Balıkesir - Ayvalık

Ayvalık
Ayvalık tarihi Plyosen-üçüncü zaman sonu ve Kuaternen’ de dördüncü zaman başı Egeid isimli parçasının çökmesi sonucu oluşan alan üzerinde kurulmuştur. Bu dönemlerde Ayvalık önünde yer alan adalar grubuna (22 ada) “Hekatonnesoi” denilmekteydi. Bu isim Nesos kentinin baş tanrısı olan Apollo’ dangelmektedir. Yapılan araştırmalarda Ayvalık’ ın önünde yer alan adalar grubunda Yunan sömürgeleri bulunmaktaydı ve Ayvalık bugün bulunduğu yere sonradan taşınmıştır.
Bugünkü Ayvalık’ ın kurulması 1430-1440 yıllarına rastlar. Ayvalık o zamanlar limana hakim bir tepe üzerinde kurulu idi. Doğu Roma İmparatorluğu’ nu sıkıştıran Osmanlı İmparatorluğu, Alibey Adası’ nda bir deniz üssü kurmuştur. Daha sonraları şehre Rumlar yerleşmeye başlamış ve kısa sürede Türk nüfusunu aşmışlardır. Osmanlı kaynaklarında Ayvalık adına ilk kez 1772 yılında yayınlanan bir fermanda rastlanır. Bu fermanın, 1770’ de Çeşme önünde Rus donanmasıyla yapılan bir savaştan dönerken Ayvalık’ a uğrayan, daha sonra sadrazam olan Cezayirli Hasan Paşa tarafından çıkartıldığı düşünülmektedir. Bölge, 1789’ dan itibaren gayrimüslimlerin yaşadığı bir özerk bölge olmuştur. Bu özerklik 1821’ deki Yunan ayaklanmasına dek sürmüş, bu ayaklanma sonucunda Ayvalık boşaltılarak 1840’ da Karesi Sancağı’ na bağlı bir ilçe yapılmıştır.
İzmir’ in Yunanlılar tarafından işgal edildiği dönemde Ayvalık’ a özel bir önem verilmiştir. Cunda ve Ayvalık 29 Mayıs 1919’ da Yunan ordusu tarafından işgal edilmiştir. İşgale 172. Alay Komutanı Kaymakam Ali Bey (Atatürk’ ün Nutukta belirttiği Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya) İstanbul hükümetinin kararını dinlemeyerek karşı koymuştur. Askeri İlk Kurtuluş mücadelesi ilçemizde başlamıştır.
24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda belirtilen Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereğince, Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri İlçeye yerleştirilmiştir.Burhaniye’ye bağlı varlık gösteren Ayvalık,19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur.1.Dünya Savaşı’ndaki kahramanlarına karşı .büyük bir vefa örneği gösteren Ayvalık kenti ve içerisinde yaşayan halkı ,günümüzde sadece sokak ve cadde isimleri ile değil ,büyük bir onur ve gururla günlük hayatlarında hatırlamaktadır.
Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir. Balıkesir ilinin ilçesi olan Ayvalık ilçesi Ege Denizi sahil kısmında yer almaktadır. Ayvalık ilçesi Ege denizinin kuzey kesiminde yer alan 285 km2 lik bir alan üzerine kurulmuştur. İlçenin doğusunda Bergama, güneyinde Altınova, kuzeyinde Gömeç ilçesi ve batısında Ege Denizi yer almaktadır. Yüzölçümü 285 km2 (28.500 ha) dir. (20.800 ha. tarım, 5.342 ha. orman, 2.358 ha. tarım dışı) ilçede ılıman Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, ilçenin en yüksek rakımlı tepesi 1.114 m. ile Yaylacık Dağı’ dır. En büyük ovası Altınova’ dır. (3.700 ha.) Ayvalık iklim özelliği ilçede yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ılık ve yağışlıdır. İlçe ikliminin en büyük özelliği yaz aylarında kavurucu sıcaklarda esen, genellikle öğleden sonra başlayan “imbat” ve “meltem” kış aylarında ise kuzey ve kuzeydoğudan esen “poyraz” rüzgarlarıdır. Yıllık m2 yağış 641 mm, yıllık sıcaklık ortalaması 17o, en yüksek sıcaklık 37,8o, en düşük sıcaklık ise -7,6o olarak ölçülmüştür. Adrese Dayalı Nüfus kayıt sisteminin en güncel verilerine göre ilçemizin 2017 sayımı genel nüfusu 68.831’ dir. Toplam nüfus ilçe merkez sınırları içerisinde yaşamaktadır. Toplam nüfusun kadın erkek dağılımı ise hemen hemen yarı yarıyadır. (Erkek nüfusumuz 34.147 toplam nüfusa yüzdesi %49.61’ dir. Kadın nüfusumuz 34.684, toplam nüfusa yüzdesi %50.39’ dir.


https://ayvalik.bel.tr

3 Beğeni

Bu yaz Ayvalıkta çektiğim iki fotoğraf.
İlki Kırlangıç Avm nın bahçesinden.


6 Beğeni

4 Beğeni

Bu yazdan kalma…

5 Beğeni

Ayvalık’ta 11 yıl arayla iki kez yanan ormanlık alan ağaçlandırıldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 2006 ve 2017 yıllarındaki orman yangınlarından zarar gören alana dikilen fidanlar büyüyor.

13.03.2024 - Balıkesir

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, ağaçlandırılan Hakkıbey Yarımadası Cennetkoyu mevkisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu alanda 11 yıl arayla iki kez yangın çıktığını söyledi.

Kayıran, fıstıkçamı, kızılçam, servi, Kıbrıs akasyası, iğde, zakkum, erguvan, keçiboynuzu, aylantus, dişbudak ve dut ağaçlarının bulunduğu sahanın yeniden yeşerdiğini söyledi.

İl genelinde 20 yılda 1271 orman yangınının çıktığını, 5 bin 877 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Kayıran, bu yangınların yüzde 11’inin yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlerden, yüzde 89’unun ise insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğünün mevzuata göre yanan orman sahalarını bir yıl içinde ağaçlandırmak zorunda olduğunu dile getiren Kayıran, “Ağaçlandırma çalışmalarını yaparken bu yanan sahadan bir metrekare bile yapılaşmaya, otel yapılmasına, farklı amaçlarla kullanılmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Bu sahaların tamamı ağaçlandırılmaktadır.” dedi.

Kayıran, Ayvalık’ta yanan sahaların yapılaşmaya açılarak otel yapımına izin verildiği yönünde kamuoyunda yanlış bir algı olduğunu vurguladı.

Yanan orman sahalarını bir metrekaresini bile boş bırakmadan ağaçlandırdıklarını aktaran Kayıran, il genelinde zarar gören 5 bin 877 hektar alanın tamamının ağaçlandırıldığı bilgisini verdi.

Kayıran, “Cennetkoyu, 2017 yılında yanan bir alan, yaklaşık 20 hektarlık bir saha. Burada da özellikle kızılçam, fıstıkçamı, servi, yalancı akasya gibi ağaç türlerinden oluşan 33 bin fidan dikilmiş ve saha başarılı hale getirilmiştir.” diye konuştu.

AA

2 Beğeni

Ayvalık’ın güzel sokakları…

5 Beğeni