Sadece bir üretim merkezi olarak değil, aynı zamanda bir yaşam merkezi olma hedefi için çalışan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) 50 yaşında. Bugün 2,270 hektar alanda, 27’si yabancı sermayeli 440 firmanın 505 işletmesi ile 41,500 istihdam sağlayan AOSB, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 40 milyon metrekare yeni genişleme alanının devreye alınması ile birlikte Türkiye’nin en büyük OSB’si olmayı amaçlıyor.
oranında güncellenerek uygulanacağı kaydedildi.
Başvuru için gerekli belgeler ve bilgilerin mesai saatleri içerisinde Adana Hacı Sabancı OSB Bölge Müdürlüğü’nden temin edilebileceği belirtildi.
Detaylı bilgi için Acıdereosb Mahallesi Çukurova Caddesi No:4 Sarıçam/ADANA adresinde bulunan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri ile görüşülebileceği ve yer seçimikesinleşen alana ilişkin haritanın incelenebileceği bildirildi. İrtibat ve detaylı bilgilere *www.adanaorganize.org.tr adresindenulaşılabileceği ya da Adana Hacı Sabancı OSB Bölge Müdürlüğü İmar ve Ruhsat İşleri Bölümüne ait 0 (322) 394 54 54 Fax: 0 (322) 394 32 18 telefonlardan ilgililere ulaşım sağlanabileceği vurgulandı.
Adana Sanayi Odası Sanayi Kampüsü ev sahipliğinde bir fuarcılık firması ve dernek iş birliğinde ‘Dijital OSB Buluşmaları 2024 Adana’ etkinliği gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, günümüzün dinamik iş dünyasında önemli değişikliklerin yaşandığını ve bu değişime ayak uydurmanın şart olduğunu vurguladı. Geçmişte ürün fiyatlarını belirlerken maliyet odaklı yaklaşımların yeterli olduğunu belirten Kıvanç, artık fiyatı tüketicinin belirlediği bir dünyada yaşadığımızı ifade etti. Ürünlerin sadece maliyet ve kar üzerinden değil, müşteri talepleri ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kıvanç, son olarak iş dünyasında inovasyonun ve dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek, değişen dünyaya uyum sağlamanın ve verimliliği artırmanın önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Biz buraya Sanayi Kampüsü diyoruz. Bu kampüs bünyesinde sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde; Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika), Yenilik Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Mesleki Eğitim ve Belgelendirme Merkezi, Su Verimliliği Merkezini hayata geçirmiş bulunmaktayız. İhtiyaca göre de merkezimizin faaliyetlerini çeşitlendirip kapasitesini artıracağız. Her biri iş dünyamıza büyük katkılar sağlayan ve geleceğe yönelik önemli adımlar atmamıza vesile olacak merkezlerdir. Bu sürecin olmazsa olmazı yalın ve dijital dönüşümdür. İşte tamda bu noktada bu merkezilerimizden alınan eğitim ve danışmanlık hizmetleri ön plana çıkıyor. Bu hizmetler sayesinde sanayicimiz ilave bir yatırım yapmadan mevcut makine parkları ile üretim süreçlerini verimli hale getiriyor. Verimliliklerini minimum yüzde 10 ile 20 oranında artırarak israfı azaltıyor."
Açılış konuşmalarının ardından gün boyunca süren etkinlikte, Logosoft distiribütörlük destek faaliyetleri, Microsoft copilot, Sap Busıness One şirketlere getireceği faydalar, Honeywell endüstriyel otomasyon, endüstride verimlilik çözümleri, elektrifikasyon ve hareket bölümü, endüstriyel verimlilik çözümleri, robotik ve imalat otomasyonu bölümü, geleceğin fabrikaları - yeni teknolojiler ve ürünler, endüstriyel işletmelerde enerji verimliliği ve karbon ayak izi, tasarımdan imalata yüzde 70’e varan maliyet tasarrufu, MCS otomasyon, imalat işletmelerinde akıllı üretim teknolojileri, model fabrika ve öğren dönüş programı, akıllı üretim hatlarında kullanılan robotik otomasyon ve yapay zeka uygulamaları konularında sunumlar gerçekleştirildi. Kaynak İHA
Adana’daki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir ahşap panel üretim fabrikasında yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Atlas Denim’den Dev Yatırım: Türkiye’ye En Büyük Konfeksiyon Fabrikası Kuracak
Atlas Denim, bu yeni yatırımıyla birlikte non-denim boyahane ve iplik üretim tesislerini de içerecek şekilde 60 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) 80 dönüm arazi üzerine kurulacak olan tesislerin 2025 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Atlas Denim Yönetim Kurulu Başkanı Beytullah Yıldız, şirketin 2016’da kurulduğunu ve bir yıl sonra üretime başladıklarını belirterek, “Bu süreçte hızlı bir şekilde büyüdük. Türkiye’nin ve belki de dünyanın en hızlı büyüyen fabrikası olduk. Bir tesisin 5 milyon metre kumaşa ve 3 bin ton ipliğe ulaşması kısa bir sürede mümkün değil. Biz bunu 6 yılda başardık” dedi. Pandemi, deprem, ekonomik kriz ve darbe girişimi gibi zorluklarla karşılaştıklarını ve bu süreçlerden güçlenerek çıktıklarını vurguladı.
Yıldız, şirket bünyesinde kumaş üreten Atlas ve iplik üreten Erbey adında iki tesis bulunduğunu ifade ederek, “Geçen yılki cirolarımıza göre iki kurum da yaklaşık olarak ilk 500’e girer. 2024’te çok daha iddialı bir ciro bekliyoruz, 45 milyon metre kumaş ve 30 bin ton iplik olmak üzere toplamda 75 milyon birim üretim hedefliyoruz. Geçen yıla göre yüzde 50 büyüme sağlamayı öngörüyoruz. Ancak önemli olan üretimin artması” dedi. Yıldız, yılın ilk üç ayının son derece başarılı geçtiğini ve yüzde 100-110 kapasiteyle çalıştıklarını belirtti.
“DÜNYA MARKALARINA DOĞRUDAN ÜRÜN TESLİM EDECEĞİZ”
Yıldız, yeni tesis yatırımı hakkında ise şunları söyledi: “Şu anda iplikte iki yeni makinemiz kuruluyor. Bu makineler Mayıs başında üretime geçecek ve iplik üretimimizi yaklaşık 15 ton artıracak. Denimde mevcut alanımız dolu ve büyüme mümkün değil. Artık denimde büyümek istemiyoruz çünkü 5 milyon metre kumaş dünya çapında çok önemli bir kapasite. Halen denim olarak 160 dönüm üzerinde 200 dönüm kapalı alanımız var. Ayrıca OSB içerisindeki 80 dönümlük yeni arazimizde yeni projelere başladık. Bunlardan biri denime dayalı konfeksiyon fabrikası olacak. Dünya çapında çalıştığımız markalara doğrudan ürün teslim edeceğiz. Avrupa’daki müşterilerimiz artık kumaş yerine pantolon satın alıyor. Şu anda ağırlıklı olarak ihracatçı konfeksiyon firmalarıyla çalışıyoruz ve bu işbirliğimizin oranı yüzde 50 civarında. Yüzde 50 de iç piyasadaki markalarla çalışıyoruz.”
Yıldız, yeni kuracakları tesisin aylık 1 milyon adet üretim kapasitesi ile Türkiye’nin adet bazında en büyük konfeksiyon fabrikası olacağını belirtti. Yeni yatırım projeleri kapsamında ayrıca non-denim boyahanesi ve yeni bir iplik tesisi kuracaklarını anlatan Yıldız, bu yatırımların toplam maliyetinin 60 milyon dolar olacağını söyledi. Yeni yatırımlarının üretime geçme zamanına ve istihdama katkısına değinen Yıldız, “İlk projemizi 2025’in ilk yarısında hayata geçirebiliriz. Kalan bölümleri de 2026’nın ilk yarısında tamamen bitirebiliriz. Hepsini 2025’in sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.