Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri | Sayfa 4 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

  • #61

ASELSAN’dan Ankara’ya yüz milyonlarca dolarlık radar tesisi​

Haber Merkezi 7 Mart 2024

görüntü


ASELSAN, Ankara’ya birkaç yüz milyon dolarlık yeni bir radar tesisi inşa ediyor. Gelişmeyi, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol açıkladı.
Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı sırasında ’un sorularını yanıtlayan Ahmet Akyol, ASELSAN’ın radar alanındaki iş payını arttıracağını vurguladı.

Türkiye’nin en uzun menzilli kara konuşlu radarı olan (EİRS) ile ilgili açıklamada bulunan Akyol, “Sadece yüksek tespit menzili değil, bunun uçtan uca yerliliği de bir konu. İçerisinde 10 bine yakın transistörün olduğunu söyleyebilirim. Aslında çip seviyesinde bir millilikten bahsediyoruz.

Uçtan uca milli bir sistem​

Geçtiğimiz aylarda artık içinde kullandığımız galyum nitrat (GaN) transistörleri de yerlileştirdiğimizi ve bunu da yerli olarak Türkiye’de Bilkent Üniversitesi ile kurduğumuz ortak bir şirkette üretmeye başladığımızı ifade etmek isterim. Sadece yüksek bir menzile çıkmadık, bunları yaparken uçtan uca milli bir sistem geliştirdik.

Erken ihbar radar ailesi, şu anda seri üretim fazında. Bir taraftan dost ve müttefik ülkelerle seri üretim sözleşmeleri imzalandı, imzalanıyor. Bu aşamada üretim kapasitemizi arttırıyoruz.

Ankara’ya milyonlarca dolarlık yeni radar tesisi​

Ankara’da birkaç yüz milyon dolarlık meblağa sahip bir radar üretim tesisinin de kurulumuna başladık. Dolayısıyla radarın, giderek artan oranda faaliyet alanlarımız içerisinde çeşitleneceğini söyleyebilirim.

Bu radarları birbirine bağlayan komuta kontrol yazılımlarını da yapabilmiş durumdayız. Dolayısıyla birden çok radarı entegre yönetebilecek, hava sahasını tamamıyla milli yazılımlarla yönetebilecek yazılımları da geliştirdik, kullanıma sunduk. Bu açıdan da iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.” dedi.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkeyNet
  • #62

Roketsan’dan hava savunma ve seyir füzesi açıklaması​

Haber Merkezi 7 Mart 2024

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, MİDLAS Milli Dikey Atım Lançer Sistemi ve füze projeleriyle ilgili DIMDEX 2024 Fuarı sırasında önemli açıklamalarda bulundu.

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen DIMDEX 2024 Uluslarası Denizcilik Savunma Fuarı sırasında ’un sorularını yanıtlayan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, önemli açıklamalarda bulundu.

İkinci tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, DIMDEX Fuarı’na katılım açısından önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Katar’daki ilgi özellikle sadece Katar’ın kendi ihtiyaçlarına değil, bölgenin tamamına hitap ettiği için bizim için çok ciddi bir ihracat potansiyeli içeriyor. Bu taraftaki en öne çıkan ürünlerin; deniz platformlarına konuşlu hava savunma sistemleri, gemisavar sistemleri ve akıllı mühimmatlar olduğunu görüyoruz.

Şu ana kadar gördüğümüz ilgi, gerçekten çok iyi. Hem bölge ülkelerinden katılım hem de dünyanın çeşitli ülkelerinden buraya katılım gayet güzel. Oldukça ciddi delegasyon ağırlama fırsatı bulduk. Bizim için ihracat potansiyeli açısından ciddi bir fırsat içeriyor diyebiliriz.

“SUNGUR ile ilgili çok çeşitli yerlerden talepler ulaşıyor”​

SUNGUR, ihracat potansiyeli çok yüksek olan bir ürün. Dünyanın çok çeşitli yerlerinden ile ilgili biz talepler ulaşıyor. SUNGUR’u sadece bir MANPAD olarak değil de platformlara entegre edilebilen bir ürün olarak da pazarlamayı çok istiyoruz çünkü SUNGUR, özellikle konvoyların hava savunmasının sağlanması için gayet iyi bir çözüm oluşturuyor. Hem kara platformları için hem de deniz platformları için iyi bir ihtiyaç potansiyeline sahip. Bununla ilgili ihracat çalışmaları da son aşamaya geldi. Birçok ülkenin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz.

Bizim burada asıl sergilediğimiz ürünlerimiz, deniz platformlarına entegre ettiğimiz üzerinden atılan HİSAR ve SİPER ailesi. Bunların da bundan sonraki aşamalarda MİDLAS ürünüyle beraber Türk savunma sanayiinin ihracatının çok büyük bir kısmını oluşturacak ürünlerin arasına gireceğini tahmin ediyoruz. Bunun için özellikle Uzak Doğu’da, mevcut platformlara MİDLAS’ın entegrasyonuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunların da en kısa zamanda sonuçlanıp, Roketsan’ın ihracatına katkı yapmasını hedefliyoruz.

MİDLAS

MİDLAS için çok yakında atış bekleniyor: Quad-Pack geliyor​

MİDLAS esasında TCG İSTANBUL’a entegre edildikten sonra bizim deniz kuvvetlerimizin envanterine girmiş oldu. Çok yakın zamanda da HİSAR füzesinin atışını inşallah hep beraber takip edeceğiz. Başarılı bir şekilde atışını bekliyoruz, kısa zaman içerisinde bunu göreceğimizi söyleyebilirim.

MİDLAS sadece bizim platformlarımız için değil, bazı ülkelere koyulan yaptırımlardan dolayı uluslararası alanda da çok ciddi talep gören ve mevcut platformlara entegrasyon anlamında da kabiliyet arttırımı için çok ciddi fırsatlar oluşturan bir sistem. MİDLAS bizim için bundan sonraki aşamalarda hava savunma ve gemisavar sistemlerinin beraber atılacağı bir platform olacak.

İlk aşamada HİSAR ailesini tekli olarak atacağız ama ilerleyen aşamalarda HİSAR’ı Quad-Pack olarak tek modülün içerisinden atabileceğimiz teknolojiyi de geliştiriyoruz. Bunları peyderpey en başta deniz kuvvetlerimizin kullanımına sonra da uluslararası alandaki kullanıma sunmayı hedefliyoruz.

ÇAKIR ihracata gün sayıyor​

ÇAKIR Gemisavar Füzesi de burada çok ilgi gören ürünlerden bir tanesi. Özellikle gemi platformlarından atılan ÇAKIR, ciddi talep görüyoruz. Bununla birlikte mevcut platformlara entegrasyon ve yeni yapılacak kabiliyetine sahip platformların da bizim tarafımızdan çok büyük bir fırsat olarak değerlendirileceğini düşünüyorum. Hem platform ihracatına katkı anlamında hem de akıllı mühimmat tarafındaki ihracata katkı anlamında bizim ÇAKIR Füzesi gerçekten çok büyük bir potansiyel içeriyor.

ÇAKIR aslında şu anda muadilleriyle karşılaştırıldığında çok daha yüksek bir teknolojiyi içeren bir füze. Hem SİHA’larımızın hem gemi platformlarımızın hem de kıyı savunma sistemlerimizin ayrılmaz parçalarından bir tanesi olacak diye değerlendiriyoruz. Yakın zamanda da ÇAKIR’ın milli motorla başarılı bir atışı da yapıldı. Bundan sonraki aşamalarda da önümüzde bir engel kalmadı. Hızlı bir şekilde seri üretim aşamasına geçip teslimatlara başlamayı hedefliyoruz.

LEVENT için ilk atış bu sene​

Hava Savunma Sistemi, Türk Donanması açısından ciddi bir önem içeriyor. Dünyada da yakın hava savunma sistemleri açısından ön plana çıkacak bir ürün olacağını değerlendiriyoruz. LEVENT birçok hibrit sensör ve arayıcı başlık açısından yeni teknolojileri beraberinde getiren çok kapsamlı bir proje. Bu projeyi çok kısa bir zaman içerisinde hayata geçirmeye özen gösteriyoruz.

Roketsan-LEVENT


İlk atışını da inşallah bu yıl içerisinde yapacağız. LEVENT’in kabiliyeti, özellikle hava savunma anlamında çok hızlı bir şekilde artacak. Çeşitli varyantlarla beraber başta bizim kendi deniz kuvvetlerimiz sonra da dünyadaki birçok deniz platformuna entegre edilecek bir ürün haline gelecek. İlk atışın ardından projenin hızlı bir şekilde tamamlandığını ve seri üretim aşamasına gelindiğini göreceğiz.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkeyNet
  • #63

HAVELSAN’dan TSK’ya BAHA İHA teslimatı​

Haber Merkezi 7 Mart 2024

HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne BAHA Bulutaltı İnsansız Hava Aracı (İHA) teslimatı gerçekleştirdi. İHA’ların muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı.

Konuyla ilgili olarak T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca; muhtelif miktarda, Bulut Altı İnsansız Hava Aracı (BAHA)’nın muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Milli imkanlarla HAVELSAN tarafından geliştirilen ve %90 yerlilik oranına sahip olan , hedefleri uzun menzilden tespit ve teşhis yeteneğine sahip bir elektro-optik sistemle donatıldı. Soğuk ve yağmurlu havalarda uçuşa uygun olarak tasarlanan BAHA İHA, yerli Anti-Jam GNSS sayesinde elektronik-harp uygulanan muharebe sahalarında da görev yapabiliyor.

15.000 feet’a kadar görev icra edebilen BAHA, benzin motoruyla 6 saate kadar havada kalabiliyor (elektrik motoruyla 2 saate kadar) ve 80 km’ye kadar bir menzilde görev yapabiliyor. Ayrıca BAHA, 5 kg’a kadar faydalı yük taşıyabiliyor. BAHA İHA, 3.7 m’lik geniş kanat açıklığına sahip. Sistem, iki kişi tarafından kolayca kurulup ve tek kişi tarafından işletilebilir nitelikte tasarlandı. BAHA dakikalar içerisinde göreve hazır hale getirilebiliyor.

havelsan-baha-2

Genel Görev Kabiliyetleri

  • Takip, Tespit ve Alan Koruma
  • İstihbarat
  • Elektronik Harp
  • Kıyı ve Sınır Güvenliği
  • Enerji Nakil ve Petrol-Gaz Hatları Denetimi
  • Kaçakçılık ve Terörle Mücadele
  • Asayiş
  • Narkotik Bitki Tespiti
  • Yerleşim Termal Ölçümü
  • Orman Yangın Yönetimi
  • Afet Sonrası Değerlendirme
  • Sintine ve Çevre Kirliliği Tespiti
  • Tarımsal Uygulamalar
  • Haritacılık
Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkeyNet
  • #64

Roketsan MİDLAS’ta son durum: Quad-Pack ve ATMACA​

Haber Merkezi 7 Mart 2024

Roketsan, Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) için geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. MİDLAS, yakında HİSAR ile Quad-Pack kabiliyetine erişecek.

Katar’daki DIMDEX 2024 Uluslarası Denizcilik Savunma Fuarı sırasında ’un sorularını yanıtlayan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, MİDLAS hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İkinci tarafından yapılan açıklamada, “Bizim burada asıl sergilediğimiz ürünlerimiz, deniz platformlarına entegre ettiğimiz üzerinden atılan HİSAR ve SİPER ailesi. Bunların da bundan sonraki aşamalarda MİDLAS ürünüyle beraber Türk savunma sanayiinin ihracatının çok büyük bir kısmını oluşturacak ürünlerin arasına gireceğini tahmin ediyoruz.

Bunun için özellikle Uzak Doğu’da, mevcut platformlara MİDLAS’ın entegrasyonuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunların da en kısa zamanda sonuçlanıp, Roketsan’ın ihracatına katkı yapmasını hedefliyoruz.

MİDLAS için çok yakında atış bekleniyor: Quad-Pack geliyor​

MİDLAS esasında TCG İSTANBUL’a entegre edildikten sonra bizim deniz kuvvetlerimizin envanterine girmiş oldu. Çok yakın zamanda da HİSAR füzesinin atışını inşallah hep beraber takip edeceğiz. Başarılı bir şekilde atışını bekliyoruz, kısa zaman içerisinde bunu göreceğimizi söyleyebilirim.

MİDLAS sadece bizim platformlarımız için değil, bazı ülkelere koyulan yaptırımlardan dolayı uluslararası alanda da çok ciddi talep gören ve mevcut platformlara entegrasyon anlamında da kabiliyet arttırımı için çok ciddi fırsatlar oluşturan bir sistem. MİDLAS bizim için bundan sonraki aşamalarda hava savunma ve gemisavar sistemlerinin beraber atılacağı bir platform olacak.

MİDLAS


İlk aşamada HİSAR ailesini tekli olarak atacağız ama ilerleyen aşamalarda HİSAR’ı Quad-Pack olarak tek modülün içerisinden atabileceğimiz teknolojiyi de geliştiriyoruz. Bunları peyderpey en başta deniz kuvvetlerimizin kullanımına sonra da uluslararası alandaki kullanıma sunmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkeyNet
  • #65

Akıllı mühimmat DROKET’in ilk atışı gerçekleştirildi​

Türk savunma sanayisi bünyesinde dronlarda kullanılmak üzere geliştirilen akıllı mühimmat çözümü DROKET’in ilk atış testi gerçekleştirildi.8.03.2024​

08.03.2024 - Doha

görüntü


Sapmaz Savunma, Katar’da gerçekleştirilen 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024) dron ve akıllı mühimmat çözümlerini sergiledi. Fuarda DROKET, yeni tasarımıyla ilk kez vitrine çıktı.

Kamikaze dronlara ve dronlardan serbest düşüm yöntemiyle atılan havan mermilerine alternatif olarak geliştirilen DROKET, dron ve roketlerin yeteneklerini birleştiriyor olması dolayısıyla bu şekilde isimlendirildi.

Sapmaz Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sapmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DROKET’in duyulmasıyla beklentilerinin de üzerinde bir talep ve ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.

Geçen sürede bazı devlet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ilk prototiplerinde birtakım değişiklikler istendiğini ifade eden Sapmaz, bu kapsamda DROKET üzerindeki mühimmatın yüzde 50 artırılmasıyla 400 gramlık patlayıcı taşıyan bu sistemi 600 gram taşıyabilecek hale getirdiklerini belirtti. Sapmaz, DROKET’in 1 kilogramlık patlayıcıyı da rahatlıkla taşıyabileceğini bildirdi.

Yükün artmasıyla üründe bazı geometrik değişikliklere gittiklerini, DROKET’in boyunun yaklaşık 10 santim uzadığını anlatan Sapmaz, kuyruk ve kanatçık kısmında aerodinamik hesaplamalar neticesinde değişimler gerçekleştirdiklerini ve ilk atış testini yaptıklarını açıkladı.

f1685ebe31abac8927462090c50efc3fb7a905c1_2_375x500.jpeg


Katar’daki DIMDEX’te ilk kez bir uluslararası fuarda ürünü sergilediklerini dile getiren Sapmaz, çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Hava Kuvvetlerinin üst düzey yöneticilerinin saha testleri için kendilerini ülkeye davet ettiklerini belirten Sapmaz, yaklaşık 4-5 hafta sonra böyle bir test planladıklarını kaydetti.

7f5ce9eb5362bdafe80e9ac35935619b263ac178_2_666x500.jpeg

Yeteneklerini sahada göstermeye devam edecek​

Bu ilginin farklı ülkelerdeki askeri yetkililerden de geldiğini, ilk anda Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayan ilgi ve talebin daha da büyüdüğünü vurgulayan Sapmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her yaptığımız testle heyecanımız da ürüne olan inancımız da artıyor. Olmayan şeyi planlayıp sahada bunun karşılığını görebilmek teknik bir insan için çok mutluluk ve güven verici. Bu anlamda yaptığımız çalışmalardan ve gördüğümüz ilgiden çok memnun olduğumuzu söyleyebilirim.

İlk testte 100 metreden fırlatmayla testimizi yaptık. Ürünümüzün arkasında bir itki sistemi var. Bu sistemi tetikleyen ve tetikleme öncesinde sistemin orada sabit kalmasını sağlayan fırlatıcının da tüm tasarımı bize ait. O tasarımı iyi bir seviyeye getirdik. Onun başarılı çalışması ürün için olmazsa olmazdı. Artık o çok güzel çalışıyor. İlk testimizi 100 metreden yaptık ve manuel olarak elle kontrol ettik. O kontrol etme anında nasıl bir davranış sergilediğini ilk defa hissettik. Vermiş olduğumuz komutlara karşı gördüğümüz tepki gayet güzeldi. 100 metreden 4 saniyede hedefe ulaştı. Yaklaşık 90 kilometre/saat hızı yakaladı. 1 kilometreye kadar farklı yüksekliklerden hem manuel hem de otonom testler yapacağız."

d07acd482b6599112581e1a4b076d9baebdca045_2_666x500.jpeg


Görüntü işleme algoritmasını da çok daha detaylı hale getirdikleri bilgisini veren Sapmaz, laboratuvar ortamında farklı cisimleri seçip hedeften kaçırıp sonra tekrar odakladıklarında algoritmanın nasıl çalıştığını gözlemlediklerini, gece görüş kamerası ekleyerek ürünü loş ışıkta görüntü alabilecek hale getirdiklerini ifade etti.

Geliştirme çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Serdar Sapmaz, bundan sonra gelen taleplerin karşılanabildiğini sahada gösterecekleri bir çalışma süreci yürüteceklerini kaydetti.

 
  • #66

BAYKAR’dan Azerbaycan’da üretim hamlesi​

Haber Merkezi 8 Mart 2024

görüntü


BAYKAR ile Azerbaycan Savunma Bakanlığı arasında “Ortak Araştırma, Geliştirme ve Üretime Yönelik İş Birliği Sözleşmesi” imzalandı.
Geçtiğimiz yıl “Baykar Teknoloji Azerbaycan” şirketini faal hale getiren BAYKAR, iş birliğini derinleştiriyor. Son olarak BAYKAR, Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile “Ortak Araştırma, Geliştirme ve Üretime Yönelik İş Birliği Sözleşmesi” imzaladı.

İş birliği sözleşmesi, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Aqil Qurbanov tarafından imzalandı. İmza töreninde Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve sözleşmenin taraflarından temsilciler de yer aldı.

Haluk Bayraktar, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile geleceği şekillendirecek önemli bir adım attıklarını belirtti.

görüntü


“Ortak Araştırma, Geliştirme ve Üretime Yönelik İşbirliği Sözleşmesi”ni imzalayarak, iki kardeş ülkenin güvenliği ve ilerlemesi için bir araya geldiklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu anlaşma, teknolojik yeniliklerimizin ötesinde aramızdaki sağlam işbirliğinin ve karşılıklı güvenin bir yansımasıdır. ‘Tek millet, iki devlet’ ilkesiyle büyüyen kardeşliğimiz, bu birlik duygusuyla daha da güçleniyor. Anlaşmanın ülkelerimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Bayraktar Teknoloji Azerbaycan firmasının yapay zekâlı robotik insansız sistemler araştırma ve geliştirme, insansız sistem platformları, fabrika seviyesi bakım, insansız sistemler pilotaj, teknisyen ve bakım eğitimleri, saha seviyesi teknik destek, lojistik koordinasyon alanlarında çalışması hedefleniyor.

Kaynak:
 
  • #67

Türkiye’den bir ilk: SUNGUR MANPADS ihracatı​

Haber Merkezi 8 Mart 2024

görüntü


Roketsan, SUNGUR Omuzdan Atılan Hava Savunma Füze Sistemi (MANPADS) için yurt dışından talepler almaya başladı. Türkiye, ilk kez MANPADS alanında ihracata imza atıyor.
Dünyanın sayılı 5’inci nesil MANPAD sistemlerinden olan SUNGUR, Roketsan tarafından geliştirildi ve kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatı başladı. Gerek IIR Arayıcı Başlığa sahip olması gerekse menzil ve irtifa değerlerinin yüksekliği hasebiyle SUNGUR, dünyanın en gelişmiş MANPADS’leri arasında bulunuyor. SUNGUR’a yönelik yurt dışından talepler gelmeye başladı.

Konuyla ilgili olarak Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından ’a yapılan açıklamada, “SUNGUR, ihracat potansiyeli çok yüksek olan bir ürün. Dünyanın çok çeşitli yerlerinden ile ilgili bize talepler ulaşıyor. SUNGUR’u sadece bir MANPAD olarak değil de platformlara entegre edilebilen bir ürün olarak da pazarlamayı çok istiyoruz çünkü SUNGUR, özellikle konvoyların hava savunmasının sağlanması için gayet iyi bir çözüm oluşturuyor.

Hem kara platformları için hem de deniz platformları için iyi bir ihtiyaç potansiyeline sahip. Bununla ilgili ihracat çalışmaları da son aşamaya geldi. Birçok ülkenin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz.

Bizim burada asıl sergilediğimiz ürünlerimiz, deniz platformlarına entegre ettiğimiz üzerinden atılan HİSAR ve SİPER ailesi. Bunların da bundan sonraki aşamalarda MİDLAS ürünüyle beraber Türk savunma sanayiinin ihracatının çok büyük bir kısmını oluşturacak ürünlerin arasına gireceğini tahmin ediyoruz. Bunun için özellikle Uzak Doğu’da, mevcut platformlara MİDLAS’ın entegrasyonuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunların da en kısa zamanda sonuçlanıp, Roketsan’ın ihracatına katkı yapmasını hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

SUNGUR Füzesi​

tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen SUNGUR, hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahiptir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanabilme kapasitesine sahip 8 kilometre menzilli SUNGUR, üstün özellikleri dolayısıyla dördüncü nesil MANPADS olarak nitelendirilmektedir.

SUNGUR Füzesi, 4 ila 4.5 kilometre yükseklikteki hedeflere nüfuz edebilmektedir.

IIR Arayıcı Başlık kullanması hasebiyle SUNGUR Füzesi, çok yüksek bir isabet yüzdesine sahiptir. Dünya’nın en modern MANPADS’leri arasında gösterilmektedir. SUNGUR Füzesi, sadece isabet yüzdesi değil; menzil ve irtifa limitleri açısından da ilk sıralarda bulunuyor.

SUNGUR


Yakın gelecekte Roketsan’ın, SUNGUR Füzesi üzerinden bir havadan-havaya füze sistemi geliştireceği tahmin ediliyor. Ayrıca yine SUNGUR Füzesi üzerinden deniz platformlarında kullanılacak bir yakın hava savunma füze sistemi, kapsamında geliştirilmektedir.

Kaynak:
 
  • #68

Türkiye’nin ilk millî turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı​

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde başlatılan ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.​

09.03.2024 - İstanbul

Türkiye'nin ilk millî turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı


Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN’ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî turbofan motor özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlandı.

Türk havacılık tarihinde çok önemli bir dönüm noktası​

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, proje gelişmesi ile ilgili olarak sosyal medya hesabından “Milli gücümüz göğsümüzü kabartıyor, yüreklere huzur veriyor. Vatan evlatlarımızın enerjisi ile güç verdiğimiz Türkiye’nin ilk Millî Turbofan Motoru TF6000 millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldı. Test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 gücünü TF6000’den alacak. Başta mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği geçen herkesi yürekten tebrik ederim. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.” açıklamasında bulundu.

görüntü


Açıklamada verilen bilgilere göre, TF6000 Projesi ile Türkiye ilk kez askerî bir turbofan uçak motorunu çalıştırmış ve uçak motorları teknolojisi de Türkiye’ye kazandırılmış oldu.

TF6000/TF10000 motor projeleri ile beraber Türkiye aynı zamanda ilgili aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını da gerçekleştirerek; kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını da sağlayacak.

 
  • #69

Maldivler için Bayraktar TB2 SİHA dönemi başladı​

Haber Merkezi 10 Mart 2024
görüntü


Maldivler, Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı’nı teslim aldı. Ülkeye sevk edilen bir Bayraktar TB2’nin fotoğrafı, sosyal medyada paylaşıldı.
Bugüne kadar 33 ülkeye Bayraktar TB2 S/İHA ihracatı gerçekleştiren BAYKAR, teslimat faaliyetlerini sürdürüyor. , son olarak Güney Asya ülkesi Maldivler’de ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Maldivler, Bayraktar TB2 S/İHA’ları teslim aldı.

Maafaru Uluslararası Havaalanı’nda bulunduğu tahmin edilen Bayraktar TB2’nin fotoğrafları, sosyal medyada paylaşıldı. Daha önce Maldivlet hükümeti, Maldivler’in Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) devriye gezecek insansız hava araçları temin etmek üzere Türkiye ile 37 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladığı bildirilmişti. Teslimatın, Ilyushin IL-76 tipi bir nakliye uçağı ile gerçekleştirildiği değerlendiriliyor.

Bugüne kadar 500 adetten fazla Bayraktar TB2 SİHA’nın üretimini gerçekleştiren BAYKAR; 33 ülkeyle Bayraktar TB2 ve 9 ülkeyle ise AKINCI TİHA ihracatına yönelik sözleşme imzaladı. BAYKAR, bugüne kadar 34 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladı.
Kaynak:
 
  • #70

10 yılda tarihi başarı! Türkiye dışa bağımlılığı sona erdirdi​

Türkiye’nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.​

GİRİŞ 10.03.2024 15:04
GÜNCELLEME 10.03.2024 15:04

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Türkiye, 2010’lu yıllara kadar havacılık motorları alanında neredeyse tamamen dışa bağımlı bulunuyordu.

1985 yılında F16 uçaklarına güç veren F110 motorlarının montajı için kurulan TEI, zaman içinde kazandığı teknoloji ve kabiliyetlerle motor ve parça imalatı, bakım-onarım-revizyon, tasarım ve AR-GE faaliyetleriyle Türkiye’nin en önemli havacılık sanayi şirketlerinden biri konumuna geldi.

Son dönemde savunma sanayisine verilen ciddi devlet destekleri, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonu ve TEI’nin yenilenen misyonu ve vizyonu ile peş peşe geliştirilen, bazıları gökyüzünde 10 binlerce saat başarılı görev süresine ulaşan milli motorlar ortaya çıktı.

WuXck_1710063786_6426.jpg


TEI, Türkiye’nin motor konusundaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli motor geliştirdi. Bu motorlardan 7’si ile uçuş gerçekleştirildi, 6 motorun seri üretimi başladı.

TEI, 2014’te yüksek hızlı hedef uçak ŞİMŞEK için TEI-TJ90 turbojet İHA motorunu, 2015’te TEI-PG115 benzinli İHA motorunu, 2016’da ANKA için TEI-PD155 dizel İHA motorunu, 2017’de ANKA SİHA için TEI-PD170 dizel İHA ve GÖKBEY helikopteri için TEI-TS1200 çekirdek motorunu, 2018’de T70 Kara Şahin helikopteri için T700-TEI-701D, 2019’da kamikaze İHA KARGI için TEI-PG50 ve ayrıca TEI-PD222-DT motorunu çalıştırdı.

2020’de orta menzil gemisavar füzeleri için TEI-TJ300 motorunun yanı sıra TEI-PD180ST ve TEI-TS1400 motorlarını, 2021 yılında TEI-PD222ST motorlarını çalıştırmayı başardı.

TEI son olarak Mart 2024’te Türkiye’nin ilk askeri turbofan motoru TEI-TF6000’i çalıştırdı. İnsansız savaş uçakları KIZILELMA ve ANKA-III’e güç verecek TEI-TF6000, milli muharip uçak KAAN’ın motoruna giden yolu açacak.

TEI, bu motorlardan TEI-TJ90, TEI-PG115, TEI-PD155, TEI-PD170, T700-TEI-701D, TEI-PG50, TEI-TS1400 kullanılacakları platformlarla uçuş gerçekleştirmeyi başardı.

TEI-TJ90, TEI-PG115, TEI-PD155, TEI-PD170, T700-TEI-701D, TEI-PG50 motorlarında seri üretime geçildi.

TÜRK İHA’LARININ MİLLİ GÜCÜ​

Başta ANKA olmak üzere orta irtifa uzun havada kalışlı İHA’ların güç ihtiyacını karşılayacak Türkiye’nin ilk yerli ve milli havacılık motorunu geliştirmek için yürütülen çalışmalar sonunda TEI-PD170 turbodizel havacılık motoru ortaya çıktı.

İrtifa kabiliyetleri, ağırlığı ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, 45 bin feet tavan irtifaya sahip bulunuyor.

8000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA ve AKSUNGUR’a entegre edildi, ilk kez gökyüzüne taşıdığı Bayraktar TB3 ile uçuş testleri gerçekleştiriyor.

MİLLİ HELİKOPTER MOTORU BİRÇOK KAZANIM GETİRDİ​

TEI, genel maksat helikopteri GÖKBEY için Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400’ü geliştirdi. 1660 beygire kadar güç üretme kapasitesine sahip motorun üretiminde imalat ve malzeme teknolojileri alanlarında TEI pek çok ilke imza attı. Türkiye’de ilk tek kristal türbin kanadı üretimini gerçekleştiren şirket, ilk kez nikel ve titanyum alaşımları için havacılık kalitesinde dövme teknolojisi geliştirdi. GÖKBEY helikopteri ile başarılı uçuş testi yapan TEI-TS1400, geliştirme, uçuş testleri ve seri üretim çalışmalarının ardından milli helikopterlere güç vermeye başlayacak.

TEI tarafından hedef uçaklar için geliştirilen ve 400 newton güç üreten TEI-TJ90 Turbojet Motoru, Türk Havacılık Uzay Sanayiinin ŞİMŞEK platformu ile ilk uçuşunu 2017’de başarıyla tamamladı.

m0N8K_1710063823_7182.jpg

SINIFININ EN GÜÇLÜ MOTORLARI​

TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen TEI-PG50 Türkiye’nin ilk iki zamanlı havacılık motoru olma özelliği taşıyor. 300 kilogram altı İHA’lar için üretilen motor, 50 beygir kalkış gücü ve 16 bin fit irtifadaki 30 beygir gücüyle dikkati çekiyor. Sınıfında kullanılan rakip İHA motorlarına göre daha fazla güç ve daha yüksek güç/ağırlık oranı sunan TEI-PG50 motoru, ilk uçuşunu Mayıs 2019’da gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ilk orta menzilli gemisavar füze motoru TEI-TJ300, yerli ve milli imkanlarla tasarlanarak üretildi. 30 kilogramdan daha az ağırlığa sahip ve 24 santimetre dar bir çaptaki motor, kendi itki sınıfında 1300 newton itki üretebilen dünyadaki ilk turbojet motoru olma özelliğine sahip bulunuyor. TEI-TJ300 ses hızının yüzde 90’ına ulaşan hızlarda 400 beygire yakın güç üretiyor.

 
  • #71

Milli füze ATMACA milli motor KTJ-3200 ile vurdu!​

Haber Merkezi 10 Mart 2024

görüntü


Türkiye’nin ilk milli deniz füzesi ATMACA, milli motoruna kavuştu. KTJ-3200 Turbojet Füze Motoru entegre edilen ATMACA Füzesi, atış testini başarıyla tamamladı.
Roketsan, milli füze sistemlerinin yerlilik oranını arttırmaya ve dışa bağımlılığını sonlandırmaya devam ediyor. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi’nin, geçtiğimiz günlerde yeni bir atışlı testi gerçekleştirildi. Motor başta olmak üzere milli alt sistemlerle teçhiz edilen ve yerlilik oranı rekor oranda attırılan , atış testinde büyük başarı gösterdi.

tarafından derlenen bilgilere göre; uçuş halindeyken rota bacaklarını takip etme ve Super Sea-Skimming kabiliyetliyle hedefine birkaç metre yükseklikten taarruz etme yeteneğine sahip ATMACA Gemisavar Füzesi, atış testi esnasında BARBAROS Kıyı Savunma Sistemi Aracı’ndan atıldı.

Kamyondan ateşlenmesinin ardından booster motoruyla havalanan ATMACA, akabinde ise Kale Arge tarafından milli imkanlarla geliştirilen ‘nu devreye alarak uçuşuna devam etti.

250+ kilometre menzilli ATMACA Füzesi ile 3200N itki kapasiteli KTJ-3200 Turbojet Füze Motoru, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan projeler kapsamında geliştirildi.

Başkan Görgün: “Gelen sese kulak verin; o ses bizi geleceğe taşıyacak!​

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Proje gelişmesi ile ilgili olarak sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu:

“Gelen sese kulak verin; o ses bizi geleceğe taşıyacak!

Milli motorlarımızla güçlenen milli platformlarımız, savunma sanayiimizin tam bağımsızlık hedefine ivme katıyor, sahada oyunları değiştiriyor.

Başkanlığımız himayelerinde başlatılan ve Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve millî Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile gerçekleştirdiği atışta, hedefini başarıyla vurdu.

Başta mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği geçen herkesi yürekten tebrik ederim.

Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.”

ATMACA ve KTJ-3200 zorlu test senaryosunun hakkından geldi​

Uçuş motorunun devreye alınmasına müteakiben farklı sürat ve uçuş profillerinde hedefine yönelen ATMACA Füzesi, test senaryosu kapsamında kendisine verilen bütün görevleri başarıyla yerine getirdi. Böylelikle geçtiğimiz dönemde Fransız TR40 motoruyla düşük oranlı seri üretime geçen ATMACA Füzesi, yerli motoruna da kavuşmuş oldu. Fransa’nın motor tedarikinde çıkardığı zorlukların yerli motor ile ortadan kaldırılmasına müteakiben ATMACA’nın artık tam oranlı seri üretime geçmesi bekleniyor.

Roketsan, açık kaynaklara göre Endonezya Savunma Bakanlığı ile ATMACA Gemisavar Füzesi ihracatına yönelik bir sözleşmeyi geçtiğimiz dönemde imzaladı. Yerli motorun kullanıma alınmasıyla birlikte ATMACA’nın ihracat faaliyetlerinin hız kazanması bekleniyor.

Dünyanın en gelişmiş gemisavar füzelerinden bir tanesi​

Türk mühendisliğinin bir eseri olan Roketsan ATMACA Füzesi, dünyanın en gelişmiş gemisavar füzeleri arasında bulunuyor. ATMACA’nın sahip olduğu; uzun menzil, super sea-skimming, düşük radar kesit alanı ve rota bacaklarını takip etme yetenekleri, bu konumunu sağlamlaştırıyor.

ABD üretimi Harpoon Blok-2 130 kilometre, Fransız üretimi Exocet Blok-3 200 kilometre ve İtalyan üretimi Otomat Mk2 Blok-IV 180 kilometre menzile sahipken, ATMACA ise 250+ kilometre menzile sahip.

atmaca

Teknik Özellikler: ATMACA Füzesi​

Uzunluk4.3 – 5.2 m
Ağırlık< 750 kg
Menzil> 250 km
GüdümANS* + KKS** + Barometrik
Altimetre + Radar Altimetre
Harp Başlığı Yüksek Patlayıcılı
Parçacık Etkili
Penetrasyon Etkili
Harp Başlığı Ağırlığı 220 kg
Arayıcı Başlık Aktif RF

Kaynak:
 
  • #72

ASELSAN: Denizlerin DERİNGÖZ’leri göreve hazır​

Haber Merkezi 11 Mart 2024

görüntü


ASELSAN’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk Otonom Sualtı Aracı DERİNGÖZ’ün dalışlı testleri başarıyla tamamlandı.
ASELSAN’ın, su altında hem askeri hem de sivil amaçla kullanılabilen, otonom hareket kabiliyetine sahip, modüler yapıdaki DERİNGÖZ’ün ilk dalışlı sistem testleri başarıyla gerçekleştirildi.

DERİNGÖZ Otonom Sualtı Aracı, sahip olduğu özellikleriyle dikkat çekiyor. DERİNGÖZ, yüksek manevra kabiliyeti, hassas navigasyon yeteneği, özelleştirilebilir görev faydalı yükleri, optik ve sonar görüntüleme teknolojileri, kablosuz haberleşme altyapısı gibi özelliklerle donatıldı.

Türkiye’nin ilk otonom sualtı aracı olan DERİNGÖZ su altında araştırma, keşif ve gözetleme, mayın tespit, boru hattı inceleme, liman ve üs koruma gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılabilecek.
görüntü


mühendisleri tarafından geliştirilen DERİNGÖZ’ün, su altı operasyonları için sadece ihtiyaç karşılayan değil aynı zamanda ihtiyaç oluşturan bir araç olması planlanıyor. DERİNGÖZ’ün bu özellikleriyle su altı operasyonlarında kritik bir rol oynaması bekleniyor.

600 metre derinlikte çalışma yeteneğine sahip olan DERİNGÖZ, modüler sistem mimarisiyle dikkat çekiyor. Kablosuz haberleşme imkanı olan DERİNGÖZ’ün, ihtiyaca göre artırılabilir faydalı yük konfigürasyonları bulunuyor. DERİNGÖZ’ün, maksimum 5.5 knots hız ve 3 knots tarama hızıyla Mavi Vatan’da Türkiye’ye büyük bir güç çarpanı oluşturması bekleniyor.

Kaynak: ASELSAN
 
  • #74

Milli zırhlı araçlar ihracatta gaza bastı​

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden Otokar, 2023’te 7 yeni ülkeye zırhlı araç satışı gerçekleştirdi.​

13.03.2024 - Ankara

Milli zırhlı araçlar ihracatta gaza bastı


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli, otomotiv ve savunma sanayisi şirketi Otokar, askeri araç segmentinde başarılı bir yılı geride bıraktı.

1990 yıllardan itibaren kendi tasarımı askeri zırhlı araçlarını üreten, Türkiye’nin ilk taktik zırhlı araç ihracatına imza atan Otokar, geçen yıllarda özgün paletli ve tekerlekli zırhlı araç aileleri oluşturdu, insansız ağır sınıf kara aracı geliştirdi, yılda 700 taktik zıhlı araç üretme kapasitesine ulaştı.

2024%2F03%2Fotokar13-1.jpg


Otokar, 1997’de askeri araçlarda 4 ülkeye ihracat yaparken 2023’te ülke sayısını 41’e çıkardı. Otokar, geçen yıl 7 yeni ülkeye askeri araç ihraç etti. 2023, Otokar’ın askeri araçlarda ihracat yaptığı ülke sayısını en fazla arttırdığı yıl oldu.

Otokar, geçen yıl askeri araç satışını adet bazında yüzde 43 artırdı, bu segmentte 5 milyar 666 milyon lira ciro elde etti. Satışların yüzde 97’sini ihracat oluşturdu. Şirket, 305 askeri araçla 2023’te son 6 yılın en yüksek satış rakamına ulaştı.

Şirketin 2023 yılında elde ettiği toplam ihracat gelirinin yüzde 28’i de askeri araçlardan elde edildi.

2024%2F03%2Fotokar13-2.jpg

Rekor bakiye sipariş​

Şirket 2023 yılını rekor bakiye sipariş rakamıyla kapattı. 4x4, 6x6 zırhlı araç, otobüs ve yedek parçadan oluşan bakiye siparişlerin büyüklüğü 8 milyar 81 milyon lirayı buldu.

Otokar’ın Türkiye’nin yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılan 33 binden fazla askeri aracı bulunuyor.

2024%2F03%2Fotokar13-3.jpg


Değişen ihtiyaç ve taleplere uygun yeni araçlar geliştiren şirket, 2023’te ARMA araç ailesinin yeni üyesi ARMA II’yi duyurdu. ARMA II zırhlı muharebe aracı, sınıfının en yüksek koruma seviyesi ve en yüksek atış gücünü birlikte sunmak üzere geliştirildi.

Otokar, savunma sanayisindeki zırhlı ürün ailesine ayrıca ALPAR ağır sınıf paletli insansız kara aracını ve AKREP II R keşif-gözetleme aracını ekledi.

Şirket, geçen yıl ARMA 6x6 zırhlı personel taşıyıcı araçları için Estonya’dan yaklaşık 130 milyon avro tutarında sipariş aldı. Otokar, yurt dışındaki bir başka müşteriyle yaklaşık 136 milyon dolar tutarında 4x4 zırhlı araç sözleşmesi imzaladı.

2024%2F03%2Fotokar13-4.jpg


Yeni işbirliği fırsatları için uluslararası faaliyetler yürüten Otokar, geçen yıl Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Peru, Mısır, Kolombiya’daki savunma sanayisi fuarlarında araçlarını tanıttı.

 
  • #75

Bayraktar AKINCI, İHA-122 süpersonik füze atış testini başarıyla gerçekleştirdi​

Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan’ın İHA-122 füzesiyle gerçekleştirdiği süpersonik füze atış testini başarıyla tamamladı.​

13.03.2024 - İstanbul

Bayraktar AKINCI, İHA-122 süpersonik füze atış testini başarıyla gerçekleştirdi


Baykar’ın konuya ilişkin X’teki paylaşımında, atış testine ilişkin görüntülere yer verildi. Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 füzesi, yüksek vuruş hassasiyeti, hızlı ateş gücü desteği, düşük/yüksek irtifa yörünge seçeneği ve yüksek manevra kabiliyetine sahip.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI’nın İHA-122 füzesiyle gerçekleştirdiği atış testinin görüntülerini “Türk Havacılığının Altın Çağı” başlığıyla X’teki hesabından paylaştı.

görüntü


Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de X’teki paylaşımında, “Milli teknolojimizle çizdiğimiz rotada gururla ilerliyoruz. İHA-122 füzemiz, AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testini başarıyla gerçekleştirdi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 
  • #76

Türk SİHA’larının mühimmatına kritik yeni kabiliyet​

Haber Merkezi14 Mart 2024
görüntü


Roketsan üretimi MAM-T mühimmatının IIR arayıcı başlıklı versiyonu ile MAM-L mühimmatının TV arayıcı başlıklı versiyonunun atış testleri gerçekleştirildi.

BAYKAR ve Roketsan, akıllı bombalarının çeşitliliğinin arttırılması konusunda güç birliği yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda son olarak Bayraktar AKINCI TİHA’dan, IIR Arayıcı Başlıklı ile TV Arayıcı Başlıklı MAM-L mühimmatının atış testleri gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen atış testinde bahsi geçen mühimmat, büyük başarı gösterdi. Böylelikle Türk SİHA’ları; kötü hava koşullarında, insan döngüsünde (man-in-the-loop) ve çok daha hassas vuruş kabiliyetine erişmiş oldu. Yakın gelecekte hem IIR hem de TV yani Hibrit Arayıcı Başlıklı MAM-T atışının gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en çok ihraç edilen mühimmatları olan lazer güdümlü Mini Akıllı Mühimmatlar, önemli bir eşiği daha geçerek bulut üstü vuruş kabiliyetine kavuştu.” ifadelerine yer verildi.

MAM-T IIR’ın Teknik Özellikleri

Uzunluk 1.4 m
Çap 230 mm
Ağırlık 100 kg
Maks. Menzil 50+ km
Maks. Uçuş Süresi 500 sn
Harp Başlıkları Parçacık Etkili – YİPE

Termobarik
Güdüm Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) Başlık

Taktik RF Data Link

Ataletsel Ölçüm Birimi

Milli imkanlarla Roketsan tarafından geliştirilen ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA)’ların pençesi olarak bilinen MAM-L Mini Akıllı Mühimmat, halihazırda aktif olarak kullanılıyor. 40’a yakın ülkeye de ihracatı gerçekleştirilen lazer arayıcı başlıklı MAM-L mühimmatının, farklı konfigürasyonları da geliştiriliyor. MAM-L’ye ilaveten MAM-T ve MAM-C de aktif olarak kullanılıyor.

Kaynak:
 
  • #78

KAAN savaş uçağı yeni boyamasıyla ilk kez görüldü​

Haber Merkezi17 Mart 2024

Ekli dosyayı görüntüle 20592

KAAN savaş uçağı yeni boyamasıyla ilk kez görüldü. Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen ilk insanlı savaş uçağı olan KAAN, koyu gri renklerine büründü.
Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde TUSAŞ tarafından geliştirilen KAAN savaş uçağı, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirmişti. , ilk uçuş sonrasında TUSAŞ yerleşkesindeki boya tesisine alındı ve yeni boyamasına kavuştu.

Boya işlemi sonrasında ilk kez görüntülenen KAAN savaş uçağının kanopi ve orta gövdesinin, daha koyu tonda bir gri renkle boyandığı görüldü. Bahsi geçen renk, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Fighting Falcon ve F-4E Terminatör 2020 savaş uçaklarında da kullanılıyor.

Öte yandan TUSAŞ, 2’nci ve 3’üncü KAAN savaş uçağı prototiplerinin de üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Bahsi geçen yeni iki prototip ile birlikte KAAN savaş uçağının yerdeki ve havadaki test faaliyetlerinin hızlanması bekleniyor. Öte yandan yeni prototiplerde özellikle burun ve kanopi kısımlarında küçülme görülecek.

KAAN Savaş Uçağı

MMU KAAN’ın Ayrıntılı Program Takvimi​

Milli Muharip Uçak KAAN’ın T0 denilen başlangıç şartlarının yerine getirildiği tarih, 2018 yılı.

Faz-1 Aşama-1 kapsamında, 2018-2022 yılları arasında KAAN’ın ön dizayn faaliyetleri icra edildi.

Faz-1 Aşama-2 kapsamında ise 2022-2029 döneminde, MMU KAAN’ın detay tasarım ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 3 adet prototipin üretilmesi hedefleniyor. Halihazırda TUSAŞ tesislerinde 2’nci ve 3’üncü prototiplerin montaj faaliyetlerinin devam ettiği biliniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor. Faz-2 kapsamında üretilecek 10 adet KAAN Blok-1 savaş uçağı, 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak Türk Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan bu tarih, TUSAŞ tarafından 2028 olarak revize edildi.

2034-2040 yılları arasındaki Faz-3 kapsamında ise diğer KAAN bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu tarih de TUSAŞ tarafından 2030 olarak revize edildi.

Kaynak:
 
  • #79

AKINCI TİHA’dan çift İHA-230 atışı: Hava savunma avcısı​

Haber Merkezi17 Mart 2024

görüntü


Bayraktar AKINCI TİHA, Roketsan üretimi İHA-230 Havadan Karaya Süpersonik Balistik Füzesi ile yeni bir atış gerçekleştirdi. AKINCI, 38 bin feet irtifadan vurdu.
Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Taarruzi İnsansız Hava Aracı Bayraktar , Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füze İHA-230 ile bir kere daha hedefini tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI TİHA, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan KKS/ANS güdümlü ile 16 Mart 2024’te gerçekleştirilen bir atış testini daha başarıyla tamamladı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kanatlarında iki adet İHA-230 ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı. Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 38 bin feet irtifadan ateşlediği İHA-230 süpersonik füzeleri Karadeniz açıklarında 100 kilometre mesafedeki hedefi tam isabetle vurdu.
görüntü

SÜPERSONİK FÜZELERLE TAM İSABET

Bayraktar AKINCI TİHA, geçtiğimiz hafta 4 gün boyunca süren atış testlerini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu.

13 Mart Çarşamba ve 15 Mart Cuma, Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füze İHA-122 ile gerçekleştirilen atış testinde hedefini on ikiden vurdu. Bayraktar AKINCI, 14 Mart Perşembe ise IIR (Görüntüleyici Kızılötesi) Güdümlü MAM-T ve TV Güdümlü MAM-L atış testlerini de başarıyla gerçekleştirdi.

ÇAKIR İLE 100 KM’DEN İMHA ETTİ

Bayraktar AKINCI, 29 Şubat 2024 Perşembe günü Roketsan’ın geliştirdiği Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirilen atış testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu.

AKINCI-İHA-230

ASELFLIR-500 İLE NOKTA ATIŞ

22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

EN BÜYÜK İHRACAT ANLAŞMASI

Azerbaycan envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA’nın 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte izledi. Suudi Arabistan Krallığı ile geçen yıl yapılan ihracat ve iş birliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde yaptığı en büyük ihracat anlaşması oldu.

AKINCI-C GÖKYÜZÜNDE

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi.

AKINCI-C


Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

40 BİN SAATTİR GÖKLERDE

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

3 ÜLKEYİ UÇARAK GEÇTİ

45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023 yılında 3 ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü’ye gitti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu’dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

İHRACAT ŞAMPİYONU

AKINCI


Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak:
 
  • #80

ASELSAN, Türkiye’nin ilk ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS’ı geliştirdi​

ASELSAN, teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi’ni (DÜFAS) tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan’a kazandırdı.​

19.03.2024 - İstanbul

ASELSAN, Türkiye'nin ilk ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS'ı geliştirdi


ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen DÜFAS, denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağlıyor.

DÜFAS, derinliği değiştirilebilir aktif ve pasif sonar yetenekleri ve üstün teknolojisi ile Mavi Vatan’da Türk donanmasının gücüne güç katıyor.

Yurt içi imkanlarla tasarlanıp üretilen ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi DÜFAS, akustik sinyalleri aktif sonar bileşenleri aracılığıyla yayınlıyor.

Yayınlanan sinyalin hedeflerden yansımalarını pasif sonar ile toplayarak su altı taktiksel resmi oluşturan DÜFAS, uzun menzilde, yüksek doğrulukta su altındaki tehditlerin tespitini ve takibini sağlıyor.

08_Nisan%2F01%20mart%2F08%2FAA-34030921.jpg

Düşman denizaltıları Türk donanması için bir tehdit olmaktan çıkıyor​

Sonar performans modelleme kabiliyetiyle dikkati çeken DÜFAS, bistatik/multi-statik çalışmaya uygun mimarisi ile öne çıkıyor. DÜFAS’ın sahip olduğu teknik özelliklerle düşman denizaltıları Türk donanması için tehdit olmaktan çıkıyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen sistem, denizaltı gibi tehditlerin tespitine ilave olarak, pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin de tespitini yapıyor. DÜFAS aynı zamanda, bir torpido tehdidi algıladığında karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak riski ortadan kaldırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, “18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde ‘Çanakkale geçilmez’ diyen milletimize ve şanlı ecdadımızın ruhuna armağan olsun. ASELSAN mühendisliğinin önemli bir ürünü DÜFAS, deniz altındaki tehditlerin tespit edilebilmesi için geliştirildi. 360 derece tüm yönlü tarama kabiliyetiyle denizaltı ve torpidoları etkin şekilde tespit edebilen DÜFAS, şanlı donanmamızın gücüne güç katacak.” ifadesini kullandı.



🇹🇷🇹🇷
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular