Banliyöden sonra Bursa-Gemlik hattı yatırım programına giriyor
Bursa, yılan hikayesine dönen hızlı tren inşaatının bitmesini beklerken, bir ay içinde Ankara’dan pek de alışık olmadığımız iki iyi haber geldi. 15 gün önce hızlı tren raylarını kullanacak banliyö hattının ardından Bursa-Gemlik demiryolu projesi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırım programına girmeye hazırlanıyor.
Oysa biz raylı sistem konusunda hep ihale tekrarı ve projelerin bitirilme süresinin uzatılmasına alışmıştık. Bizden sonra projelerine başlanan ekonomik ve nüfus büyüklükleri Bursa’nın oldukça gerisinde olan şehirlerin İstanbul’dan direkt hızlı trene kavuşması haberlerini okuyup kıskanıyorduk.
Banliyö hattını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın radarına girdiğini 30 Nisan’da yazmıştım. Bursa için büyük önem taşıyan Gemlik hattıyla ilgili gelişmeyi ise iki gün önce öğrendim. O da aynı tarihlerde bakanlık tarafından mercek altına almış. Bu çok önemli çünkü kamu yatırımlarında bir projenin iz bedeliyle de olsa programa girmesi büyük önem taşıyor.
Gemlik hattı Bursa-Yenişehir hattıyla bağlantılı olacak. 22 kilometre uzunluğundaki demiryolu Bursa merkez ve TEKNOSAB’taki sanayi tesislerinin liman bağlantılarını sağlayacak. Saatte 160 kilometre hıza ulaşabilen trenlerin sefer yapabileceği çift hatlı demiryolu için 9 bin 404 metre uzunluğunda 4 tünel, 2 köprü, 3 üst. 7 de alt geçit yapılması planlanıyor.
Projesi hazır olan hattın TCDD Etüd ve Proje Dairesi başkanlığı tarafından yapılan teklif üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun talimatıyla finansmanında kredi imkanları kullanılarak yatırım programına alınması hazırlıklarına başlandığı öğrenildi.
Karacabey ile Yenişehir güzergahında hızlı tren raylarını kullanacak banliyö ve Bursa-Gemlik hattı geçen yıl Ülkü Küçükkayalar başkanlığındaki İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa yönetimi, Ulaşım Komisyonu Başkanı Mehmet Tözün Bingöl’ün hazırladığı raporda detaylı biçimde incelenmişti.
O raporda, banliyö hattı için İzmir’deki İZBAN gibi Bursa Banliyö (BURBAN) kurulması önerilirken, proje ve kamulaştırması biten Gemlik demiryolunu Bandırma- Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu rezerv projesi içine alıp Gemlik’i Engürücük’ten yeni yapılan yola paralel bir hat ile Güzelyalı / Mudanya hattı ile banliyö kapsamı genişletilebileceği gündeme getirilmişti.
Doğu-Batı aksında Karacabey-Yenişehir hattına (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım Gürsu hattı) kuzey hattını (Gemlik, Mudanya) ekleme şansı bulunduğuna dikkat çekilmişti.
Banliyö ile TEKNOSAB ile çevresindeki KOTİYAK, Deri OSB, TOSAB’da raylı sistem kapsama alanına alınabilir. Bursa, Nilüfer OSB’ler Demirtaş ve Hasanağa, Kayapa, Görükle sanayi bölgelerine banliyö treni-kent içi raylı sistem bağlantısının kurulabilirse demiryolunun karayoluna göre tarım alanlarına daha az zarar vermesi avantajından da yararlanılabilir.
BEBKA RAPORUNDA VAR, ESKİŞEHİR DE İSTİYOR
Gemlik demiryolu hattının diğer bir özelliği ise TOGG yakınlarında kurulması planlanan lojistik merkeze de demiryolu hattının ulaşması olacak. Bursa-Eskişehir- Bilecek Kalkınma Ajansı tarafından geçtiğimiz mart ayında yayınlanan Bölge Planı’nda Gemlik’teki lojistik merkez ve Eskişehir ve Bursa sanayisinin raylı sistemle bu merkez ve limana bağlanması konularının önemine dikkat çekilmişti. Eskişehir ve Bozhöyük’teki iş dünyası da karayoluyla ürün göndermek zorunda kaldığı limanlara raylı sistemle ulaşma taleplerini dile getiriyor.
İhracatta İstanbul ve Kocaeli’nin ardından 3’üncü sırada yer alan, 3 milyon 150 bin nüfusa sahip Bursa’dan 2021 yılında, 184 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye, toplam 14,9 milyar dolar dış satım gerçekleştiriyor. Sanayinin Bandırma ve Gemlik’ten denize bağlanması
Gerçekten de kamulaştırma ve projesi TCDD tarafından tamamlanan, 22 kilometre uzunluğunda, Bursa-Gemlik Demiryolu Projesi’nin, Bandırma- Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu inşaatına rezerv olarak eklenmesi, Bursa açısından kazanç olacak. Aslında, Gemlik’teki TOGG fabrikası ve yapımı planlanan lojistik merkez düşünüldüğünde ise bu bir zorunluluk.
Bursa, başta Soğuksu olmak üzere yeni OSB’ler kurmak yerine mevcut sanayisinin Pazar ulaşma imkanını arttıracak ulaşım projeleri konusunda Ankara’da ısrarlı olmalı. Raylı sistem olmadan gelişecek sanayi Bursa’ya büyük sıkıntı yaratacak.