Muğla - Kavaklıdere

Emir

Moderatör
Moderatör
Milattan Önce 3600’lü yıllarda Karia adı ile anılan Muğla ve çevresinde, tarih boyunca Dorlar, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu hakimiyet kurmuşlardır.

Bölgeye Türklerin yerleşmesi 1071 Malazgirt zaferinden sonra başlamış, 13. yy’da Menteşe Bey, Muğla ve çevresine hakim olmuş, bu tarihten sonra Muğla ve çevresi bu beyin adıyla adlandırılarak Menteşe olarak anılmaya başlanmıştır.15. yy’da, II. Murat döneminde kesin olarak Osmanlı İmparatorluğuna katılan Muğla yöresi, 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetine bağlı Menteşe(Muğla) sancağının içinde yer almıştır.

I. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Sevr Barış Antlaşması’na dayanan İtalyan birlikleri, 1919-1921 tarihleri arasında yöreyi işgal etmiş, 5 Temmuz 1921 tarihinde bölge, Kurtuluş Savaşı sona ermeden işgalden kurtarılmıştır.

Kavaklıdere İlçesinin tarihi, yazılı kaynak bulunmamasından dolayı büyük ölçüde sözlü kaynaklara dayanmaktadır. Rivayete göre Kavaklıdere, adını, içinden geçen dereden ve etrafının yöre halkının ‘Kavak’ adını verdiği çınar ağaçlarıyla çevrili olmasından almaktadır. Yöreye ilk yerleşenlerin 17. yüzyılın başlarında Karakeçili Yörükleri’nden gelen Türkmenler olduğu iddia edilmektedir. Bölgeye daha sonra Denizli, Denizli-Tavas, Muğla, Uşak-Eşme, Uşak-Karahallı, Kaz Dağları dolaylarından Türkmen ailelerin gelerek yerleşmesi ile köy yapısı oluşmuştur. 1990 yılında ilçe teşkilat yapısı oluşturulmuştur.

HYLLARİMA ANTİK KENTİ

kdere_hyllarima.jpg

İlçenin Derebağ Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Hyllarima antik kentinde kazı çalışmaları 2022 yılında Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Kavaklıdere Belediyesi işbirliğiyle Mart ayı itibariyle başlamış ve halen devam etmektedir. Hyllarima, bölge yerleşimleri arasında kalıntıları korunarak bugüne ulaşmış ender kentlerden biridir.
Marsyas (Çine Çayı) ve Harpasos (Akçay) Vadileri arasında dağlık bir alanda yer alan kent, Menderes vadisini İç Karia ve oradan da kıyı kesimlere bağlayan önemli bir geçiş noktası üzerinde yer alır. Kentteki ilk yerleşimin tarihi Hitit dönemine (Günümüzden 3500-4000 yıl önce) kadar gitse de günümüzde ayakta kalan yapılar Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine aittir.

ASARCIK

kdere_asarcik.jpg


3.500 yıllık geçmişi olduğu bilinen Kavaklıdere İlçesi Çayboyu Mahallesindeki Asarcık Tepesi’nde arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Muğla Valiliği’nin desteğiyle; Muğla Müze Müdürlüğü, Kavaklıdere İlçe Belediye Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile kazı çalışmaları yürütülmektedir.

YERKÜPE MAĞARASI VE MESİRE YERİ

kdere_yerkupe.jpg


Yerküpe yaylası; asırlık çınarları, buz gibi doğal kaynak suları, geniş çayırlık alanı, şırıl şırıl dökülen çağlayanı ve tabiat harikası mağarası ile doğa severlere ve günübirlik dinlence isteyenlere aynı anda hitap eden bir görsel şölen alanıdır.

GÖKÇUKUR YAYLASI

kdere_gokcukur.jpg


1850 metre yüksekliğindeki Gökçukur Yaylası yaz aylarında gelen konuklarına serinlik ve eşsiz manzaralar sunmaktadır. Kış aylarında ise yeşilin yerini beyazın aldığı bir kar örtüsüne bürünen yayla, kartpostallık görüntüler oluşturmaktadır.


VALİ HANIM ÇİLEĞİ

kdere_cilek.jpg


Muğla’nın eski valilerinden Esengül CİVELEK Hanım’ın teşvikleriyle üretilmeye başlanmıştır. İsimlendirmesi, adından da anlaşılacağı üzere kendisine ithafen yapılmıştır. Kısa sürede bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri haline dönüşmüştür.

BEŞPINAR GÜREŞLERİ

kdere_gures.jpg


Her yıl Haziran ayı sonunda Beşpınar Yaylası’nda düzenlenmektedir. Bir şenlik havasında yapılan, bir gece önce şarkılı türkülü konserlerin yer aldığı, aşıkların karşılıklı atıştığı güreşler, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir.

KURUCUOVA KEŞKEK FESTİVALİ

kdere_keskek.jpg


Her sene bölgedeki buğday hasadının ardından ağustos ayı içerisinde düzenlenmektedir. Anadolu’nun hemen her bölgesinde bilinen ‘Keşkek’, Muğla ve yöresi için de tanınmış bir yiyecektir ve ilçede kendisine has bir festivale sahiptir.

BAKIRCILIK

kdere_bakir.jpg


Kavaklıdere’de bakırcılık yörenin en eski el sanatıdır. İlçede bakırcılığın geçmişinin 800 yıla kadar uzandığı sanılmaktadır. Toroslardan gelen boyların yöreye bakırcılığı getirdiği düşünülmektedir. Isıyı iyi iletme özelliğine sahip bakırı işleyen zanaatkarlar gündelik kullanımdan süs eşyasına kadar çok çeşitli eserler üretmektedir.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular