Osmangazi Köprüsü

sezgin_ist

Moderatör
Moderatör
Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü , Otoyol 5

kapsamında, İzmit Körfezi’ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür .

Köprü, 30 Haziran 2016 akşamında Türk motosiklet pilotu Kenan Sofuoğlu cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve başbakanı Binali Yıldırım 'ın da katıldığı törenle açılmıştır.

image


Kaynak: Wikipedia
Görsel TRT’den alınmıştır.
 
15 Temmuz 2035’te kamuya devredilecek

Ayrıca inşaatında şöyle garip bir olay yaşanmış:

“21 Mart 2015 tarihinde köprüdeki ana kabloları taşıyacak olan ve Catwalk (kedi yolu) olarak adlandırılan kılavuz kablolardan biri koptu. Kopan halatın montajı 31 Mayıs-4 Haziran tarihlerinde yapıldı.Halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan Japon mühendis Kishi Ryoichi, kazayı onur meselesi olarak nitelendirdi ve intihar etti.”

Maket bıçağıyla bileklerini ve boğazını keserek intihar ettiği yazıyor ama bana şüpheli geldi
 
Son düzenleme:
Japonlar için bu durum doğal olduğu için zamanında bu olay Japonya’da haber bile olmamış.

Bir insanın işteki problemi bu kadar dert edip hayatına son vermesi ise bu topraklarda pek anlaşılabilecek şey değil. Japonya üzerine çalışmaları olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Erdal Küçükyalçın’a bu olaydan yola çıkıp Türk-Japon kültür farkını sorduk.

Erdal Küçükyalçın:

Ryoichi’nin intiharı, hemşerileri için olağan bir durum iken Türkiye’de “Onu öldürmüşlerdir” diye yorumlanıyor. Bu aslında iki toplum arasındaki temel fark gibi. Küçükyalçın, şunu söylüyor: “Japon toplumunun en önemli özelliği bireylerin yaşanan hatalardan öncelikle kendilerini sorumlu tutmalarıdır. Bir Japon için sorumluluk alanında meydana gelen her başarısızlık (isterse başka birinden kaynaklansın) o kişinin doğrudan sorumluluğu kabul edilir. Japonlar için başarıları başkalarına atfetmek, başarısızlıkları ise kendileri üstlenmek bir yöneticinin olmazsa olmaz düsturudur.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDE REKOR: 117 BİN 537 ARAÇ GEÇTİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Nisan tarihinde Osmangazi Köprüsü’nden 117 bin 537 araç geçtiğini açıklarken, bu anlamda tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyledi.

“Köprü ile körfez 6 dakikada geçiliyor


İstanbul’u Ege’ye bağlayan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli bileşeninin Osmangazi Köprüsü olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, köprünün 1 Temmuz 2016’da hizmete açıldığını anımsattı. Uraloğlu, “Eski yolu kullanarak körfezi geçmek yaklaşık bir buçuk saati, feribot ile geçmek ise 45 ile 60 dakika kadar sürüyordu. Bayram tatili gibi yoğun günlerde de bekleme süreleri uzuyordu. Osmangazi Köprüsü sayesinde bu geçişi 6 dakikaya indirdik” dedi.

“Köprü sayesinde zaman ve yakıttan büyük tasarruf sağlıyoruz”

Bakan Uraloğlu köprü sayesinde ciddi bir zaman tasarrufu zaman ve yakıt tasarrufu sağlandığının da altını çizerek, “Köprümüz sayesinde artan araç sayısı trafik nedeni ile oluşacak zaman kaybı ve yakıt kaybının da önüne geçmiş olduk. Artık vatandaşlarımız kilometrelerce yol gitmek hem de feribot beklemek sorunda kalmıyor” ifadelerini kullandı.

“Garanti karşılama oranı ise yüzde 209’lara çıktı”

13 Nisan tarihinde Osmangazi Köprüsü’nden 117 bin 537 aracın geçtiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, bu tarihte yapılan geçiş sayısının, garanti edilen araç sayısının 2,94 katı olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, “13 Nisan tarihinde ulaşılan rakam ile geçtiğimiz yıl 24 Haziran 2023 tarihinde 111 bin 770 araç geçişi ile kırılan rekor geçilmiş oldu. Osmangazi köprüsünden bayramın ikinci günü (11 Nisan) 109 bin 688, bayramın üçüncü günü (12 Nisan) 111 bin 699 geçişi, dün ise 117 bin 537 geçişi oldu. Yani bayram dönüşünde araç hareketliliğinde ciddi oranda artış yaşandı. 4 Nisan tarihinden bugüne kadar köprüyü 835 bin 128 araç kullandı. Garanti karşılama oranı ise yüzde 209’lara çıktı” ifadelerini kullandı.

14 NİSAN 2024

 
Bayram tatili
4-14 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul-İzmir Otoyolu’nu da 2 milyon 857 bin 657 aracın kullandığını açıklayan Uraloğlu, “Osmangazi Köprüsü’nden de 940 bin 908 araç geçişi oldu. Osmangazi Köprüsü’nden açıldığı günden bu yana bir günde en yüksek araç geçişin de bu Bayram döneminden gerçekleşti. 13 Nisan’da tam tamına 117 bin 537 araç Osmangazi Köprüsü’nü kullandı” dedi.
Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Meksika
Köprü geçiş ücretleri Avrupa ile mukayese edilince dahi çok pahalı

Bursa’dan İstanbul’a gidip gelen bir araç, takibi bir depo yakıt parasını da otoyol kullanım ücreti olarak ödüyor.

Mesafe ve zamandan kazanılıyor ancak fiyatlar yüzde 30-40 arası daha aşağı olmalı.
 
Bu sabah acele işim sebebiyle köprüyü kullandım.Tavşanlı çıkışından girdim.585 TL.ödeyip geçtik.Dönüşte sabah erken saat olması nedeniyle 395 TL. olan İDO feribotunu akşam 10 dan sabah 10’a kadar indirimli uygulamasını kullanarak 295 TL.ye geçtim
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular