Mersin - Silifke - Cennet Cehennem Obrukları

Emir

Moderatör
Moderatör
Silifke İlçe Merkezinde 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos’uın (Kızkalesi) 5 km batısında yer almaktadır. Yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiş doğal (obruk) oluşumlardır.

image


CENNET OBRUĞU

Doğal yollarla oluşmuş iki doğa harikasından biri olan elips şeklindeki cennet obruğun ağız kısmının açıklığı 250 x 110 metredir. Derinliği 70 metre olan oluşumun taban kısmının güney tarafında 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir ınağara girişi vardır. Mağaranın giriş kısmında dikdörtgen planlı, blok kesme taşlarla yapılmış küçük bir kilise bulunmaktadır. Kiliseye basamakla ulaşım sağlanmaktadır. Obruğun taban kısmına 450 basamakla ulaşılmaktadır.

CEHENNEM OBRUĞU

Cennet obruğunun 75 m kuzeyinde yer almaktadır. Ağız çapı 75x50 ölçülerindedir. Obruğun dış kenar kısımları iç bükey bir oluşuma sahip olduğundan söz konusu çöküğe inmek mümkün değildir. 128 metre derinliğe sahiptir. Yunan Mitolojisine göre Zeus alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u buradaki bir kavgada yendikten sonra onu Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapseder.

MERYEM ANA KİLİSESİ

Cennet Obruğunun içerisinde yer alan mağaranın giriş kısmında blok kesme taşlardan, dikdörtgen planlı düz damlı olarak doğu - batı şeklinde inşa edilmiştir. Yapının kuzey ve güney uzun kenarlarında altışar adet kemerli pencere açıklığı mevcuttur. Kilisenin batı kısmında kalan giriş kapısı üzerinde yer alan dört satırlık yazıttan kilisenin Paulus adında dindar bir şahıs tarafindan Meyvem Ana’ya itafen yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kilisenin doğu kısmındaki apsisi ile bu apsisin iki yanında bulunan keşiş odalarının üzeri kubbe ile örtülüdür. Apsisin kubbesi ve iç duvar kısımları fresklerle süslenmiş durumdadır. Fresklerde Hz. İsa ve havarileri işlenmiştir. Kilise yapısı M.S 5. yüzyıla tarihlenmektedir.

ZEUS TAPINAĞI

Cennet Çöküğü’nün güney ucunda yer almaktadır. "Tapınağın ilk evresi Helenistik Döneme tarihlenmektedir. Dor düzeninde yapılmış olan Tapınağın kuzey duvarındaki insutu durumunda olmayan taşlara Hellenistik ve Roma dönemlerinde görev almış 130 din adamının adları yazılmıştır. Tapınak Hıristiyanlık döneminde kiliseye çevrilmiştir. Tapınağın güney kısmının duvarı mevcut değildir.

image



Asansörün olmadığı yıllarda Cennet obruğuna inmiştim. İnişi güzel fakat çıkışı bir hayli yorucuydu. 2007 yılıydı. Şimdi asansörle inip çıkmak daha zahmetsiz. O yıllarda zahmetliydi fakat tarihi ve doğal güzelliklere ulaşmak için zahmete girilirse daha anlamlı olur diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular