Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sağladığı doğalgaz akışının kesilmesinin ardından AB ülkelerinde kırmızı alarm verildi.
Rusya ile Ukrayna arasında 2 yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle Avrupa ülkelerinin sık sık yaşadığı doğalgaz arzında beklenen oldu. Rusya ile Ukrayna arasında 30 Aralık 2019'da imzalanan imzalanan son transit taşıma sözleşmesinin süresinin dolması üzerine Rusya Avrupa'ya Ukrayna üzerinden sağlanan doğalgaz akışını, beklendiği gibi 2025'in ilk saatlerinde kesti.
AVRUPA'DA ALARM VERİLDİ
Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışının kesilmesi sonrası Avrupa Komisyonu'ndan 'Bunu bekliyorduk, hazırlığımızı yaptık' açıklaması geldi. Ancak Avusturya, Macaristan, Slovakya ve birçok Balkan ülkesi hala yüksek oranda Rus gazına bağımlı durumda yaşıyor.60 yıldır devam eden Rus gaz akışının durdurulmasıyla birlikte bu ülkelerde adeta kırmızı alarm verilirken Avrupa Birliği, alt yapısının alternatif rotalar üzerinden kıtanın tamamına gaz sağlamaya yeterli olduğunu savundu.
GÖZLER TÜRK AKIM'DA
Avrupa'nın kıtada gaz sıkıntısı yaşanmaması için alternatif güzergahları ve seçenekleri değerlendireceğini açıklamasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Rus gazını Avrupa'ya taşıyan ana boru hatları Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa da atıl duruma düşmesi sonrası Rus gazını AB ülkelerine ulaştırabilecek boru hattı olarak Türk Akımı öne çıkıyor.TÜRK AKIMI'NIN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Uluslararası adıyla 'TurkStream' Türkçe bilinen adıyla 'Türk Akımı', Rusya'dan çıkıp Karadeniz'i boydan boya geçen ve Ukrayna'yı bypass ederek Türkiye'nin Marmara bölgesine giriş yapan ve buradan Bulgaristan'a bağlanan ve bu şekilde başta Güney Avrupa olmak üzere tüm Avrupa'ya enerji sağlayabilecek olan bir doğal gaz boru hattı.İlk olarak Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında duyurulan boru hattı en az 50 yıl boyunca faaliyet gösterecek şekilde tasarlandı.
Proje için hükümetlerarası anlaşma, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 2016'da imzalanmıştı.
Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan 930'ar kilometre uzunluğundaki iki deniz hattıyla 142 ve 70 kilometre uzunluğunda iki ayrı kara hattından oluşan TürkAkım Projesi, 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirilmişti. Hattın resmi açılışı ise 8 Ocak 2020'de yapılmıştı.
TürkAkım boru hattı üzerinden ilk 1 milyar metreküp doğal gazın sevki, 27 Ocak 2020'de yapılmıştı. Bu gazın yüzde 54'ü Türkiye'ye, yüzde 46'sı Bulgaristan-Türkiye sınırına gönderilmişti.
KAPASİTESİ ARTTIRILABİLİR
Rusya'dan TürkAkım boru hattı aracılığıyla yıllık 31,5 milyar metreküp, Mavi Akım boru hattı üzerinden 16 milyar metreküp gaz alma kapasitesine sahip bulunuyor.Uzmanlar, talebin bulunması halinde Rusya’nın TürkAkım’ın kapasitesini artırabileceğini ve yılda 63 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini belirtiyor.