Muğla - Ortaca

Emir

Moderatör
Moderatör
Ortaca topraklarının olduğu yer, Antik Çağ devrinde Karia sınırları içerisindeydi. Hz. İsa’nın doğumundan önce Helenistik dönemde, 12 yıl 8 ay imparatorluk yapan Makedonya Kralı Büyük İskender MÖ. 336 ve 323 yılları arasında tarihin en büyük komutanlarından biridir. MÖ. 334 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilen Karia sınırları içerisindeki Ortaca toprakları da Makedonyalıların olur. Daha sonra Mısır Kraliçesi Kleopatra’ nın sahibi olduğu Akdeniz ve Ege sahilleri içinde bulunan Ortaca’ da bir süre Mısır egemenliği altında kalır. MÖ. 192 yılında Ortaca toprakları Roma egemenliği altında girer. Selçuklu Türkleri 1100 yılında Anadolu’ya girince, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Savaşında Selçuklu Hükümdarı Alpaslan Bey komutasındaki Türk orduları; Bizans İmparatoru Romanos Diogenis ve 200 bin kişiden oluşan askerlerini yenip dağıtmasıyla Anadolu kapıları Türklere açılır. Böylece Ortaca’ da İstanbul haricindeki diğer Anadolu bölgeleriyle bir Doğu Roma sınırlarından çıkar. Selçuklu Türkleri Anadolu’ nun tamamına hakim olurlar.

1261 - 1451 yılları arasında Anadolu Beylikleri Döneminde Ortaca Menteşeoğulları hâkimiyetinde kalır. 1451 yılında Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Padişah Fatih Sultan Mehmet döneminde Menteşe Beyliğiyle beraber Ortaca, Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Menteşeoğlu Orhan Beyden, Fethiye İlçesi ile Ula İlçesi arasındaki toprakları Hasan Çavuş satın alır. Ortaca topraklarının sahibi Hasan Çavuş, bu gün ki Akkuyu mahallesinin olduğu bölgeyi; Göçebe Yörüklerinden Teke Aşireti’ nin Sarı Tekeli kolu Cinaliler sülalesine satar. Kurtuluş Savaşı yıllarında Ortaca işgalden etkilenmez. 600 yıl hükümdarlık süren Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra, 1923 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti kurulur.

Göçebe olan Cinaliler sülalesi içinde o yıllarda develerin, atların, katırların heybelerini ve çadırların dikimini yapan kişinin adı da Ali’ dir. Dede ismi Cin Aliler olarak anılan bu sülalede ki Terzilik becerisi diğer köylerde ün salınca; Ortaca’ nın adı ‘Terzi Aliler’ olur. O yıllarda İlçemizin yerleşim alanı bugün ki Ortaca - Dalaman çıkışındaki trafik lambalarının ve bugün ki Hükümet Konağı nın olduğu yerdir. Bu bölgede 2 değirmen 2 kahve, cami, karakol ve bir kaç bakkal ile bir nalbant bulunmaktadır. Haşim Yılmaz ilk muhtardır.

Bu arada Denizli’den Sabri Başoğlu, Hasan Çavuş sülalesinden bu günkü Ortaca merkezinin olduğu yerleri satın alırlar. Terzialiler köyü büyümeğe başlar, Muğla ile Fethiye arasında olması nedeniyle halk Terziali’ ler isminin ORTACA olmasını; dönemin Muğla Valisi Recai Güreli’ ye iletir.

1943 yılında Terzialiler adı ORTACA olarak değiştirilip resmiyet kazanırken aynı zamanda Nahiye olmuş; 1987 yılında da İlçe statüsüne kavuşmuştur.

DALYAN KANALI
ortaca_dalyan_kanali.jpg


ortaca_dalyan.jpg

Köyceğiz Gölü’nden yola çıkıp kıvrıla kıvrıla Akdeniz’e ilerleyen Dalyan Kanalı yaklaşık 12 kilometre uzunluğundadır. Kuzey ucunda Köyceğiz ilçe merkezinin bulunduğu göl, fazla suyunu Dalyan Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e boşaltmaktadır. Bu doğal su kanalı geniş ve zengin bir delta oluşturduktan sonra da ünlü İztuzu Kumsalı’nda tuzlu suyla buluşuyor. Dalyan Kanalı dünyanın sayılı ekosistemlerinden biridir.
Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde bulunur. Gerek iklim koşullarıyla, gerek doğal güzellikleriyle, flora ve faunasıyla, konumuyla, dünyaca ünlü caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama yaptığı İztuzu plajıyla, uzun yıllar tarihe tanıklık etmiş Kaunos Antik kentiyle, çamur banyolarıyla, lezzetli deniz ürünleri ve eğlenceli ortamıyla sosyal hayatın ve doğa turizminin gözde tatil merkezidir.

İZTUZU PLAJI

ortaca_iztuzu.jpg


İztuzu Plajı Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e ulaştıran Dalyan Kanalı sonunda Akdeniz’e paralel şekilde uzanır. Doğa harikası İztuzu kumsalı 5.400 metre uzunluğundadır. Eşine az rastlanır ince taneli kumu ve turkuaz renkli denizi ile Dünyanın en güzel plajlarından birisidir. Tüm dünyada nesli tükenmekte olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının en önemli üreme yeridir. İztuzu Plajı caretta carettaların özel koruma ve üreme alanı olduğu için plaj özel koruma altındadır.

SARIGERME

ortaca_sarigerme.jpg


Dalaman Havaalanına yakınlığı ve modern konaklama tesislerinin hizmete girmesiyle bir anda popülerleşen bir turizm merkezidir. Tarihte bu sahillerde Pisilis antik kenti kuruludur. Sarıgerme plajının 7 km uzunluğundaki mavi bayraklı kumsalı, sığ denizi ve biraz açıktaki Baba Ada’sı, ve beş yıldızlı büyük otelleri ile Sarıgerme ilçenin en büyük tatil merkezdir.

AŞI KOYU

ortaca_asikoyu.jpg


Tekne ve yatların, piknik yapmak ve gözden uzak yerde denize girmek isteyenlerin uğrak yeri olan Aşı Koyu, Muğla´nın el değmemiş koylarından biridir. 20 metre derinliğe kadar inen koy, dalgıçlar için de cazip bir yerdir. Karagöz, kefal, barbunların bulunduğu plajda caretta carettalara rastlamak da mümkündür.

KARGICAK KOYU

ortaca_kargicak.jpg


Ortaca-Dalaman kıyı şeridinde yer alan, Dalyan‘dan kara veya deniz yoluyla gidilebilen Kargıcak Koyu, dünyaca ünlü İztuzu plajının hemen sol tarafında yer alıyor. Kara yoluyla gitmek için; İztuzu’na varmadan bir kaç km öncesinde sola doğru ayrılan yoldan devam etmek gerekiyor.

PİSİLİS ANTİK KENTİ

ortaca_pisilis.jpg


Pisilis antik kenti Sarıgerme’deki İberotel sınırları içinde kalıyor. Halen görülebilen duvarlarla çevrili şehir merkezi (M.S. 4. ve 6. yüzyıl), bunun dışında kalan birkaç büyük yapı ve mezarlık mevcuttur. Şehir merkezi kayalık bir tepe üzerine kuruludur. Antik kent kalıntılarından, Pisilis’in şehir yapısının dar caddeler ve sokaklar, birbirine yakın dar ve genellikle iki katlı evler şeklinde olduğu tahmin ediliyor.

KAYA MEZARLARI

ortaca_kayamezarlari.jpg


Kaunos’luların muhteşem eserleri olan kaya mezarları Dalyan’ın en önemli simgelerinden birisidir. Perslerin veya Büyük İskender’in istilası üzerine yarım kaldığı tahmin edilmekte olan en büyük mezarla birlikte izleyenleri büyüleyen altılı grup Kaya Mezarları, Kaunos’taki mezar tipleri içinde şüphesiz en önemlisidir.

CARETTA CARETTA DENİZ KAPLUMBAĞALARI

Ortaca_caretta.jpg


Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için Dalyan’daki İztuzu Plajı’na geliyor. Normalde 2-3 yılda bir yumurta yapan Caretta Caretta’lar oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor.

Dalyan’ın simgesi haline gelen Caretta Carettalar bölgenin turizmine büyük katkı sağlıyor. Her yıl binlerce turist bu nesli tükenmekte olan canlıyı görebilmek için Dalyan’a geliyor.

TEKNE TURLARI

Ortaca_Dalyan_tekne.jpg


Dalyan’dan kalkan tekneler ile Dalaman yönünde Aşı ve Bakardi Koyları, Ekincik tarafında ise Ekincik körfezi içindeki koylar, özellikle de Semizce koyu ziyaret edilir. Dalyan çıkışlılarda kanallarda dolaşılır, sonra İztuzu kumsalına ve denize çıkılır.

ÇAMUR BANYOSU

Ortaca_camurbanyosu.jpg


Dalyan Kanalının karşı kıyısında, Köyceğiz ilçe sınırlarında Çandır ve Sultaniye köylerinin pek çok yerinden kaplıca suyu çıkmaktadır. Sıcak kükürtlü sular, başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde devadır. Dalyan merkezine yaklaşık 15 dakika uzaklıkta olan ve tekneyle gidilebilen günübirlik tesislerin de bulunduğu Çamur Banyosu bölgemize gelen turistlerin uğrak noktasıdır.

KÖYCEĞİZ, ORTACA, DALAMAN YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET ROTALARI

Ortaca_rotalar.jpg


Karia ve Likya Yollarını birbirine bağlayan bu rotalar doğa yürüyüşü ve bisiklet turizmcilerinin en çok tercih ettiği rotalardandır.

Köyceğiz Ortaca Dalaman yürüyüş ve bisiklet rotaları ile başta endemik veya nesli tehdit veya tehlike altındaki türler olmak üzere bölgenin doğal, ekolojik, tarihi, kültürel ve yöresel öğeleri (bölge değerlerini) doğa yürüyüşü ve bisiklet turizmine entegre edilerek, etkin ve yenilikçi yöntemlerle tanıtımı sağlanmaktadır.

Kaynak:
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular