Manisa - Ahmetli

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Alıntı:
İlçemiz sınırları içinde, Milattan önceye ait bir yerleşim bölgesi görülmemektedir. Bununla birlikte, Hititlerin, İyonların, Frigyalıların, Lidyalıların, Perslerin, Makedonyalıların, Romalıların, Bizanslıların ve Selçukluların ilçemizin de içinde olduğu bu coğrafyada yaşadıkları bilinmektedir. Fakat ilçemizde, Lidyalılardan kalan Tümülüsler (höyük-mezar) dışında bu kavim ve devletlere ait herhangi bir iz bulunmamaktadır. Ancak Miletos ve Efesus’tan başlayan, Orta Anadoludan Kızılırmak’tan geçerek Mezopotamya’ya giden “Kral Yolu” ilçemizin içinden geçmektedir.

1313 yılında Saruhanoğulları, Manisa’yı Bizanslılardan aldıktan sonra, güvenliği sağlama ve düşman tehlikesini önlemek için Karaca Bey komutasında bir kuvveti Ahmetli ve yöresine göndermiştir. Bu kuvvet, önceleri Ahmetli’nin güneyindeki bugünki Güldede Mezarlığı yamaçlarına yerleşmiştir. Düşman tehlikesi kalktıktan sonra Karaca Bey, mahiyetiyle dağ eteklerinden ayrılarak ilçemizin bu günkü Kurtuluş Mahallesinin bulunduğu yere yerleşmiştir. Daha sonra başka yerlerden gelenlerle burası bir köye dönüşmüştür. Gelenlerin içinde Rumlar da bulunmaktadır. Nitekim, 1877 Osmanlı-Rus Savaşında Ruslara mağlup olan ve Osmanlıya sığınan Çerkezler de Ahmetli’ye yerleşeceklerdir.

Saruhanlılar zamanında köy olan Ahmetli’nin o zamanki adı resmi kayıtlarda Karacalar (Ilıca) olarak geçmektedir. Karacalar Köyü, 1870 yılı sonlarına doğru resmen nahiye olmuş ve “Seyit Ahmetli” adını almıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra “Seyit Ahmetli” adı değiştirilerek Ahmetli olarak resmi kayıtlara geçmiştir. Bu ismin nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle brlikte çeşitli kaynaklarda Karaca Bey’in adının Ahmet olduğu iddia edilmekte (Karaca Ahmet Bey veya Seyit Ahmet) ve bu ismin oradan geldiği ileri sürülmektedir.

Başbakanlık Arşiv Dairesinin 166 numarasında kayıtlı H. 937-iS. 1530 tarihli defterin 466. sahifesinde “Sart Kazası Sipahilerinin” zeameti olan köyler arasında Ahmetli ve Yaraşlı köylerinin isimleri de vardır. Bu zeametin 100-109 akçelik hasılatı bulunduğu görülmektedir. Sart 49, Ahmedli 13, Yarışlu 7 vergi haneliktirler. Yine o yıllarda 13 hane ve 2 mücerretten (yalnız yaşayan) oluşan Ahmetli Köyü (tahminen 67 kişi), XIX. yüzyılın Saruhan Sancağına ilişkin ilk nüfus sayımlarından olan 1835 tarihli nüfus yoklama defterine gore, 95 Müslim ve 45 gayr-ı Müslim olmak uzere toplam 140 nüfusu bünyesinde barındırmaktadır. Bu tarihte Ahmetli’de ayrıca Derici Aşiretinden oldukları ifade edilen 22 erkek nüfus daha bulunmaktadır.

1875 yılında demir yolu hattının Köyün merkezinden geçmesi ile Ahmetli’nin önemi artmış ve ilk belediye teşkilatı 1875 yılında kurulmuştur. Kaynaklardan anlaşıldığına göre Ahmetli, II. Abdülhamit döneminde, 1894’te, büyük bir deprem felaketi yaşamış ve harap olmuştur.

Ahmetli, 1919 ile 1922 yılları arasında Yunanlıların işgaline uğramıştır. Yunanlılar, bu işgaller sırasında Ahmetli ve çevresindeki diğer köyleri ateşe vermişlerdi. 07 Eylül 1922 tarihli Resmi Tebliğde şöyle denilmektedir: “Düşman, gerek Salihli’yi gerekse Salihli’ye civar olan bütün köyleri yakmış ve adeti olduğu üzere Müslüman halkı, insanlıkta örneği görülmeyen bir kötülükle ve feci bir biçimde öldürmüş ve yakmıştır.”.

Ahmetli, 19 Haziran 1987 gün ve 3392 sayılı * *la ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kaynak:

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular