Muğla - Fethiye

Emir

Moderatör
Moderatör
Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6. YY.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö.333 (4.YY.) tarihinde kent Büyük İskender’e teslim olmuştur. Büyük İskender’in ölümünden sonra Telmessos bir süre Mısır Kralı Ptalomus’un egemenliğinde kaldıysa da daha sonra Roma İmparatorluğu’nun işgaline uğramış ve kentin adı bu dönemde “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) ismiyle anılmıştır. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra Fethiye (Meğri) Doğu Roma/ Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde kalmıştır. 1282 yılında Menteşe Beyliğinin kurucularından Menteşe Bey, Meğri’yi Bizanslıların elinden almıştır. 1424 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde halk arasında Beş kaza diye anılan Meğri (Makri); 1874 yılında Menteşe Livasına bağlı bir kaza haline dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam’dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.

ÖLÜDENİZ


Dünya turizminin en önemli destinasyonlarından; Ölüdeniz Kumburnu Milli Parkı ve Belceğiz Plajı, Fethiye ilçe merkezine 15 km uzaklıkta olup, yamaç paraşütü için elverişli konumu ile Babadağ’ın eteklerinde yer alıyor. Belceğiz Plajında deniz, kum ve güneşten yararlanırken her türlü su sporunu yapabileceğiniz imkanları da sunuyor. Ayrıca, plajdan kalkan günübirlik teknelerle dünyaca ünlü Kelebekler Vadisini ve Ölüdeniz koylarını keşfedebilir, Akdeniz’in en güzel koylarında serinleyebilirsiniz.

ÇALIŞ PLAJI

fethiye_calisplaji.jpg


Fethiye ilçe merkezinden 5 km uzaklıktaki Çalış Plajı, ilçenin en önemli konaklama ve eğlence merkezlerinden birisidir. Hemen karşısında, Şövalye Adası yer alır. Çalış Plajı’na Belediye otobüsleri ve dolmuşların yanı sıra, dolmuş tekneler ile denizden de ulaşım sağlanması tatilcilere kolaylık sağlamaktadır. Kaplumbağalarının en önemli yuvalama bölgelerinden biri olan Çalış Plajı, bugüne kadar 219 türün tespit edildiği, Çalış Doğa Parkı-Kuş cennetini de kapsıyor. Fethiye de gün batımı deyince ilk akla gelen yer olma özelliğine de sahiptir.

KAYAKÖY

fethiye_kayakoy.jpg


Kaya Köyü, antik Karmylassos’tan günümüze uzanan, farklı kültürlerin birbiri ile kaynaştığı; yamaçların üzerinde birbirinin ışığını kesmeden yapılmış tipik Akdeniz mimarisi örneği taş evler, kiliseler, okullar, şapeller, iş atölyeleri, diğer yapılar ve dar sokakları ile görsel bir şölen sunmaktadır. Lozan Antlaşması sonrası, Rumların mübadele sonucu gönderilmesiyle köy bugünkü hayalet kent görünümünü almıştır. Köyde, pek çok konaklama tesisi, et lokantaları, gözlemeciler ve şarap evleri hizmet vermektedir.

AMİNTAS KRAL MEZARI

fethiye_amintas.jpg


Şehir merkezinde Likya döneminden (M.Ö. 4. yüzyıl) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarıdır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılır. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yüzyıl alfabesi ile ‘‘herpamiasoğlu amintas’’ yazılı olan mezar şehrin simgesi haline gelmiştir. Buradan Fethiye ve körfez manzarası görülmeye değerdir.

KELEBEKLER VADİSİ

fethiye_kelebekler.jpg


Fethiye’nin en güzel koylarından birisi olan “Kelebekler Vadisi”, ilkbahardan başlayarak dokuz-on ay boyunca 30 tür gündüz ve 40 tür de gece kelebeğinin yaşam alanıdır. Vadiye Ölüdeniz’den kalkan servis tekneleriyle, yarım saatlik bir yolculukla gelinebilmektedir. Ayrıca, Ölüdeniz’den günü birlik tur yapan teknelerin de mola verdiği duraklardan birisidir. Vadiden yukarıya doğru yapılacak kısa bir yürüyüşle şelale görülebilmektedir.

GEMİLER KOYU VE ADASI

fethiye_gemiler.jpg


Zeytin ve çam ağaçları ile süslü Gemiler Koyu, günübirlik ziyaretçilerini ağırlıyor. Koyun tam karşısında bulunan Gemiler Adası’nın erken Hıristiyanlık döneminde önemli bir ziyaret merkezi olduğu ve denizler azizi Nicholas’ın bu adada yaşadığı anlaşılıyor. Gemiler Adası (St. Nicholas) na bir tekne ile geçilerek, Bizans döneminden kalma kalıntılar ziyaret edilebilir.

SAKLIKENT

fethiye_saklikent.jpg


Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde bulunur. Gerek iklim koşullarıyla, gerek doğal güzellikleriyle, flora ve faunasıyla, konumuyla, dünyaca ünlü Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama yaptığı İztuzu plajıyla, uzun yıllar tarihe tanıklık etmiş Kaunos Antik kentiyle,Çamur Banyolarıyla, lezzetli deniz ürünleri ve eğlenceli ortamıyla sosyal hayatın ve doğa turizminin gözde tatil merkezidir.

YEŞİL ÜZÜMLÜ KÖYÜ VE CADİANDA ANTİK KENTİ
fethiye_yesiluzumlu.jpg


Fethiye‘ye 18 km olan Üzümlü Köyü’nün tarihi M.Ö. 5. yüzyıla dayanmakla birlikte, Likya dönemi, Hellenistik dönem, Roma dönemi ve Osmanlı dönemlerinde kentte yaşam devam etmiştir. Cadianda ören yerinde iki atletizm festivalinin yapıldığı bilinen tiyatro, tapınak, stoa ve bir çok sarnıç bulunmaktadır. Ayrıca köyde dastar denilen coğrafi işareti bulunan geleneksel yöntemlerle dokunan ipekli ve pamuk dokuma atölyeleri de ziyaret edilebilir.

LİKYA YOLU

fethiye_likyayolu.jpg


Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya dek uzanan, tarihte Likya olarak bilinen Teke yarımadasının patikalarından oluşan yürüyüş güzergahıdır. Likya Yolu yürüyüş rotası 509 km ile dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından bir tanesidir. Yol yürüyüşçülere hem eğlenceli hem de tarihsel bir yürüyüş fırsatı sunmakta olup, yol üzerinde yaklaşık 20 antik kent bulunmaktadır. Ayrıca bu yürüyüş esnasında yürüyüşçüler doğayla iç içe vakit geçirilebilirler.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

fethiye_yamac.jpg


Dünyaca ünlü Ölüdeniz Babadağ, yamaç paraşütü için dünyanın en iyi uçuş noktalarından biri sayılıyor. Babadağ’dan yapılan uçuş, Ölüdeniz ve çevresinin muhteşem güzelliğini farklı bir boyuttan gözler önüne seriyor. Yaklaşık 25 dakika süren uçuş rotasında Kelebekler Vadisi’nden Kaya Köyüne kadar uzanan bir görüş açısı ve doğanın bu bölgeye sunduğu etkileyici güzellikler bulunurken, iniş bölgenin gözdesi Ölüdeniz Belceğiz Plajına yapılmaktadır.

FETHİYE TEKNE TURLARI

fethiye_tekne.jpg


Fethiye bölgesinde günübirlik olarak düzenlenmekte olan tekne turları; Akdeniz’in eşsiz doğasına sahip mavi ve yeşil koylarında yüzme fırsatı sunmaktadır. Fethiye merkezden günübirlik gezi tekneleri ile 12 Adalar denilen Göcek adalarına günlük turlar düzenlenmektedir. Ölüdeniz Plajından kalkan Kelebekler Vadisi’ni de içine alan 6 Ada turları da düzenlenmektedir.

JİP SAFARİ

fethiye_jipsafari.jpg


Fethiye de eğlence ve adrenalin dolu bir aktivite olan jip safari turu bölgenin vazgeçilmezlerindendir. Tüm gün süren tur boyunca Saklıkent bölgesindeki doğal güzellikler görülmekte olup, Likya federe birliğinin spor kenti olan; stadyum, Gymnasyum, Palaestra, hamam, tiyatro kalıntılarının bulunduğu Tlos antik kenti ziyaret edilmektedir.

Kaynak:
 


Muğla Fethiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken harika bir plaj ve doğa harikası Ölüdeniz. Ölüdeniz Kumburnu plajı mavi lagün olarak da biliniyor. Türkiye’deki en güzel plajlardan bir tanesi gidilecekler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Lagün, fırtınalar sırasında bile mükemmel durgunluğu ile ünlüdür. Lagünün sakinleştirici sularını ve ulusal bir doğa rezervinde ortamı deneyimlemek için Ölüdeniz’i ziyaret edin. Sualtı mağaralarında tüplü dalış yapın, yakındaki Babadağ’ın zirvesinden yamaç paraşütü yapın ya da kıyıdaki bir plajda uzanın ve Turkuaz Sahilinde güneşin ve sıcaklığının tadını çıkarın.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular