Edirne - El Sanatları

Emir

Moderatör
Moderatör

Edirnekari​

image


Edirnekari “Edirne işi” anlamına gelmekte olup ahşap, karton, deri gibi yüzeylere boya ve cila ile yapılan motiflerin yer aldığı bir süsleme üslubudur.

Edirnekâri, ahşap ve deri gibi malzeme üzerine boya ve cila ile yapılan motif ve kompozisyonlar halinde uygulanır. Çeyiz sandıkları, yazı çekmeceleri, para kutuları, cilt ve dolap kapaklar gibi dekoratif eserler üzerine uygulanan Edirnekâri’nin en önemli özelliği boyalarının dayanıklı olmasıdır. İlk kez Edirne’de uygulanan bu el işçiliği, daha sonra İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Erzurum gibi Anadolu kentlerinde de uygulanmıştır. Edirne’nin kendine has diğer yöresel el işleri arasında; ağaç işlemeciliği, lake kutu yapımcılığı ve kitap kapakçılığı bulunur.

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Kırkyama​

image


Kırkyama, eskiden insanların kumaş parçalarını değerlendirmek ve ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çeşitli desen ve motifler oluşturarak birleştirip kullandığı, günümüzde ise belli bir sanata dönüşmüş bir el sanatıdır. Çoğu ülkede değişik sentezlerle uygulanan ve yamadan sanata dönüşen bir gelişim süreci izlemiştir. Günümüzde Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede endüstriyel bir sanayi kolu haline gelmiş ve bize değişikmiş gibi lanse edilen “Patchwork” Anadolu’ da “Kırkyama, Yamalı Bohça, Kırkpare” gibi isimlerle yüzyıllardan beri yapılmakta olan bir el sanatıdır.

Edirne’de Kırkyamanın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte tam olarak ne zaman yapılmaya başlandığı bilinmemektedir. Burada da aynı şekilde kumaşın ve kıyafetin pahalı olduğu dönemlerde atmadığı veya çok sevdikleri için atmaya kıyamadıkları kumaş parçalarını değerlendirmek üzere birleştirdiği bir el sanatı olarak ortaya çıkmıştır. Zaman içinde çeşitli sohbet ortamlarının kurulmasına, akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin de artmasına vesile olmuştur. Kadınlar birbirlerinden, kendilerinde olmayan değişik renk ve türdeki kumaş parçalarını değiş-tokuş yaparak sosyal ilişkilerini de bu sayede geliştirmişlerdir. Öyle ki zaman zaman Kırkyama ile ilgili çeşitli hikâye, dörtlük, fıkra, atasözü vs. bile oluşturulmuştur.

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular