Bursa Kentsel Dönüşüm Alanları ve Projeleri

Bu başlık altında Bursa ili genelinde yapılacak veya yapılması planlanan ve yapılması gereken kentsel dönüşüm alanları hakkında paylaşımlar ve sohbet üzerine açılmıştır.

Şuan halihazırda Bursa Büyükşehir ve Yıldırım Belediyelerinin çabaları ile şehrin farklı noktalarında irili ufaklı dönüşümler mevcut. Osmangazi Belediyesi biraz tarihi noktalarda restorasyon çalışması diyebileceğimiz dönüşümler yapmaktadır.

Şuan mevcutta Bursa için üç büyük kentsel dönüşüm projesi yapılmaktadır. Bunlar: Mevlana-Ulus, Sıcaksu ve Akpınar. Mevlana-Ulus ve Sıcaksu rezerv (boş) alan kullanılarak yapılırken, Akpınar yerinde dönüşüm yani bina yıkılarak yapılan bir dönüşüm.

Gün geçtikçe şuan yapılan dönüşümler ve planlanan dönüşümler ile ilgili paylaşımları yapamaya çalışacağım

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanı, 2006 yılında başlatılan çalışmalarla Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilmiştir. Proje alanının, termal su potansiyeli birlikte kentin kalbi denebilecek bir noktada Bursa’ya büyük değer ve prestij katacak yeni bir yaşam merkezi olması hedeflenmektedir. Kentimize, bölgede yeni bir ticaret, konut ve termal turizm alanı kazandırmak ve Merinos Etabı için rezerv alan olarak kullanmak amacıyla imalat çalışmalarına başlanmıştır.

bh9svm35k6os0ks
awiezbn1iu0cc4o

Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilan edilen Sıcaksu Riskli Alanı’nın çevresini kapsayan, Ankara yolunun kuzeyinde, Paşa Çiftliğinden Merinos Parkına kadar olan yaklaşık 84 ha alan öncelikli dönüşüm alanı olarak belirlenmiştir. Bu alanın dönüştürülmesiyle oluşması muhtemel taleple bu bölgenin kuzeyinde kalan alanda bütün riskli bölgelerin değişmeye ve dönüşmeye başlaması hedeflenmektedir. Bu kapsamda öncelikli dönüşüm alanı Sıcaksuyun etrafında 4 etaba bölünmüştür. Bu etaplardan birincisi yaklaşık 19 ha olan Sıcaksu ile Merinos Parkı arasında bulunan bölgedir. Öncelikli Dönüşüm Alanı 1. Etap Merinos Kentsel Dönüşüm Alanında yürütülen çalışmalar Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesiyle birlikte entegrasyon sağlanarak, bütüncül bir tasarım ve kurgu çerçevesinde yürütülmek amaçlanmaktadır.

Sıcaksu ve Gaziakmedir Kentsel dönüşüm alanları aynı bölgede olan iki farklı proje. Sıcaksu projesi daha önce burada bulunan dericilerin yıkılması ile boş araziye yapılacak bir dönüşümdür. Gaziakdemir ise eğer yapılabilirse bina yıkılarak yerinde yapılacak bir dönüşüm olacak. Bu projeleri uygulayan Bursa Bütükşehir Belediyesi’dir.

Karapınar - Değirmenönü - Cumalıkızık Kentsel Dönüşüm Projesi

Yıldırım İlçesi, Cumalıkızık, Değirmenönü, Karapınar Mahalleleri, sınırları içinde ve bölgedeki Yıldırım -Kestel İlçeleri arasındaki bağlantı yolu çevresinde belirlenen alanlarda Kentsel Dönüşüm çalışmaları başlamıştır. Alanlarda 295 adet yapı, 1032 adet bağımsız bölüm bulunmaktadır.

Altıparmak Kentsel Dönüşüm Planı

Afet riski taşıyan, düzensiz gelişmiş, kritik yoğunluklu alanların tespiti, planlanması ve uygulama programının hazırlanması ile nitelikli, sağlıklı ve yaşanabilir çevreler oluşturulması hedefiyle yürütülen proje çalışmaları kapsamında, güneyde Altıparmak Caddesi, batıda Stadyum Caddesi, kuzeyde Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve doğuda Fevzi Çakmak caddesi ile sınırlandırılan yaklaşık 73 ha. Büyüklüğündeki alanda kentsel dönüşüm proje çalışmaları yürütülmesi planlanmaktadır.

1 Beğeni

Bursa’nın 14 bölgesinde büyük dönüşüm

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilde 14 bölgede kentsel dönüşümün sürdüğünü söyledi.

… Aktaş, Bursa’da 14 bölgede kentsel dönüşümün devam ettiğini dile getirerek, vatandaşların daha güvenli konutlarda yaşaması, daha sosyal ortamlara kavuşması, beraberinde her halükarda maddi anlamda da daha karlı bir duruma geçmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu anlattı.

Devletin kira desteklerinde bulunduğunu anımsatan Aktaş, şöyle konuştu:

“Belediyemizin bununla alakalı herhangi bir ücret beklentisi yok. Bireysel olarak kişiler bunu başaramayabilir ama toplu hareket etmekten kaynaklanan güzellikler ortaya çıkıyor. Bölge olarak ifade etmek istiyorum: Şu an Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü 420 dönümlük alanda (Osmangazi ilçesi) Akpınar Mahallesi’nde devam ediyor. 2 bin 300 konutun yüzde 80’den fazlası yıkıldı, yıkımlar devam ediyor. Bir taraftan da yenileri yükselmeye başladı.”

“100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemiz var”

Alinur Aktaş, kent içinde kalan küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin şehir dışında 5 farklı bölgeye taşınmasıyla ilgili süreci de başlattıklarını belirtti.

Yeni döneme ilişkin hedeflerine değinen Aktaş, şunları kaydetti:

“Özellikle daha sağlam ve güvenli konutlarda insanlarımızın yaşayabilmesi adına yapacağımız kentsel dönüşümleri yeni dönemde çok daha fazla artıracağız. 2024-2029 aralığında Allah nasip kısmet ederse, 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemiz var, paket olarak. Mahalleleri tek tek çalıştığımız, tespitini yaptığımız, özellikle sıkıntılı binalarımızla alakalı. Bunu yaparken de hem Büyükşehir Belediyemizin BURKENT marifetiyle gücünü hem TOKİ marifetiyle devletimizin gücünü hem de özel sektör marifetiyle de özel sektörün gücünü kullanarak bu kentsel dönüşümleri hayata geçirmiş olacağız.”

Olay Gazetesi

Önümüzde ki yıllarda şehirde bol bol kentsel dönüşüm duyacağız ama uygulanabilir mi?

En hızlı şekilde altıparmak dönüşümüne başlamalılar ordaki binaların tamamı ömrünü doldurmuş durumdalar seçimden sonraki ilk iş bu proje olmalı.

1 Beğeni

Kaynak: Büyük dönüşümde ilk anahtar teslimi gerçekleşti

Açılış olacak diye iyi bari Beşyol Kavşağının da ddçnüş kolları bitirilmiş gözüküyor.

1 Beğeni

Başkan Yılmaz açıkladı: ‘Bursa’da 30 bin konutu dönüştüreceğiz!’

Yıldırım Belediyesi Mevlâna 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan konutların anahtarlarını düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim etti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemizi depreme dirençli hale getirme yolunda bir adım daha atıyoruz. Yıldırım ilçemizde Yavuzselim, Arabayatağı, Ulus, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler Mahallelerimizi ihata eden 499 hektarlık alandaki 8 etaplık kentsel dönüşüm projemizde bir safha daha tamamlandı. İlk uygulama alanı olan 7. Etap’ta 644’ü konut, 177’si dükkân olmak üzere toplam 821 bağımsız bölüm TOKİ Başkanlığımızca inşa edildi. Bugün, bunlar içerisindeki 154 dairenin anahtarlarını, hak sahiplerine teslim ediyoruz. Diğer konutları, 8. etabın dönüşümünde kullanacağız. Durmadan, dinlenmeden çalışıyoruz. Bir yandan deprem bölgemizi ihya ediyoruz. Bir yandan da işte burada, Yıldırım’da olduğu gibi riskli yapıları dönüştürüyor, ülkemizi depreme hazır hale getiriyoruz. Allah’ın izniyle en kısa sürede bu hedefe de ulaşacağız. Hedefimiz, bir günlük, iki günlük bir hedef değil. Yüz yıllık, bin yıllık bir hedef. Bütün vatandaşlarımızı, evlerinin deprem performanslarını ölçtürmeye davet ediyorum. Gelin, hep birlikte ülkemizin kentsel dönüşümünü tamamlayalım. Ülkemizi deprem tehlikesine hazırlayalım. Marmara Depremi’nin, 6 Şubat Depremleri’nin acısını bir daha yaşamayalım. Bunu önlemek mümkün. Unutmayın, deprem değil; riskli bina can alır. Konutlarımızın vatandaşlarımıza, Bursa’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Alinur ve Oktay Başkanımızın kentsel dönüşüm hedeflerinde Bakanlık olarak üzerimize ne düşüyorsa gerekli desteği vereceğiz” dedi.

“30 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Kentsel dönüşümün Yıldırım için bir tercihten ziyade zorunluluk olduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım’da süregelen plansız büyüme ve çarpık yapılaşmanın beraberinde getirdiği sorunları ortadan kaldırmanın tek yolu kentsel dönüşümdür. Yıllardır devam eden süreçte güvensiz, sosyal alanları yetersiz, ulaşım aksları yetersiz bölgelerimizi, güvenli konutlar, yaşam standartları yüksek, ulaşım ağı gelişmiş, ortak kullanım alanları ile desteklenmiş, yaşam alanları oluşturmak zorundayız. Her şeyden önce ülkemizin ve şehrimizin depremselliği göz önünde bulundurulduğunda buna mecburuz. Çınarönü, Mimarsinan, Ulus ve Davutkadı Mahalleleri’nde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projeleri mevcut. Gerçekleştirdiğimiz imar planı uygulamaları sonrası Büyükşehir Belediyesi’nin bölgemizde gerçekleştirdiği dönüşüm çalışmaları mevcut. Özel sektöre verdiğimiz destekle 9 noktada katlar hızla yükseliyor. Şu anda proje çalışmaları devam eden 5 kentsel dönüşüm projemiz, önümüzdeki dönem için özel sektöre destek vereceğimiz 4 dönüşüm projemiz var. Hedefimiz, yeni başlatacağımız hamlelerle önümüzdeki 5 yıl içinde 30 bin konutu dönüştürerek hemşehrilerimizi bu güvenli şemsiye altına almaktır” dedi.

İNSANLARIMIZ MUTLU OLACAK

Yıldırım’ın en önemli kentsel dönüşüm alanlarından birisi olan Mevlana’da hak sahiplerine anahtarlarını teslim etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Yılmaz, “Mevlâna 7. Etap’ta 112 bin 949 metrekarelik inşaat alanına sahip alandaki, hak sahipleri yüzde 100 uzlaşma ile gerçekleştirdiğimiz projemizin bünyesinde 644 adet konut, 177 adet işyeri, 18 bin 261 metrekare kapalı otopark, 941 metrekare yürüyüş alanı, 3 bin 852 metrekare yürüyüş yolu, 3 bin 148 metrekare sosyal tesis alanı, 180 metrekare çocuk alanı ve 125 metrekare fitness alanı bulunuyor. Projemiz ile birlikte insanlarımıza sadece güvenli konutlar sağlamıyor, onların yaşamaktan keyif alacağı yaşam standartlarının yüksek olduğu yaşam alanları oluşturuyoruz. Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“YILDIRIM İÇİN BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR, BÜYÜK DÖNÜŞÜYORUZ”

Mevlana Mahallesi’nde sağlıksız, depreme dayanıksız, mühendislik hizmeti almamış, sosyal donatı alanlarından mahrum olan eski binaları yıktıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bunların yerine depreme dayanıklı, sağlıklı bir alt yapısı olan, sosyal donatı alanları bulunan yeni bir yaşam alanı kuruyoruz. Çalışmaların yüzde 90’ını bitirdiğimiz Mevlana’da bugün ilk etabın hak sahiplerini evlerine kavuşturuyoruz. Mevlana 7. Etap’ta; hemşehrilerimiz ile yüzde 100 gönüllülük esası sağladık. Tüm hak sahipleri ile oturup görüştük ve anlaştık. Bu projede rezerv alan kullanmadık. Tamamen yıktığımız binaların yerine yenilerini yaptık. Bu süreçte hemşehrilerimizi mağdur etmemek için kira ve doğalgaz desteği verdik. Mevlana Mahallesi’nde ortaya koyduğumuz model çok beğenildi. Şimdi burası yükseldikçe çevre bölgelerdeki vatandaşlarımızdan talepler geliyor. Doğru modeli gören hemşehrilerimiz kentsel dönüşüme gönüllü oluyor. Şu an hemen 7. etabın yanında bulunan 8. etap kısmındaki hemşehrilerimizin kentsel dönüşümle ilgili yoğun talebi var. Orada da şimdilik yüzde 90 oranında bir taleple karşı karşıyayız. İnşallah o bölgede de çalışmalara başlayacağız. Mevlana’daki 7. Etap Projesi’nin ilk etabında anahtarlarını teslim ettiğimiz konutların sahiplerine bir kez daha yeni yuvalarının hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim, hepinize ağız tadıyla, gönül huzuruyla, sağlıkla, bu evlerde oturmayı nasip etsin. İnşallah kalan daireleri de Nisan ve Mayıs ayı itibari ile hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yıldırım için büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz” sözlerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bizim Bursa için hayallerimiz, heyecanımız var. Bursa’da hızlı büyümeye paralel olarak ortaya çıkan kentsel sorunları gidermek gibi bir amacımız var. Biz bu dönem 100 bin konut dedik, Yıldırım Belediyemiz de 30 bin konut üretecek. Kentsel dönüşüm zor iştir. Şehrimizde gerçekleştireceğimiz kentsel dönüşüm çalışmaları için görüşmeler yapıyoruz. İnşallah büyük bir mutabakat ile kentsel dönüşüm sayılarını artırarak Yıldırım’ı daha yaşanılabilir bir şehir kılacağız” dedi. Program, hak sahiplerine anahtar teslimi ile sona erdi.

Kaynak: Olay Gazetesi Bursa

1 Beğeni

Kaynak: Bursa’da 100 bin konutluk kentsel dönüşüm

Gaziakdemir Mahallesi kentsel dönüşümü maalesef belediye açısından yine rantsal dönüşüm oluyor. Kesinti yapılmış imarlı arsadan tekrar kesinti yapılıyor. 90 m2 2+1 daireye 19 m2 hakediş hesaplanıyor. Bahse konu bölge 2,5 emsal 28.5 metre gabari Ticari Konut olarak geçiyor ancak bu güzel kaymak bölge halkına yedirilmek istenmiyor.

Kaynak: Başkan Aktaş, Gaziakdemir sakinleriyle buluştu

2 Beğeni

Son zamanlarda Yunuseli Havalimanı’nın bir kısmının Milli Emlak’a devri ile ilgili duyumlar alıyorum. Hatırlarsınız yakın geçmişte şuan mevcuttaki askeri alan dışında kalan bölgenin kentsel dönüşüm alanı olması haber yapılmış ve şehirden epey tepki toplamıştı. Eğer kulağıma gelen bilgiler doğru ise Büyükşehir’e devri yapılan alan sessiz sedasız elden çıkıyor.

O araziyide boş bırakmayacaklar anlaşıldı seçimi kazanırlarsa zaten önlerinde bir engel kalmıyor bursanın en değerli arazisi şuan belkide downtown örneği ortada dururken bu arazide betona gömülür.

1 Beğeni