Antep Mutfağı, ülke isimleri ile anılan mutfaklar bulunduğu halde özgünlüğü ve çeşitliliği nedeniyle şehrin ismi ile anılan tek mutfaktır.
Antep Mutfağı Kullanılan malzemelerin çeşitliliği, farklı pişirme teknikleri ve bölgede hüküm süren medeniyetlerin etkileri nedeniyle Gaziantep yemekleri Türk ve Dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Gaziantep mutfağı, ulusal ve uluslararası boyutta tanınan bir yerel mutfak klasiğidir. Tarihi zenginliği ve coğrafi konumunun getirdiği malzeme çeşitliliği, Gaziantep mutfağının birçok özgün yemek çeşidini içermesini sağlamıştır.
Malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan değişik tat ve renkteki baharatlar, salçalar ve soslar; Gaziantep yemeklerini şöhrete kavuşturan unsurlardan bazılarıdır.
Nişan, düğün, sünnet, vefat, dini bayramlar, Ramazan ayı gibi gündelik yaşamdan daha farklı anlamların yüklendiği özel günlerde yemeklerin farklılaştığı; sofraların imece usulüyle daha özenle ve bol çeşitle hazırlandığı gözlenmektedir.
Gaziantep yemekleri Türk ve Dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama, ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklerde değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlıların şöhrete kavuşmasına ve aranılan tadı olmasına neden olmuştur.
Gaziantep yemeklerinde, haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemeklerinin içinde bulunduğu tüm pişirme teknikleri kullanılmıştır. Gaziantep mutfağı, UNESCO Yürütme Kurulunun aldığı karar doğrultusunda 116 şehrin katılımı ile kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı Listesine 11.12.2015 tarihinde girerek Dünya Mutfağı’nda hak ettiği yeri almıştır.
https://www.gaziantep.bel.tr/tr/gaziantepi-kesfet/gaziantep-mutfagi
Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte
Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte; ana bileşen olarak simit (ince bulgur), kıyma, parça et ve nohut kullanılarak ekşili ya da akıtmalı olarak iki şekilde yapılan köfteli bir yemektir. Ekşili olarak yapılan ufak köfte adını sosun ekşiliğinden alır. Akıtmalı ufak köfte ise yağlı iç harcın ağızda dağılırken akmasından dolayı bu adı almıştır.
Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köfte yemeğinde kullanılan simit (ince bulgur), coğrafi işaret olarak 289 sayı ile tescilli Antep Bulguru (Gaziantep Bulguru)dur.
Gaziantep/Antep Ekşili/Akıtmalı Ufak Köftenin geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahiptir. Özel gün ve davetlerde ikram edilir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Gaziantep/Antep Ekşili Ufak Köftenin Yapılışı:
Et ve bir gece önceden ıslatılmış nohut, üstünü aşacak kadar su ile pişirilir. Kaynarken kefi (köpüğü) düzenli olarak alınır. Et ve nohut pişmeye yaklaşınca ince kıyılmış soğan, sarımsak, salçalar ve ekşisi ilave edilir. Kullanılan biber salçası, Gaziantep ilinde yetiştirilen kırmızıbiberlerden yapılmalıdır. Karışım iyice piştikten sonra, önceden haşlanmış köfteler eklenir ve kısık ateşte 1-2 dakika kaynatılır. Servis tabağına konulan Gaziantep/Antep Ekşili Ufak Köfte, üzerine kızdırılmış yağ ve kuru nane gezdirilerek servis yapılır.
Kaynak: GAZİANTEP EKŞİLİ/AKITMALI UFAK KÖFTE | Kültür Portalı
Gaziantep’in Lezzetli Dünyası!
Merhaba lezzet tutkunu dostlar!
Bu videoda, Türkiye’nin gastronomi başkenti olarak anılan eşsiz şehri Gaziantep’in lezzet dolu dünyasını keşfedeceğiz! Sokak lezzetlerinden geleneksel yemek tariflerine, meşhur tatlılardan gizli lezzet noktalarına kadar, Gaziantep’in gastronomi hazineleriyle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.
Gaziantep’in meşhur lahmacun, kebap, baklava ve katmer gibi lezzetleriyle tanışacak, sokaklarındaki gizli lezzet durağı keşiflerine katılacak ve yöresel malzemelerin tadına varacağız.
Gaziantep’in sıcaklığını, misafirperverliğini ve tabii ki lezzetlerini keşfetmek için bize katılın! Her bir lokmada binlerce yıllık tarihi ve kültürel zenginliği hissedeceğiniz bu videoyu kaçırmayın.