Alıntı: pixabay
Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi’ni içeren büyük bir sarmal galaksidir. Samanyolu’nun yaklaşık 100-400 milyar yıldız içerdiği tahmin edilmektedir ve çapı 150.000-200.000 ışık yılı olarak tahmin edilmektedir.
Samanyolu’nun şeklinin, merkezi bir şişkinlik ve dört ana koldan oluşan bir sarmal olduğu düşünülmektedir. Güneş Sistemi, Samanyolu’nun Orion Kolu’nda yer almaktadır.
Samanyolu Galaksisi’nin merkezi, Dünya’dan yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıktadır. Galaksinin merkezindeki bölge, Sagittarius A* olarak bilinen süper kütleli bir kara delik tarafından yönetilmektedir.
Samanyolu Galaksisi, Yerel Grup olarak bilinen bir galaksi kümesinin bir üyesidir. Yerel Grup, yaklaşık 50 galaksi içerir.
Samanyolu Galaksisi hakkında hala bilmediğimiz çok şey var. Örneğin, galaksinin tam kütlesini veya yaşını bilmiyoruz. Ancak Samanyolu Galaksisi, evrendeki en büyük ve en karmaşık yapılardan biridir ve onu keşfetmek bilim adamlarının en önemli görevlerinden biridir.
Samanyolu Galaksisi hakkında bazı ilginç bilgiler şunlardır:
- Samanyolu Galaksisi’nin adının, gökyüzünde görünen soluk ışık bandından geldiği düşünülmektedir. Bu bant, galaksinin merkezine yakın yıldızlardan gelen ışıktan oluşmaktadır.
- Samanyolu Galaksisi’nin her saniye yaklaşık 100 yıldız ürettiği tahmin edilmektedir.
- Samanyolu Galaksisi’nin bir turunu tamamlamak yaklaşık 230 milyon yıl sürer.
- Samanyolu Galaksisi’nin Andromeda Galaksisi ile çarpışacağı ve yaklaşık 4 milyar yıl sonra tek bir galaksi oluşturacağı tahmin edilmektedir.