Beyaz Türkler
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
Alev Alatlı’nın Or’da (hala) kimse var mı? kitap serisinin 5. si olan "Beyaz Türkler Küstüler"in basım yılı 2013’dür.
Kitapta 2010 yılı sonu ile 2013 yılları arasında yaşanan gelişmelerden örnekler verilerek Türkiye’nin değişimini irdeleniyor.
Kitabın mesajının daha iyi anlaşılması için, bazı kavramların ön tanımlamasını yapmayı uygun görüyorum.
• Beyaz Türkler :
Beyaz Türkler Türkiye’deki şehirli seçkin sınıfı tanımlamak için kullanılan, literatüre Nilüfer Göle tarafından kazandırılmış bir kavramdır.
Beyaz Türkler, kendisini ilerici olarak tanımlayan bir kısım asker - sivil bürokratları ve aydınlardır.
Beyaz Türkler, Batılı ve seküler hayat tarzını benimsemiş, ekonomik düzeyi yüksek, eğitim hayatının tümünü veya bir bölümünü yurt dışında tamamlamış güçlü azınlığı ifade eder.
Bir röportajda Alev Alatlı “Beyaz Türkler” için şu tanımlamayı yapıyor :
- ‘Orijinal Beyaz Türk’ 1940’lı yılların ‘laik-hümanist’ eğitiminin şekillendirdiği, tüm enerjilerini ‘çağdaşlaşma’ dedikleri ve fakat aslında Batı medeniyetine Yunan-Roma bacağından duhul etmeye çabalayan yurdum insanları.
Günümüzdeki uzantıları da Beyaz Türkler.
Hep kopuk bir kuşak olarak yetiştiler.
Bugün hâlâ Anadolu’da neler olduğunu veya AKP’nin neden bu oyu aldığını anlayamıyorlar.
‘Türk hümanizmi’ denilen eğitim modeli, kültürel kodların kaybıyla sonuçlandı. Kodlar küçümsendiği için kayıp telafi edilemedi.
Alev Alatlı “kime, neden küstüler peki?” sorusunu şu şekilde cevaplıyor:
- Toplum onların bekledikleri gibi evrilmedi. Toplumculuğa evrileceği beklenirken, süper-bireyselciliğe evrildiğini gördüler.
Arkalarını bir döndüler ki hâkim kültür kendilerininki değil. Bunun yeni farkına varılıyor çünkü hep öğrenmemek için direndiler ama bu iktidarla kayıplarının farkına vardılar.
• Paçoz
Uyumsuz, özensiz giyinmiş kimse.
Alav Alatlı “Paçozluk” ile ilgili şunları söylüyor :
- Paçozluğun bir tarifi de liyakatın ölçü olmaktan çıkması, sıradanlığın, rüküşlüğün yadırganmaz olmasıdır.
Münir Nurettinler yerlerini piyanist şantörlere bırakırlar.
“Nota bilmiyor ama köşeyi döndü, ne haber!?” ruh halinin topluma hâkim olması halinde kalitesizlik kaçınılmaz olur.
Eli nasırlı işçi veya sahici Müslüman da paçoz olmaz.
Paçoz, küçük burjuvadan çıkar.
• Çirkince Saroyan Evleri
İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince beldesinin eski adı Çirkince’dir.
Şirince, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelmişti.
Kitapta, Kirkor Saroyan isimli Ermeni asıllı bir vatandaş, devletten izin almadan bu beldedeki bazı evleri restore etmiştir. Restore edilen bu evler “Saroyan Evleri” olarak isimlendirlmiştir.
Kitaptaki Beyaz Türkler, yaptırdığı evler için yıkım kararı çıkınca “Yıkımın ardında Ermeni olmam var” diyen bir Kirkor Saroyan karakterini oportünistlikle (fırsatçılıkla) suçluyor…