Kütahya - Domaniç

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Alıntı: AA
İlçenin yerleşim tarihi M.Ö. 5500-3500 yıllarına kadar uzanmakta olup, merkez ve köylerinde Bizans dönemine ait mezar taşı vb. kalıntılar bulunmaktadır. İlçeye ait ilk kesin bilgiler 13. yüzyıla aittir. Bu dönemde Bizans hâkimiyeti altında bulunan Domaniç, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alaattin Keykubat tarafından 13. yüzyılın son çeyreğinde Söğüt ile birlikte Ertuğrul Gazi liderliğinde Anadolu’ ya gelen Kayı Boyu’ na yayla olarak verildikten sonra Kayı Boyu tarafından Domaniç, yazlık olarak kullanılmıştır.Kayıların, Bizans surlarına yakın bir bölge olan Domaniç’ e yerleştirilmesinin sebebi; Selçuklu sınırlarını Bizans akınlarına karşı korumada başarılı olmalarıdır. Ertuğrul Bey ve oğlu Osman Bey burada zamanla güçlenmiş ve giderek zayıflayan, İlhanlı Devleti’ nin esaretinde kalan, Selçuklu Devleti’ ne karşı bağımsızlık ilan ederek Osmanlı Devleti’ ni kurmuştur.Domaniç; Osmanlı İmparatorluğu döneminde uzun yıllar nahiye olarak Bilecik İli Söğüt İlçesine ve Bursa İli İnegöl İlçesine bağlı kalmıştır. 15 Temmuz 1921 tarihinde Yunan işgaline uğrayan İlçe, 5 Eylül 1922’ de işgalden kurtulmuştur. Cumhuriyetin ilanı sonrası 1932 yılında Kütahya İli Tavşanlı İlçesine bağlanmış, 1 Nisan 1960 tarihinde Kütahya İli’ nin 6. İlçesi olmuştur.
1926 yılında meydana gelen büyük bir yangınla İlçe Merkezi tamamen yanmıştır.Domaniç adı, Osmanlı kroniklerinden Müneccimbaşı Tarihi, Tacü’t-Tevarih, Oruç Bey Tarihi ve Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Domalıç, Aşıkpaşazade Tarihi, İbn-i Kemal ve Peçevi Tarihinde ve Hüdavendigar Livası tahrir defterlerinde ise Domaniç olarak geçer. Domaniç’ in ilk adının ‘Hisarköy’ olduğu söylenmektedir. Domaniç isminin nereden geldiği konusunda kesin bir yazılı belge ve delil olmamakla beraber farklı rivayetler mevcuttur. Domalıç; çıkıntılı, tümsekli tepe veya dağ anlamına gelir. Bu isim Anadolu’ya gelen Türkler tarafından verilmiştir. Bu ismin verilmesinde yeryüzü şekilleri ve yörenin coğrafi konumunun etkili olduğu anlaşılmaktadır. Bazı ecnebi tarih kaynaklarında ve 17. yüzyıl antik haritalarında Domaniç’e ‘Temnos’ denildiği görülür. Bu isim ecnebilerin Domaniç adının kendi dillerindeki telaffuzudur. Bir diğer görüşe göre Sürmeliçukur’ dan Anadolu’ ya gelen Ertuğrul Gazi’ ye yaylak olarak verildiğinde yöreyi gören Ertuğrul Gazi’ nin; “Bu yayla duman içinde Duman-içi yaylaları bizim yurdumuzdur.” dediği Duman-içi ifadesinin zamanla Domaniç halini aldığı ilçenin isminin de buradan geldiği söylenmektedir. Bir başka görüşe göre ise Domaniç adı; bölgeye özgü yetişen büyük alıçlara hitaben Dom ve Alıç kelimelerinin birleşmesinden Dom-alıç adının meydana geldiği şeklindedir.

Domaniç, Kütahya iline bağlı olup, yüz ölçümü 619.008 km²’ dir. İlçenin il merkezine uzaklığı 90 km’ dir. İlçe 29–61 boylam ve 39-80 enlemleri arasında, Ege-İç Anadolu Marmara bölgelerinin birleştiği bir konumdadır. Kuzeyinde İnegöl İlçesi (46 km), doğusunda Bozüyük ilçesi (65 km), güneyinde Tavşanlı İlçesi (40 km) ve batısında Keles İlçesi (70 km) olmak üzere toplam 115 km’ lik mülki sınıra sahiptir. İlçenin denizden yüksekliği 887 metredir. Domaniç’ te İç Anadolu Bölgesinin kırsal iklimiyle Ege Bölgesinin ılıman ikliminin geçiş özelliklerine sahip bir iklim türü hüküm sürmektedir. Genelde yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama yağış miktarı 487,1-701,2 mm/yıldır. Yıllık ortalama nispi nem %73-%57 düzeyinde olup, nemlilik ve kuraklık açısından yarı nemli Marmara iklimi içerisinde yer alır.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular