Malatya - Arslantepe Açık Hava Müzesi

crypton

Paylaşımcı Üye

Arslantepe Açık Hava Müzesi​

görüntü


görüntü



2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi geçici listesine alınmış olan Arslantepe Höyüğü 26 Temmuz 2021 tarihinde Çin’in ev sahipliğinde yapılan UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Malatya’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Irmağı’nın (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Orduzu Mahallesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün Kültür Dolgusu 30 metre yüksekliğindedir. MÖ 5000 yıllarından MS 11’inci yüzyıla kadar yerleşim görmüştür. MS 5-6 yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.
Höyükte yapılan kazılar sonucunda; Geç Hitit Dönemi iki aslan heykeli ile kral Tarhunza’nın heykeli ve bu dönemdeki sarayın duvarlarını üzerine Hitit sanatını, dinini yansıtan çok sayıda taş levha (ortostat) bulundu. Aslan ve kral heykelleri ile bu eserler 1930’lu yıllarda **Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine götürülmüştür ve halen orada sergilenmektedir. Ancak Kralı Tarhunza ile iki aslan heykeli ve duvar kabartmalarının aynı malzemeden yapılmış birebir kopyaları müzenin girişine yerleştirilmiştir.


MÖ 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, MÖ 3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuştur. Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.

Saray kompleksinde arsenikli bakır alaşımlı, gümüş kakmalı dünyanın şimdiye kadar bulunabilen ilk kılıçları ile sarayın hemen yanında MÖ 2900 yılına tarihlenen önemli bir kişinin (belki bir kralın) mezarı da ortaya çıkarılmıştır. Mezardaki zengin ölü hediyeleri ve mezarı kapatan taş kapak üzerinde bulunan kurban edilmiş 4 genç insan cesedi, bu mezarın bir kral mezarı olduğunu düşündürmektedir.

Kaynak: Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 

Ekli dosyalar

  • 46013F67-9AB7-47DC-8C27-769E3FE1BA04.jpeg
    46013F67-9AB7-47DC-8C27-769E3FE1BA04.jpeg
    123.7 KB · Görüntüleme: 0

Malatya’daki Arslantepe’de 6.400 Yıllık Dev Fırın Bulundu​

Anadolu’da ilk şehir-devletin kurulduğu yer olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nde, yaklaşık MÖ 4.400’e tarihlenen büyük bir fırın bulundu.

arsfirin1

Arslantepe Höyüğünde ortaya çıkarılan fırın MÖ 4.400 ila 4.200 yıllarına tarihleniyor.​

Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5.500 yıllık tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla bilinen ve 2014’te Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren Arslantepe Höyüğü, 2021 yılında kalıcı listeye dahil edildi. Milattan önce 5.000’li yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini barındırıyor.

Geçmiş yıllardaki kazılarda, Geç Hitit dönemine ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyükte, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten saray ve 2.000’den fazla mühürle, Anadolu’da “ilk şehir devleti”nin yapıları ortaya çıkarıldı.

Duvarlarında gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini barındıran Arslantepe’de, Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlekler de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.

(Arslantepe’deki 5.000 Yıllık Küp Mezar Müzede Sergileniyor)​

Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde binlerce yıl boyunca insanlara ev sahipliği yaptı.

2024 yılı kazı sezonunda ise höyükte yapılan çalışmalar sırasında, MÖ 4.400 ila MÖ 4.200 yıllarına tarihlenen büyük bir fırın ortaya çıkarıldı.

arsfirin2

Arslantepe Höyüğündeki fırının, kalabalıklar tarafından kullanıldığı düşünülüyor.​

Höyüğün batı kısmında bulunan yaklaşık iki metrelik fırın, Geç Kalkolitik olarak adlandırılan bir dönemde inşa edilmişti.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, bölgede iki ve üç odalı evler ve içinde fırın bulduklarını söylüyor.

Restelli, “Çok güzel bir fırın, durumu çok iyi, çok büyük, iki metreden fazla. Fırın yemek pişirmek için. Farklı ailelerin bu fırını kullandıklarını düşünüyoruz. Tek bir ev için değil belki akrabalar beraber kullandı, gerçekten çok büyük fırın, bir aile için normal değil.” diyor.

Geç Kalkolitik döneme ait tabakalarda, MÖ 3.600’lü yıllara ait mühürler de bulundu. Mühürlerden bir tanesi kırmızı taştan, diğeri ise kemikten yapılmış. Araştırmacılar höyükte normalde mühür baskıları bulduklarını ama bu sefer nadir olarak mühür bulduklarını söylüyor.

Höyükte aynı zamanda geçtiğimiz yıl ortaya çıkartılan Orta Çağ’a ait mezarlarda da kazılar devam ediyor. Araştırmacılar bu mezarlarda bilezik, küpe ve boncuk gibi birçok esere rastladı.

Kaynak: Arkeofili
 

İtalyan arkeolog 28 yıldır Arslantepe’de tarihin izini sürüyor​

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan Malatya’daki Arslantepe Höyüğündeki kazılara ilk defa 1996’da üniversite yıllarında katılan ve şu an kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, Malatya’yı evi gibi görüyor.​

thumbs_b_c_73105ce694f0c16c909ca7a000a5cec0


Üniversite öğrencisiyken kazılara katılan Restelli, Arslantepe’deki ilk yılını dün gibi hatırlıyor. Aradan geçen zamanda birlikte çalıştığı isimleri de sık sık anımsayan İtalyan arkeolog, akıcı Türkçe konuşmasıyla da dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Restelli, AA muhabirine, höyükteki kazılara ilk defa 1996 yılında öğrenci olarak katıldığını hatırlattı.

Arslantepe Höyüğü Kazıları Onursal Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin Roma La Sapienza Üniversitesinden hocası olduğunu ve kazılarla bu sayede tanıştığını anlatan Restelli, kazı alanına ilk geldiği anı unutamadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“İlk geldiğim yıl, çok özel bir yıldı çünkü kral mezarı bulmuştuk. Çok şanslıydım, geldim ve çok heyecanlı buluntuda çalıştım. 1996 yılından bu yana her yıl geliyorum. O günlerle ilgili hatırladıklarımı söylemek zor, Arslantepe benim için ev gibi oldu, hayatım burada. Yaklaşık 30 yıl geçti ama sanki dün gibi. Arslantepe’den önce bir hayat hatırlamıyorum. Her zaman buradaydım gibi hissediyorum. Burası önemli ve sevdiğim bir yer. Arslantepe kazılarında çok malzeme çıkıyor, burada iş bitmez.”

02.05_11_New folder_New folder_20240911_2_65472194_104648137

“Ben çocuğumu buraya getirdim, burada büyüdü”​

Kazı ekibiyle ilgili “Tam bir aileyiz” diyen Restelli, şöyle devam etti:

“Ben çocuğumu buraya getirdim, burada büyüdü. Cuma günü bizim tatil günümüz ama hep beraber bir yerlere gidiyoruz. Sabah akşam beraberiz. Aile olmak iş için çok önemli. Ekibimizi seçerken uzman arkeolog olmasına dikkat ediyoruz, bir diğeri ise beraber rahat çalışmak, bunu da çok önemsiyoruz. Kazı ekibini seçerken sadece iş olarak bakmak yetersiz kalıyor, insanlık da çok çok önemli. Biz burada her zaman çok rahat çalıştık. Benden önceki kazı başkanı Marcella da ben de hem profesyonel hem de karakter ve insanlık olarak ekibi böyle seçiyoruz.”

Kazıya katıldığı ilk günlere dair anılarını paylaşan Restelli, “Kral mezarını bulduktan sonra gece ve gündüz bir kişi kontrol için mezarın başında kaldı. ‘İnce Mehmet’ dediğimiz, Mehmet Ekin isimli bir işçimiz vardı. İnce Mehmet neredeyse her gece mezarın yanında yattı. Onu unutamıyorum. O zamanlar hava çok soğuktu ama İnce Mehmet haftalarca orada kaldı. Biz sabahları ona kahve götürürdük. İş olarak dolu ve özel zamanlardı.” diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Arslantepe Höyüğü Karşılama Merkezi inşaatında sona gelindi​

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü için inşasına başlanan karşılama merkezinin yapımında sona gelindi.​


Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, inşaat çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı, bin 330 metrekaresi kapalı, toplam bin 650 metrekare inşaat alanına sahip olan Arslantepe Höyüğü Karşılama Merkezi, idari birimler, çok amaçlı salon, kafeterya ve simülasyon merkezi olmak üzere dört ana birimden oluşuyor.

09_2024_16092024_arslantepe750


Bütün birimleri ortak bir fuayede buluşturan yapı, tunç çağı yerleşimlerine atıfta bulunur şekilde tasarlandı. Farklı yüksekliklerden oluşan merkez, geleneksel ve modern malzemelerden oluşan karma sistemle inşa edildi.

Belediye Başkanı Sami Er, Genel Sekreter yardımcıları Nusret Mum ve Seyithan Tekin ve ilgili şube müdürleri ile alanda incelemede bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

09_2024_16092024_sami_


Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen Başkan Er, karşılama merkezindeki çalışmalarının yüzde 99 oranında tamamladıklarını belirtti.

Er, “Çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte çok kısa bir süre sonra hizmete alma aşamasına gelmiş olacağız. Çok güzel bir merkez yapıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yapacağız. Simülasyon merkeziyle ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığımız bir çalışma gerçekleştirecek.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Ekli dosyalar

  • thumbs_b_c_02adc657263fd9cb644a05f98947aed9.jpg
    thumbs_b_c_02adc657263fd9cb644a05f98947aed9.jpg
    125.4 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular