Mersin - Silifke - Tisan Adası

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Özellikle yaz mevsiminde tatil severlerin en çok ziyaret ettikleri destinasyonlardan biri olan Tisan Adası Mersin’de bulunan küçük bir adadır. Mersin Tisan Adası tertemiz plajı, masmavi denizi ve üzerinde bulunan tarihi kalıntıları ile gelenleri kendisine hayran bırakır.

Akdeniz’in saklı cennetlerinden biri olan Tisan, sahil kısmındaki beyaz evleri ve yemyeşil çam ormanları ile ziyaretçilerine Bodrum’u anımsatır. Kuşbakışı olarak bakıldığında büyüleyici bir manzaraya sahip olan Tisan Koyu maviyle yeşilin buluştuğu ülkemizin ender koylarından biridir.

Tisan Adası Tarihi

Tisan Adası tarihi ile de son derece ilginç bir bölge. Adanın geçmişi çok eskilere dayanır. Günümüzde Tisan adıyla anılan bölgede M.Ö. 7. Yüzyılda kurulmuş bir antik kent bulunur. Antik kent ilk dönemlerde bir Yunan kolonisi konumundayken sonraki dönemlerde birçok farklı medeniyete kapılarını açmıştır. Adayı gezerken antik kent kalıntılarına sıkça rastlayabiliyorsunuz.

Bölgenin yakın dönemde keşfedilmesi de yine bir hayli ilginç bir hikâyeye dayanıyor. Kıbrıs barış Harekâtı sırasında helikopterle bölgede uçuş yapan bir Albay adayı fark ediyor. Sonrasında bölgeyi ziyaret eden Albay arkadaşları ile bir araya gelerek Tisan Yapı Kooperatifi’ni kuruyor.

1976 yılında bölgede bir site inşa edilmesi ile birlikte yarımada da ismini bu yapı kooperatifinden alıyor. Zamanla tatil yapmak için gelen yazlıkçıların evlerinin çoğalması ile birlikte de Tisan, hem yurt içi hem de yurt dışından gelen ziyaretçiler için vazgeçilmez bir tatil mekânı oluyor.

Tisan Adası Gezilecek Yerler

Plajlar

Tisan Adası tatilcilerin genellikle bölgede bulunan plajlar için tercih ettiği bir bölge. Tisan’ın çam ağaçlarıyla kaplı yeşil doğasının eşliğinde berrak ve mavi denizinde yüzmek gerçekten de ziyaretçilere bambaşka bir tecrübe kazandırıyor. Adanın deniz keyfini doyasıya yaşayabileceğiniz plajları ise şu şekilde:
  • Tisan Plajı: Mersin’in güzel koyları arasında bulunan Tisan Plajı adeta cennetten bir köşeyi andırıyor. Mavinin binbir tonunu bir arada görebileceğiniz, çam ağaçlarının bir hediyesi olan tertemiz havasını doya doya içinize çekebileceğiniz plaj, huzuru arayanların ortak buluşma noktalarından biri olarak tercih ediliyor.
  • Tisan Flamingo Koyu: Flamingo Koyu’nun ulaşımı oldukça zorlu olduğundan bakir kalmış koylardan biridir. Flamingo Koyu’na ulaşmak için kayalık bir yoldan geçerek zor bir tırmanış gerçekleştirmeniz gerekiyor. Macera severlerin çok sevdiği bu Tisan Koyu Aphrodisias Antik Kenti’nin aşağı kısımlarında bulunuyor.
  • Tisan Kadınlar Plajı: Kadınlar plajı adından da anlaşılacağı üzere yaz aylarında yalnızca kadın ziyaretçilere açık olan bir plajdır. Plaj içinde duş ve tuvalet imkanları bulunur.
  • Tisan Akvaryum Plajı: Her ne kadar plaj olarak adlandırılsa da burası esasen el değmemiş bir koydur. Akvaryum Koyu’na maalesef karayolu ile ulaşım imkanı bulunmuyor. Adada bulunan özel teknelerle veya Tisan merkezden yaklaşık 1 saat süren patika bir yoldan Akvaryum Koyu’na ulaşabilirsiniz.

Bizans Kilisesi

Turistik bir bölge olmasının yanı sıra tarihi kökleri sebebiyle Mersin Tisan Adası aynı zamanda birçok eski kalıntıya da ev sahipliği yapıyor. Bizanslılardan kalma bazilika tabanlı kilise ve Tisan Bizans Kulesi geçmişten günümüze kadar gelebilen bu kalıntıların içinde en önemlileri olarak gösteriliyor.

Tarihi Bizans Kilisesinde bolca mozaik taş bulunduğundan burası mozaikli kilise olarak da biliniyor. Mozaiklerdeki bitki ve hayvan figürlerinin yanında taşların üzerine kazınmış kitabe de oldukça fazla ilgi çekiyor. Bugün halen mozaiklerin üzerlerinde bulunan tüm motifler açığa çıkarılmadığı için birçok mozaiğin üzeri koruma amaçlı olarak örtülmüş durumda.

Aphrodisias Antik Kenti

Aphrodisias Antik Kenti, aslında Tisan’ın ta kendisidir. Bugün Tisan adıyla anılan yerleşim yeri geçmişte Aphrodisias Antik Kenti olarak bilinmekteydi. Romalılara, Bizanslılara ve daha pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Aphrodisias Antik Kenti ünlü kraliçe Afrodit’e adanmıştır.

Doğusunda ve Batısında iki tane limanı olan bu antik kentte Roma, Bizans ve Yunan medeniyetlerinden kalma birçok tarihi eser bulunuyor.

Kösrelik Adası

Aphrodisias Antik Kenti’nin doğu tarafında bulunan koyda konumlanan Kösrelik Adası’nın kuzeybatı burnunda bir iskele bulunuyor. Adanın tepe bölgesinde yer alan kayaya oyulmuş yol ise ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

Bunun haricinde adada kiliseden kalma sütunlar, bu sütunların kaideleri ve ne için yapıldığı henüz tespit edilmeyen çeşitli yapı kalıntıları mevcut. Tarihin gizemli dehlizlerinde yolculuk yapmak isteyenler için Kösrelik Adası görülmeye değer bir destinasyon.

 
Son düzenleme:
Tisanda bir grup kayseri asıllı ankaralılar kadınlar koyu adı altında halkın kullanımına açık olan koyu kendi söylediklerine göre tapularına geçirmiş, koya giden tek araç yoluna bekçi kulubesi ve kapı koyarak kamu malını zimmetlerine geçirmişlerdir. Burada kendilerine duş ve wc yapmışlardır. Site üyesi olmayan ve vergisini veren hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı burada ne denize girebilmektedir nede duş ve wc imkanından faydalanabilmektedir. 5 yıl önce tisana girişte yasaktı kavga dövüş açıldı şimdi buraya el koymaya devam ediyorlar elbet burasıda tüm halkın kullanımına açılacaktır. Buraya gelen araç plakalarını alıp trafik şubedeki tanıdıkları vasıtasıyla ceza kestiriyorlar. Bir elin parmağını geçmez bu grup kendilerini ne zannediyorlar. Havuzunu yaparsın evinin önüne deniz suyuyla doldurursun, güneşleneceksende kendine bir solaryum cihazı alırsın evinde güneşlenirsin paranız var. Havuzu deniz suyuyla doldururken "kendilerine bağladılar hortumuuuu"derler diyemi korkuyosunuz anlayamadık
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular