Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Bursa Çınarcık Barajı ve İçme Suyu | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Bursa Çınarcık Barajı ve İçme Suyu

EfeBursa

Çaylak
Çaylak
Bursa Çınarcık barajı 372 milyon metreküp su tutma hacmiyle bursanın en büyük barajıdır.

Proje kapsamında barajdan bursa merkeze yıllık 110-140 milyon metreküp su sağlanacak.

İçme suyu Arıtma Tesisi (300.000 mᶾ/gün)

İsale Hattı (15 km)

toplam maliyet 5 milyar 776 milyon tl

2024 yılı ayrılan ödenek 4 milyar 937 milyon tl bu ödenekle beraber bu yıl sonunda çınarcık suyunun bursaya artık ulaşması gerekiyor.

çinn
 
Son düzenleme:
Biran önce içme suyu hattının yapılması lazım ova da bulunan su kuyuları nereye kadar idare edecek? Sonumuz Konya obrukları gibi olmasın
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Furkan
ÇINARCIK İÇME SUYU PROJESİ VE AKÇALAR FUTBOL SAHASI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü marifetiyle yürüttüğü Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde içme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatının başlatılacağı tören, 5 Mart 2024 Salı Günü (YARIN) Saat 13.30’da Akçalar Mahallesi Atatürk Caddesi’nde yapılacaktır. Katılımınızı bekler iyi çalışmalar dileriz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Akçalar Futbol Sahası’nın açılış töreni, 5 Mart 2024 Salı Günü (YARIN) Saat 14.30’da Akçalar Mahallesi Stadyum Caddesi’nde yapılacaktır. Katılımınızı bekler iyi çalışmalar dileriz.

34038_MTY1ZTVkM2
Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Emir ve Meksika
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü marifetiyle yürüttüğü Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde içme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatının başlatılacağı tören, 5 Mart 2024 Salı Günü (YARIN) Saat 13.30’da Akçalar Mahallesi Atatürk Caddesi’nde yapılacaktır.
En sonunda bu projede gerçek oldu bursanın en önemli projesi en kısa sürede biter umarım.
 
Çınarcık Barajı Bursa’ya ‘can suyu’ olacak
şehrin su ihtiyacını karşılama noktasında ‘can suyu’ olacak Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı olmayacağını belirten Aktaş, Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye yıllık 75 milyon metreküpü içme suyu, 70 milyon metreküpü de kullanma suyu olmak üzere yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsisi yapıldığını belirtti. Projelerinin DSİ tarafından yapıldığını, yatırımların gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı ile kredi anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aktaş, “Projeyi de 130 milyon euro’ya ihale ettik. Proje kapsamında 68 km isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edeceğiz. 2025’in ikinci yarısında bitireceğiz inşallah. İmalatlara zaten başladık. Bursa’ya can suyu olacak projeyi şehre ulaştıracak isale hattında kullanacağımız boruların bir kısmı 2 metre 20 cm’lik devasa çapa sahip. Her geçen gün kendi rekorumuzu kırarak, kendi hizmet çıtamızı daha da yukarılara çıkartarak yolumuza devam ediyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bu yıl su sorunumuz yok 1 yıl daha bekleyeceğiz ondan sonra daha problem yaşamaz bursa.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Meksika
Çınarcık Barajı Bursa’ya ‘can suyu’ olacak

34041_MTY1ZTcyNT_4

Bursa’ya 2060 yılına kadar susuzluk yaşatmayacak olan ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla ilerlerken, içme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatı düzenlenen törenle başlatıldı.

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusunda altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı suyunun şehre getirilmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. İçme suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatı için düzenlenen törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, DSİ Bölge Müdürü İnan Gündüz, İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Derya İnal, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan adayı Celil Çolak ve BUSKİ bürokratları katıldı.

“Bir gün dahi susuz bırakmadık”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hayatın suyla devam ettiğini, suyun kullanım alanlarının bütün hayatı kapsadığını söyledi. Bursa tarihine önemli bir not düştüklerini belirten Başkan Aktaş, hem belediye başkanı hem de bir vatandaş olarak çok mutlu olduğunu anlattı. Bir gün su savaşlarının olacağını artık herkesin bildiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Artık dünyada, Türkiye’de eski kadar su açısından opsiyonlu değil. Araştırmacılara göre, insanların kullanabileceği su miktarı, dünyadaki toplam su varlığının yüzde 1’inin de altında. Bir de bunlara dünya ölçeğinde yaşanan iklim değişikliklerinin neden olduğu sıcaklık artışları ve yağış miktarlarındaki azalmalar da eklendiğinde, durumun vahameti net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı içme suyu temini ile atık suların insan ve çevre sağlığına tehdit oluşturmayacak biçimde arıtılarak doğaya bırakılmasına ilişkin birçok çalışma yapıyoruz. Şehrimizin su ihtiyacının yüzde 90’ı Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 10’u ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılanıyor. Doğancı Barajı yıllık 110 milyon metreküp, Nilüfer Barajı ise yıllık 60 milyon metreküp su hacmi kapasitesine sahip. Uludağ ve eteklerinden çıkan su kaynaklarından ise yılda 15 milyon metreküplük su alınabiliyor. Toplamda 185 milyon metreküp su alabiliyoruz. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyu devreye alınabilecek olup, söz konusu kuyularda yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli suyumuz mevcut. Nitekim kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında, kuyu sularını kullanarak Bursalı hemşehrilerimizi bir gün dahi susuz bırakmadık” dedi.

“13 bin kilometre içme suyu hattı imalatı”
Su tasarrufu ve suyun bilinçli kullanımı hakkında her mecrada çeşitli bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Başkan Aktaş, 1 milyon 500 binin üzerinde aboneye sağlıklı içme suyunu ulaştıran BUSKİ’nin altyapı yatırımları sayesinde merkez ilçelerde içme suyundaki kayıp kaçak oranını yüzde 20 seviyesinin altına indirdiğini hatırlattı. Kayıp kaçakların önlenmesinde Türkiye birincisi olduklarını ve bu konuda da Emine Erdoğan’ın elinden 2023 Ocak ayında ödül alarak başarılarını taçlandırdıklarını anlatan Aktaş, Bursa’da 979 farklı noktayı Scada yönetim sistemiyle izleyip su kayıp kaçağı tespit edilen noktalara anında müdahale edebildiklerini belirtti. İnşa edilen Hes, Ges ve Çamur Yakma Tesisi ile kendi enerjilerini üretmede bütün su idarelerine örnek olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Enerjimizin yüzde 17’sini yenilenebilir enerji tesislerimizden sağlıyoruz. ‘Çevreci belediyeyiz’ sözümüzün altını hakiki manada doldurup Bursa’nın yüzde 93’ünü kapsayacak şekilde atık su arıtımı sağlıyoruz. TSE’den 8 adet ile en fazla kalite belgesi alan su ve kanal idaresiyiz. Bütün su ve kanal idareleri arasında 2 kalite belgesini Türkiye’de ilk, 2 tanesini de Bursa’da ilk biz aldık. Ayrıca mevcut laboratuvarlarımız uluslararası yeterliliğe sahip. Laboratuvarda akredite olduğumuz 299 parametre sayısı ile bütün su ve kanal idareleri arasında birinciyiz. Bir ay içerisinde bu sayıyı 400’ün üzerine çıkartıyoruz. Kendi rekorumuzu kendimiz kırmış olacağız. BUSKİ tarafından 1989-2023 yılları arasında toplamda yaklaşık 13 bin kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Tarım şehri Bursa’mızda tarımsal üretimin verimliliği ve çeşitlenmesi için sulama göleti ve tesis sayısını arttırdık. 17 adet biyolojik atık su arıtma tesisi, 4 adet içme suyu arıtma tesisi, 52 adet paket atık su arıtma tesisi, 38 adet paket içme suyu arıtma tesisi, 315 adet ilaçlama deposu/havuzu, 340 adet su deposu, 85 adet sulama tesisi, 11 adet göletimiz var. BUSKİ’nin çalışmaları bizim için iftihar vesilesidir” diye konuştu.

“2025’in ikinci yarısında bitireceğiz”
Şehrin su ihtiyacını karşılama noktasında ‘can suyu’ olacak Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin tamamlandığında Bursa’nın 2060 yılına kadar su sıkıntısı olmayacağını belirten Aktaş, Çınarcık Barajı’ndan BUSKİ’ye yıllık 75 milyon metreküpü içme suyu, 70 milyon metreküpü de kullanma suyu olmak üzere yıllık toplam 145 milyon metreküp su tahsisi yapıldığını belirtti. Projelerinin DSİ tarafından yapıldığını, yatırımların gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı ile kredi anlaşması imzaladıklarını hatırlatan Aktaş, “Projeyi de 130 milyon euro’ya ihale ettik. Proje kapsamında 68 km isale hattı, 3 adet su deposu ve günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi inşa edeceğiz. 2025’in ikinci yarısında bitireceğiz inşallah. İmalatlara zaten başladık. Bursa’ya can suyu olacak projeyi şehre ulaştıracak isale hattında kullanacağımız boruların bir kısmı 2 metre 20 cm’lik devasa çapa sahip. Her geçen gün kendi rekorumuzu kırarak, kendi hizmet çıtamızı daha da yukarılara çıkartarak yolumuza devam ediyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Mustafa Varank, suyun ve yolun medeniyet olduğunu söyledi. Bursa’nın geleceğine etki edecek bir yatırım başlangıcını yaptıklarını anlatan Varank, “Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu şehrin 2060’larını planlamak için gayret gösteriyor. Bu şehre karşı sorumlulukla hareket ediyor ve hizmet ediyor. Bir insan sadece göz boyamıyorsa, sadece yerin üstüne yatırım yapmıyorsa, bu şehrin ihtiyacı olan vatandaşın da hiç görmeyeceği bir yatırımı yerin altına da yapıyorsa o insan doğru insandır. Bursa’nın 2060’ın kurtaracak, şehri sağlıklı bir şekilde su getirecek ve gelecek nesillerin su sıkıntısı çekmeyeceği bir yatırım yapıyoruz. Bu yatırımla bundan sonra Bursa hiç suyu konuşmayacak. Yeni projelerle suyu daha rahat biçimde getirseniz, emeklilere suda yüzde 25 indirim yapabilirsiniz. Bizler bu şehre hizmet etmeye devam edeceğiz. Proje hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş, Milletvekili Mustafa Varank ve beraberindekiler tarafından Çınarcık Barajı’ndan şehre içme suyunu ulaştıracak olan hattaki çelik borulara kaynak yapıldı.

34041_MTY1ZTcwOT


34041_MTY1ZTcyNT


34041_MTY1ZTcyNT_1


34041_MTY1ZTcyNT_2


34041_MTY1ZTcyNT_3


34041_MTY1ZTcyNT_5


34041_MTY1ZTcyNT_6


34041_MTY1ZTcyNT_7


34041_MTY1ZTcyNT_8

Kaynak:

 
Son düzenleme:
Çınarcık Barajı’nda çalışmalar sürüyor


Doğancı ve Nilüfer barajlarıyla birlikte 2060 yılına kadar Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak olan Çınarcık Barajı’nın suyunu şehre ulaştıracak hattın imalatında çalışmalar hızla ilerliyor.

İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele konusunda önemli adımlar atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı suyunun şehre getirilmesi için çalışmalarını hızla sürdürüyor. İçme suyu iletim hattı imalatı nedeniyle Nilüfer İlçesi 30 Ağustos Zafer Mahallesi Nasreddin Hoca Bulvarı’nda yapılan kazılar sonucu bozulan caddenin asfalt kaplaması çalışmalarına da başlandı.

Hedef, 2026
Çınarcık Barajı projesi kapsamında Nilüfer ve Mustafakemalpaşa’nın 18 mahallesine bir süre önce su verilmeye başlandığını hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa, Türkiye ortalamasının üzerindeki nüfus artış hızı ve nüfusu en çok artan şehirler sıralamasında ilk sıralarda geliyor. Artan nüfus, hayatın sürekliliği ve devamlılığında olmazsa olmaz öneme sahip olan suya ihtiyacı da artırıyor. Bu kapsamda Bursa’nın içme suyu ihtiyacını 2060 yılına kadar Doğancı ve Nilüfer barajlarıyla birlikte karşılayacak Çınarcık Barajı’nın suyunu şehre ulaştıracak iletim hattı imalatlarına bir süre önce başlanmıştı. BUSKİ marifetiyle yürütülen çalışmaların devam ettiği güzergahlardan biri de Nilüfer ilçesi 30 Ağustos Zafer Mahallesi. Nasreddin Hoca Bulvarı’nda içmesuyu isale hattı kazı çalışmaları nedeniyle asfaltta bozulmalar olmuştu. Ekiplerimiz bu sıkıntıların giderilmesi için çalışmaya başladı. Barajın tam kapasiteyle 2026’nın yaz aylarından itibaren hizmete girmesini hedefliyoruz” dedi.
Çınarcık barajından alınacak ham suyun, Kayapa bölgesinde yapımına başlanan arıtma tesisinde arıtılacağını belirten Başkan Bozbey, barajın tam kapasiteyle devreye girmesiyle birlikte kentin 2060 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının da karşılanmış olacağını dile getirdi.

Öte yandan Nasreddin Hoca Bulvarı’ndaki asfalt kaplaması çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları, ekiplerden bilgi aldı. Çınarcık Barajı projesinin Bursa’nın su tarihinde dönüm noktası olacağını söyleyen BUSKİ Genel Müdürü Gülenç, “Proje, günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi, 96 kilometrelik içme suyu hattı, 26 bin metreküp hacimli 4 adet içme suyu deposu olmak üzere devasa bir büyüklükten meydana geliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde barajdan, Nilüfer ve Mustafakemalpaşa’nın 18 mahallesine su vermeye başladık. Nasreddin Hoca Bulvarı’ndaki asfalt kaplama çalışması da suyu kente ulaştıracak iletim hattı imalatı sürecinin bir parçasını oluşturuyor” diye konuştu.

34556_MTY2YjYyZj

34556_MTY2YjYyZj_1


34556_MTY2YjYyZj_3


34556_MTY2YjYyZj_4



34556_MTY2YjYyZj_6

Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • 34556_MTY2YjYyZj_2.jpg
    34556_MTY2YjYyZj_2.jpg
    93.6 KB · Görüntüleme: 32
  • 34556_MTY2YjYyZj_5.jpg
    34556_MTY2YjYyZj_5.jpg
    100.6 KB · Görüntüleme: 30
TRAFİK DÜZENLEMESİ

BUSKİ Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak Çınarcık Su Projesi isale hattı çalışmaları kapsamında Nilüfer İlçesi Kayapa, Tahtalı, Yaylacık ve Çalı Mahallelerinde Eski Balıkesir Yolunun 56+300km - 58+300km arası (Bursa Yolu Caddesi) üzerinde 2 km'lik güzergahta 06 Ocak 2025 – 26 Ocak 2025 tarihleri arasında ulaşım Bursa-Kayapa istikameti tek şerit olarak sağlanacaktır. Kayapa-Bursa istikameti ise (BP Kayapa Petrol İstasyonu’ndan Ürünlü Trafik Işıklarına kadar) trafiğe kapatılacak olup ulaşım alternatif güzergahlardan sağlanacaktır. Çalışmalar süresince sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir.

Kaynak: Bursa Büyükşehir Belediyesi
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular