Muğla - Milas - Kindye Antik Kenti

crypton

Paylaşımcı Üye

Milas - Kindye Antik Kenti​

görüntü


Karia’yı Persler adına 70 yıl boyunca bölgede yöneten Hekatomnidler hanedanlığının çıkış noktası Kindye ve Mylasa’dır. Hekatomnidlerin Mylasa’dan önceki ilk yerleşim yeri ve ana kentleri olan Kindye, Milas’ın Dörttepe köyündeki Sığırtmaç Mahallesi’nde, denizden yaklaşık 300 metre yükseklikte bir tepede yer almaktadır.
DJI_0100%20kopya.jpg


Kindye, kıyıya yakın sulak alanlar ve ekilebilir ovalar ile çevrili İç Karia’dan Halikarnassos yarımadasına ulaşım aksında önemli bir stratejik konuma sahiptir. Yerleşim doğu tepesi üzerinde araziye dağılmış teras duvarları, bitişik veya bağımsız tek odalı konutlardan ve araziye hakim noktada konumlanmış bir kuleden oluşmaktadır.

DJI_0086%20kopya.jpg


Batısında ise yaklaşık 150 m uzunluğunda geniş bir düzlük alana bakan, çifte kulelerle desteklenen anıtsal girişli bölüm, idari binaları da içeren ana yerleşim alanı yer almaktadır. Kenti çevreleyen yaklaşık 2 m yüksekliğinde korunmuş şehir surları teknik olarak Leleg yarımadasındaki sur duvarlarına benzerdir. Şehrin mezarlık alanına ait kalıntılar güney surların alt yamaçlarında görülebilir. Doğudaki kalıntılar arasında muhtemelen kentin ana tanrıçası Artemis Kindyas’a ait bir tapınak yer almaktadır. MÖ 5. yüzyılda Hekatomnid hanedanlığının anavatanı olan Kindye, Erken Demir Çağı Karia yerleşim modelini yansıtmaktadır. Kindye Antik Kenti içerisinde yapıların birçoğu temel seviyesinde korunmuş olup düzenlenmiş bir gezi güzergahı ve yürüyüş rotası bulunmamaktadır.

Kaynak: Milas Müze Müdürlüğü
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular