Muğla - Köyceğiz

Emir

Moderatör
Moderatör
Köyceğiz 1860 yılında kurulmuş olup, 1524,25 Km² yüzölçümünde, nüfusu köyleri ile birlikte 36.389’dur. Doğusunda Ortaca ve Dalaman İlçesi, Batısında Marmaris ve Ula İlçesi, Kuzeyinde Denizli İli, Güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Rakımı 14,71 metredir.

İlçe, Tarihçi Herodot ve Coğrafyacı Strebon ile Şair Homeros’ a göre M.Ö. 3000 yıllarında KARYALILAR ve LİKYALILAR tarafından iskan edilmiştir. Çevrede bu devirlere ait şehir kalıntıları, kaleler, su kemerleri, zirai teraslar ve kaya mezarları bulunmaktadır.

Köyceğiz Gölünün sahille birleştiği bölgede kurulan Kaunos şehri KARİA’ nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden birini oluşturmuştur. Kaunos daha sonra İskender’ in hakimiyetine girmiştir.

Selçuklu Sultanı II. Mesut adına Menteşeoğulları Beyliği tarafından 1291 yılında fethedilmiştir.

İstiklal mücadelesinde, 1919 yılı sonunda Tahirağazade Osman Ağa, Müftü Mehmet Zeki Efendi, Hacı Osman Efendi ve Tevfik Beylerin öncülüğünde Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına katılmıştır.

KÖYCEĞİZ GÖLÜ

koycegiz_gol.jpg


Köyceğiz ilçesi hudutları içerisinde yer alan suyu kükürtlü bir göldür. Yüzölçümü 54 km² dir. Denizden yüksekliği 8m, derinliği ise 15-150m arasında değişir. Namnam, Kargıcak ve Yuvarlak Çaylarından beslenmektedir.

KAUNOS ANTİK KENTİ-KAYA MEZARLARI

koycegiz_kaunos.jpg


Kaunos Antik Kenti Karya egemenliği altında M.Ö. 4. yüzyıla tarihli, kendine özgü kültürü olan bağımsız bir şehir devletiydi. Kentin etrafı ayrı ayrı tarihlerde yapılmış olan duvarlarla çevrilidir. Merkezinde Helen – Roma tarzında tiyatrosu, hamamı, agorası, dükkanları, limanı, çeşmeleri bulunur.

YUVARLAK ÇAY

koycegiz_yuvarlakcay.jpg


Beyobası Mahallesi-Pınar Mahallesi rotası üzerinde yer alan Yuvarlak Çay, çevresinde çam, günlük ve çınar ağaçları içinde buz gibi akan pırıl pırıl berrak suyu ile huzur ve sakinlik arayanlar için ideal bir dinlenme olanağı sunmaktadır.

SULTANİYE KAPLICALARI

koycegiz_sultaniye.jpg


Köyceğiz Gölü’nün güney batısında Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanır. M.Ö. 100 yıllarında Kaunoslular tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Bizans döneminde ise genişletilerek konaklama tesisleri yapılmıştır. Günümüzde Bizans döneminde yapılan tesisler Köyceğiz Gölü’nün suları altında kalmıştır. Roma döneminde kapsamlı bir hastane haline getirilmiştir. Kaynaklara göre, hastanenin girişine “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını buradan almıştır.

Sultaniye kaplıcaları, romatizma, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa direk tedavi olarak şifa gösterilir. Sultaniye Kaplıcaları’nın suyu kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür, bromür, radon ve radyoaktif maddeler içermektedir.

EKİNCİK KOYU

koycegiz_ekincik.jpg


Ölemez Dağı’nın eteklerinde, yatçıların en gözde koylarından biridir. Az sayıda otel, pansiyon ve restoran işletmesi olan koy, hala bakir kalabilmiş nadir plajlardan biridir.

TOPARLAR ŞELALESİ

koycegiz_toparlar.jpg


Köyceğiz’den Muğla istikametinde 5 km mesafe anayol üzerindeki tabeladan saptıktan sonra 15 dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Döküldüğü yerde, harika doğal bir havuz oluşmuştur. Yaz aylarında gezginlerin sıklıkla uğradığı bir doğa harikası kamp alanıdır. Kamçıların çadır kurup şehir gürültüsünden uzakta, doğayla bütünleşerek patikalarda yürüyüş yapma imkanı bulduğu bir cennet köşesidir.

GÖKÇEOVA GÖLETİ

koycegiz_gokceova.jpg


Köyceğiz’e 12 km uzaklıkta olup, 800 metre yükseklikte bir yayla köyüdür. Buz gibi kaynak sularıyla, asırlık çınar ağaçlarıyla doğayla başbaşa kalmak için en uygun yerlerden biridir.

KÖYCEĞİZ PORTAKALI

koycegiz_portakal.jpg


Köyceğiz portakalı coğrafi işareti başvurusu, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler neticesinde, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 22.06.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.05.2022 tarihinde tescil edilerek 01.06.2022 tarihinde 2022/126 Sayılı Resmi Türk Patent ve Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilmiştir.

ÇAMUR BANYOSU

koycegiz_camur.jpg


Sultaniye köylerinin pek çok yerinden kaplıca suyu çıkmaktadır. Sıcak kükürtlü sular, başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde devadır.

KÖYCEĞİZ-ORTACA-DALAMA BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ ROTALARI

koycegiz_bisiklet.jpg


Karia ve Likya Yollarını birbirine bağlayan bu rotalar doğa yürüyüşü ve bisiklet turizmcilerinin en çok tercih ettiği rotalardandır.

Köyceğiz Ortaca Dalaman yürüyüş ve bisiklet rotaları ile başta endemik veya nesli tehdit veya tehlike altındaki türler olmak üzere bölgenin doğal, ekolojik, tarihi, kültürel ve yöresel öğelerini (bölge değerlerini) doğa yürüyüşü ve bisiklet turizmine entegre edilerek, etkin ve yenilikçi yöntemlerle tanıtımı sağlanmaktadır.

RAFTİNG

koycegiz_rafting.jpg


Seyahat acentaları aracılığıyla, Köyceğiz’e bağlı Akköprü Mahallesi’ne ulaşılır. Burada Dalaman Çayı, macera tutkunlarına rafting turu sunar. Bu ekstrem su sporu hem doğa ile baş başa kaliteli bir zaman sunarken hem de arkadaşlarınızla eğlenebileceğiniz eşsiz bir fırsat sunar.

TEKNE TURLARI

koycegiz_tekne.jpg


Köyceğiz Gölü ve Dalyan Boğazlarını aşarak İztuzu Plajına günübirlik turlar yapma imkanı sunan tekne turları yaz sezonu boyunca devam etmektedir.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: mesutguven

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular