Söğütlü’nün tarihi MÖ 2340 tarihinde Akadlara kadar uzanır. Daha sonraları Hitit, Frigya, Lidya ve Kimmer medeniyetlerinin hakimiyeti altında kalan bölge MÖ 546 yılında Pers İmparatorluğuna geçti. Büyük İskender’in Persleri yıkmasıyla Makedonya İmparatorluğu’nun eline geçti. İskender’in ölmesiyle Helenistik dönem başladı. Bitinya Krallığı’nın elinde kalan bölge MÖ 63’te Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdi.
Bu hakimiyet MS 6. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçti. Selçuklular yıkılınca İznik İmparatorluğu’na geçen Sögütlü civarını Orhan Gazi Osmanlılar’a katmıştır. Sakarya nehrinin sürekli yatağını değiştirmek ve bataklık sahalarla çevrili Söğütlü ovası yerleşmeyi güçleştirmiş ve günümüze zengin tarihi eserlerin ulaşmasını engellemiştir. Daha çok göçebelerin yaşadığı ve hayvanlarını otlattığı ova Osmanlı-Rus harbinde Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’dan gelen muhacirlerin bölgeye getirilmesiyle yerleşme anlam kazanmıştır.
Millî mücadele döneminde çeşitli çetelerin de etki alanında bulunan bölge köyleri Yunanların çekilmesi sırasında yıkımlara uğramıştır.
Daha önceleri bir nahiye merkezi iken, 20 Şubat 1956’da belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Söğütlü, 9.5.1990 tarihinde kabul edilen ve 20.5.1990 tarihinde yürürlüğe giren 3644 sayılı kanun ile ilçe oldu.
Her sene Temmuz ayının 3. haftası Tarım, Hayvancılık ve Süt Festivali düzenlenir.