Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Burdur - Hıdırlık Kümbeti / Dörtayak Türbesi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Burdur - Hıdırlık Kümbeti / Dörtayak Türbesi

crypton

Uzman
Uzman

Hıdırlık Kümbeti / Dörtayak Türbesi​

görüntü


Burdur’un en eski Türk anıtlarından biridir. Günümüze oldukça sağlam ve orijinalliğini kaybetmeden ulaşmış yapı Anadolu Selçuklu geleneğindeki mezar anıtı tipolojisine uygun olarak bir kümbet şeklinde inşa edilmiştir. Kitabesi bulunmayan yapının mimari özellikleri ve anıtın bulunduğu Hıdırlık Mevkii’nin Burdur’a gelen Türklerin ilk yerleşim alanı olduğu düşünülürse, yapının o dönemde bölgede söz sahibi olan Hamidoğulları Beyliği’nin ileri gelenlerinden biri için 13 ya da 14’üncü yüzyılda inşa edildiği ileri sürülebilir. Türbenin üst örtüsü daha önceleri ahşap ve sac plakalardan yapılmış bir külah şeklinde iken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1984 yılında yaptırılan yenilemede üst örtü düzgün kesme taştan sekizgen tabanlı piramidal bir külah şeklinde inşa edilmiştir. Yapı son olarak 2009 yılı içerisinde Burdur Belediyesi’nce bakıma alınmış ve bulunduğu alana tarihi mirasa uygun bir çevre düzenlemesi yapılmıştır.
20160122140608298_001aa1.jpg


Tamamı düzgün kesme taştan yapılmış olan kümbetin zemin seviyesinden kapı eşiğine kadar olan bölümü kare planlı, gövdesi ise sekizgendir. Sekizgen gövdenin üzeri piramidal bir külahla örtülüdür. Sekizgen gövdeden kare tabana geçiş köşelerdeki üçgen satıhlar halinde dört büyük mahmuzla sağlanmıştır. Yapının “Dört Ayak” ismi de yapıyı statik olarak güçlendirmek için eklenen ve bir nevi ayak vazifesi gören bu dört mahmuzdan ileri gelmektedir. Yapının doğu ve batı kenarlarında bu mahmuzların başlangıç seviyesiyle aynı hizada bulunan iki küçük pencere açıklığı bulunur.

DSC_1917.JPG


Yapıda süsleme bulunan tek bölüm mihraptır. Nişi çokgen kesitli olan mihrabın kavsarası 5 sıra mukarnas dizisiyle dolgulanmıştır. Ayrıca, mihrap kademeli olarak derinleşen silmelerle dikdörtgen bir çerçeveye alınmıştır. Mihrap yalın ancak klasik tarzda bir örnektir.

Kaynak: Kültür Portalı
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular