Adanalılara Müjde: Cumhurbaşkanlığı Metro Projesini Onayladı
Yıllardır Adana’da yılan hikayesine dönen ve Adanalıların heyecanla onaylanmasını beklediği ikinci etap metro projesi Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylandı.
Adana’da ulaşım sorunu büyük ölçüde azaltacak metro projesi uzun zaman sonunda Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylandı. Resmi Gazetedeki yayına göre Adana ikinci etap HRS (hafif raylı sistem) çalışmaları 2024 - 2026’de gerçekleşecek projeler arasına alındı ve 11.2 milyar TL bütçe ayrıldı.
STADYUMA METRO GİDECEK
Yayınlanan projede metronun Akıncılardan Hastaneler ve Yeni Adana Stadyumu’na kadar gideceği bilgisi verildi. Söz konusu metronun 2’nci etabının Güzergâhı, Akıncılar İstasyonu, Kozan Caddesi, Ege Bagatur Bulvarı, Manolya Caddesi, Yasemin ve Yıldız caddeleri, TOKİ konutları, Fevzi Çakmak Yurdu, Teknokent, Kongre Merkezi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Alanı Bölgesi ve Balcalı Hastanesi üzerinde yer alıyor.
Metronun 2’nci etabının onaylanmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ısrarı, dönemin Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’in kararlı ve disiplinli çalışmasının yanında Belediye’nin uluslararası kredi derecelendirme notu yükselmesini sağlayarak yatırım ve izleme programını bizzat takip etmişti. Borç batağındaki Belediye mali durumunu sıkı bir disiplin ile düzlüğe çıkartan Belediyenin tepe yönetimi bir yandan kredi notunun yükselmesini sağladı, diğer taraftan da yatırım planına alınmasına engelleri ortadan kaldırdı.
Adana Metrosu Uzatılıyor: Üniversite ve Stadyuma Hafif Raylı Sistem Geliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adana’daki metro hattının istenen işlevi taşımadığını belirterek, “Hattın daha işlevsel hale getirilebilmesi için üniversiteye ve stadyuma kadar uzatılacak olan bir hafif raylı sistem hattını beraberce değerlendirdik.” dedi.
Adana’da raylı ulaşım konusunda çalışma yürüttüklerini ifade eden Uraloğlu, metronun işlevselliğini yerine getirmediğini belirterek, şunları söyledi: “Adana’da bir metro hattı var. Çok istenen işlevi taşıyan bir hat değil orası. Onun daha işlevsel hale getirilebilmesi için üniversiteye, stadyuma kadar uzatılabilecek bir hattı değerlendirdik. Onu tam bir ring haline 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne bir bağlantı yapıp, metronun her 2 tarafına bağlantı yaparsak; Adana’yı bir ring ile çevirmiş oluruz. Burada belli bir aşamaya gelmiş durumda. Buradan sonra da Adana Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaparak gerekeni yapalım istiyoruz.” KaynakBigpara
Bursa ile aynı dönemlerde planlaması yapılmış ama Adana’da bu metro neden ilerleyemedi anlamadım. Bizim Bursa’da ki sistem çatır çatır işliyor. Bu konuda Adana’da çok ihmal edilmiş
Adana metrosu bir secim için yapıldı sadece bir metro yapmak için yaptılar yıllarca sürdü sürdü sürdü sonunda bitti. Ama bittinde bir sorun vardı. Metronun gecti yerler cok önemli olmayan yerlerdi. Örnek olarak hastane devlet daireleri merkez carsı gibi işlek yerlerden gecmiyor du. O güzergahın üstünde bulunan kişiler kullanıyor sadece. Yarısı yerin altında yarısı yerin üstünde bir metro degişik birsey yani. @mustafag
Metronun devamı gelseydi sistem daha işler olabilirdi. Hala borç ödenip sistem hala kendini amorti etmedi ise sıkıntı büyük. Bu dönemde ikinci etabı yapılır inşallah
Bu vagonlar kaç model? hangi yılda alındı ve ne zaman kullanılmaya başlandı?
Bursadaki Siemens B80 vagonlar 2000/01 model olup 80-90ların tasarımı olmasına rağmen çok daha yeni duruyor bu vagonlardan.