Alanya - Alara (Ulugüney) Çayı
Orta Toroslar’dan doğarak, Akdeniz’e dökülen 82 km. uzunluğundaki Alara (Ulugüney) Çayı, kaynağını 2.647 metre yükseklikteki Kuşakdağı ve Akdağ’dan alıyor. Çay, Gündoğmuş - Alanya, sonrasında da Alanya- Manavgat ilçe sınırlarını oluşturarak denize ulaşıyor. Debisi oldukça yüksek olan akarsu, su sporları için elverişli bir ortam sunuyor.
Gündoğmuş ilçesinin güneydoğusunda, Oğuz, Çakalsakmak, Alıkpazı ve Yukarıbük Dereleri’nin birleşimi ile oluşan Alara Çayı Vadisi, Alanya’nın batı kesimini iç kısımlara bağlayan bir geçit görevi görüyor. Bölge, tarih boyunca birçok denizci topluma ev sahipliği yapmış. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında, İpek Yolu üzerinde kervanların duraklama noktası olarak kullanılmış.
Yapılan incelemeler sonucunda çayda varlığı tespit edilen, alabalık, yılan balığı, gökkuşağı alabalığı, sivrisinek balığı, kefal, siraz gibi balık türleri mevcut.
Eski tarihlerde çayın üzerinde, çok fazla su değirmeninin bulunduğu biliniyor. Akarsu üzerindeki, Selçuklular Dönemi’nde yapılan dört köprüden ikisi olan Kemer Köprü ve Ali Köprüsü, günümüze ulaşmış. Alara Vadisi’nde tarihi öneme sahip Alara Kalesi ve Alara Han, görülmesi gereken diğer önemli yapılar.
Bölgeyi ziyaretinizde, Alara Çayı’nın üst kısmında, Güzelbağ ile Alara Kalesi arasındaki rafting ve kano parkurlarında, keyifli ve maceralı bir gün geçirebilir ya da çayın çevresindeki balık restoranlarında, nefis bir dinlenme molası verebilirsiniz. Ayrıca, Alara Çayı’nın çevresinde piknik, yürüyüş, balık avı ve doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.