Tersane İstanbul

sezgin_ist

Moderatör
Moderatör

600 YILLIK TARİH CANLANIYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tersane İstanbul Projesi alanında incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, yaklaşık 150 yıldır sivillere kapalı olan alanda, tarihi dokuyu koruyarak vatandaşların tekrar Haliçle buluşmasını amaçladıklarını belirterek, “1,8 kilometrelik sahil hattını bir buçuk yüzyıldan sonra insanımızla buluşturmuş olacağız. Projenin tamamlanması ile toplam alanı 83 bin 300 metrekare olan 26 tescilli tarihi yapıyı da restore ederek kullanımına kazandıracağız.” dedi. Tersane İstanbul’un tarihi Osmanlı tersanelerini yeniden İstanbul’un kalbine taşıyacağının da altını çizen Bakan Uraloğlu, “Tersane İstanbul 4 fazda inşa ediliyor. Şu anda proje genelinde ilerleme seviyemiz yüzde 69. Halka açılacak birinci faz kapsamında olan 25. ve 26. blokların kısmi kabulünü 11 Haziran’da yaptık. Bu yıl bitmeden birinci fazın tamamlanmasını hedefliyoruz.” diye konuştu. Yaklaşık 889 milyon dolarlık dev yatırımı kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirdiklerini vurgulayan Uraloğlu, projenin 45 yıllık işletme süresince de hazineye toplamda 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandıracağını vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmanlı İmparatorluğu’ndan 600 yıllık bir mirası çağdaş bir yaşam alanı olarak şehre geri kazandıracak Tersane İstanbul Projesi’ni yerinde inceleyerek, açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada, “Burada bulanan tarihi tersanemiz Tersane-i Amire, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden iki yıl sonra, 1455’te kuruldu. Fatih Sultan Mehmet sonrasında yeni kızaklar ile savaş gemisi yapımında kullanılan havuzlar inşa edilerek tersane gelişmeye devam etti. Burası 16 ve 17. yüzyıllarda Akdeniz Bölgesi’nde yer alan en büyük tersanelerdendi.” İfadelerini kullandı.

“Tarihi Dokuyu Koruyarak Vatandaşlarımızı Tekrar Haliçle Buluşturma Amacını Taşıyoruz”

Tersanenin, Cumhuriyet Döneminde askeri ve sivil gemilerin yapımı, bakımı ve onarımında kullanıldığını anımsatan Uraloğlu, proje alanının son 30 yılda tersane işlevini yitirdiğini kaydederek, “Bu nedenle tarihi tersanemizin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak için Tersane İstanbul projesini geliştirdik. Özellikle yaklaşık 150 yıldır sivillere kapalı bu alanda, tarihi dokuyu koruyarak vatandaşlarımızı tekrar Haliçle buluşturma amacını taşıyoruz.” Dedi.

Uraloğlu, proje kapsamında sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme mekanları, sosyal aktivite alanları ve bin kişilik cami ile kütüphane de yapılacağını belirterek, “Gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları, tarihi yarımadanın turizmini destekleyen konaklama alanları, 70’er yatlık 2 yat limanı ve su sporları alanları oluşturuyoruz. Böylece 1,8 kilometrelik sahil hattını bir buçuk yüzyıldan sonra insanımızla buluşturmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’un Marka Değerine Önemli Bir Katkıda Bulunuyoruz”

Projenin tamamlanması ile toplam alanı 83 bin 300 metrekare olan 26 adet tescilli tarihi yapıyı da restore ederek kullanımına kazandıracaklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Özetle bu eşsiz bölgenin hem endüstri mirasına sahip çıkıyor hem de İstanbul’un marka değerine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Tersane İstanbul; tarihi Osmanlı tersanelerini yeniden İstanbul’un kalbine taşıyacak, gözlerden uzak kalan tersane bölgesi; zengin geçmişini gözler önüne seren örnek bir koruma yaklaşımıyla, yeniden kent yaşamının canlı bir parçası olacak.” diye konuştu.

“Bu Yıl Bitmeden Birinci Fazın Tamamlanmasını Hedefliyoruz”

Bakan Uraloğlu, 1.8 kilometre kıyı bandına sahip Tersane İstanbul’un 4 fazda inşa edildiğini kaydederek, 23 Şubat 2019’da temelin atılarak çalışmalara başlandığını anımsattı. Uraloğlu, proje genelinde ilerleme seviyesinin yüzde 69 olduğunu belirterek, “Halka açılacak birinci faz kapsamında olan 25. ve 26. blokların kısmi kabulünü 11 Haziran’da yaptık. Bu yıl bitmeden birinci fazın tamamlanmasını hedefliyoruz. Osmanlı döneminde torpido fabrikası olarak kullanılan yapının restorasyonu bitince ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile hizmet vermeye başlıyor olacağız.” dedi.

“Hazinemize Toplam 1 Milyar 346 Milyon Dolar Kira Geliri Kazandırmış Olacağız”

Uraloğlu, yaklaşık 889 milyon dolarlık dev bir yatırım olan projeyi kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, “45 yıllık işletme süresince de hazinemize toplam 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandırmış olacağız. Tersane İstanbul projesini hem İstanbul hem de Türkiye için çok önemli bir kazanım olarak görüyorum. Tarihi simge yapılarıyla; dört mevsim İstanbullular için popüler bir kültür-sanat etkinlikleri merkezi olacağına inanıyorum. Bölgenin tarihi dokusuyla uyum içindeki mimarisiyle gerek İstanbullular gerek yerli ve yabancı turistler için bir çekim noktası haline gelecektir.” şeklinde konuştu.

image


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Son düzenleme:
Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Rixos Tersane İstanbul Açılış Töreni’ne katıldık.

📌 Bölgenin tarihi karakterini koruyarak, geleceğe aktarılması amaçlı geliştirilen proje kapsamında;

• Sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları
• Kafe ve dinlenme mekânları
• Sosyal aktivite alanları ve bin kişilik cami
• Kütüphane
• Gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları
• Tarihi yarımadanın turizmini destekleyen konaklama alanları
• 70’er yatlık 2 yat limanı ve su sporları alanları oluşturuyoruz.

📌 Tersane İstanbul projesi 700 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olup, 4 fazdan oluşmaktadır.

📌 İçerisinde konaklama, kültür-sanat, gastronomi, alış-veriş ünitelerinin bulunduğu 1. faz kapsamında ilk olarak Rixos Tersane İstanbul’un açılışını gerçekleştirdik.

1️⃣.3️⃣ milyar Dolar’ın üzerinde yatırım bedeline sahip bu dev projeyi kamu kaynağı kullanmadan hayata geçiriyoruz. Projenin 45 yıllık işletme sürecinde Hazinemize toplam 1️⃣ milyar 3️⃣4️⃣6️⃣ milyon Dolar’ın üzerinde kira geliri kazandırmış olacağız.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi ve İstanbul’u geleceğe taşıyacak projelere imza atmaya devam edeceğiz.

#TürkiyeHızlanıyor 🇹🇷

20240901_183308


20240901_183310



20240901_183314


Alıntı: Abdulkadir Uraloğlu / X
 

Ekli dosyalar

  • 20240901_183312.jpg
    20240901_183312.jpg
    214.3 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular