Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Bursa Kentsel Dönüşüm Alanları ve Projeleri | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Bursa Kentsel Dönüşüm Alanları ve Projeleri

mustafag

Çaylak
Çaylak
Bu başlık altında Bursa ili genelinde yapılacak veya yapılması planlanan ve yapılması gereken kentsel dönüşüm alanları hakkında paylaşımlar ve sohbet üzerine açılmıştır.

Şuan halihazırda Bursa Büyükşehir ve Yıldırım Belediyelerinin çabaları ile şehrin farklı noktalarında irili ufaklı dönüşümler mevcut. Osmangazi Belediyesi biraz tarihi noktalarda restorasyon çalışması diyebileceğimiz dönüşümler yapmaktadır.

Şuan mevcutta Bursa için üç büyük kentsel dönüşüm projesi yapılmaktadır. Bunlar: Mevlana-Ulus, Sıcaksu ve Akpınar. Mevlana-Ulus ve Sıcaksu rezerv (boş) alan kullanılarak yapılırken, Akpınar yerinde dönüşüm yani bina yıkılarak yapılan bir dönüşüm.

Gün geçtikçe şuan yapılan dönüşümler ve planlanan dönüşümler ile ilgili paylaşımları yapamaya çalışacağım
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanı, 2006 yılında başlatılan çalışmalarla Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilmiştir. Proje alanının, termal su potansiyeli birlikte kentin kalbi denebilecek bir noktada Bursa’ya büyük değer ve prestij katacak yeni bir yaşam merkezi olması hedeflenmektedir. Kentimize, bölgede yeni bir ticaret, konut ve termal turizm alanı kazandırmak ve Merinos Etabı için rezerv alan olarak kullanmak amacıyla imalat çalışmalarına başlanmıştır.

bh9svm35k6os0ks


awiezbn1iu0cc4o


Gaziakdemir Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilan edilen Sıcaksu Riskli Alanı’nın çevresini kapsayan, Ankara yolunun kuzeyinde, Paşa Çiftliğinden Merinos Parkına kadar olan yaklaşık 84 ha alan öncelikli dönüşüm alanı olarak belirlenmiştir. Bu alanın dönüştürülmesiyle oluşması muhtemel taleple bu bölgenin kuzeyinde kalan alanda bütün riskli bölgelerin değişmeye ve dönüşmeye başlaması hedeflenmektedir. Bu kapsamda öncelikli dönüşüm alanı Sıcaksuyun etrafında 4 etaba bölünmüştür. Bu etaplardan birincisi yaklaşık 19 ha olan Sıcaksu ile Merinos Parkı arasında bulunan bölgedir. Öncelikli Dönüşüm Alanı 1. Etap Merinos Kentsel Dönüşüm Alanında yürütülen çalışmalar Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesiyle birlikte entegrasyon sağlanarak, bütüncül bir tasarım ve kurgu çerçevesinde yürütülmek amaçlanmaktadır.

1kukdi2b40lc0sg


Sıcaksu ve Gaziakmedir Kentsel dönüşüm alanları aynı bölgede olan iki farklı proje. Sıcaksu projesi daha önce burada bulunan dericilerin yıkılması ile boş araziye yapılacak bir dönüşümdür. Gaziakdemir ise eğer yapılabilirse bina yıkılarak yerinde yapılacak bir dönüşüm olacak. Bu projeleri uygulayan Bursa Bütükşehir Belediyesi’dir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Mona Roza
Karapınar - Değirmenönü - Cumalıkızık Kentsel Dönüşüm Projesi

Yıldırım İlçesi, Cumalıkızık, Değirmenönü, Karapınar Mahalleleri, sınırları içinde ve bölgedeki Yıldırım -Kestel İlçeleri arasındaki bağlantı yolu çevresinde belirlenen alanlarda Kentsel Dönüşüm çalışmaları başlamıştır. Alanlarda 295 adet yapı, 1032 adet bağımsız bölüm bulunmaktadır.

1g46ta1tc97o8s4
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
Altıparmak Kentsel Dönüşüm Planı

Afet riski taşıyan, düzensiz gelişmiş, kritik yoğunluklu alanların tespiti, planlanması ve uygulama programının hazırlanması ile nitelikli, sağlıklı ve yaşanabilir çevreler oluşturulması hedefiyle yürütülen proje çalışmaları kapsamında, güneyde Altıparmak Caddesi, batıda Stadyum Caddesi, kuzeyde Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve doğuda Fevzi Çakmak caddesi ile sınırlandırılan yaklaşık 73 ha. Büyüklüğündeki alanda kentsel dönüşüm proje çalışmaları yürütülmesi planlanmaktadır.

218mzwomf23ow0g
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Emir

Bursa’nın 14 bölgesinde büyük dönüşüm​

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilde 14 bölgede kentsel dönüşümün sürdüğünü söyledi.

… Aktaş, Bursa’da 14 bölgede kentsel dönüşümün devam ettiğini dile getirerek, vatandaşların daha güvenli konutlarda yaşaması, daha sosyal ortamlara kavuşması, beraberinde her halükarda maddi anlamda da daha karlı bir duruma geçmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu anlattı.

Devletin kira desteklerinde bulunduğunu anımsatan Aktaş, şöyle konuştu:

“Belediyemizin bununla alakalı herhangi bir ücret beklentisi yok. Bireysel olarak kişiler bunu başaramayabilir ama toplu hareket etmekten kaynaklanan güzellikler ortaya çıkıyor. Bölge olarak ifade etmek istiyorum: Şu an Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü 420 dönümlük alanda (Osmangazi ilçesi) Akpınar Mahallesi’nde devam ediyor. 2 bin 300 konutun yüzde 80’den fazlası yıkıldı, yıkımlar devam ediyor. Bir taraftan da yenileri yükselmeye başladı.”

“100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemiz var”

Alinur Aktaş, kent içinde kalan küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin şehir dışında 5 farklı bölgeye taşınmasıyla ilgili süreci de başlattıklarını belirtti.

Yeni döneme ilişkin hedeflerine değinen Aktaş, şunları kaydetti:

“Özellikle daha sağlam ve güvenli konutlarda insanlarımızın yaşayabilmesi adına yapacağımız kentsel dönüşümleri yeni dönemde çok daha fazla artıracağız. 2024-2029 aralığında Allah nasip kısmet ederse, 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemiz var, paket olarak. Mahalleleri tek tek çalıştığımız, tespitini yaptığımız, özellikle sıkıntılı binalarımızla alakalı. Bunu yaparken de hem Büyükşehir Belediyemizin BURKENT marifetiyle gücünü hem TOKİ marifetiyle devletimizin gücünü hem de özel sektör marifetiyle de özel sektörün gücünü kullanarak bu kentsel dönüşümleri hayata geçirmiş olacağız.”


Önümüzde ki yıllarda şehirde bol bol kentsel dönüşüm duyacağız ama uygulanabilir mi?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
En hızlı şekilde altıparmak dönüşümüne başlamalılar ordaki binaların tamamı ömrünü doldurmuş durumdalar seçimden sonraki ilk iş bu proje olmalı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Meksika
Büyük dönüşümde ilk anahtar teslimi gerçekleşti

34079_MTY1ZWM0ZG

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Caddesi’ni kentin vitrini haline getirecek kentsel dönüşüm projesinin 1. Etabının anahtar teslim töreni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleşti. Zaman içerisinde yıpranan yapıları iyileştirerek depreme dayanıklı konutlar ile Bursalılara güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşümü 1. Etabı Anahtar Teslim törenini ve canlı bağlantılarla Yiğitler-Esenevler-75. Yıl, Değirmenönü-Karapınar, Arabayatağı ve Akpınar-1050 Konutlar Temel Atma töreni gerçekleştirdi.

Bursa’nın depreme dirençli kent haline gelmesi amacıyla kentsel dönüşüm projelerini kesintisiz sürdüren Büyükşehir Belediyesi, BURKENT iştiraki tarafından inşaatların yapıldığı İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşümünde ilk etapta yer alan 74 konut, 19 ofis ve 3 işyerinin anahtarlarını hak sahiplerine teslim etti. Anahtar teslim törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, İller Bankası Genel Müdür Recep Türk, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Recep Altepe ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Kentsel dönüşüm zor iştir”
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve özellikle Bursa’nın da bir deprem gerçeği olduğunun farkında olduklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kentsel dönüşüm yapmak ve konuşmak zor iştir. Allah’a hamdolsun ki hem anahtar teslim törenini yapacağımız hem de temel atmalarını canlı bağlantılarla gerçekleştireceğimiz kentsel dönüşüm için bir araya geldik. Sayın Bakanım, Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşümler gerçekleştiriyorsunuz. Özellikle maalesef geçen yıl, 13 ay önce gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki deprem 11-12 vilayetimizde yaklaşık 53 bin vatandaşımızın vefatı ve 800 binden fazla binanın yıkımıyla sonuçlandı. Acıların sarılması adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgeyi hem Genel Başkan Yardımcısı ve sonra da Bakanımız olarak karış karış gezdiğinizi biliyoruz. Bursa da deprem kuşağındaki illerden bir tanesi. Aslında ülkemiz deprem kuşağında” diye konuştu.

“Kentsel dönüşümde ciddi bir mesafe kat ettik”
Kentsel dönüşümün ciddiyeti ile 14 farklı noktada çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Aktaş “Birileri kentsel dönüşümü zikrediyor olsa da biz bu çalışmalara çok önceden başladık ve ciddi mesafeler aldık. Bugün 20 yıl belediye başkanlığı yapıp 540 bin nüfuslu bir ilçede bir tane dahi kentsel dönüşüm gerçekleştirmeyenler, bir fıkra gibi bugünlerde kentsel dönüşüm yapmaktan bahsediyorlar. Ama biz Arabayatağı’nda, Ulus’ta, Değimenönü’nde, Karapınar’da, Yiğitler’de, 75. Yıl’da, Esenevler’de, İstanbul Caddesi’nde, Beşyol’da, Sıcaksu’da, Gaziakdemir’de ve velhasıl şuanda Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü olan 420 dönümlük Akpınar’da hem yeni güvenli konutlar yapmak hem de Bursa’nın tıkanan damarlarını açmak, yeni yollar açmak için elimizden gelen bütün gayreti sizden aldığımız güçle, destekle ortaya koyuyor ve çalışıyoruz. Aynı zamanda yeşil alanlar da üretiyoruz” diye konuştu.

“Hanlar Bölgesi’ndeki dönüşümle tarih gün yüzüne çıktı”
Önemli dönüşüm projelerinden birinin de 480 dönümlük, 13 han ile bedesten çarşıların, en büyüğü Ulu Cami olmak üzere 21 tane caminin de içinde bulunduğu Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşümü olduğuna değinen Başkan Aktaş, bölgenin gün yüzüne çıkması ve tarihin nefes alması adına projeye desteklerinden ötürü Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Bakan Özhaseki ve ekibine teşekkür etti. Ayrıca önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de teşekkür eden Başkan Aktaş “Recep Başkanımızın dönemi itibariyle başlamış kentsel dönüşümler vardı, bizler de arttırarak devam ediyoruz” dedi. Beşyol’da planlanan çalışmalara da değinen Başkan Aktaş, “Beşyol’da çalışmalara başladığımız bağlantı yolu da oldukça önemli bir proje. Eski yapılar ortadan kalkarken kavşak luplarını ve yolları da yenilemiş oluyoruz. İnşallah canlı bağlantı ile 4 farklı noktada da temel atma töreniyle dönüşümlerimizi başlatmış olacağız” diye konuştu.

“100 bin konut dönüştüreceğiz, 16 bin yeni sosyal konut yapacağız”
Bursa’da gerçekleşen dönüşüm çalışmalarını TOKİ ve BURKENT marifetiyle gerçekleştireceklerini belirten Başkan Aktaş, “Arabayatağı’nda, Ulus’ta, Sıcaksu’da, Yiğitler’de, Beşyol’da, 1050 Konutlar’da yapacağımız kentsel dönüşümlerimiz var. Özellikle adı her ne kadar 1050 Konutlar olsa da 2300 tane konutun var olduğu bir dönüşüm projesinden bahsediyoruz. Bu dönüşümlerin tamamını ya TOKİ marifetiyle ya da kendi iştiraklerimizden BURKENT marifetiyle gerçekleştiriyoruz. Allah’a hamdolsun İstanbul’un beşte biri olan Bursa, bu dönüşümleri gerçekleştiriyor. Birazdan Sayın Bakanımızla beraber başlatacağımız dönüşümlerin yaklaşık 10 binden fazla konutu kapsadığını da özellikle belirtmek istiyorum. Biz 14 farklı noktada bu dönüşümleri hayat geçiriyoruz. Biz önümüzdeki 5 yılla alakalı kendi gücümüzle, kendi kaynaklarımızı sonuna kadar kullanarak özel sektörle birlikte 100 bin konutun dönüşümü ve 16 bin tane yeni sosyal konutun ortaya çıkarılması ile alakalı bir hedef koyduk. 2017 senesine kadar BURKENT hafriyat döküm sahalarını işletiyordu. Şimdi ise BURKENT sadece 40 tane mimar, mühendis ve şehir plancısıyla dönüşüm şirketine dönüştü. Kentsel dönüşüm sürecinde Bakanlığımızın desteği ve katkısı çok önemli. Proje desteği, TOKİ desteği ve hazine arazileri ile ilgili desteği önemli. İnşallah bir beş yıl sonra geriye dönüp baktığımızda Bursa’da önemli dönüşümleri hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Bu dönem inşallah kentsel dönüşümlerle dirençli bir Bursa ortaya çıkarmak adına el ele, kol kola Bursa’yı dönüştürmeye kararlıyız. Anahtarları alarak yeni konutlarında yaşayacak hemşerilerime hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“Asrın felaketinde asrın dayanışmasını ortaya koyduk”
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü için Bursa’da olduğunu belirterek söze başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa’da gerçekleşecek kentsel dönüşümler için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi. Deprem gerçeğini bilerek dönüşümü önemsediklerini ve deprem bölgesindeki konut çalışmalarının da hummalı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Bakan Özhaseki “10 bin 200 konutluk dönüşümü yani Türkiye’nin belki de en büyük kentsel dönüşümü için bir taraftan yıkım bir taraftan da temel atma törenleri gerçekleştireceğiz. Biz Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Malumunuz bir yıl kadar önce Kahramanmaraş merkezli büyük bir deprem felaketi ile karşı karşıya kaldık. 9 saat arayla, 3 dakika kadar süren uzun bir depremdi. Japonya’da genelde olan ve alışılagelmiş depremlerle, açık denizlerde 30-40 km kadar derinde ve yerleşim yerlerine oldukça uzak meydana gelen depremlerle, şehirlerimizin altından 3-5 km kadar derindeki fayda meydana gelen depremi kıyaslamak yanlıştır. Toplam 18 ilimiz ve 14 milyon kadar insanımız bu deprem felaketinden etkilendi. 850 bin konut ve iş yerimiz yerle bir oldu. Maddi zararlar 100 milyon doların üzerinde. Manevi zararı zaten tarif ve tahmin edemiyoruz. Her ocaktan hala acı ve gözyaşı yükselmeye devam ediyor. İlk günden itibaren büyük bir çaba içerisine düştük. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımız ve devlet görevlileri ile iş başındaydık. Naçizane o dönemde Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak 810 belediyemiz ile beraber tüm arkadaşlarımızı deprem bölgesine yönlendirdik. Alinur Aktaş Başkanım Hatay’da ve Gaziantep’te aylarca çalıştı, büyük işler yaptı, buna şahidiz. Bir millet ayaktaydı, Allah sizlerden razı olsun. Deprem bölgesini yurt dışından ziyaret eden büyükelçi ve bakanlar, bu hasarın 4’te 1’i bizde olsaydı, biz bunun altından kalkamazdık dediler. Biz bu büyük deprem felaketini adeta asrın dayanışmasına dönüştürdük. 300 bin civarında inşaatımız şuan devam ediyor. Geçtiğimiz ay itibariyle 46 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. Ay başına kadar da 30 bin kadar konutu teslim edeceğiz. İnşallah sonrasında her ay 15 bin- 20 bin civarında konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konteyner kentteki vatandaşlarımıza söz verdik. Onlar o zorluklar içerisinde yaşarken bizlerin rahat etmeye hakkı yok diye düşünüyoruz” dedi.

“Deprem, siyaset üstü bir meseledir”
Bakanlık olarak seferberlik ilan ederek 110 bin kişilik bir çalışan ordusuyla deprem bölgesinde hizmetlerin devam ettiğini vurgulayan Bakan Özhaseki “Hamdolsun ki sözlerimizi yerine getiriyoruz ve bir bakan yardımcısı arkadaşımız sürekli deprem bölgesinde. Deprem bölgesinde teslim ettiğimiz ve yapımını da hızla sürdürdüğümüz konutların varlığı ve teslimi noktasında karalama kampanyası yürütenler ve yanlış söylemlerde bulunanlar var. Deprem, siyaset üstü bir meseledir. Binden fazla şantiyemizle 4333 köyde hummalı bir çalışma ile konutlarımızı inşa etmeye devam ediyoruz. Türkiye bir deprem bölgesidir. Şuanda 500’e yakın hareketli fay hattı var. Ne zaman, nerede kırılacak bilinmiyor. Bu gerçeklikten hareketle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

“Başkan Aktaş’ı tebrik ediyorum”
Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının artarak devam etmesini temenni eden Bakan Özhaseki, 10 binden fazla konutun dönüşümü için bir arada olduklarını hatırlatarak "Osmangazi İlçemizin Altınova mahallesinde ve kentin kuzey yönden girişi niteliğindeki İstanbul Caddesi’nin iki yakasını kapsayan 160 hektarlık alanda Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından 7 etaptan oluşan kentsel dönüşüm projemizin 1. etabında anahtar teslim töreni gerçekleştireceğiz. Bu alandaki vatandaşlarımızın tamamının rızasını almıştık. Bugün de 74 konutun, 19 ofisin ve 3 işyerinin anahtarlarını hak sahiplerine teslim etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu alanda ayrıca 1.252 konutun daha yapım çalışmaları başladı. İnşaatların tamamlanması ile bu alanda toplamda yaklaşık 3.500 konut üretmiş olacağız. Bu kapsamda çalışmalarından ötürü Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyor, hak sahibi vatandaşlarımıza da hayırlı olsun” dedi.

Açılış konuşmaları ardından Bakan Özhaseki ve protokol eşliğinde tapu ve temsili anahtar teslim töreni gerçekleştirildi. Ardından afetlere karşı dayanıklı ve dirençli yapıların inşasına başlamak adına temel atma törenleri Yiğitler-Esenevler-75. Yıl, Arabayatağı-Ulus, Değirmenönü-Karapınar ve Akpınar-1050 Konutlar’dan canlı bağlantı ile gerçekleştirildi.

5 milyon metrekare alan için start verildi
Arabayatağı’ndaki canlı bağlantı da Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz “Yaklaşık 5 milyon metrekare alandaki dönüşüm için buradayız. Burası riskli bir alandı. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yıkarak dönüşüm projeleri kapsamında kamuya ait rezerv alanlarda da depreme dirençli konutlar üretiyoruz. Temelini atacağımız alanda Büyükşehir Belediyemiz 609 konut üreterek buradaki dönüşüme büyük destek sağlamış olacak” dedi. Bakan Özhaseki, kazasız belasız bir inşaat süreci ve devamında vatandaşların huzur içinde yaşamalarını dileyerek hayırlı uğurlu olması temennisiyle Arabayatağı-Ulus Kentsel Dönüşümünün temel atma törenini gerçekleştirdi.

Karapınar’da etap etap dönüşüm başlıyor
Karapınar’daki Kentsel Dönüşüm alanındaki canlı yayında dönüşümle ilgili bilgiler veren Bursa Milletvekili Müfit Aydın, “Karapınar, Değirmenönü’nde 54 hektar alan, 2685 bağımsız bölüm ve 2047 hak sahibi var. 2 parselde 94 dairenin inşası devam ediyor. 96 dairenin de temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Etaplar halinde devam eden sürecimiz ile vatandaşlarımızı daha sağlıklı bir yaşama kavuşturacağız” dedi. Bakan Özhaseki’nin talimatıyla temel atma töreni startı verildi.

42 Hektar alanda beklenen dönüşüm
Akpınar-1050 Konutlar Temel Atma törenindeki bağlantı da Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz, “Dönüşümü yıkımlarla başlatılan 42 hektar büyüklüğündeki alanda temel atma töreni gerçekleştiriyoruz. 1050 Konutlar uzun yıllardır kentsel dönüşüm bekliyordu. Bu alanda ekonomik ömrünü bitirmiş ve depremde yıkılma riski yüksek binalar bulunuyordu. Alinur Başkanımızın gayreti ile yeni imar planları onaylanarak kentsel dönüşümü başlatmış olduk. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu. Bakan Özhaseki’nin talimatıyla Akpınar 1050 Konutlar’da temel atma töreni gerçekleştirildi.

6.19 hektar alanda dönüşüm başladı
Yiğitler, Esenevler, 75. Yıl Kentsel Dönüşümü alanında ise Bursa Milletvekili Osman Mesten dönüşüm ile ilgili ayrıntıları paylaşarak “Yiğitler-Esenevler-75. Yıl mahalleleri kentsel dönüşümünün temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Toplam 6.19 hektar büyüklüğündeki kentsel dönüşüm alanında toplam 490 adet bağımsız bölüm inşa edilecektir. 3 etaba ayrılan kentsel dönüşüm projesinde 2022 yılında başlayan başlayan 1. etabın 2. kısmının temel atma törenini bugün gerçekleştireceğiz. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz” dedi. Bakan Özhaseki ise 10 binden fazla konutun temelini attıklarını ve devamının gelmesi temennisinde bulunarak Yiğitler-Esenevler -5. Yıl mahalleleri kentsel dönüşümünün temel atma törenini gerçekleştirdi. Bakan Özhaseki, ortaya koyduğu kentsel dönüşüm çalışmaları ve bu konudaki iradesinden dolayı Başkan Aktaş’ı tebrik etti.

34079_MTY1ZWM0ZG_1


34079_MTY1ZWM0ZG_2



34079_MTY1ZWM0ZG_4


34079_MTY1ZWM0ZG_5


34079_MTY1ZWM0ZG_6


34079_MTY1ZWM0ZG_7


Ekli dosyayı görüntüle 17781

34079_MTY1ZWM1Nz_1


34079_MTY1ZWM1Nz_2


34079_MTY1ZWM1OT

Kaynak:

 

Ekli dosyalar

  • 34079_MTY1ZWM0ZG_3.jpeg
    34079_MTY1ZWM0ZG_3.jpeg
    164.7 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:

Başkan Yılmaz açıkladı: ‘Bursa’da 30 bin konutu dönüştüreceğiz!’​

Yıldırım Belediyesi Mevlâna 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan konutların anahtarlarını düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim etti.


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemizi depreme dirençli hale getirme yolunda bir adım daha atıyoruz. Yıldırım ilçemizde Yavuzselim, Arabayatağı, Ulus, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler Mahallelerimizi ihata eden 499 hektarlık alandaki 8 etaplık kentsel dönüşüm projemizde bir safha daha tamamlandı. İlk uygulama alanı olan 7. Etap’ta 644’ü konut, 177’si dükkân olmak üzere toplam 821 bağımsız bölüm TOKİ Başkanlığımızca inşa edildi. Bugün, bunlar içerisindeki 154 dairenin anahtarlarını, hak sahiplerine teslim ediyoruz. Diğer konutları, 8. etabın dönüşümünde kullanacağız. Durmadan, dinlenmeden çalışıyoruz. Bir yandan deprem bölgemizi ihya ediyoruz. Bir yandan da işte burada, Yıldırım’da olduğu gibi riskli yapıları dönüştürüyor, ülkemizi depreme hazır hale getiriyoruz. Allah’ın izniyle en kısa sürede bu hedefe de ulaşacağız. Hedefimiz, bir günlük, iki günlük bir hedef değil. Yüz yıllık, bin yıllık bir hedef. Bütün vatandaşlarımızı, evlerinin deprem performanslarını ölçtürmeye davet ediyorum. Gelin, hep birlikte ülkemizin kentsel dönüşümünü tamamlayalım. Ülkemizi deprem tehlikesine hazırlayalım. Marmara Depremi’nin, 6 Şubat Depremleri’nin acısını bir daha yaşamayalım. Bunu önlemek mümkün. Unutmayın, deprem değil; riskli bina can alır. Konutlarımızın vatandaşlarımıza, Bursa’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Alinur ve Oktay Başkanımızın kentsel dönüşüm hedeflerinde Bakanlık olarak üzerimize ne düşüyorsa gerekli desteği vereceğiz” dedi.

“30 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Kentsel dönüşümün Yıldırım için bir tercihten ziyade zorunluluk olduğunu vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım’da süregelen plansız büyüme ve çarpık yapılaşmanın beraberinde getirdiği sorunları ortadan kaldırmanın tek yolu kentsel dönüşümdür. Yıllardır devam eden süreçte güvensiz, sosyal alanları yetersiz, ulaşım aksları yetersiz bölgelerimizi, güvenli konutlar, yaşam standartları yüksek, ulaşım ağı gelişmiş, ortak kullanım alanları ile desteklenmiş, yaşam alanları oluşturmak zorundayız. Her şeyden önce ülkemizin ve şehrimizin depremselliği göz önünde bulundurulduğunda buna mecburuz. Çınarönü, Mimarsinan, Ulus ve Davutkadı Mahalleleri’nde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projeleri mevcut. Gerçekleştirdiğimiz imar planı uygulamaları sonrası Büyükşehir Belediyesi’nin bölgemizde gerçekleştirdiği dönüşüm çalışmaları mevcut. Özel sektöre verdiğimiz destekle 9 noktada katlar hızla yükseliyor. Şu anda proje çalışmaları devam eden 5 kentsel dönüşüm projemiz, önümüzdeki dönem için özel sektöre destek vereceğimiz 4 dönüşüm projemiz var. Hedefimiz, yeni başlatacağımız hamlelerle önümüzdeki 5 yıl içinde 30 bin konutu dönüştürerek hemşehrilerimizi bu güvenli şemsiye altına almaktır” dedi.

İNSANLARIMIZ MUTLU OLACAK

Yıldırım’ın en önemli kentsel dönüşüm alanlarından birisi olan Mevlana’da hak sahiplerine anahtarlarını teslim etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Başkan Yılmaz, “Mevlâna 7. Etap’ta 112 bin 949 metrekarelik inşaat alanına sahip alandaki, hak sahipleri yüzde 100 uzlaşma ile gerçekleştirdiğimiz projemizin bünyesinde 644 adet konut, 177 adet işyeri, 18 bin 261 metrekare kapalı otopark, 941 metrekare yürüyüş alanı, 3 bin 852 metrekare yürüyüş yolu, 3 bin 148 metrekare sosyal tesis alanı, 180 metrekare çocuk alanı ve 125 metrekare fitness alanı bulunuyor. Projemiz ile birlikte insanlarımıza sadece güvenli konutlar sağlamıyor, onların yaşamaktan keyif alacağı yaşam standartlarının yüksek olduğu yaşam alanları oluşturuyoruz. Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“YILDIRIM İÇİN BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR, BÜYÜK DÖNÜŞÜYORUZ”

Mevlana Mahallesi’nde sağlıksız, depreme dayanıksız, mühendislik hizmeti almamış, sosyal donatı alanlarından mahrum olan eski binaları yıktıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bunların yerine depreme dayanıklı, sağlıklı bir alt yapısı olan, sosyal donatı alanları bulunan yeni bir yaşam alanı kuruyoruz. Çalışmaların yüzde 90’ını bitirdiğimiz Mevlana’da bugün ilk etabın hak sahiplerini evlerine kavuşturuyoruz. Mevlana 7. Etap’ta; hemşehrilerimiz ile yüzde 100 gönüllülük esası sağladık. Tüm hak sahipleri ile oturup görüştük ve anlaştık. Bu projede rezerv alan kullanmadık. Tamamen yıktığımız binaların yerine yenilerini yaptık. Bu süreçte hemşehrilerimizi mağdur etmemek için kira ve doğalgaz desteği verdik. Mevlana Mahallesi’nde ortaya koyduğumuz model çok beğenildi. Şimdi burası yükseldikçe çevre bölgelerdeki vatandaşlarımızdan talepler geliyor. Doğru modeli gören hemşehrilerimiz kentsel dönüşüme gönüllü oluyor. Şu an hemen 7. etabın yanında bulunan 8. etap kısmındaki hemşehrilerimizin kentsel dönüşümle ilgili yoğun talebi var. Orada da şimdilik yüzde 90 oranında bir taleple karşı karşıyayız. İnşallah o bölgede de çalışmalara başlayacağız. Mevlana’daki 7. Etap Projesi’nin ilk etabında anahtarlarını teslim ettiğimiz konutların sahiplerine bir kez daha yeni yuvalarının hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim, hepinize ağız tadıyla, gönül huzuruyla, sağlıkla, bu evlerde oturmayı nasip etsin. İnşallah kalan daireleri de Nisan ve Mayıs ayı itibari ile hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yıldırım için büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz” sözlerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bizim Bursa için hayallerimiz, heyecanımız var. Bursa’da hızlı büyümeye paralel olarak ortaya çıkan kentsel sorunları gidermek gibi bir amacımız var. Biz bu dönem 100 bin konut dedik, Yıldırım Belediyemiz de 30 bin konut üretecek. Kentsel dönüşüm zor iştir. Şehrimizde gerçekleştireceğimiz kentsel dönüşüm çalışmaları için görüşmeler yapıyoruz. İnşallah büyük bir mutabakat ile kentsel dönüşüm sayılarını artırarak Yıldırım’ı daha yaşanılabilir bir şehir kılacağız” dedi. Program, hak sahiplerine anahtar teslimi ile sona erdi.

Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    68.8 KB · Görüntüleme: 32
  • Beğen
Tepkiler: Furkan
  • #10
BURSA’DA 100 BİN KONUTLUK KENTSEL DÖNÜŞÜM

34093_MTY1ZjE2OT

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hayatında hiç kentsel dönüşüm yapmayanların bugünlerde kentsel dönüşümlerden bahsettiğini söyleyerek, “Allaha şükürler olsun bizim yaptığımız işler var. Yeni dönemde daha ulaşılabilir ve daha yeşil dirençli şehir Bursa’yı inşa etmek için 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz.” dedi.

Bursa’yı daha yaşanabilir hale getirecek projelerini kamuoyuyla paylaşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, kent dönüşümün önemli bir konu başlığı olduğunu söyledi. Asrın felaketi olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin herkesin yüreğine kor gibi düştüğünü ve acıların hala taze olduğunu anlatan Başkan Alinur Aktaş, depremin özellikle Bursa gibi aktif fay hatları üzerine kurulu şehirler için tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirtti. Bu gerçeğin başta yerel yönetimler olmak üzere herkese ciddi sorumluluklar yüklediğini dile getiren Başkan Aktaş, 6 Şubat depremleri öncesinde TÜBİTAK ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı JICA ile birlikte ortak projeler yürüttükleri hatırlattı.

“Projelerimizi başlattık”
Kentsel dönüşüme öncelik vermenin doğru bir karar olduğunu bir kez daha gördüklerini söyleyen Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşüm çalışmalarını konut alanları, tarihi alanlar, imalat ve sanayi alanları ve kamusal alan ve yapılar olmak üzere 4 konu başlığında ele alıyoruz. Birileri hayatında hiç kentsel dönüşüm yapmazken bugünlerde kentsel dönüşümden bahsediyorlar. Allaha şükürler olsun bizim yaptığımız işler var. Geçtiğimiz dönemde Bursa’da yer alan yaklaşık 530 bin yapı ve 1 milyon bağımsız bölüm konuttan dönüşüm önceliği bulunan alanlarda çalışmalarımızı başlattık. İstanbul Caddesi’nden Karapınar’a, Akpınar-1050 Konutlardan Arabayatağı’na, Sıcaksu-Gaziakdemir’den Yiğitler’e ve tarihi şehir merkezine kadar Bursa’nın dört bir yanında projelerimizi başlattık. Bir bir tamamlıyoruz. 14 farklı dönüşüm projemizle 2025 yılı sonuna kadar 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız” dedi.

“Şehir kalitesini üst düzeye taşıyacağız”
Çalışmaların ana eksenini ‘2050 Çevre Düzeni Planı’nın oluşturacağını, akademik katkılar, ortak akıl ve mutabakatla planı kent anayasası olarak yürürlüğe alacaklarını anlatan Başkan Aktaş, JICA, alanında uzman akademisyenlerden oluşan bilim kurulumuz ve akademik odalarla birlikte çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Bursa’nın bütünündeki öncelikli alanlarda kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini belirten Başkan Aktaş, “Yeni dönemde daha ulaşılabilir ve daha yeşil dirençli şehir Bursa’yı inşa etmek için 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz. Bu dönüşümle sadece yapıları sağlamlaştırıp vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almakla kalmayıp, şehir içindeki arterleri birbiriyle buluşturacak, yeni yollar açacak, yeşil alan ve donatı alanlarıyla şehir kalitesini üst düzeye taşıyacağız. Bu çalışmaları Bursa Büyükşehir Belediyesi, Burkent, TOKİ ve özel sektörümüzün gücüyle gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

34093_MTY1ZjE2OT_1


34093_MTY1ZjE2OT_2


34093_MTY1ZjE2OT_3



34093_MTY1ZjE2OT_5


34093_MTY1ZjE2OT_6

Kaynak:
 

Ekli dosyalar

  • 34093_MTY1ZjE2OT_4.jpg
    34093_MTY1ZjE2OT_4.jpg
    106 KB · Görüntüleme: 35
  • #11
Gaziakdemir Mahallesi kentsel dönüşümü maalesef belediye açısından yine rantsal dönüşüm oluyor. Kesinti yapılmış imarlı arsadan tekrar kesinti yapılıyor. 90 m2 2+1 daireye 19 m2 hakediş hesaplanıyor. Bahse konu bölge 2,5 emsal 28.5 metre gabari Ticari Konut olarak geçiyor ancak bu güzel kaymak bölge halkına yedirilmek istenmiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: hamzacon
  • #12
Başkan Aktaş, Gaziakdemir sakinleriyle buluştu

34118_MTY1ZjViYm

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gaziakdemir mahalle sakinleriyle bir araya gelerek bölgede planlanan kentsel dönüşüm projesi hakkında fikir alışverişinde bulundu. Gaziakdemir’de görüşmelerin hala devam ettiğini belirten Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşümle insanların eskiyen evlerini daha nezih, kaliteli ve sağlam evlere dönüştürmeyi arzuluyoruz. Onlara rağmen asla bir şey yapmayacağımızı bilmelerini isterim” dedi.

Sağlam yapıları ve kentsel dönüşümleriyle dirençli bir Bursa için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Yiğitler ve İstanbul Caddesi’nin ardından şehrin dört bir tarafında süren kentsel dönüşüm çalışmalarını da ‘uzlaşı, yerinde dönüşüm ve genel mutabakat’ ilkeleriyle büyük hassasiyet içerisinde sürdürüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son dönemde Gaziakdemir Kentsel Dönüşüm Projesi’ üzerinden yapılan eylemler sebebiyle mahalle sakinleriyle istişarede bulunmak üzere bir araya geldi. Tarihi Belediye Binası’nda gerçekleşen buluşmada, Başkan Aktaş vatandaşların görüşlerini, taleplerini ve çekincelerini birebir dinledi.

“Ortak nokta bulmak istiyoruz”
Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın farklı bölgelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti. Bu çalışmalarda görüşme süreçlerinin de olduğunu söyleyen Başkan Alinur Aktaş, Gaziakdemir Mahallesi’nde de görüşmelerin devam ettiği bölgelerden birisi olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda kamuoyuna bazı yansımaların olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Vatandaşlarımızın arzu etmediği, hoşuna gitmeyen belirli rakamlar ve tekliflerle alakalı konular gündeme geldi. Bizler de vatandaşlarımızın çekincelerini birinci ağızdan dinlemek için Gaziakdemir Mahalle sakini 10 vatandaşımızla bir araya geldik. Yaşadıkları sıkıntıları detaylıca istişare ettik. Bizler de tekrar hesaplamaları yapacağız. Taksitleri ne kadar uzatabileceğimizi, farklı bölgelerden yer verebilme gibi alternatifler üzerinde duracağız. Amacımız süreci hızlandırmak. Bizler, vatandaşımızın başını sokabileceği bir evi olsun istiyoruz. Kurumu da zarara uğratmadan vatandaşa maksimum seviyede fayda sağlayacak şekilde ortak nokta bulmak istiyoruz. Bu konularda da istişarelerde bulunduk. Ben vatandaşlarımıza anlayışları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Kimseye rağmen herhangi bir şey yapmayız”
Halkın huzurunu ve rahatını her zaman önemsediklerini dile getiren Başkan Aktaş, kentsel dönüşümün ana gayesinin de bu olduğunu hatırlattı. Başkan Aktaş, “Depremin çok konuşulduğu ve çok yakından hissedildiği bir ortamda kentsel dönüşümle insanların eskiyen evlerini daha nezih, kaliteli ve sağlam evlere dönüştürmeyi arzuluyoruz. Bunun derdi ve hesabı içerisindeyiz. İstanbul Caddesi Beşyol’da bunu yaptık. Yiğitler-75. Yıl’da bunu yaptık. Değirmenönü-Karapınar’da bunu yapıyoruz. Akpınar’da devam eden sürecimiz var. İnşallah en kısa zamanda karşılıklı çayımızı ve kahvemizi içerek davullu zurnalı bir anlaşma zeminini hep beraber sağlarız. Genel mutabakat bizler için önemlidir. Onlara rağmen asla bir şey yapmayacağımızı bilmelerini isterim. Birkaç gündür vatandaşlarımız protestolarını ortaya koymak adına bazı eylemlerde bulundular. Ama bizim kimseye rağmen herhangi bir şey yapmadığımızı bilmelerini isterim. Bundan sonraki süreçte aynı anlayışla hareket edeceğiz. Toplantımız hayırlara vesile olsun” dedi.

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm
Bursa’da yüksek afet riski taşıyan Demiryolu altı bölgesinde bütüncül bir yaklaşımla Gaziakdemir ve Sıcaksu kentsel dönüşüm projelerini başlatan Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Sıcaksu Bölgesi’nde hak sahipleriyle yüzde 100 uzlaşıyla hayata gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları, yer altı ve yer üstü olarak iki etap halinde devam ediyor. Proje alanında güçlü altyapı için BUSKİ tarafından bölgede oluşacak yeni yapılaşmanın ihtiyacını karşılayacak şekilde 600 metrelik kanalizasyon ve 170 metrelik yağmur suyu hattı imalatı yapılıyor. Toplam 52 bin metrekare alanı kapsayan kentsel dönüşüm için önemli bir mesafe alınırken, alana 690 adet konut ve 92 adet dükkân inşa edilecek. Yola cepheli 25 bin metrekare alana ise Termal Kür Merkezi kazandırılacak. Özel sektör marifetiyle yaptırılacak projede, ‘Batık Hamam’ da restore edilecek. Proje kapsamında termal tesis binası, kür oteli, fizik tedavi merkezi ve yeşil alanlar oluşturulacak.

Gaziakdemir Kentsel Dönüşüm
Gaziakdemir Bölgesi’ndeki toplam 153 bin 500 metrekare büyüklüğündeki proje alanında 655 adet bina, 2200 bağımsız bölüm ve 1690 hak sahibi bulunuyor. Projeyle bölgeye 2500 adet konut ve 300 adet dükkân inşa edilmesi hedefleniyor. Büyük bir mutabakatın sağlandığı kentsel dönüşüm projesinde önemli bir mesafe de alındı.

34118_MTY1ZjViYm_1


34118_MTY1ZjViYm_2


34118_MTY1ZjViYm_3

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Emir ve Meksika
  • #13
Son zamanlarda Yunuseli Havalimanı’nın bir kısmının Milli Emlak’a devri ile ilgili duyumlar alıyorum. Hatırlarsınız yakın geçmişte şuan mevcuttaki askeri alan dışında kalan bölgenin kentsel dönüşüm alanı olması haber yapılmış ve şehirden epey tepki toplamıştı. Eğer kulağıma gelen bilgiler doğru ise Büyükşehir’e devri yapılan alan sessiz sedasız elden çıkıyor.
 
  • #14
Son zamanlarda Yunuseli Havalimanı’nın bir kısmının Milli Emlak’a devri ile ilgili duyumlar alıyorum. Hatırlarsınız yakın geçmişte şuan mevcuttaki askeri alan dışında kalan bölgenin kentsel dönüşüm alanı olması haber yapılmış ve şehirden epey tepki toplamıştı. Eğer kulağıma gelen bilgiler doğru ise Büyükşehir’e devri yapılan alan sessiz sedasız elden çıkıyor.
O araziyide boş bırakmayacaklar anlaşıldı seçimi kazanırlarsa zaten önlerinde bir engel kalmıyor bursanın en değerli arazisi şuan belkide downtown örneği ortada dururken bu arazide betona gömülür.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Rafet
  • #15
Bursa’nın kalbi Altıparmak ortak akılla dönüşüyor

34676_MTY2ZTg2NT

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbi konumundaki Altıparmak bölgesiyle ilgili imar ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla Osmangazi Belediyesi, ilgili akademik odalar ve Bursa Kent Konseyi ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokolün 830 dönümlük alanı kapsadığını söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, “Bölgenin, Bursa için öneminin bilincindeyiz ve meslek odalarımızla iş birliğine büyük önem veriyoruz” dedi.

Bursa’nın bir dönem en prestijli bölgelerinden biri olan ancak son yıllarda değerini yitiren Altıparmak bölgesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ortak akılla dönüştürülüyor. Altıparmak-Merinos arasında yer alan mahalleleri kapsayan bölgeyle ilgili yeni imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi arasında ilgili akademik odalar ile Bursa Kent Konseyi’nin de yer alacağı iş birliği protokolü imzalandı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Vardar, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Atilla Erdem, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir, Güney Marmara Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Yıldız ve Harita Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlker Tokdemir katıldı.

“Bu işi daha ileriye taşımak için hazırız”
Projenin, Osmangazi ilçe sınırları içerisindeki 10 farklı mahalleyi kapsadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkan Mustafa Bozbey, Altıparmak’ın geçmişte Bursa’nın kalbi, hem ticaretin hem de sosyalleşmenin merkezi olduğunu hatırlattı. İki yanında sıralanmış binalarıyla nostaljik atmosfer sunan bir yer olduğunu belirten Başkan Bozbey, Altıparmak’ın geçmişte Bursa’nın tarih kokan dokusunu modern yaşama entegre eden bölge olduğunu dile getirdi. Başkan Bozbey, Altıparmak-Merinos bölgesinin, geçmişte Bursa’nın canlılığına ve çeşitliliğine değer kazandırmış bir bölgeyken, zamanla hem yapılaşma hem de sosyal yaşantı anlamında giderek zayıfladığını ve sonunda eski ihtişamlı hallerinden çok uzak bir hale geldiğini ifade etti. Altıparmak bölgesini yeniden kent yaşamıyla bütünleştirmek ve depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla önemli bir adım attıklarını söyleyen Başkan Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası ile bu amaca yönelik protokol imzalamış. Bölgenin daha yaşanabilir hale getirilmesi için çözüm önerileri ortaya konmaya çalışmıştır. Şimdiyse biz, bu işi bu başlangıç noktasından alarak çok daha ileriye taşımak için hazırız. Katılım sağlayan meslek odalarımıza paylaştıkları tecrübe ve bilgi birikiminden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Bölgenin, Bursa için öneminin bilincindeyiz”
Bölgenin sorunlarını detaylı biçimde ele almayı sağlayacak birçok analiz ve anket çalışmasının yapıldığını anlatan Başkan Bozbey, meslek odaların sağladığı teknik ekip desteğiyle bölgedeki her bir binanın deprem açısından risk durumunun tek tek tespit edildiğini belirtti. Mahalle muhtarlarından bölgenin sorunları ve beklentileri hakkında bilgi de alındığını ifade eden Başkan Bozbey, “Çeşitli üniversitelerden hocaların da katılımıyla bölgenin, kentimizin tarihi ve kültürel yapısına uyumlu en doğru kentsel tasarımın nasıl olması gerektiğine ilişkin ilkeler ortaya konmuştur. Bizler de bölgenin, Bursa için öneminin bilincindeyiz ve meslek odalarımızla iş birliğine büyük önem veriyoruz. Bu çalışmayı daha anlamlı hale getirmek amacıyla protokol kapsamının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahallelerinde yaklaşık 830 dönümlük alanı kapsayan proje sahasında imar planı ve kentsel tasarım projesi yapılması için iş birliği protokolü imzalamak üzere bir araya geldik” dedi.

Öncelik, depreme karşı dirençli bir Bursa
Fiziksel mekânın iyileştirilmesinin, sosyal donatı alanlarının artırılmasının ve ulaşım sisteminin çözümlenmesinin öncelikleri olacağını anlatan Başkan Bozbey, bölgeyi yeniden cazibe merkezi haline getirmek için 1/25.000, 1/5.000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1.000 ölçekli uygulama imar planları hazırladıklarını açıkladı. Kent Anayasası dedikleri 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nı çok önemsediklerini söyleyen Başkan Bozbey, “2 yıl içerisinde 2050 vizyonumuzu da hep beraber ortaya koyacağız. Önceliğimiz, Bursa’mızı depreme karşı dirençli bir kent haline getirmektir. Doğa kaynaklı bir olay olan depremin olmasını önlemek mümkün değil ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizde. Hep birlikte, güç birliği yaparak bu konuda gerekli adımları atmalı ve toplumsal dayanışmayı en üst seviyede tutmalıyız. Depreme karşı dayanıklı ve hazırlıklı kentler olma yolunda çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Katılımcı bir anlayışla, bilimsel doğrularla hareket ederek çalışmalarını sürdüreceğimiz projemizin Bursa’mıza ve tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Vardar, Bursa’nın bir an önce depreme karşı dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalar katkı sunacaklarını dile getirdi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, önceliklerinin yaşanabilir ve yeşil bir dönüşüme olanak sağlamak olduğunu ifade ederek, Altıparmak bölgesini ilgilendiren projenin kendilerini de mutlu ettiğini söyledi.
Akademik odaların başkanları da dönüşüm süreciyle alakalı fikir beyan ederek, projenin Türkiye’ye örnek olacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve diğer ilgili kurumların temsilcileri arasında iş birliği protokolü imzalandı. Program, soru cevap bölümüyle devam etti.

34676_MTY2ZTg2NT_1


34676_MTY2ZTg2NT_2


34676_MTY2ZTg2NT_3


34676_MTY2ZTg2NT_4


34676_MTY2ZTg2NT_5


34676_MTY2ZTg2NT_6


34676_MTY2ZTg2NT_7


34676_MTY2ZTg2NT_8

Kaynak:
 
  • #16
Bursa’nın bu mahallesinde yeni yaşam başlıyor! Anahtarlar teslim edildi

yb-10-800x450.jpg


Yıldırım Belediyesi Çınarönü Mahallesi Rezerv Alan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan konutların anahtarlarını düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim etti.

Yıldırım Belediyesi’nin Çınarönü Mahallesi Rezerv Yapı Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar tamamlandı. Düzenlenen anahtar teslim törenine Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Fatma Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç, İlçe Emniyet Müdürü Sakip Yalta, muhtarlar, meclis üyeleri ve hak sahipleri katıldı. 13 dönümlük alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucu 262 konut ve 8 idari birimin yanı sıra 8 bin 650 metrekarelik otopark, 2 bin 470 metrekarelik yeşil alan, 4 bin 380 metrekarelik alanda teknopark alanı bulunan Çınarönü Rezerv Alan Kentsel Dönüşüm Projesi, bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına örnek teşkil ederek Yıldırım’daki dönüşüm hamlesinde ivme kazandıracak.

HEDEF: 30 BİN KONUT
Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında yer aldığı gerçekliği ile hızlı bir şekilde kenti dönüştürmeye gayret edecek çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, güvenli konutlardan oluşan sosyal donatı alanlarıyla desteklenmiş, gelişmiş ulaşım ağına sahip yaşam alanları oluşturmak için Yıldırım’ın farklı noktalarında eş zamanlı özgün kentsel dönüşüm projeleri uyguladıklarını söyledi. Yıldırım Belediyesi olarak ilçenin 26 noktasında dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Oktay Yılmaz, “Kentsel dönüşüm hamlemizi, ilçemize spor tesisleri, kültür merkezleri, yeşil alanlar, parklar, sosyal donatı alanları ve geniş ulaşım arterleriyle destekliyoruz. İnsanlarımızın sadece evlerini değil adeta yaşamlarını dönüştürüyoruz. Bu yönüyle baktığımızda yaptığımız çalışmalar aynı zamanda bir ıslah çalışması ve iyileştirme çalışmasıdır. İlçenin 11 noktasında bizim yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları mevcut. Özel sektöre verdiğimiz destekle 11 farklı noktada katlar hızla yükselmeye devam ediyor. Toplamda ilçe sınırlarımızda yaklaşık 500 bin metrekare alanda kamunun da desteklediği çalışmalarla 26 kentsel dönüşüm projemiz var. Yıldırım gibi büyük bir kentte kentsel dönüşüm çalışmalarının yalnızca belediye eliyle yürütülmesi pek mümkün değil. Hemşehrilerimizin ve özel sektörün dönüşüm çalışmalarına katılması büyük önem arz ediyor. Kamuyla, özel sektör eliyle ve hemşehrilerimizin desteğiyle kentsel dönüşüm projelerimizi yalnızca bu projelerle değil, gönüllülük ile tüm ilçemizde gerçekleştireceğiz. İnşallah bu dönem içerisinde Yıldırım’da 30 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Olay Gazetesi
 
  • #17
Bursa’da yıllardır beklenen kentsel dönüşümde sona doğru

Bursa’da 420 dönümlük en büyük kentsel dönüşüm projesinde sona doğru gelindiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, kaba inşaatlar yüzde 70’lik bir seviyeye geldiğini, önümüzdeki yılın sonuna kadar insanların oturabileceği konuma geleceğini söyledi.

Bursa’daki riskli yapı stokunun 6 bin civarında olduğuna dikkat çeken Başkan Erdem, “Bursa için depremin ayak sesleri duyuluyor. Bu riskli yapı stokunu bir an önce bertaraf edip sağlıklı konutlara geçmemiz gerekiyor. Yerel yöneticiler, toplumun ihtiyacını karşılayacak düzeyde tarıma elverişli olmayan alanlarda imar açmaları gerekiyor” diye konuştu.

Bursa’da kangren haline gelmiş ve 10 yıldır konuştuğumuz, 1050 konutlar kentsel dönüşümde önemli bir adım atıldı,1 yıl önce sizin üyeleriniz inşaata başladı. Geçmiş süreçlerde neler yaptınız, nasıl hazırlandınız, bugün gelinen noktada inşaat durumu yüzde kaç ve ne zaman burada bir mahalle ve bir kent ortaya çıkmış olacak ?

Bursa’da 2 bin 400 konutun bulunduğu 420 dönümlük en büyük kentsel dönüşüm projesinde eski binaların yerine yapılması planlanan depreme dayanıklı binalarda sona gelindi. Toplamda yaklaşık 5 bin yeni konutun inşa edileceği 1050 konutlarda Bakyapı’nın yanı sıra diğer 4 firma da dönüşümün geri kalanını üstlendi. Son çalışmaları değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, “Bahsedilen bölge Bursa’nın en riskli bölgesiydi. 15 yıla yakındır dönüşümü konuşulan bir bölgeydi. Bu bölge 6 şubat depreminden hemen sonra sosyal sorumluluk projesi gözü ile bilgilendirme toplantıları yaptık. Mülk sahipleriyle en kısası 3 saat süren 48 toplantı yaptık. Bursa’nın sayılı müteahhit ile bizim firmamızda dahil olmak üzere kentsel dönüşüm projesine başladık. Ruhsat sürecinden sonra taahhüt ettiğimiz 18 aylık bir süre içerisinde projeyi gerçekleştirerek yaşamı başlatacağız. Kaba inşaat yüzde 70’lik bir seviyeye geldi. Önümüzdeki yılın sonuna kadar yaşam başlatacağımız bir noktaya geleceğiz” dedi.

“1050 konutlar, 1 yıl sonra güzel bir yaşam alanı olacak”
Buradaki kentsel dönüşüm alanında takriben 2 bin 400 konutun yerine ticari alanlar haricinde 5 bine yakın konut inşa edileceğini belirten Başkan Erdem, “Takriben 1 yıl sonra bölge yaşanabilir bir hale gelecek. Oradaki kamu alanlarının fazla olmasından dolayı ferah, geniş ve fazla yapılaşmanın olmadığı güzel bir yaşam alanını açacağız” diye konuştu.

“Bursa için depremin ayak sesleri duyuluyor”
Bursa’da mühendislik hizmeti almamış ve 2000 yılından önce yapılmış bizim riskli yapı stoku 6 bin civarında olduğunu ifade eden Başkan Erdem, “Yıldırım ve Nilüfer bölgesinde kısmen bir kentsel dönüşüm oluyor. Ama bizim hızımız ile istediğimiz noktaya gelmemiz biraz sıkıntılı gibi gözüküyor. Çünkü yer bilimciler ile görüştüğüm zaman depremin ayak seslerinin duyulduğunu, Bursa’da genellikle 120 yılda bir büyük depremin yaşandığını istatistik bir veridir. Bursa’da son deprem 1855 yılında olmuş dolayısıyla bir depremin olma ihtimali oldukça yüksek ve mevcut fay hatlarının karakteristik yapısını göz önünde bulundurduğunuz takdirde 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Bu riskli yapı stokunu bir an önce bertaraf edip sağlıklı konutlara geçmemiz gerekiyor. Bunun içinde toplumun her kesimin elinden gelen bütün gayreti göstermemiz gerekiyor. Çünkü sağlıklı bir yapı olmadığı takdirde kendimizde güvende değiliz. Depremin nerede, ne zaman olacağı belli değil bizim o yüzden riskli yapı sorunun bir an önce sağlıklı yapıya çevirmemiz gerekiyor” şeklinde uyarıda bulundu.

“Yeni imar alanları açılmalı”
Yerel yöneticilere, toplumun ihtiyacını karşılayacak düzeyde tarıma elverişli olmayan alanlarda imar açmaları gerektiğini ifade eden Erdem, “Sektör olarak bizim en büyük problemlerimizden biri arsadır. Sadece bizim değil, konut zaruri bir ihtiyaç bu ihtiyacın yarısının arsadan oluşması kabul edilecek bir durum değildir. Dünyanın istisnalar haricinde hiçbir yerde böyle bir durum yoktur. Bir dairenin bedelinin yarısının arsa olması kabul edilecek bir oran değildir. Dolayısıyla bizim arsa politikasını sil baştan bir şekilde yapılması gerekiyor. Mevcut olan arsa politikası bazen arsa stokçuluğuna ve arsayı bir rant aracı olarak kullanmaya teşvik eden yasalarımız var. Bunlarda düzenlemelere gitmemiz gerekiyor. Yeterli miktarda imarlı alanlar açmamız lazım ki, yeni projeler gerçekleşsin ve riskli yapılar bertaraf edildiği süre içerisinde de ise aynı zamanda bir nüfus artışından dolayı yeni yapı ilave etmemiz gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Olay Gazetesi

1050_konutlar_1.jpg


1050_konutlar_2.jpg


1050_konutlar_3.jpg


 
Son düzenleme:
  • #18
Altıparmak-Çarşamba Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgisi olan varsa bilgi verebilir mi arkadaşlar?Teşekkürler iyi akşamlar dilerim.
 
  • #19
Bursa’nın 7 mahallesinde kentsel dönüşüm başlıyor

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, geçtiğimiz dönem gerçekleştirdikleri imar plan uygulamaları sonucunda ilçenin dört bir yanında kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yıldırım Belediyesi, geçtiğimiz dönem imar plan uygulamaları gerçekleştirilen 7 ayrı kentsel dönüşüm projesinin startını veriyor. Millet, Kazımkarabekir, Sinandede, Mimarsinan ve Şirinevler Mahallesi’nde başlayacak dönüşüm projeleri yaklaşık bin konuttan oluşacak. Fizibilite çalışmalarının devam ettiği dönüşüm projeleri için uzlaşma görüşmeleri kısa süre içerisinde başlayacak.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ilçede gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte sosyal dönüşümü de tetikleyecek çalışmalar gerçekleştirerek ilçenin yalnızca bugününü değil geleceğini de tasarladıklarını söyledi.

Bursa’da bir ilk olarak kentsel dönüşüm strateji belgesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Oktay Yılmaz, “Göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana ilçeyi adeta bir şantiye alanına dönüştürdük. Gerçekleştirdiğimiz imar plan ve uygulamaları ile güvensiz yapı stoğunun yenilenmesi ve yeni sosyal yaşam alanlarının kazandırılmasını amacıyla çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda on binlerce hak sahibini yeni tapularına kavuşturduk. Çalışmalar kapsamında ilçenin 26 farklı noktasında yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaklaşık 7 bin konut ve 820 işyeri üretiyoruz. 7 mahallemizde de dönüşüm projelerinin altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Yaklaşık bin konuttan oluşacak dönüşüm projeleri ‘Dirençli Şehirleşmesiyle Parlayan Yıldırım’ hedefimize giden bu yolda attığımız önemli adımlardan bir tanesi. Yine Yıldırım’ın kentsel dönüşümde yaşanabilir kritere gelmesini sağlayan kalite belgesini almak için çalışmalar yürütüyoruz. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile ilçemiz için kısa ve orta vadeli dönüşüm planını oluşturacağız. İnşallah bu dönem içerisinde Yıldırım’da 30 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yıldırım’ı yıkarak güzelleştiriyoruz. Yıldırım için büyük hedef, büyük değişim, büyük dönüşüm diyoruz. Yıldırım için büyük düşünüyor, büyük dönüşüyoruz” dedi.

Kaynak: Olay Gazetesi

yb_1.jpg


yb_2.jpg


yb_3.jpg


yb_4.jpg


yb_5.jpg


yb_6.jpg


yb_7.jpg
 
  • #20
Maalesef mevcut büyükşehir belediyesi bir çok konu gibi kentsel dönüşüm konusunda da sınıfta kaldı. Başa geçtiği günden bu yana kayda değer tüm Bursa halkına hitap eden bir proje maalesef göremedik. Seçim öncesi hayali proje açıklamayla keşke Bursa'nın problemleri çözülebilseydi. Çarşamba , Sıcaksu , Gaziakdemir, Beşyol gibi Bursa'nın kalbi konumunda olan bölgelerde en ufak bir çalışma göremiyoruz. Eski belediyenin yol katettiği projeler de rafa kaldırılmış yahut iptal edilmiş durumda yerine yeni bir çalışma da yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular