çok heyecanlandıran kısmı da üçüncü hazırlatacağımız özel NFT. Bu limitli bir seri olacak. Bu NFT tek nadide bir parça olacak ve bunun satışı için bir açık arttırma organize edeceğiz. Açık artırmadan elde edilecek gelirin tamamını kazı alanının çalışmaları için bağışlayacağız. Böylelikle orada da çalışmaların devam etmesini desteklemeye çalışacağız.”

Eşelioğlu, Aizanoi’de özel olarak çekilen fotoğraf ve videoların fuara gelen ziyaretçilere dijital ortamda izlettirileceğini, bunun yanı sıra bu görsellerin sosyal medya platformlarında paylaşılarak, hem yurt içinde hem de yurt dışında bölgenin tanıtımına katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun ise antik kent hakkında bilgiler verdi.
  1. Heritage İstanbul, 15-17 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek.
Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular