Yapay Zekâ Nedir?
Artificial intelligence ya da ai nedir sorusu en basit şekilde bir bilgisayar ya da bilgisayar kontrolünde olan bir robotun zeki canlılara benzer bir şekilde çeşitli iş/görev/faaliyetleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla yapay zekâ, robotlara veya makinelere yüklenen sayısal bir akıl örneği olarak ifade ediliyor. Yapay zekâ çalışmalarında insanların kullandığı düşünme yöntemleri analiz edilerek, bu yöntemlerin doğal olmayan bir şekilde geliştirilmesi hedefleniyor. Buradan, yapay zekânın bilgisayarların ya da makinelerin insanlar gibi düşünmesini sağladığı çıkarımını yapabilirsin. Böylece, makineler ya da bilgisayarların insana özgü olan karar verme, öngörme gibi davranışları gerçekleştirmesi sağlanıyor.Yapay Zekâ Teknolojisinin Avantajları Neler?
Yapay zekâ teknolojileri ile elde edilen akıllı makineler birçok alanda özel avantajlar sunuyor. Bu avantajların başında, insan aklı için çok karmaşık olabilecek sorunların çözülebilmesi geliyor. Yapay zekâ, insan eliyle çok uzun sürelerde tamamlanabilecek en karmaşık görevleri çok kısa sürede yerine getirebiliyor. Bu avantaj, yapay zekânın kullanıldığı alanda verimliliği de artırıyor. İş/görevleri yaparken hata şansının sıfır olması, diğer bir avantaj olarak görülüyor. Böylece, yapay zekâ sayesinde hata riskinin en aza indirerek daha yüksek doğruluğa ulaşabilirsin.Yapay zekânın önemli avantajlarından bir diğeri ise akıllı makinelerin 7/24 kullanılabilmesi oluyor. Yapay zekâ, programlanarak günün her saati insanların aksine yorulmadan ya da dikkati dağılmadan çalışabiliyor. Ayrıca, tehlikeli görevlerde, insanlar için oluşabilecek güvenlik riskini yapay zekâ ortadan kaldırıyor.
Yapay Zekâ Teknolojilerine Örnekler
Yapay zekâ bilgisayar bilimi ile doğrudan ilişkili ancak yapay zekâ teknolojileri spor, tarım, sağlık, ekonomi, finans, telekomünikasyon, otomotiv gibi birçok farklı sektörde önemli bir aktör olarak görülüyor. İşte yapay zekâ teknolojilerinin kullanıldığı alanlara örnekler:
- Akıllı telefonlar: Akıllı telefonları yapay zekâ uygulamasının en yaygın örnekleri olarak düşünebilirsin. Çeşitli uygulamaların kullanıcıya “bunu mu demek istemiştiniz” sorusunu yöneltmesi, yapılan yazım hatalarının otomatik olarak düzeltilmesi, harita uygulamalarında en kısa ya da en iyi güzergâhın önerilmesi, trafikte zaman tahmini yapılması ve sesli asistanlar yapay zekânın çalıştığı alanlar arasında yer alıyor.
- Otonom sürüş sistemleri: Yapay zekâ otomotiv sektöründe de önemli rol oynuyor. Akıllı araba üreticileri, otopilot arabaları üretme konusunda gün geçtikçe daha fazla ilerleme kaydediyor.
- Sosyal medya: Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarının akışlarında yapay zekânın etkilerini görebilirsin. Yapay zekâ sayesinde sosyal medya hesabında gördüğün haber akışları ya da aldığın bildirimler daha önce takip ettiğin ya da ilgilendiğin konularda geliyor.
- Müzik akış hizmetleri: Youtube, spotify gibi müzik akış sistemleri de yapay zekâyı kullanıyor. Yapay zeka, bu kanallarda dinlediğin parçaları baz alınarak sana sevebileceğin yeni parçalar öneriyor.
- Sağlık sektörü: Özellikle son yıllarda yapay zekâ teknolojilerinin sıklıkla kullanıldığı alanlardan biri de sağlık sektörü oluyor. Sağlık sektöründeki yapay zekâ örnekleri arasında hastalıkları tespit etmede ya da araştırmalarda kullanılan akıllı makineler, hastanın verilerini değerlendiren ve tedavi süreçlerini daha basit hale getiren sağlık bakım cihazları yer alıyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.