Bala
Bala
Nüfusu : 25.780 kişi
Yüzölçümü : 2.372 km2
Rakım : 1350 m
Şehir Merkezine Uzaklığı : 69 km
Ankara’nın güneyinde yer alan ilçe, doğusunda Kırşehir iline bağlı Kaman ilçesi ile Kırıkkale iline bağlı Karakeçili ilçesi, batısında Haymana ve Gölbaşı ilçeleri, güneyinde Şereflikoçhisar ilçesi ve kuzeyinde Elmadağ ilçesi ile çevrilidir. 1877-1878 yılları arasında yapılan OsmanlıRus savaşında Osmanlı ordularının yenilmesi sonucu Kafkaslar bölgesi Rusların eline geçer. Rusya’nın kontrolüne geçen Kafkas dağlarında yaşayan Türkler bu olay sonucu göç etmek zorunda kalırlar. Kafkas bölgesinden Anadolu’ya göç eden Türkler Anadolu’nun yüksek bölgelerini yurt edinmişlerdir. Bir grup Kafkasya göçmeni de şimdi Bala adıyla bilinen bölgeye gelerek burada Kartal Dağı mevkiine yerleşmişler ve bu yerleşim yerine Kartaltepe adını vermişlerdir. Kent, o yıllarda Osmanlı Devletinin başında bulunan Abdülhamit Han’a ithaf edilmiş ve adı Hamidiye olarak değiştirilmiştir. Daha sonra çevreden gelen göçmenlerle nüfusu çoğalan Hamidiye ilçesi Bala adını almıştır. Bala ilçesi önceleri merkez konumunda olan Karaali’ye bağlı iken, zamanla Karaali ilçesinden alınıp Bala ilçesine verilmiştir. Ankara’nın eski ilçelerinden biri olan Bala, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini de kapsıyordu.
Bala çevresinde en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesi idi. Bu yerleşim yeri 600 yıl öncesinde Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur. Bu belde yakınlarında Tomu adı verilen ve Roma döneminden kaldığı sanılan şehir harabeleri ilçeye 25 km uzaklıktadır. İlçe merkezine ve Ankara’ya 35 km uzaklıkta yer alan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Milli Park haline getirilen Beynam Ormanları hem ilçenin hem de ilin önemli mesire yerleri arasındadır. Bitki örtüsü çamdır. Mili Park olduğundan içinde piknik masaları ve piknik ocakları yer almaktadır. Ankara’ya yakınlığı ve diğer imkanları ile hafta sonu tatilleri için ideal bir dinlenme alanıdır.
İlçe merkezine 40 km, Ankara’ya 110 km uzaklıkta yer alan Kesikköprü Barajı civarında piknik yapılabilmekte, yüzülebilmekte ve sandalla gezinti yapılmaktadır. Bu baraj içinde Ankara Büyükşehir Belediyesine ait Gençlik Dinlenme Kampları bulunmaktadır. Baraj gölüne gitmek için ilçe merkezinden geçen devlet yolu kullanılmaktadır.
1921 yılında bu yana ilçede, her yıl 20–30 Haziran tarihleri arasında herhangi bir Pazar günü “Hasat Festivali“ düzenlenmektedir.
Kaynak: ANKARA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ