Balıkesir - İvrindi

crypton

Paylaşımcı Üye

İvrindi​

görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber, İvrindi kelimesinin “Aya Rindi” kelimesinden ya da pınar anlamına gelen “Avrandi’’ kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında bucak olan İvrindi, 2 Ağustos 1944 tarihinde 4642 sayılı kanunla ilçe haline getirilmiştir.
İvrindi; Balıkesir’in güneybatısında ve 37 km. mesafede olup, Balıkesir-Edremit yolu üzerinde 35.km.den sonra 2 km. içeride kalmaktadır. İlçe 751 km2 alana sahip olup, denizden yüksekliği 190 metredir. İlçenin bitki örtüsünü %8.9 ile kızılçam, %26.7 ile karaçam, %1.0 ile kestane ve %63.4’dünü meşe-ardıç ve ibreli ağaçları kaplamakla beraber, diğer endemik bitkilerde bulunmaktadır. İlçe ormanlarında keklik, tavşan, bıldırcın üveyik, tilki, domuz gibi av hayvanlarının bulunmasının yanı sıra dağlık yüksek kısımlarda karaca ve ayı da bulunmaktadır. İlçemizin geliri tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Baklagiller, tütün önemli yer tutar. Balıkesir merkezinden kalkan minibüs ve otobüslerle ulaşmak mümkündür.
Kaynak: Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Balıkesir İvrindi İlçesi

Adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber, İvrindi kelimesinin “Aya Rindi” kelimesinden ya da pınar anlamına gelen “Avrandi’’ kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında bucak olan İvrindi, 2 Ağustos 1944 tarihinde 4642 sayılı kanunla ilçe haline getirilmiştir.

İvrindi, Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Kelle peyniri ve loru ile ünlüdür.

Coğrafi yapı

Balıkesir İl merkezine 37 km. mesafededir. Balıkesir-Edremit yolu üzerinde 35.km.den sonra 2 km. içeride kalmaktadır. İlçe 751 km2 alana sahip olup, denizden yüksekliği 190 metredir.

İlçemiz toprakları genel olarak engebeli bir görünüme sahiptir. En yüksek dağı Madra Dağı olup yüksekliği 1338 metredir. Gökçeyazı ve Korucu Ovalarının yüksekliği 200 ila 300 metre, İlçenin rakımı ise 250 metredir. İlçenin en önemli akarsuyu Kocaçay olup, Madra dağından çıkarak Güngörmez mevkiinde Dadalar çayı ile birleşip Manyas Gölüne dökülür. Bu çayların debisi düzensiz olup, yağışlara bağlı olarak kışın artar, yaz aylarında ise azalır veya tamamen kururlar. İlçe toprakları genellikle dağlıktır. Batısında Kaz Dağı, güneybatısında Madra Dağı bulunmaktadır. Dağlardan kaynaklanan suları, Madra Çayı toplar. Kocaçay, Madra Dağının alçak kesimlerinde vadisi genişleyerek verimli İvrindi Ovası’nı meydana getirir. Yeşilköy’de baraj gölü bulunmakta olup Yeşilköy, Sarıca, Kocaeli, Soğanbükü topraklarında sulu tarım yapılmaktadır. Genellikle domates, biber vb. sebze üretilmektedir. Ayrıca Kınık göleti, Karaçepiş göleti, Çarkaca göleti, Korucu belde göleti bulunmakta olup sulu tarım yapılmaktadır. Ardıç Tepe baraj inşaatı bitmiş olup bölge tarımı için önem teşkil etmektedir.

ilçemizin doğusunda Balıkesir ile Savaştepe ilçesi, Batısında Havran ve Burhaniye ilçeleri, Kuzeyinde Balya ilçesi, Güneyinde ise Soma ve Bergama ilçeleri yer almaktadır. kuzeydoğuda ise Balıkesir’in merkez ilçelerinden biri olan Altıeylül ile çevrilidir.

Nüfus

Nüfusu 2023 de 32 319 kişidir. 1842 yılında yapılan nüfus sayımında (1237 sayılı Nüfus Defteri) İvrindi’de deftere kayıtlı 70’ten fazla yerleşim yerinde Kıldonlu, Karakeçili, Kubaş, Söğütlü, Caferler, Akçakoyunlu yörüklerinden 683 hanede 1614 erkek (yaklaşık 3250 kişi) yaşamaktadır.

1256/1840 yılına ait 8276 nolu İvrindi Temettuat Defteri‟nde İvrindi merkeziyle beraber 21 köyde 1408 hanede 7040 kişinin, 1304 (1906) tarihli Balıkesir Salnamesi’ne göre ise 1668 hanede 8291 kişinin yaşadığı bilinmektedir.

Yerleşik köylerle yörük köylerinin 1840’lardaki nüfus sayımları ayrı ayrı defterlere kaydedildiğinden iki sayım birlikte değerlendirilip İvrindi’nin 1840’lardaki nüfusunun 2091 hanede 10 binden fazla olduğu söylenebilir.

Ekonomi

İlçemizin geliri tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır ve baklagillerdir. Ayrıca az miktarda üzüm, elma, susam ve ayçiçeği yetiştirilir. Hayvancılık ekonomide önemli bir yer tutar. En çok koyun ve sığır beslenir. Arıcılık gelişmiştir. Son yıllarda tavuk besiciliği de oldukça gelişmiştir. Köylerde el dokumacılığı yapılır. İlçe topraklarında bakır, taşkömürü, linyit, antimon, kaolin ve mermer yatakları bulunmaktadır. İlçeye bağlı Büyükyenice Beldesi’nde önemli miktarda kireç üretimi yapılmaktadır. Yörede yıllardan beri tütüncülük önemli gelir kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Mevsimlik olarak pamuk ve zeytin toplama işlerine giden çok sayıda insan vardır. Süt ve süt ürünlerine ağırlık verilerek sanayileşmeye gidilmelidir. İlçede üretilen kelle koyun peyniri ve höşmerim oldukça meşhurdur. İlçe sınırlarında bulunan Madra Dağı’nda yetişen kestane, ceviz ve kekik üretilen diğer önemli tarım ürünleri arasında sayılabilir.

İlçenin bitki örtüsünü %8.9 ile kızılçam, %26.7 ile karaçam, %1.0 ile kestane ve %63.4’dünü meşe-ardıç ve ibreli ağaçları kaplamakla beraber, diğer endemik bitkilerde bulunmaktadır. İlçe ormanlarında keklik, tavşan, bıldırcın üveyik, tilki, domuz gibi av hayvanlarının bulunmasının yanı sıra dağlık yüksek kısımlarda karaca ve ayı da bulunmaktadır. Balıkesir merkezinden kalkan minibüs ve otobüslerle ulaşmak mümkündür.

Turizm

Deliktaş ilçesinin güneydoğusunda yer alan Deliktaş’a ne yazık ki yol olmadığı için keçi yollarından/patikalardan gidilmek zorundadır, bu ulaşım güçlüğü sebebiyle bugüne kadar önem verilmemiş bir mevkidir. Vadi yamacında yer alması nedeniyle yazın en sıcak günlerinde bile uzun süre kalındığında üşütebilir.

Eğitim

İvrindi ilçesine bağlı 4 belde (Korucu, Kayapa, Büyükyenice ve Gökçeyazı) 66 köy yerleşim merkezi vardır. Bu yerleşim birimlerinde toplam 40 ilköğretim okulu ve 4 lise ve dengi okul vardır. 30 yerleşim birimindeki ilköğretim okulu öğrencileri taşıma kapsamına alınmıştır. İlçe genelinde 5.294 ilköğretim öğrencisi ve 600 ortaöğretim okul öğrencisi vardır. İlköğretim okulu öğrencilerinin 2.229’u taşınmaktadır. İlçede 1 normal lise, 1 sağlık meslek lisesi ve 1 imam-hatip lisesi bulunmaktadır. Korucu Beldesi’nde 1 normal lise, Gökçeyazı Beldesi’nde 1 normal lise, ilçe merkezinde 1 sağlık meslek yüksek okulu bulunmaktadır. Ayrıca 8 sınıflı bağımsız 12 ilköğretim okulu vardır.

Kültür

İlçede her sene “Panayır” adı verilen etkinlik düzenlenir. Bu etkinlik genelde 19-22 ağustos dönemindeki bir hafta sonuna denk gelir. Büyük şehirlerde görünen lunapark karakterinde olan bu etkinlikte ayrıca kıyafet ve yemek üzerine de stantlar bulunur. Ayrıca çeşitli kuruluşlar da bu alanda fuar gibi stantlarla hizmet vermektedir. Yer olarak İvrindi’nin 3 km kuzeyindeki “çetmi alan” adı verilen bir yaylada yapılmaktadır. 3 ya da 4 gün süren etkinlik fuar-lunapark-pazar havasındadır. Büyükşehirde her gün görebileceğiniz birçok unsur burada oldukça ilgi görmektedir. Çevre ilçe ve köylerden birçok ziyaretçi buraya gelmektedir. Ayrıca Büyük Yenice, Korucu ve Kayapa beldelerinde de eylül ayı içerisinde panayırlar kurulmaktadır.

Kaynak Wikipedia

Ekli dosyayı görüntüle 29998

Ekli dosyayı görüntüle 29999

Ekli dosyayı görüntüle 30000

Ekli dosyayı görüntüle 30001

Ekli dosyayı görüntüle 29997

Ekli dosyayı görüntüle 30002

Ekli dosyayı görüntüle 30003


Ekli dosyayı görüntüle 30005

Ekli dosyayı görüntüle 30006

Ekli dosyayı görüntüle 30007

Ekli dosyayı görüntüle 30008

Ekli dosyayı görüntüle 30009

Ekli dosyayı görüntüle 30010

Ekli dosyayı görüntüle 30011

Ekli dosyayı görüntüle 30012

2022 10 19 Tarihinde çektim
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular