Yenişarbademli İlçesi sınırlarında, Dedegöl Dağı eteklerinde yer alan Melikler Yaylası; Yenişarbademli İlçesi’ne 15 kilometre uzaklıktadır. Yenişarbademli-Aksu karayolu üzerinde “Vali Çeşmesi” Mevkii’nden güney yönüne ayrılan stabilize yoldan 2 kilometre kadar ilerlendiğinde yayla alanına ulaşılır. Yayla alanında içme suyu olarak kullanılabilecek çeşme mevcuttur. Ancak çeşme ve stabilize yolun doğusunda ve güney doğusunda kalan bölüm, Kızıldağ Milli Parkı sınırı içinde yer aldığından, bu alanda kamp yapılması mümkün değildir.
Melikler Yaylası Turizm Alanı:
Kamp alanı etrafı çam ağaçlarıyla çevrili, düzlük ve mükemmel bir Dedegöl Dağı manzarası sunan noktada ve 1735 rakımdadır. Ayrıca bu yaylada her yıl Mayıs ayında, Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü (ETUDOSD) tarafından düzenlenen Dedegöl Dağcılık Şenliği, ulusal seviyede önemli bir aktivite olarak göze çarpmaktadır. Alan, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde yer almaktadır. Yapılacak faaliyetler Orman Bölge Müdürlüğü’nün uygun gördüğü güvenlik tedbirlerinin alınması ile yapılabilir. Alanın, doğu bölümü Kızıldağ Milli Park sınırıdır.
Alternatif Aktiviteler :
- Yayla alanından Pınargözü Mağarası’na yürüyüş.
- Yayla alanından Yaka Kanyonu’na yürüyüş.
- Dedegöl Dağı tırmanışı
Yenişarbademli Melikler Yaylası- Pınargözü Mağarası Yürüyüş Parkuru:
Yenişarbademli İlçesi sınırlarında, Dedegöl Dağı eteklerinde yer alan Melikler Yaylası’na, Yenişarbademli-Aksu karayolu üzerinde “Vali Çeşmesi” Mevkii’nden güney yönüne ayrılan stabilize yoldan 2 kilometre kadar ilerlendiğinde ulaşılır. Yayla alanından güneye doğru inen Dedegöl Dağı manzaralı yoldan yaklaşık 350 metre yürüdükten sonra karşılaşılan çeşmeden sola (doğu) dönülür. Bu noktadan sonra stabilize yol üzerinde herhangi bir yol ayrımı yoktur ve doğrudan Pınargözü Mesire Alanına ve Pınargözü Mağarasına ulaşır. Çeşmeden sonra yol üzerinde 500 metre kadar ilerlendiğinde Cukka Pınarı Çeşmesi ile karşılaşılır. Kıvrılarak asırlık çam ağaçlarının oluşturduğu orman içinde ilerleyen yolda 20 bin metre ilerlendiğinde ziyaretçileri Beyçam Anıt Ağacı karşılar. Yaşı 700 yıldan fazla olan bu kara çam ağacının çapı 155 cm, çevresi 465 cm ve boyu 28,5 metredir. Beyçam Anıt Ağacı aynı zamanda parkurun bitmek üzere olduğuna da işarettir. Bu ağaçtan 200 metre kadar ilerledikten sonra Pınargözü Mesire Alanı’na ve Pınargözü Mağarası’na ulaşılır. Mesire alanı günübirlik faaliyetler için kullanılabilir, Pınargözü Mağarası’nın gidişine kadar gidilip, fotoğraflar çekilebilir. Mağaraya adını veren pınar, kaynağını yine bu mağaranın derinlerinden alır.
Melikler Yaylası Fotoğraf Çekim Noktası:
Alanı çevreleyen çam ağaçları ve Dedegöl Dağı manzarası güzel fotoğraflara konu olabilir. 2 km.lik bir yürüyüşle ulaşılan Pınargözü Mağarası ve kayaların arasından akıp giden dere, hem fotoğraf çekmek hem de dinlenmek için uygun noktalardır.
Ayrıca bu yaylada her yıl Mayıs ayında Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü (ETUDOSD) tarafından düzenlenen Dedegöl Dağcılık Şenliği, ulusal seviyede önemli bir aktivite olarak göze çarpmaktadır. Alan, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde yeralmaktadır. Yapılacak faaliyetler Orman Bölge Müdürlüğü’nün uygun gördüğü güvenlik tedbirlerinin alınması ile yapılabilir. Alanın doğu bölümü Kızıldağ Milli Park sınırıdır.
Alternatif Aktiviteler:
Yayla alanından Pınargözü Mağarası’na yürüyüş.
Yayla alanından Yaka Kanyonu’na yürüyüş.
Dedegöl Dağı tırmanışı.
Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü