Nevşehir-Hacıbektaş

crypton

Paylaşımcı Üye
Hacıbektaş
Hacıbektaş ilçesi ülkemizin inanç ve kültür turizmi acısından önemli merkezlerinden birisidir. Orta Anadolulun hemen hemen ortasında bulunan ilçe Nevşehir iline bağlıdır. Asıl adı Sulucakarahöyük iken, XIII. Yüzyılda büyük Türk Düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli’nin Horasandan Anadolu’ya gelerek Sulucakarahöyük’e yerleşmiş. Burada bir bilim ortamı kurarak Türklüğü ve islamiyet’i anadoluya yaymış ve geliştirmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli nin> sözü bunu en iyi şekilde anlatmaktadır. Büyük düşünür Hakka yürüdükten sonra Sulucakarahöyük’ün ismi Büyük düşünüre hitaben ‘Hacıbektaş ’olarak değiştirilmiştir.

HACIBEKTAŞ VELİ MÜZESİ: Hacıbektaş-ı Veli Külliyesi onüçünçü yüzyılda yapımına başlanmış olup ondokuzuncu yüzyılda tamamlanmıştır. Selçuklu, Osmanlı ve Karamanlı mimarisi göze çarpmaktadır. 1964 yılında restorasyonu tamamlanan külliye Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze olarak ziyarete açılmıştır. Her yıl yüz binlerin ziyaret ettiği müze üç bölümden oluşmaktadır.

1.Avlu (Nadar Avlusu): Bu bölüme anıtsal olan kocaman çatal bir kapıdan girilir. ilk göze çarpan ise üçler çeşmesidir. Bu çeşmenin suyu üç kurnadan akar ve üzerinde mührü Süleyman motifi bulunmaktadır. Ayrıca hamam, çamaşırhane, at evi, ekmek evi gibi bölümler bulunmaktadır.
  1. Avlu (Dergah Avlusu): Bu bölüme üçgen alınlıklı ve sivri kemerli üçler kapısından girilir. Bu bölümde Aslanlı çeşme, aş evi, baba köşkü, mihman evi, meydan evi, kiler evi , dede baba köşkü, tekke cami ve ortada kocaman bir havuz bulunmaktadır.
3.Avlu(Hazret Avlusu): Bu bölüme ise basık kemerli yeşil kanatlı altılar kapısından girilir. Hazret Avlusunda Atatürk köşesi, Pir evi, Balım Sultan Türbesi ve Hazire bulunmaktadır. Karadut ağacıda bu avludadır.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: İlçe merkezinde bulunan müzede yine ilçedeki Sulucakarahöyükte 1967-1976 yılları arasında yapılan bilimsel kazılarda ortaya çıkan arkeolojik buluntular ve eski dönemlere ait kıyafetler sergilenmektedir.

Atatürk Evi Müzesi:Şehir merkezinde bulunan ev Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN 22-23 Aralık 1919 tarihinde konuk edildiği evdir.

Çilehane (Delikli Taş): İlçenin 3 km doğusunda Arafat Dağı’nda bulunan mağaradır. Hacı Bektaş-ı Veli’nin bu mekânda Halvette bulunduğuna inanılır. Halk arasında bu delikten geçenlerin huzur bulduğuna inanılır. Zemzem çeşmesi, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve ozanlar anıtları ile çok amaçlı kültür merkezi bulunmaktadır

Semah:Müzik eşliğinde dönülen özünde; insanı, sevgiyi, hakkı, emeği, barışı ve yaratana duyulan ilahi aşk-ı ifade etmenin yolu olan Semah Tanrı insan evren bütünlüğünü yaratır.

Ayrıca Bektaş Efendi Türbesi, Beştaşlar, Dedebağ ve Kadıncık Ana Evi ile Atkaya da ziyaret edilen yerler arasındadır.
görüntü


görüntü



görüntü


Kaynak: Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 

Ekli dosyalar

  • 973A8F37-F183-47DF-86BD-554ABFB9D52A.jpeg
    973A8F37-F183-47DF-86BD-554ABFB9D52A.jpeg
    133 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Emir
İstanbul Miniatürk açık hava müzesinde camii ve külliyeye ait minyatür
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210805_143335.jpg
    IMG_20210805_143335.jpg
    520.7 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Bahçeli’nin Hacıbektaş’ta hibe ettiği arsaya yapılan külliyenin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor​

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hibe ettiği arsaya yapılan Horasan Erenleri Hacıbektaş Kültür ve Cemevi Külliyesi’nin yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.​

Nevşehir - 21.06.2024​

Bahçeli’nin ilçe merkezindeki Bala Mahallesi Dedebağ mevkisinde 5788,91 metrekarelik arsasını geçen yıl Horasan Erenleri Dernekler Federasyonuna hibe etmesinin ardından başlatılan külliye inşası sürüyor.

2 Eylül 2023’te düzenlenen törenle temeli atılan külliye, Hoca Ahmet Yesevi’nin “Dört kapı, kırk makam” felsefesi doğrultusunda oluşturulan projeyle hayata geçiriliyor.

“Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali” üçlemesine atfen üç ayrı kapalı alana sahip binanın orta alanı cemevi olarak planlanıyor.

İki katlı inşa edilen ve 12 ay boyunca hizmete açık olacak külliyede misafirhane, kütüphane, çok amaçlı salonlar, yemekhane gibi birimler bulunuyor.
görüntü


Anadolu Ajansı​

 

Ekli dosyalar

  • D19FD092-F350-4C38-9260-0B0062004E10.jpeg
    D19FD092-F350-4C38-9260-0B0062004E10.jpeg
    143.2 KB · Görüntüleme: 0
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar