Adana Yağ Camii

Adana’da gezilecek en güzel yerlerden biri de tarihi Yağ Camii oluyor. Tarihi yapı kiliseden çevrildiği için çevresinde görmeye değer birçok detay var. Bu detaylar yüzyıllardır varlığını sürdüren tarihi gözler önüne seren detaylar. Adana’daki en eski camilerden olan Yağ Camii adını da yapıldığı dönemde önündeki yağ pazarından alıyor. Yağ satılan pazar zaman çerisinde bu tarihi yapıya adını vermiş.

Saint Jacques adına yaptırılan Ermeni kilisesi zaman içerisinde camiye çevrilmiş. 1501 yılında restore edilen cami Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ‘Eski Camii’ olarak geçer. Cami yanındaki medrese kapısının üzerinde bir kitabe yer alıyor. Kitabede Ramazanoğlu Halil Bey tarafından kiliseden camiye çevrildiği ve 57 yıl sonra da Piri Paşa tarafından medrese yapıldığı yazmaktadır.

4 Beğeni



Blok alıntı

4 Beğeni


Blok alıntı

4 Beğeni

Yag Camii


Kaynak Pexels

3 Beğeni

Yağ Camii

Yağ Camii veya Adana Eski Cami, Adana’nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî camidir. Yağ Camii Adana merkezde Büyük Çarşı semtinde yer alır. Eski Belediye Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı turistlerin ilgi odağı olan yerdir. Büyük Saat mevkiinde bulunan cami geçmişte medrese ile beraber külliye görevi üstlenmiştir.

Selçuklu Ulu Camileri karakterinde, yani çok sütunlu cami tipinde bir camidir. Yapıya sonradan eklenen bir anıt gibi büyük ve görkemli bir avlu kapıya sahiptir. Daha önce “Eski Camii” denilen yapı, anıtsal avlu kapısının önünde yağ pazarı kurulması nedeniyle, “Yağ Camii” adını almıştır. Yüksek kemerleri taşıyan sütunlar, avluları, üzerini örten beşik tonozlar ulu camilerde rastlanan bir mimari özelliktir. Bu özelliği sebebiyle Selçuklu mimari yapısını hatırlatır kilise özelliği de görünmez. Caminin mimari yapısı çok sade olmasına karşın avlu kapısı çok büyük ve gösterişlidir. Selçuk taç kapısı formunu yansıtan kapısı gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. 1998 yılındaki Adana depreminde büyük hasar alan kapı restore edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Alıntı: Adana Toros Gazetesi

4 Beğeni