Tavas - Hırka Camii
Tavas ilçesine bağlı Hırka Mahallesi’nde bulunan Hırka Camii, Osmanlı Dönemi’ne ait bir mimari eserdir. Harim kısmı kare planlı olan caminin üzeri kubbe örtülüdür. Harimin kuzeyinde son cemaat yeri, onun da kuzeybatı köşesinde minaresi vardır. Yapının duvarlarında kaba yontu taş, moloz taş ve kısmen kesme taş kullanılmıştır. Pencerelerin söveleri ile atıklarında ve harimin giriş açıklığında mermer kullanılmıştır. Caminin duvarları kısmen sıvalıdır. Doğu ve batı cephelerde altta üçer, üstte ikişer pencere vardır. Güney cephesinde altta ve üstte ikişer pencere bulunurken, kuzey cephesinde ise pencere yoktur. Üst sıralardaki açılır pencereler cephelerin ortalarına yerleştirilmiş, orta pencerenin iki yanına birer sağır pencere yapılmıştır. Alt pencereler dikdörtgen şekilli ve düz atkılıdır.
Caminin kubbesi sekizgen bir kasnak üstüne oturtulmuştur. Minaresi kare kesitli bir kürsü üzerine silindirik gövde şeklinde inşa edilmiştir. Son cemaat yerine 6 basamaklı bir merdivenden çıkılmaktadır. Son cemaat yerinde giriş kısmının üstü 4 ahşap ayak üstüne oturtulmuş bir sundurmayla örtülüdür. Bu giriş kısmının üstünde bir yuvarlak kemer bulunmaktadır. Doğu-batı yönünde iki sahından oluşan son cemaat yerinin üstü ahşap düz tavanla örtülüdür. Bu tavanı 22 adet ahşap ayak taşımaktadır. Son cemaat yerinde harim kapısının iki yanında birer nişten oluşan dış mihraplar yer almaktadır. Kapının üstü; karnı testere dişi şeklinde süslenmiş, üç dilimli çökertme kemerle örtülüdür. Bu kemerin üstünde bir kitabe mevcuttur. Harimin kuzeyinde ise kadınlar mahfili bulunmaktadır.
Son cemaat yeri girişinde ikinci bir kitabe daha bulunmaktadır. “Sene 77” yazısının okunabildiği bu kitabeye göre, cami Hicri 1077, 1177 veya 1277 (Miladi 1666-1667, 1763-1764 veya 1860-1861) yıllarından birinde yapılmış olmalıdır. Geçtiğimiz yıllarda aslına uygun şekilde restore edilen Hırka Camii, günümüzde de kullanılmaktadır.
Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü