Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV , Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayınlanan 2008 yapımı bir aksiyon-macera oyunudur. Bu, 2004’teki Grand Theft Auto: San Andreas) 'tan sonra Grand Theft Auto serisi 'nin altıncı ana girişi ve genel olarak on birinci bölümdür. New York’yi temel alan kurgusal Liberty City’de geçen tek oyunculu hikâye, Doğu Avrupalı savaş gazisi Niko Bellic’in ve onun yüksek profilli suçluların baskısı altındayken geçmişinden kaçma girişimlerini konu alıyor. Açık dünya tasarımı, oyuncuların üç ana adadan oluşan Liberty City’de ve New Jersey merkezli komşu eyalet Alderney’de özgürce dolaşmasına olanak tanıyor.

GTA_4

Oyun üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanır ve dünyasında yürüyerek veya araçla gezinilir. Tek oyunculu mod boyunca oyuncular Niko Bellic’i kontrol ediyor. Oyuna, tek oyunculu ortamın yeniden yaratılmasında 32’ye kadar oyuncunun hem işbirlikçi hem de rekabetçi oyun oynamasına olanak tanıyan bir çevrimiçi çok oyunculu mod da dahil edilmiştir. Daha sonra oyun için iki genişletme paketi yayınlandı: The Lost and Damned ve The Ballad of Gay Tony ; bunların her ikisi de ana Grand Theft Auto IV hikâyesiyle bağlantılı yeni olay örgülerini içeriyor ve yeni kahramanları takip ediyor.

Grand Theft Auto IV 'ün geliştirilmesine San Andreas 'ın piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra başlandı ve Rockstar’ın dünya çapındaki birçok stüdyosu arasında paylaşıldı. Oyun, seri için daha gerçekçi ve ayrıntılı bir stil ve tona geçiş sağladı. Önceki oyunlardan farklı olarak Grand Theft Auto IV 'te güçlü bir sinema etkisi yoktu çünkü ekip hikâyeye orijinal bir yaklaşım getirmeye çalıştı. Geliştirme ekibi, açık dünyaya yönelik araştırmalarının bir parçası olarak New York’ta kapsamlı bir saha araştırması yürüttü ve 100.000’den fazla fotoğraf ve birkaç saatlik video kaydetti. Geliştiriciler dünyayı oyunun en önemli unsuru olarak görüyorlardı; serideki en büyük harita olmasa da, dikeyliği ve ayrıntı seviyesi nedeniyle kapsam açısından karşılaştırılabilir olduğunu düşünüyorlardı. Bütçe 100 milyon ABD dolarının üzerine çıktı ve bu da onu geliştirilmesi en pahalı video oyunlarından biri haline getirdi.

Grand Theft Auto IV , Nisan 2008’de PlayStation 3) ve Xbox 360 konsolları için, Aralık ayında ise Windows için piyasaya sürüldü. Oyun, piyasaya sürülmesinin ardından özellikle anlatıya ve açık dünya tasarımına yönelik övgülerle büyük beğeni topladı. Grand Theft Auto IV , sektör satış rekorları kırarak o dönemde tarihin en hızlı satan eğlence ürünü oldu ve ilk gününde 310 milyon ABD doları, ilk haftasında ise 500 milyon ABD doları hasılat elde etti. Yedinci nesil video oyunlarının en önemli oyunlarından biri olarak kabul edilen ve birçok eleştirmen tarafından tüm zamanların en iyi video oyunlarından biri olarak kabul edilen oyun, çeşitli oyun yayınlarından Yılın Oyunu ödülleri de dahil olmak üzere yıl sonu ödüllerini kazandı. 2020 yılına kadar 28 milyondan fazla kopya satışıyla en çok satan video oyunları arasında yer alıyor. Oyun, oyunun şiddet tasvirine ve oyuncuların alkollü araç kullanma becerisine yönelik eleştirilerle tartışmalara yol açtı. Halefi Grand Theft Auto V , Eylül 2013’te piyasaya sürüldü.

Kaynak: Wikipedia

4 Beğeni