Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi

sezgin_ist

Moderatör
Moderatör

Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi İçin İmzalar Atılıyor​

Trabzon’un ulaşım altyapısını güçlendirmek ve vatandaşlara daha hızlı ve konforlu bir ulaşım hizmeti sunmak amacıyla Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi hayata geçiriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kısa sürede yapımına başlanması hedeflenen proje için 24 Nisan Çarşamba günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri arasında protokol imzalanacak.

Akçaabat ve Yomra ilçeleri arasındaki 31,9 kilometrelik güzergahta hayata geçirilecek raylı sistem hattında 56 istasyon oluşturulacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AA muhabirine, Trabzon Büyükşehir Belediyesince 17 Mart 2022’de Bakanlığa sunulan raylı sistem hattı projesine, 27 Eylül 2022’de uygun görüş verildiğini söyledi.

Uraloğlu, Büyükşehir Belediyesince daha sonra söz konusu çalışmanın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devrinin talep edildiğini belirtti.

Talebin kabul gördüğünü ifade eden Uraloğlu, 17 Ekim 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile projenin Bakanlığa devredildiğini vurguladı.

Uraloğlu, “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi, Trabzon için çok önemli bir proje. Bu proje ile Akçaabat, Meydan bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı, Trabzon Havalimanı ve Yomra ilçesi arasında hızlı ve konforlu bir ulaşım imkanı sağlayacağız. Projenin 2040 yılında zirve saatte tek yönde 10 bin 990 yolcu kapasitesine ulaşması hedefleniyor.”

Projenin Akçaabat-Yomra arasında hayata geçirileceğini anlatan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Akçaabat ilçesi, Meydan bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı, Trabzon Havalimanı ve Yomra ilçesi arasında yolculuk talebine cevap verecek raylı sistem hattı tesis edilecektir. Trabzon Raylı Sistem Hattı Projesi’nin, etüt proje ihalesi için çalışmalar tamamlandı. İmzalar atıldıktan sonra ihalesini gerçekleştirip etüt proje çalışmalarına başlamayı planlıyoruz.”

Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi, Trabzon’un ulaşımına ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak bir yatırımdır. Projenin hayata geçmesi ile birlikte Trabzon’da yaşayan vatandaşlar daha modern ve konforlu bir ulaşım hizmeti alabilecekler.

 

Trabzon’un "Hafif Raylı Sistem Projesi"nde geri sayım başladı​

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 24 Nisan Çarşamba günü Hafif Raylı Sistem Projesi’nin protokolünün Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanacağını bildirdi.​

Genç, AA muhabirine, "Hafif Raylı Sistem Projesi"nin, seçim döneminde Trabzonlulara verdikleri sözlerden biri olduğunu söyledi.

Bu dönem çalışacakları 3 temel konunun birincisinin hafif raylı sistem olduğunu ifade eden Genç, “Bu sözümüzü Sayın Cumhurbaşkanımızın da oluru ile halkımızla paylaştık. Çünkü Trabzon’umuzda bu konuda bir beklenti var. Hem şehir içi ulaşım noktasında ciddi bir ihtiyacı karşılayacak hem de Trabzon’umuza vizyon anlamında da değer katacak bir proje.” dedi.

Genç, stadın bulunduğu Akyazı mevkisinde yoğun trafik sirkülasyonu yaşandığına dikkati çekerek, “Hemen onun batısında şehir hastanemizin yapılması itibarıyla daha fazla yoğunluk olacağı muhakkak. Bunu bekliyoruz ve görüyoruz. Dolayısıyla hedefimiz Akçaabat ile Yomra arasında hafif raylı sistemi hemşerilerimizin hizmetine sunmak.” diye konuştu.

Projenin ilk etabının protokolünün imzalanacağını kaydeden Genç, “İlk etabımız yeni stadyumumuzun, şehir hastanemizin olduğu alanımızla Atatürk Alanımız, Meydan bölgemiz arasındaki trafiğin en yoğun olduğu alanımızda 8,7 kilometrelik kısmı için inşallah ‘Bismillah’ diyoruz.” ifadesini kullandı.

“Amacımız Akyazı ile Meydan arasındaki etabımızın 2025 itibarıyla startını vermek”​

Genç, projenin protokolünün 24 Nisan’da imzalanacağını belirterek, şunları söyledi:

“İnşallah 24 Nisan Çarşamba günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Genel Müdürümüz şehrimize gelecek. Bu işin protokolünü Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak imzalayacağız. Arzumuz, amacımız hızlı bir şekilde hareket ederek inşallah proje aşamasını tamamlayıp Akyazı ile Meydan arasındaki etabımızın bir an önce, 2025 itibarıyla startını vermek. 2028’e kadar da bunu tamamlayabilmek.”

Temel hedeflerinin kentin “en mutlu şehir” olmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Genç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu sözümüzü Sayın Cumhurbaşkanımız Trabzon’umuzda hemşehrileriyle paylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız aynı kararlılıkta. Biz de heyecanla beraber ‘Bismillah’ deyip birinci taahhüdümüz olan bu işe başladık. Onun mutluluğunu yaşıyoruz. Resmi olarak 24 Nisan itibarıyla belediyemizdeki protokolle söz verdiğimiz bu kıymetli hizmeti şehrimize kazandıracak olmanın şimdiden mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.”

Kaynak:
 
Son düzenleme:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

image


image


image


image
 

BÜYÜKŞEHİR RAYLI SİSTEMDE KARARLI​

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında yapıldı. Başkan Genç, 2028 yılında raylı sistemin 8.7 km’lik kısmının hizmete açılmasını planladıklarını söyledi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı toplantıları başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis Toplantısı’nın açılışını gerçekleştirdi.

YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Genç, “24 Nisan itibariyle şehrimizde birinci sırada önem arz eden, hemşehrilerimize taahhüt ettiğimiz Hafif Raylı Sistem Hattımızın protokolünü imza altına aldık. Bu ulaşım aksımız 32 kilometreden müteşekkil olarak planlandı. Birinci etabını imza altına aldığımız şekliyle 8.7 kilometresiyle ilgili Akyazı’dan, Meydan Atatürk Alanı bölgemize olacak şekilde proje çalışmaları başladı. Yatırım programıyla birlikte hızlı ve kararlı bir şekilde projemizi fiiliyata geçirmek istiyoruz. Ardından ise havalimanı ve üniversitemizi kapsayacak şekilde 2. etabına geçilecek. Akabinde, Akçaabat’ımız ve Yomra’mız şeklinde devam edecek. Hedefimiz 2028 yılı itibari ile birinci etabımız olan 8.7 kilometrelik kısmı hizmete almak. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ile 2 kez toplantı yaptık. Kendisine desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Başkan Genç, açıklamalarının ardından Meclis üyelerine söz verdi. Daha sonra Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis Toplantısı’nda, gündemin ilk 5 maddesi görüşülüp oy birliği ile kabul edilirken, diğer 40 gündem maddesi ise ilgili komisyonlara havale edildi. Meclis Toplantısı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: Trabzon Büyükşehir Belediyesi
 
ANKARA’DA HAFİF RAYLI SİSTEM ZİRVESİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yatırım konusunda ilk sıraya koyduğu Hafif Raylı Sistem Toplu Ulaşım Projesi için 3. toplantı Ankara’da gerçekleştirildi. Başkan Genç, 2025 yılında projenin, yapım aşamasına geleceğini söyledi.


Trabzon’da uzun zamandır gündemde olan Hafif Raylı Sistem Toplu Ulaşım Projesi için 3. toplantı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Toplantıya, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, Şube Müdürü Nurseda Karagöz ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mustafa Yaylalı katıldı.

KARARLILIKLA TAKİBE BAŞLADIK

Projeyi kararlılıkla takip ettiğini belirten Başkan Genç, “Bilindiği üzere Trabzon Ulaşım Ana Planı 11 Şubat 2022 tarihinde onaylanmıştı. Bu plana bağlı olarak Trabzon Hafif Raylı Toplu Ulaşım Sistemi’nin güzergâh etütleri ve avan çalışmalar tamamlanmış, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hayata geçirilmesi 16 Ekim 2023 tarihinde kararlaştırılmıştır. 31 Mart seçimlerinin hemen ardından seçim öncesi ilk sıraya koyduğumuz bu projeyi kararlılıkla takibe başladık. 24 Nisan 2024 tarihinde Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak uygulama projelerinin hazırlanması ve tüm yapım işleri için protokol imzaladık. Uygulama projelerinin ihale aşamasına gelmesinin ardından projenin üçüncü toplantısını Ankara’da gerçekleştirdik” dedi.

GÜZERGAH ETÜTLERİ ELE ALINDI

Başkan Genç, “Güzergah tespitine yönelik yapılan teknik analiz çalışmalarının sonuçlarını ele aldığımız ve oldukça verimli geçen toplantı, proje üzerindeki heyecanımızı bir kat daha artırdı. Uygulama projelerinin kısa sürede ihale edilmesini ve 2025 yılında yapım aşamasına gelinmesini bekliyoruz. Bu konuda tam mutabakat sağladık. Trabzon Hafif Raylı Toplu Ulaşım Sistemi Projesi’nin hayata geçmesinin ilk adımını atan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, katkı ve emekleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Sayın Dr. Yalçın Eyigün’e, tüm milletvekillerimize ve teknik ekibe şükranlarımı sunuyorum. Israrlı takibe ve gereken her türlü işlemi hızla gerçekleştirmeye kararlı olduğumuz projenin Trabzon’a şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

image


image


Kaynak: Trabzon Büyükşehir Belediyesi
 
Son düzenleme:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

“Trabzon’umuza 56 İstasyon İçeren Kent İçi Raylı Sistemi Kazandıracağız.”

24 Nisan’da Trabzon Büyükşehir Belediyesi’yle bir araya gelerek “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ protokolünü imzaladıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü eliyle bu projenin yapımını biz üstlendik. Trabzon’umuza; Akçaabat’tan Yomra Merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, otogar ve Havalimanı gibi 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Yaklaşık 32 km olan proje genel itibariyle 824 bin kişinin yaşadığı şehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ölçeğimizde 500 bin nüfusun yaşadığı, sirkülasyonun en yoğun olduğu alana hizmet edecek. Özellikle yaz aylarında turizmin artması ile yoğunlaşan trafik rahatlamış olacak. Çalışmaları devam eden uygulama projelerinin tamamlanmasının ardından da en kısa sürede ihale etmeyi ve yapım çalışmalarına başlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
“Şehir Hastanemize Ulaşımı Hızlandırmak İçin Hafif Raylı Sistem Projesini Hayata Geçiriyoruz”

Bildiğiniz üzere Trabzon’umuzda Akyazı Stadyumu’nun yanında Türkiye’nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri inşa ediliyor. 280 bin metrekarelik alanda kurulan Trabzon Şehir Hastanemiz; Kentin sağlık hizmetlerinin çok daha iyi ve modern şartlarda sağlanabilmesi amacıyla hayata geçen, Trabzon’un sağlık altyapısının gücüne güç katacak bir proje. Çalışmalar aralıksız sürüyor. Bakanlık olarak biz de şehir hastanemize ulaşımı hızlandırmak için hafif raylı sistem projesini hayata geçiriyoruz. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü eliyle bu projenin yapımını biz üstlendik.” dedi.

“500 Bin İnsanımıza Hizmet Edecek”

Trabzon’a Akçaabat’tan Yomra Merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, otogar ve Havalimanı gibi 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracaklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Yaklaşık 32 kilometre olan proje genel itibariyle 824 bin kişinin yaşadığı şehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar hattında 500 bin insanımıza hizmet edecek. Özellikle yaz aylarında turizmin artması ile yoğunlaşan trafik rahatlamış olacak. Çalışmaları devam eden uygulama projelerinin tamamlanmasının ardından da en kısa sürede ihale edecek ve yapım çalışmalarına başlayacağız.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

HAFİF RAYLI SİSTEM İHALEYE ÇIKIYOR​

Trabzon’un modernleşme yolunda atacağı en büyük adımlardan biri olarak görülen Hafif Raylı Sistem Uygulama Projeleri Yapım İş ve İşlemleri, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından onaylandı. Böylece projenin yatırım programına alınma işlemleri tamamlanmış oldu. Kısa süre içerisinde güzergah etüdü ve uygulama projeleri ihaleye çıkacak. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ilk kazmanın gelecek yaz sonunda vurulmasını hedeflediklerini açıkladı.

Göreve geldiği günden itibaren birinci projelerinin hafif raylı sistem olacağını ve süreci gün gün takip edeceklerini açıklayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, projenin yapım iş ve işlemlerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından 12 Ağustos 2024 tarihinde onaylandığını duyurdu. Başkan Genç, “Bu proje Trabzon’un modernleşme yolunda atacağı en büyük adımlardan biri olacak. Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı onay verdi. Bundan sonra süreç şöyle işleyecek. Hazırlıkları tamamlanmış olan Hafif Raylı Sistem Güzergah Etüdü ve Uygulama Projeleri, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü marifetiyle ihale edilecek. İhale sürecinin de kısa sürede tamamlanması için takibimiz sürecek. Uygulama projeleri tüm hafif raylı sistem güzergahı için, yani Akçaabat’tan Arsin’e kadar gerçekleşecek. Önümüzdeki yaz sonu itibariyle birinci etabın kazma vurulacak aşamaya gelmesini hedefliyoruz” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı onayıyla Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nde önemli bir aşama kaydetmiş olduklarını vurgulayan Başkan Genç, “Şehrimizin ulaşım geleceği açısından bir dönüm noktası olarak gördüğümüz bu projede desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyorum. Yine, hususi takip ve bakanlığın ilgili birimlerine talimatları ile projedeki önemli katkıları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, Altyapı Yatırımları Genel Müdürümüz Sayın Yalçın Eyigün’e, çok kıymetli milletvekillerimize ve emeği geçen herkese şahsım ve şehrimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

image


image


Kaynak: Trabzon Büyükşehir Belediyesi
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular