Sosyoloji Nedir?

Emir

Moderatör
Moderatör
Sosyoloji Nedir?

Sosyoloji sistematik olarak çağdaş toplumları inceler. Modern toplumlardaki yaşamı bilimsel bir yöntemle inceler. Sosyoloji, modern toplumlardaki insan gruplarını ve bu gruplar arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir.

Sosyal kurumlar, tüm toplumlarda bulunan iyi organize edilmiş sosyal düzenlemelerdir. Sosyoloji bu sosyal kurumları ve aralarındaki ilişkileri inceler. Bütün toplumlarda var olan en temel kurumlar; Aile, eğitim, din, iş ve hukuk gibi kurumlar. Örneğin eğitim kurumu bilgi ve becerilerin nesilden nesile nasıl aktarılabileceğinin temellerini atarak bir şekilde toplumun devamlılığını sağlar. Bu kurumların her biri kendi işlevini yerine getirdiği için toplum sağlıklı bir şekilde işlev görmektedir. İyi eğitimli insanların ekonominin gelişimine katkısı göz ardı edilemez. Yani kurumlar da birbirini etkiler.

Sosyoloji, bu sosyal kurumların nasıl çalıştığını ve birbirleriyle ilişkilerinin nasıl kurulduğunu sosyolojik bir bakış açısıyla anlamaya ve açıklamaya çalışır.

Sosyoloji Akımının Öncüsü kimdir?

Sosyolojinin yani sosyal bilimlerin babası olarak da bilinen , sosyal evrim adlı bir teori geliştirerek sosyolojinin ilk temel çalışmasını gerçekleştirmiştir. Sosyal bilim olarak da bilinen sosyoloji, farklı kültürlerden ve farklı düşüncelerden gelen insanların küresel toplumsal işleyiş üzerindeki etkisini inceleyen bir bilim dalıdır.

Sosyoloji’nin Temel Özellikleri

Sosyoloji, sosyal eşitsizliği, sınıf yapılarını, demografik yapıdaki değişiklikleri, politik toplum yasalarını ve hükümetin işleyişini ve ırk ve cinsiyet sosyolojisini inceleyen bir bilimdir. Birçok bilim adamı çeşitli araştırmalar yaparak bu bilime katkıda bulunmuştur. Bu bulgular aynı zamanda yasa koyuculara ve iş dünyası liderlerine, yöneticilerin toplum yönetiminde uygulayacakları politikaları belirlemede yardımcı olur. sosyolojinin temelleri;
  • Bireysel sorunlarla değil, toplumsal sorunlarla ilgili.
  • Sosyoloji evrensel tanımlar yapmaz veya kurallar koymaz.
  • Sosyoloji, ne olması gerektiğini değil, olanı inceler.
  • Sosyoloji bilimi, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurarak genellemeler yapar.
  • Diğer bilim dallarıyla etkileşim halindedir.
  • Sosyoloji bilimi düzenli ve sistemli bilgiden oluşur.
  • Sosyoloji pozitif bir bilimdir.
  • Sosyoloji, toplumları genel ve katı kurallar çerçevesinde ayırarak incelemez.
**Sosyoloji ve Sağduyu Arasındaki Fark **

Sosyolojinin ilgi alanlarından biri, çoğu insanın zaten hakkında bir şeyler bildiği birçok konunun incelenmesidir. Toplumdaki her birey, sosyal sorunların her biri hakkında biraz bilgi ve anlayışa sahiptir. Örneğin her birey aile hayatı, eğitim, iş hayatı hakkında bir miktar bilgi ve anlayışa sahiptir. Bu, birçok insanın sosyologların gerçekten yalnızca sağduyu kullanarak düşünebilecekleri açıklamaları sağladığına inanmalarına yol açabilir. Bu da zaten “herkesin bildiği” şeylermiş gibi bir algıya yol açabiliyor. Bu varsayım elbette yanlıştır. Çünkü sosyolojik araştırmalar, hemen herkes tarafından kabul edilen pek çok sağduyu fikrinin yanlış olduğunu göstermiştir. Sosyoloji, toplumdaki birçok bireyin sahip olduğu fikirlerin yanlışlığını sosyolojik araştırmalar yoluyla ortaya koymaktadır.

Örneğin, gerçek bir yoksulluğun olmadığı, herkesin hayatta eşit fırsatlara sahip olduğu gibi fikirlerin mutlak gerçeklik olarak kabul edilmesi, bunların sosyoloji tarafından sorgulanmasına engel değildir. Sosyoloji, bu tür sağduyu görüşlerini test etmekle ilgilenir.
Sağduyu açıklamalarıyla ilgili bir başka sorun da, sağduyunun belirli bir zamanda belirli bir toplumun inançlarıyla doğrudan ilişkili olmasıdır. Meğer toplumların inançları değişince sağduyu da değişiyormuş. Farklı toplumların farklı sağduyuları vardır. Hopi Kızılderililerinin yağmur tanrılarını cesaretlendirmek için yağmur dansı yapmaları sağduyuludur. Aynı toplumda sağduyu zamanla değişebilir. Örneğin, İngiltere’de hasat kıt olduğunda cadılar yakılırdı, ancak şimdi bu tür olaylar için bilimsel açıklamalar aramayı tercih ediyorlar.

Kaynak:

 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular