Trabzon Havalimanı

sezgin_ist

Moderatör
Moderatör
Trabzon Havalimanı (IATA : TZX, ICAO: LTCG), Türkiye’nin Trabzon iline hizmet veren uluslararası havalimanı. 1957 yılında hizmete girdi.

Toplam 1.377.244 m² kurulu alanı bulunan Trabzon Havalimanı’nda 9.710 m²’lik dış hatlar terminali ve 14.035 m²’lik iç hatlar terminali olmak üzere toplam 23.745 m²’lik 3,5 milyon yolcu/yıl kapasiteli iki adet terminal mevcuttur. Yeni iç hatlar terminal binası ve otoparkı 22 Kasım 2008’de hizmete girdi. Havalimanında 2.640×45 metre boyutunda bir adet pist bulunmaktadır. Trabzon Havalimanı, şehir merkezine en yakın havalimanları arasında yer almaktadır. Pelitli mevkiinde bulunmakta olup şehir merkezine uzaklığı 6 km’dir.

Kaynak: Wikipedi
 
  • Beğen
Tepkiler: El-Azizli ve Rafet

Trabzon Havalimanı’nı yılın ilk yarısında 1,5 milyonu aşkın yolcu kullandı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’nda yılın ilk yarısında 1 milyon 522 bin 273 yolcuya hizmet verildiğini bildirdi.​

Trabzon - 06.07.2024​

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılı verilerine göre Trabzon Havalimanı’nda gerçekleşen uçak trafiğinin iç hatlarda 18 bin 987, dış hatlarda 7 bin 768 olmak üzere 26 bin 755 olduğunu belirtti.

Geçen yıl havalimanında iç hatlarda 2 milyon 696 bin 68, dış hatlarda 839 bin 834 olmak üzere 3 milyon 535 bin 902 yolcuya hizmet verildiğine işaret eden Uraloğlu, yük trafiğinin ise iç hatlarda 23 bin 28, dış hatlarda 14 bin 330 olmak üzere 37 bin 358 olarak gerçekleştiğini aktardı.

Uraloğlu, Haziran 2024’te iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 1705, dış hatlarda 1272’ye ulaştığını ifade ederek, uçak trafiğinin 2 bin 977’ye ulaştığını bildirdi.

Haziranda Trabzon Havalimanı’nda iç hatlarda 270 bin 544, dış hatlarda 107 bin 619 olmak üzere 378 bin 163 yolcuya hizmet verildiğini kaydeden Uraloğlu, taşınan yük miktarının ise iç ve dış hatlarda 4 bin 573 tona ulaştığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, Ocak-Haziran 2024 dönemine ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

“Trabzon Havalimanı’nda yolcu trafiği iç hatlarda 1 milyon 325 bin 622, dış hatlarda ise 196 bin 651 oldu. Buna göre toplam yolcu sayısı 1 milyon 522 bin 273’e ulaştı. Uçak trafiği iç hatlarda 8 bin 902, dış hatlarda 2 bin 458, toplamda 11 bin 360 olarak gerçekleşirken, yük trafiği ise iç hatlarda 10 bin 400, dış hatlarda 3 bin 763 ve toplamda 14 bin 163 ton olarak gerçekleşti.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU:

image


image
 

Trabzon’a yeni havalimanı geliyor​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin havalimanları gibi Trabzon’a dolgu üzerine bir havalimanı yapacaklarını belirterek “Şu anki pistten sonraki ve Trabzonspor tesislerinden sonraki alana yepyeni bir havalimanı yapacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Trabzon’a gelerek burada bir dizi ziyarette bulundu. Önce Trabzonspor’un kuruluşunun 57.yılı çerçevesinde düzenlenen programa katılan Bakan Uraloğlu, ardından Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

“Trabzon’a yeni bir havalimanı yapacağız”

Trabzon’a yapılması planlanan yeni havalimanı projesiyle ilgili “Bizim şu an havalimanının bulunduğu mevcut yerde pistin uzatılması şeklinde değil, oradaki Trabzonspor tesislerini de koruyacak şekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist ve terminalinin yapılması yapılması üzerine bir projemiz var. Önümüzdeki günlerde ilgili kurumlar ile beraber orada da bir tespit çalışması yaparak projeyi netleştirip yapılması gereken ne varsa daha kuzeye yeni bir havalimanı yapacağız. Ordu-Giresun ve Rize-Artvin havalimanları gibi dolgu bir havalimanı yapacağız. Şu anki pistten sonraki ve Trabzonspor tesislerinden sonraki alana yepyeni bir havalimanı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Airport Haber
 

TRABZON HAVALİMANI DIŞ HATLAR TERMİNAL BİNASI AĞUSTOS’TA HİZMETE AÇILACAK​

Trabzon Havalimanı dış hatlar terminal binasındaki çalışmalarımızı da bitirdik, bağlantı yolunu yapıyoruz. İnşallah, Ağustos ayı içerisinde açacağız.” dedi.

‘’Trabzon Havalimanı 3,5 Milyon Yolcuya Hizmet Sunarak Türkiye Havalimanları Arasında 9. sırada Yer Aldı”


Trabzon Havalimanının Türkiye’nin en yoğun havalimanlarından biri olduğunu hatırlatan Uraloğlu, 2023 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 3,5 milyon yolcuya hizmet sunarak Türkiye havalimanları arasında 9.sırada yer aldığını belirtti. Bakan Uraloğlu, “Bu yıl ilk 6 ayında iç ve dış hatlarda 11 bin 360 uçak trafiğiyle 1,5 milyondan fazla yolcu ağırladı. Sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda da mevcut Havalimanını genişletmek ve Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara da başladık. Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Dış hatlar terminal binasındaki çalışmalarımızı bitirdik, bağlantı yolunu yapıyoruz. İnşallah, Ağustos ayı içerisinde açacağız. CIP binasını da Türk Hava Yolları kendi konseptine göre iç düzenlemeler yaptı ve tamamladı. O da önümüzdeki günlerde açılacak. Bildiğiniz üzere Trabzon için yatırım programına da aldığımız yeni bir havalimanı projemiz var.” ifadelerini kullandı.

image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Tiflis’ten Trabzon’a doğrudan uçuşlar başlayacak​

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’dan Tiflis’e doğrudan uçuş seferlerinin başlayacağını açıkladı.​

Tiflis’ten Trabzon’a doğrudan uçuşların haftada 2 sefer çarşamba ve pazar olarak planlandığını aktaran Genç, “Bizim arzumuz ağustos ayı bitmeden ama bu işin acente ve oradaki karşılık kurumlarla diyalog, protokol disiplinleri yürütülüyor. En geç eylül ayında yürürlüğe gireceğini ifade edebiliriz. Şu anda ilk uçuş tarihi belirlenmedi.” dedi.

Anadolu Ajansı
 

TRABZON HAVALİMANI YENİ HİZMET BİNALARI 27 AĞUSTOS’TA AÇILIYOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’nın artan yolcu sayısı ve ihtiyaçlar doğrultusunda kapasitesinin artırılması amacıyla başlattıkları yenileme çalışmalarının tamamlandığını, yapımı tamamlanan yeni hizmet binaları ve alanlarını 27 Ağustos Salı günü hizmete açacaklarını duyurdu. Yeni hizmet binalarını Trabzon’un artan yolcu kapasitesine hizmet verebilecek büyüklükte yaptıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, dış hatlar gelen yolcu binasını 3 bin 77, CIP yolcu binasını ise 860 metrekare büyüklükte inşa ettiklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Uraloğlu, Trabzon Havalimanı Yeni hizmet binaları ile ilgili açıklamada bulundu. Trabzon Havalimanında artan yolcu sayısı ve ihtiyaçlar doğrultusunda başlattıkları genişletilmesi çalışmalarının tamamlandığını belirten Bakan Uraloğlu, “2023 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 3,5 milyon yolcuya hizmet sunan havalimanımız Ülkemizin en yoğun 9. havalimanı konumunda. 2024 yılında ise bu zamana kadar 17 bin 208 uçak trafiğiyle 2,5 milyona yakın yolcu ağırladı. Sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda da mevcut havalimanımızı genişletmek ve Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için başladığımız çalışmaları tamamladık. Yeni hizmet binalarını ve bağlantı yolunu 27 Ağustos Salı günü hizmete açacağız.” diye konuştu.

“CIP Yolcu Terminali’ni 860 Metrekare Büyüklükte İnşa Ettik”

Bakan Uraloğlu, dış hatlar gelen yolcu binası, Isı merkez binası ve CIP Terminali’nin açışını gerçekleştireceklerini kaydederek bu binalarda yapım çalışmalarının bittiğini bildirdi. Birinci Rotunda yapısının yapım işlerinin devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, Dış hatlar giden yolcu binası cephe imalatlarının yapımının devam ettiğini söyledi. Uraloğlu, “Yeni hizmet binalarımızı Trabzon’un artan yolcu kapasitesine hizmet verebilecek büyüklükte yaptık. Dış hatlar gelen yolcu terminalini 3 bin 77 metrekare büyüklüğünde, havalimanımıza kazandırdığımız yeni CIP Yolcu Binasını ise 860 metrekare büyüklükte inşa ettik. Yeni CIP terminalinin modern mimarisi ve donanımı ile yolcularımızın bekleme sürelerini keyifli hale getirecek hizmetler sunacağız ve seyahat deneyimini en üst seviyeye çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

“Dış Hatlar Terminal Binası Bağlantı Yolu Çalışmalarını Eş Zamanlı Olarak Bitirdik”

Bakan Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’nda kapasiteye artırırken yolcuların konforunu da sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Dış hatlar gelen yolcu terminalinin 100 metre uzunlukta bitümlü sıcak karışım kaplama standardında olan karayolu bağlantı çalışmalarını da eş zamanlı olarak bitirdik.” diye konuştu.

image


image


image


image


image


image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

TRABZON HAVALİMANI YENİ HİZMET BİNALARI HİZMETE AÇILDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı yeni hizmet binaları ve bağlantı yolunun açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Bugün 3 bin 77 metrekare büyüklükteki dış hatlar gelen yolcu terminali ve 860 metrekare büyüklükteki CIP binalarımızın açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Yeni yapılarımızın modern mimarileri ve donanımlarıyla yolcularımızın bekleme sürelerini keyifli hale getirecek daha kaliteli hizmetler sunacağız. Bu yeni yapılarımızın yanı sıra havalimanımızın dış hatlar terminali binasına bağlantısını sağlayacak 100 metrelik yeni bağlantı yolu yapım çalışmasını da tamamladık.” dedi. Bakan Uraloğlu, sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda da Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için de çalışmalara başladıklarını kaydederek, projenin kesinleştirilmesinin ardından yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte başlatacaklarını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Havalimanı yeni hizmet binaları ve bağlantı yolu açılış törenine katıldı. Bakan Uraloğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Trabzon Havalimanı’nın geleceğe açılan kanatlarını daha da büyütecek yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binası açılış törenini gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, “1957 yılında hizmete açıldığında doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk havalimanı olan Trabzon Havalimanı; ilk günden bu zamana, gelişimin, mücadelenin ve büyük düşünmenin adı olmuştur. Hizmet sunduğu yıllar boyunca çok önemli olaylara ve nice hikayelere ev sahibi olarak şahitlik etmiştir. Trabzon’umuz geliştikçe; havalimanımız da şehrin dinamizmine ayak uydurarak sürekli büyümüştür. Ancak Trabzon havalimanımızın gerçek manada modern bir havalimanına dönüşmesi hiç şüphesiz ak parti döneminde yapılan yatırımlarla gerçekleşmiştir.” dedi.

“2020 Yılında Kovid 19 Pandemisi Döneminde Uçuşlar Durma Seviyesine Gelince Bunu Fırsata Çevirerek Tüm Pist Kaplamasını Tamamen Yeniledik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde 2002 yılında 7 uçak park pozisyonu bulunan apronun 11 uçak kapasitesine yükseltildiğini anımsatan Uraloğlu, 2004’te mevcut itfaiye binasının yenilendiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, “2005 yılında 2500 metrekarelik işletme garaj binası inşa edildi. 2006 yılında Trabzon Havalimanı’nın 7/24 uçuş trafiğinin sekteye uğramaması amacıyla pist aydınlatma regülatörleri yapıldı. 2008 yılında 2 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni iç hatlar terminali hizmete açıldı. 2009 yılında yeni kargo binası yapıldı. 2011 yılında 11 adet uçak park pozisyonu 17 ye çıkarıldı. 2013 yılında hava seyrüsefer emniyeti ve sürekliliği açısından çok önemli olan 1200 metrekare radar istasyonu faal hale getirildi. Gelişen tesislerin enerji ihtiyacı doğrultusunda 2014 yılında yeni kuvvet santrali kullanıma açıldı. 2020 yılındaki Kovid 19 pandemisi döneminde tüm dünyada olduğu gibi Trabzon Havalimanı’nda da uçuşlar durma seviyesine gelince bunu da fırsata çevirerek havalimanının tüm pist kaplamasını tamamen yeniledik.” şeklinde konuştu.

2024 Yılı İlk 7 Ayında Trabzon Havalimanı 2 Milyonun Üstünde Yolcu Ağırladı

Trabzon’un büyümesiyle doğru orantılı olarak sürekli kendini yenileyen ve gelişen bir havalimanımı olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, Trabzon Havalimanın 2023 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 3,5 milyon yolcuyla havalimanları arasında 9. sırada yer aldığının altını çizdi. 2024 yılının ilk 7 ayında iç ve dış hatlarda 14 bin 886 uçak trafiğiyle 2 milyon üstünde yolcu ağırladığını kaydeden Uraloğlu, “Havalimanımızdan; katar, Azerbaycan, Almanya, Kuveyt, Irak ve Ürdün başta olmak üzere 11 ülkede 20 farklı noktaya 19 farklı havayolu şirketiyle dış hatlardan ulaşım sağlanıyor. Bildiğiniz üzere Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları da başlattık. Yaz dönemi boyunca gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla hem Cidde’ye hem de Riyad’a Trabzon’dan direkt seyahat etmek mümkün oldu. Bu uçuşlarla 2023 yılında Trabzon’a 1 milyon 319 bin 299 yerli ve yabancı ziyaretçi geldi. Şehrimiz geliştikçe turizm ve ticaret amaçlı bu ziyaretler de artıyor.” diye konuştu.

“Dış Hatlar Terminal Binasına Ulaşımı Sağlayacak 100 Metrelik Yeni Bağlantı Yolu Çalışmasını da Tamamladık”

Sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda da Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için de çalışmalara başladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, yeni havalimanı projesinin hayata geçirilmesine kadar özellikle yurtdışı uçuşlarındaki artış ve Trabzon’un yükseliş gösteren ticaret faaliyetleri nedeniyle yeni bir dış hatlar gelen yolcu terminali ve CİP hizmet binasının aciliyeti olduğunu anımsatarak, “Hamdolsun bugün 3 bin 77 metrekare büyüklükteki dış hatlar gelen yolcu terminali ve 860 metrekare büyüklükteki CIP binalarımızın açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Yeni yapılarımızın modern mimarileri ve donanımlarıyla yolcularımızın bekleme sürelerini keyifli hale getirecek daha kaliteli hizmetler sunacağız. Yolcularımızın seyahat deneyimlerini en üst seviyeye çıkaracağız. Bu yeni yapılarımızın yanı sıra havalimanımızın dış hatlar terminali binasına bağlantısını sağlayacak 100 metrelik yeni bağlantı yolu yapım çalışmasını da tamamladık. Mevcut Dış Hatlar Terminalinin Dış Hatlar Giden Yolcu Terminaline Dönüşümü, Mevcut İç Hatlar Terminalinin Tadilatıyla iki adet sabit yolcu köprüsü, körük sistemi eklenmesi ve bagaj taşıma sistemlerinin revizyonu gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“Trabzon Havalimanının Pist Uzunluğu Önümüzdeki Süreçte Trabzon İçin Yeterli Olmayacak, Bu Nedenle Biraz Daha Kuzeye Yeni Bir Havalimanı İnşa Edeceğiz”

Trabzon havalimanının gücüne güç katacak yeni hizmet binaları ve bağlantı yoluyla sivil havacılık sektörünün gelişimi adına yeni bir başarıya daha imza attıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Az önce de belirttiğim üzere bu yapılarımızın yeni havalimanı projemiz hayata geçene kadar yapılması gerekiyordu. Biliyoruz ki Trabzon Havalimanının pist uzunluğu 2 bin 640 metre ve önümüzdeki süreçte Trabzon için yeterli olmayacak. Bu nedenle mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimanı inşa edeceğiz. Neden daha doğuya kaydıramıyoruz ya da batıya diyebilirsiniz.” şeklinde konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak coğrafyanın emrettiği ve mühendisliğin müsaade ettiği imkanlar doğrultusunda çalıştıklarını ifade eden Uraloğlu, “Bakın, burada Havalimanımız biraz daha doğuya doğru kaydırılamıyor. Neden kaydırılamıyor, çünkü biraz ileri gittiğiniz zaman yaklaşık 50-60 metrelere varan derinlikler var. Batıya doğru geldiğimizde ise Liman var. Özetle çok rahat bir coğrafyada değiliz. Mevcut yerde pistin uzatılması değil oradaki Trabzonspor Tesisleri’ni de koruyacak şekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist yapılması ve terminalinin yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak projemizi bunun üzerine yoğunlaştırdık. İlerleyen zamanlarda sahada bir tespit yaparak, ilgili taraflar ile konuşarak projeyi netleştirip yapılması gereken rötuşları yapıp yolumuza devam edeceğiz. Projenin kesinleşmesinin ardından yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte başlatacağız.”


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    115.2 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular