İnstagram Erişim Engellendi (10.08.2024 Cumartesi günü saat: 21.30'da yeniden açıldı)

INSTAGRAM NEDEN AÇILMIYOR? Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sabah saatlerinde popüler sosyal medya platformu Instagram için erişim engeli kararı alındı. Instagram’ın Türkiye’de kapatılması sonrası “Instagram çöktü mü, Instagram kapatıldı mı, Instagram neden açılmıyor” soruları gündeme geldi. BTK ise Instagram’ın kapatılmasının nedenini “katalog suçları” olarak açıkladı. Şimdi kullanıcılar, Instagramın ne zaman açılacağını merak ediyor. İşte Instagrama erişim engelinden son gelişmeler…

5 Beğeni

Evet, instagram erişim engeli hoş olmayabilir ama tüm internet erişimi kesilmişçesine abartmamak lazım. Altı üstü bir sosyal medya uygulaması. Burada vakit geçiren çok olduğu için fazla anlam yükleyenler var haliyle.

Bu erişim kısıtlaması bize internet alemindeki tekelleşmenin ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. Yarın birgün instagram’ın kurucusu dükkanı kapatıyorum derse buraya bel bağlayıp ticaret yapanlar ortada kalacak. Böyle bir ihtimal her zaman var. Bu yüzden tekelleşmeye karşıyım. Her çeşit sitenin, uygulamanın birbirleriyle rekabet edecek güçlü alternatifleri olmalı ki rekabet artsın.

7 Beğeni

Geçen günlerde yapay zeka ile recep tayyip erdoğanın görseliyle yapay bir dolandırıcılık videosu hazırlanmış ve bir kadın 120.000 ₺ dolandırılmıştı. Daha önce de selçuk bayraktarın görseliyle sahte yapay zeka videosu hazırlanarak insanlar dolandırılmaya çalışılıyordu. Kısaca instagramda yapay zeka dolandırıcıları cirit atıyor.

3 Beğeni

Instagram’a erişimin engellenmesinde olumsuz hiçbir durum görmüyorum, açıkçası sosyal medya yaygınlaştıkça insanlarda teşhir dürtüsü (bundan kastım sadece bedeni teşhir değil İnsanların hayatında yaptığı her şeyi teşhir etmesi) inanılmaz derecede arttı

Adab-ı muaşeret kuralları sosyal medyanın yayılması ile maalesef unutuldu.

Sadece göstermek ve teşhir etmek için yaşayan bir güruh insan türedi.

Çok basit bir değerlendirme ile baktığımda dahi instagram’ın kime ne faydası ve ne zararı var mukayesesini yapıyorum ve maalesef menfi taraf çok daha ağır basıyor.

5 Beğeni

Sosyal medya hesaplarının yaptığı tutumlar elbette iki yüzlülüktür. Ancak ülkemizin almış olduğu bu karar sosyal medya hesaplarının tutumunu değiştireceğini düşünmüyorum.

Hatırlarsınız ki bundan bir kaç yıl öncesi Twitter’a da erişim engeli gelmişti ancak bir ay aradan sonra engel kaldırıldı.

5 Beğeni

Instagram tutumundan vazgecene kadar yasak kaldırılmamalı

3 Beğeni

En fazla 2-3 gün sürer ama Instagramın yaptığı çifte standartlık da tam bir karaktersizlik örneği

3 Beğeni

INSTAGRAM KANUNLARA UYARSA ERİŞİM YASAĞI KALKACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirilmesine dair açıklamalarda bulunarak, kaynakları ülke dışında olan ancak Türkiye’de temsilcileri olan platformların uyması gereken bir mevzuat olduğunu vurguladı. Uraloğlu, “Uyarılara rağmen dikkate almadıkları katalog suçları dediğimiz bir çerçevemiz var, kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı alamadık. Bunun için erişim engeli getirdik. Kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman bizde bu erişim engelini kaldırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

3 Beğeni

Sizin o altı üstü bir sosyal medya uygulaması dediğiniz uygulamada neler oluyor biliyormusunuz ?
bir çok küçük esnaf oradan ekmek yiyor ticaret yapıyor ev hanımları oradan el işlerini satıyor ev sermayesine katkıda bulunuyor yaptığı yemekleri pazarlıyor yaptığı el yapımı ürünleri pazarlıyor ve para kazanıyor.
Bir çok butik hotel butik cafe butik restoran orası sayesinde reklam yapıyor ve işletmelerinin duyulmasını sağlıyor orada ekmek yiyen elemanlar bile bu reklamlar sayesinde maaşlarını alıyor belki.
Bir çok psikolog oradan danışman buluyor. Bir çok danışman oradan psikolog buluyor. Bugün tek tek googledan araştırıp numaraları tek tek aramaktansa orası sayesinde anlık yazışabiliyor randevu oluşturabiliyor insanlar. Bu hem psikologların hem danışanların işine geliyor. Misal gün içinde 15 yeri tek tek aramaktansa mesaj at cevap bekle fiyat sorgula mantığı burada devreye giriyor işte.
Aynı şekilde diyetisyenler güzellik merkezleride burayı kullanıyor reklam yapıyor randevu alıyor.
Şu an 2 gündür burası kapalı olduğundan randevuların çoğu durdu reklamların çoğu durdu rezervazyon alamıyor işletmeler.
Birçok turizm acentesi burası sayesinde turlarını daha çok insana duyuruyordu ama kapalı olduğu için turlar iptal oldu.
Türkiyeye gelen bir turist hotelden çıkıp bir tura katılmak istese instagramı kullanıyordu şu an kapalı olduğu için o turist tur bulamıyor bu da ülke ekonomisine büyük zarar veriyor.
Yine tur şirketleri bağlı olduğu hotelleri indirimli rezervazyonları duyuramıyor.
Yine butik mağazalar sadece internet alışverişlerinden para kazanırken tamamen satışları durdu bu da onlara pahalıya mal oldu.

Siz instagramı sadece hikaye at gönderi paylaş iki like yap mantığı ile kullanıyorsanız o sizin sorununuz böyle yazmanız normal. Ama globalleşen dünyada artık ticaret hacminin çoğu bu platformlardan yürüyor. Koskoca uluslararası firmalar bile artık tv reklamları çekmeyip instagrama özel reklamlar çekip yayınlıyor çünkü daha fazla kitleye ulaşıyor.
Her şeyi geçtim şu an yurtdısı ile iş yapan türkiyedeki işletmelere yurtdısından müşteriler yazıyor ama cevap veremiyoruz. Bu bile ülkenin tanıtımı için ne kadar kötü bir izlenim biliyormusunuz ? turist içinden acaba türkiyede neler oluyor gitmesek mi diye rezervazyonlarını iptal ediyor.

yani olay sizin düşündüğünüzün bin katı büyük sorunlara yol açıyor. evet olayın siyasi boyutu tartışılır türkiyedeki iktidar instagram ile olan sorununu kapatmadanda yazışarak telefonlaşarak mailleşerek çözebilirdi ultimatom verebilirdi şunu şunu yapmazsan 3 ay içinde yasaklanacaksın bu ülkede diyebilirdi pat diye kapatmak ne özgürlüğe sığar ne hukuka sığar.
Şu an instagrama para ile reklam veren bir çok şirketin reklamları durdu iptal edildi bu paralar boşa gitti nasıl ödenecek bu zarar ?
Tamam diyeceksiniz ki o zaman instagramda düzgün davransın. abi ülkemizde herşey normalde instagramın davranışımı tuhaf geldi bize ? ülkede ekonomik kriz almış başını gitmiş enflasyon uçmuş döviz uçmuş bunlarla ilgilenmek yerine gündemi neden instagram ile meşgul ediyoruz ? sizde çıkış alt tarafı sosyal medya diyerek olayı basite indirgiyorsunuz yapmayın allah aşkına

3 Beğeni

Özgürlükle çok da alakası yok. VPN kullanımı engelleniyor mu, hayır.

Instagram’ın yaptığı çifte standart hukuka uyuyor mu peki? Etkiye tepki.

Zaten çok uzun sürmeden tekrar açılacaktır, ortalığı yangın yerine çevirmek tamamen anlamsız.

5 Beğeni

Mesajım sadece instagram özelinde anlaşılmasın. Ben internette tekelleşmeye karşıyım. Herkes bir uygulamaya bel bağlarsa elbette kriz büyük olur. Bu instagram pekala kurucusu tarafından bir gün tamamen kapatılabilir. O zaman ne olacak? Bu yüzden tıpkı yatırımda nasıl sepet yapılıyorsa iş dünyası da sosyal platformlar üzerinde çeşitlilik yaratmalı. Tek bir uygulama üzerinde reklam, ticaret yapmak tüm servetini tek bir hisseye bağlamak kadar riskli.

İnstagram ilk çıktığı yıllarda bir fotoğrafçılık uygulamasıydı. Sonra bence bu pazarlama olaylarından sonra amacından saptı. E-ticaret siteleri ne güne duruyor?

Suç biraz da popüler kültürün esiri olmuş insanlarda. Çoğunun internette ziyaret ettikleri mecra bir elin parmakları kadardır: İnstagram, X, Facebook, Whatsapp, Tiktok

Bu tekelleşmeyi kırmak, yerli web sitelerimizi ön plana çıkarmak gerekir.

5 Beğeni

Abi özgürlükle alakası yok diyorsunuz ama VPN ile girin diyorsunuz. o zaman yasaklamayacaksın ki insanlar VPN ile girmek zorunda kalmasın. Kaldı ki vpn ile birçok kişinin bilgileri ele geçiriliyor banka şifreleri vs tehlike altında birçok uygulama var insanlar rastgele indirip kullanmaya çalışıyor neresinde bunun özgürlük ? gerçekten birşeyleri savunun tamam birşey demiyoruz ama savunurken mantıklı savunmalar yapın.

1 Beğeni

Instagram haddini bilecek o zaman, katil işgalcilerden taraf olmayacak. Zamanında Youtube da çok fazla ban yedi, kaos yaratmaya gerek yok.

2 Beğeni

Aslında ben de bunu isterim ama malum platformlar kadar popüler olabileceğini düşünmüyorum. Çok iyi bir şekilde reklam yapılması gerekiyor.

Facebook artık hiç güzel değil, orayı bırakalı çok oldu. Ama Instagram ve Youtube hiçbir zaman popülerliğini yitirmeyecek gibime geliyor.

3 Beğeni

VPN kullanmanın ne gibi sakıncaları var ? Maliyeti mi çok yüksek ?

1 Beğeni

Kişisel bilgilerin çalınması riski varmış sanırım, ben de uzun süre kullanmamaya gayret ediyorum.

Şu an VPN kullanmadan girebiliyorum. :open_mouth:

3 Beğeni

Bakan Uraloğlu’ndan Instagram açıklaması: Bir noktaya kadar geldik, bir an önce çözelim istiyoruz

Bakan Uraloğlu, erişim engeli getirilen sosyal medya platformu Instagram’a ilişkin görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Dün arkadaşlar tekrar değerlendirdi, bir noktaya kadar geldik. Biz de gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

3 Beğeni

İnstagram’a Erişim Engeli Kaldırılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saat 21.30 itibariyle Instagram’a getirilen erişim engelinin kaldırılacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, X’te açıklama yaptığı canlı yayının donması sonrası kararı yazılı olarak yaptığı paylaşımla duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya X hesabından yaptığı canlı yayında Instagram’a getirilen erişim engeliyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Instagram ile süren toplantılardaki gelişmeleri duyuran Bakan Uraloğlu, “Sosyal medya platformu Instagram’ın erişimine bir engel getirilmişti. Belli gerekçeleri vardı. Katalog suçlar başta olmak üzere bazı hassasiyetler vardı. Hassasiyetlerin uygulanması konusunda BTK ve Meta platformu yetkililerinin yapılan görüşmelerin sonunda belli kararları aldık, belli noktaya vardık” dedi.

CANLI YAYINI DONDU

Öte yandan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun X’te yaptığı canlı yayın sık sık dondu.

INSTAGRAM YASAĞI 21.30’DA KALDIRILIYOR

Bakan Uraloğlu, donan canlı yayının ardından X’te yazılı olarak yaptığı paylaşımda Instagram’a erişim engelinin saat 21.30’da kaldırılacağını açıkladı. Uraloğlu, paylaşımında şunları belirtti:

  • "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik.

Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik.

Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız."

Kaynak: Sözcü

4 Beğeni

İkinci kez bu durum yaşanırsa daha uzun sürecek gibi hissediyorum. Instagram’ın artık herkese eşit davranması lazım ama bunda pek bir umudum yok.

3 Beğeni

İnstagram’a değil, Wow’a girin gençler. :slight_smile: İnstagram bir fotoğrafçılık uygulamasıydı eskiden ama şimdilerde ilgi için saçma sapan video çekenlerin ve tacirlerin cirit attığı saçma sapan bir yer haline geldi.

9 Beğeni