E-Ticaret konusunda birazda tercübelerime dayanarak sunu ifade edebilirim konuya vakif degilseniz ve herseyi satin almak zorunda kalacaksaniz ki öyle olmak zorunda basit bir örnek vereyim SEO yapamiyorsaniz lütfen hic baslamayin derim.
Not. Aylik 10 milyon TL ticaret hacmine ulasmis bir siteyi sifirdan hic bir tercübe olmadan 3 yil icinde basarmis birisi olarak söylüyorum cok zor.
Bu konuda yazilmis güzel bir icerik sayfasindan konu ile alakali reklam olmasin diye birkac baslik paylastim merak edenler veyahut incelemek isteyenler ikas diye bir sayfadan alintidir.
E-ticaret Nedir?
Ticari alanlarda yaşanan dijitalleşme serüveni, tahmin edildiğinden daha hızlı bir gelişim göstermektedir. Mal ve hizmet üretiminden, ödeme kanallarına kadar uzanan dijital dünya hayatımızın her alanında bize eşlik etmektedir.
Günümüzde dijital teknolojileri kullanmadan ticaret yapmak ise neredeyse imkansız hale gelmiştir. Dijital dünya ile yaygınlaşan ve internetin en büyük getirilerinden olan, geniş kitleler tarafından benimsenen “E-ticaret” kavramı ise ticaretin ve hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır.
E-ticaret, ürün veya hizmetleri internet aracılığıyla satma/satın alma işlemlerinin tanımıdır. E-ticaret, potansiyel müşterilere internet üzerinden ulaşabilmenizi ve satış yapabilmenizi sağlar. E-ticaret, fiziksel bir mağaza ile aynı prensipler üzerinde çalışır. Müşteriler e-ticaret mağazanıza gelir, ürünlerinizi inceler ve satın alma işlemi gerçekleştirir.
Fiziksel mağaza ile arasındaki en büyük fark, satın alma işlemi için fiziksel olarak bir faaliyete ihtiyaç duyulmaması ve müşteri tabanınızın belirli bir coğrafi alan veya bölge ile sınırlı olmamasıdır.
Ticaret ve E-ticaret Kavramları
Paranın ortaya çıkmasından önce, insanların kullandıkları eşyaları nasıl elde ettiğini biliyor muydunuz?
Paradan önce insanların alışveriş faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayan sisteme, takas sistemi denir. Takas, kişilerin hemen hemen aynı değere sahip eşyalarını birbirleri ile değiştirmesini ve yeni eşyalar edinmesini sağlayan bir yöntemdir.
Buradan yola çıkacak olursak; ticaret basit bir ifadeyle, temelde iki taraf arasında birbirinin kaynaklarına, yani mal ve hizmetlere ihtiyaç duyan, aynı zamanda gönüllü olarak gerçekleştirilen bir değiş tokuştur.
Finansal açıdan ticaret, iki taraf arasında ürün veya hizmetlerin alım satımını ifade eder.
Türkiye’de E-ticaretin Önemi
E-ticaret tanımı dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet tabanlı ticari faaliyetlerin bütünü olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde özellikle pandemi döneminde büyük bir ivme kazanan e-ticaret, işletmelerin satış kanallarını genişletmiştir.
İşletmelerin, yurtdışı başta olmak üzere farklı pazarlara açılmaları maddi olarak büyük getiriler sağlamaktadır. Özellikle e-ihracat ile döviz kazanan işletmeler, ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Zaman ve mekan sınırlamasının bulunmaması birçok kişinin ticarete girmesine olanak tanıdığı için katma değeri de artırır.
Ülkemizde giderek en popüler iş tanımlarından biri haline gelmektedir. ETBİS’ten alınan verilere göre;
2021 yılında;
- E-ticaret hacmi 161 Milyar TL, E-ticaret sipariş sayıları 1,654 milyon adettir.
2022 yılında ise;
- E-ticaret hacmi 348 Milyar TL, E-ticaret sipariş sayıları 2,294 milyon adettir.
1 yıl içerisinde, e-ticaret hacmi %116 artış gösterirken, sipariş sayıları ise %38 artmıştır.
Dünyada E-ticaretin Önemi
Günümüzde e-ticaret, son derece önemli bir iş modeli haline geldi. Özellikle küresel ekonomide e-ticaret, iş stratejisinin hayati bir bileşeni ve ekonomik kalkınma için güçlü bir dayanak oldu.
Zaman ve mekan sınırı olmaması, dünyanın her yerinden alışveriş yapma imkanını işletmelere ve kullanıcılara sundu.
Yeni başlayanlardan, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve büyük markalara kadar, kullanıcılarına ürünlerini/hizmetlerini satabilen ve e-ticaret sitesi olan çok sayıda işletme bulunuyor.
2023 verilerine göre;
- 2021 yılında perakende e-ticaret satışları dünya çapında yaklaşık olarak 4,9 trilyon dolar seyrindeydi.
- 2022‘nin ikinci çeyreğinde perakende e-ticaret satışları yaklaşık 257 milyar dolar olarak gözlemlendi. Bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7’lik bir artış yaşandı.
- 2025 yılına kadar perakende e-ticaret satış rakamlarının 7,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.