Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

İstanbul - İSKİ | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

İstanbul - İSKİ

W

wowturkeyNet

Ziyaretçi

İSKİ’NİN EN BÜYÜK İÇME SUYU PROJESİNİ İNCELEDİ​

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin kentte yürüttüğü en büyük içme suyu projesi Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulundu. İmamoğlu, yüzde 97 oranında tamamlanan 20 bin 630 metrelik tünelin Eyüpsultan şantiyesinde, yerin 50 metre altında çelik boru kaynatma işlemini gerçekleştirdi. Güncel maliyeti 10 milyar 380 milyon lira olarak hesaplanan projenin, İSKİ’nin öz kaynak kullanımıyla tamamlanacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “İSKİ, yatırım yapan bir kurum, sadece suyu dağıtan ya da dağıttığı suyun atık suyunu rehabilite edip, arıtıp, doğaya bırakan bir kurum değil. Şu iş bile, 10 milyar lirayı aşan bir yatırım ve inşallah önümüzdeki sene bitireceğiz. İSKİ, tarife konusunda koşullarını planlarken, İstanbul’un ihtiyaçları karşılığındaki yatırımları da yapabilecek bir tarifeyi organize etmek zorunda. Bu, iki kere iki, dört. Ama bu konu, geçtiğimiz dönem çok suistimal edildi. Fatura konusunda şu anda birtakım polemiklere mevzu edilen süreçte, İSKİ’nin ne kadar hayati bir sorumluluğu yerine getirdiğinin unutulduğu bir dönemdeyiz. Ama vatandaşlarımıza biz bunu anlatıyoruz. Ve diyoruz ki; su, gerçekten çok zor bir mesele. İnsanlarımızın, çağdaş ve yaşam kalitesinin en üst seviyede olması için, bu kadim şehir İstanbul’da kesintisiz bu suyu evlerinde görmesi şart” dedi.

medium_ISKI_NIN_EN_B_Ue_Y_Ue_K_ICME_SUYU_PROJESINDE_INCELEMELERDE_BULUNDU_13_bee7cadcf3


EYÜPSULTAN / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, köklü kurum İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulunup, yerin 50 metre altındaki şaft alanında çelik boru kaynağını gerçekleştirdi. Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin eşlik ettiği İmamoğlu, kaynak işleminin öncesinde, Eyüpsultan Karadolap Mahallesi’ndeki şantiye alanında, İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa tarafından projeyle ilgili bilgilendirildi.

DR. BAŞA: “TÜNELİN YÜZDE 97’SİNİ BİTİRDİK”

Söz konusu projenin, İSKİ olarak İstanbul’da yürüttükleri en büyük içme suyu projesi olduğunun altını çizen Dr. Başa, özetle şu bilgileri paylaştı:

“Projenin son durumu hakkında, bugün yine önemli bir merhale kat ediyoruz. Buna şahitlik etmek üzere toplandık. Malumunuz, özellikle Melen’den gelen suyu, biz, Cumhuriyet Arıtma Tesisi’ne getiriyoruz. Cumhuriyet Arıtma Tesisi’nde arıtılmış suyumuzu da biz, İSKİ’nin bahçesinde olan Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesislerimize getiriyoruz. Oradan da bu su, Avrupa Yakası’nın iç ve batı kesimlerine dağılıyor. Burası, Kağıthane’ye Melen’den gelen suyu daha fazla Avrupa yakasının içine göndermek üzere bir tünel projemiz, Avrupa Bölgesi İçme Suyu Tünel inşaatı başlatıldı. Bizden önce başlatıldı ama önemli ölçüde bizim zamanımızda hızlanmış bir proje. Kağıthane’den Sefaköy’e kadar, 20 bin 630 metrelik bir tünelden bahsediyorum. Bu tünelin beton çapı, 4000 milimetre. Yani 4 metrelik bir devasa bir tünel. Şu ana kadar, bu tünelin yüzde 97’sini bitirdik. Burada 357 metre civarında bir tünel inşaatımız kaldı. Zor kısmını aşmış olduk.”

“10 MİLYAR 380 MİLYON TL’LİK ÖZ KAYNAK KULLANIMIYLA PROJEYİ TAMAMLAYACAĞIZ”

“Projemizde sadece beton içerisine de 3000 milimetre çelik borularla bunun tünel içerisine döşenmesi, arkasının betonlanması ve dolayısıyla bu suyun da öncelikle Münzevi depo, burada yine Bahçelievler depo ve Sefaköy depoya akıtılmak üzere, projemiz devam edecek. Zor kısmı bitirdik ama tünel çelik kısmına da başlamış olduk. Toplamda, 4 bin 645 metre, 3000 milimetre çelik boru getirildi. Bunun 3 bin 400 metresini de esasen döşemiş olduk. Eylül ayı sonu itibariyle, Münzevi’ye kadar kısmındaki borulamayı bitirmek ve tünelin bu kısmını işletmeye hazır hale getirme gayretindeyiz. Borulamanın tamamen bitmesini beklemeyeceğiz. Ama ana hedefimiz, bu hızla devam edersek, önümüzdeki sene bu zamanlar tamamen borulaması bitmiş olacak. Güncel maliyeti, aşağı yukarı 10 milyar 380 milyonluk bu projeyi, tamamen İSKİ’nin öz kaynaklarıyla, bereketli bütçe uygulamasının bir sonucu olarak bitirmiş oluyoruz. Bugün de ilk defa Sayın Başkanım, siz, boruyu kaynatmış olarak bu önemli çalışmayı ivme vereceksiniz.”

YERİN 50 METRE ALTINDA KAYNAK YAPTI

İmamoğlu, Özmen ve Bahçetepe, Dr. Başa’nın bilgilendirme konuşmasının ardından, yerin 50 metre altındaki şaft alanına indi. Gerekli tüm iş güvenliği önlemlerini alarak çelik boruda kaynatma işlemini gerçekleştiren İmamoğlu, projeyle ilgili değerlendirmelerini de tünel içerisinde gerçekleştirdi. “İstanbul’umuzun içme suyu yolculuğu, gerçekten meşakkatli bir yolculuk” diyen İmamoğlu, “Ne yazık ki İstanbul, yüzyıllar boyu içme suyu yolculuğunu yaşamış bir şehir. Tarihin derinliklerinde daha küçücük bir şehir iken dahi, 100-150 kilometrelerden su taşınan bir başkent olmuş. Bugün geldiğimiz noktada da bu su yolculuğu devam ediyor. Bugün, neredeyse 250 kilometre mesafeden, Melen’den buraya akıtılan su, pompalanan su, İstanbul için çok hayati. Hep diyoruz; İstanbul çok iyi planlanmalı ve nüfus yükü, buradaki insanların yaşam koşullarının kalitesi olgunlaşırken, su gibi çok önemli rezervleri mutlaka iyi hesaplanması ve planlanması şart” ifadelerini kullandı.

“GEÇEN YIL AVRUPA YAKASINDAKİ REZERVLERİMİZ İNANILMAZ KURAK GEÇTİ”

“Bu bağlamda, Melen’den başlayan bu su yolculuğunun bir başka özelliği var” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Malumunuz; İstanbul’un büyük bir kısmı, Avrupa yakasında yaşıyor ve neredeyse 3’te 2 su tüketimi de bu tarafta. Böylesi yoğun bir su tüketiminin olduğu bölgenin, tabii Anadolu yakasında yoğunlaşan hem su rezervleri olarak yoğunlaşan hem Melen’in katkısıyla gelen ilave su kapasitesinin Anadolu yakasından Avrupa yakasına aktarılmasıyla ilgili süreçler, İstanbul’umuzun tarihi boyunca hep bir yatırım alanı olmuş. Hatta yakın zamanda, bir kısım kullanılmayan, Boğaz altından geçiş hatlarını da toparlayarak ve ihya ederek, kullanıma açtık. Çünkü gerçekten tarihi rekorlar kırılan bir dönemin içerisindeyiz hem günlük su tüketimi hem de Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktarımı hususunda. Bu kapsamda, özellikle geçen yıl mesela Avrupa yakasındaki rezervlerimiz, inanılmaz kurak geçti ama Anadolu yakasında da tam tersi bir durum vardı. Ve bu geçişler, bizim kesintisiz su ihtiyacını karşılama konusunda da Avrupa yakasında bu tür yatırımlarımızın karşılığını bulduk. Ki şimdi özellikle suyun Melen’den buraya basılmasıyla ilgili süreçte, 700 bin metreküplük bir ek kapasiteyi devreye aldık.”

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ MELEN BARAJI”

“Tabii günün sonunda, Melen’de sıkıntımız, rezervin de olmaması. Yani orada suyu rezerve edemiyoruz, biriktiremiyoruz. Gelen anlık yağışlarla biriken suyu pompalayabiliyoruz. Bunun da sebebi, ne yazık ki artık cevap dahi alamadığımız ve süreç dahi planlamada zorlandığımız, Devlet Su İşleri tarafından yapılması gereken Melen Barajı meselesi. Bu hem bizim oradaki suyu rezerv etmemiz, depolamamızla birlikte, aynı zamanda enerji tasarrufunu da sağlayacak. Çünkü o baraj, aynı zamanda enerji üretecek. Tabii bu bizim talihsizliğimiz. Umarım bir an önce hem bakanlık hem Devlet Su İşleri sağlıklı bir süreç tarifler. Bir an önce ne zaman bitirileceği ve 1 milyar metre küpe yakın suyun rezerv edileceği, biriktirileceği baraj, ne zaman İstanbulluların yaşamında yer bulur? Bu, açıkçası bizim hayati meselemiz olan su meselemiz açısından, çok önemli bir konu.”

“FATURA KONUSU GEÇTİĞİMİZ DÖNEM ÇOK SUİSTİMAL EDİLDİ”

“Tünele gelirsek… 20 kilometreyi biraz aşan bir mesafede, yerin altında… 4 metre beton çapı var. Beton içi çelik çapı 3 metre. Çok iyi bir teknoloji burada hesap edilmiş ve kullanılmış. Projeyi başlangıcında devir almıştık. Fakat ne yazık ki İSKİ, yatırım yapan bir kurum. Sadece suyu dağıtan ya da dağıttığı suyun atık suyunu rehabilite edip, arıtıp, doğaya bırakan bir kurum değil. Şu iş bile, 10 milyar lirayı aşan bir yatırım ve inşallah önümüzdeki sene bitireceğiz. 4-4,5 senede, kendi öz kaynaklarıyla da bitirecek İSKİ. O bakımdan İSKİ, tarife konusunda koşullarını planlarken, İstanbul’un ihtiyaçları karşılığındaki yatırımları da yapabilecek bir tarifeyi organize etmek zorunda. Bu, iki kere iki, dört. Ama bu konu, geçtiğimiz dönem çok suistimal edildi. Ve neredeyse fatura konusunda şu anda birtakım polemiklere mevzu edilen süreçte, İSKİ’nin ne kadar hayati bir sorumluluğu yerine getirdiğinin unutulduğu bir dönemdeyiz. Ama vatandaşlarımıza biz bunu anlatıyoruz. Ve diyoruz ki; su, gerçekten çok zor bir mesele. İnsanlarımızın kesintisiz, bu suyu evlerinde görmesi şart, çağdaş ve yaşam kalitesinin en üst seviyede olması için bu kadim şehir İstanbul’da.”

“BU YAPILARIN VARLIĞI, DEPREM AÇISINDAN DA ÇOK BÜYÜK BİR NİMET”

“Yüklenicimiz yerli. Çeliği üreten firma yerli. Buradaki teknolojiyi planlayan mühendisler, bizim insanımız. Dolayısıyla hem İSKİ’nin kadim deneyimleri hem yüklenici firmamız, üretici firmalar, prekastından çeliğine, az önce benim yaptığım kaynağın elektrotundan birçok hususa kadar, iş birliği içerisinde, kaliteli bir iş ortaya eee çıkıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Emeği geçen bütün yöneticilerimize, İSKİ’ye, Genel Müdürümüzden emekçisine, yüklenici firmamıza, bütün çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. Umut ederiz; bittiği tarihte de çok güzel bir açılışı yaparız. Allah utandırmasın, diyelim. Allah tamamına erdirsin. İnşallah kesintisiz suyu olan İstanbul’umuzu, kötü şehirleşmeden uzak, şehir kalitesiyle, şehirleşme kalitesiyle… Bir de bu yapıların varlığı, deprem açısından da çok büyük bir nimet. Yani bir deprem anında dahi, kesintisiz suyun, nitelikli ve güçlü bir biçimde, statik olarak iy hesaplanmış bir biçimde insanlarımıza erişimini de sağlıyor. Tüm bu yönleriyle, çok özel bir projede bulunmaktan, yerin tam 50 metre altında şu anda bulunmaktan mutluyum. İstanbullularımıza hayırlı uğurlu olsun.”

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
 
Sarıyer Kilyos havzasının alt yapı sorunlarını çözecek yatırımlarımız devam ediyor. Bölgenin atık su ana sistemini oluşturacak 2200 mm çaplı Gümüşdere-Kilyos Atık Su Tüneli şaft imalatımız devam ediyor. Yakında tünel açma makinamızı (TBM) indireceğiz.
20240911_181141


20240911_181142


20240911_181144


Kaynak: Doç. Dr. Şafak Başa / X
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Dün başlayan yağışlar barajlarımızdaki düşüş trendini sona erdirdi. Geceden itibaren Büyükçekmece havzamız 70 kg/m2, Terkos havzamız 50 kg/m2 yağış aldı. Özellikle Avrupa yakasındaki barajlarımız yükselmeye başladı. Biz yine de geleceğimiz için yaşam kaynağımız olan suyumuzu dikkatli kullanmaya devam edelim.
175137


Kaynak: Doç. Dr. Şafak Başa / X
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Her başlayan proje elbet biter. Esas olan işi kaliteli, sağlıklı, başarılı bitirmek ve arkanda vatana millete güzel bir imza ile bırakabilmek.

Bu esasları layığıyla yerine getiren büyük bir ekip var, onlara teşekkür etmek ve emeklerine saygı duymak gerek. Katkısı olan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim, emekleri yadsınamaz.

Yine bu esasları yerine getirmek için bize uygun koşulları sağlayan yöneticilerimize ve şirketimize de desteklerinden dolayı teşekkür ederim.

İSKİ tarihindeki 19.073m TBM - 1.557m NATM ile toplam 20.630m ile en büyük tünel projesi ünvanını taşıyan Avrupa Bölgesi İçme Suyu Tünel İnşaatı (1) bugün itibariyle son ışığını görerek başarıyla tamamlanmıştır.

Saygı ve sevgiler…
1727097916887


Kaynak: Fatih KARA / Linkedin
 
  • #11

2024/24 Sayılı ve 22.10.2024 Tarihli Basın Duyurusu​

22.10.2024

İstanbul geneli su isale hatlarının depreme karşı güçlendirme projesi kapsamında; Büyükçekmece Arıtma Tesisi - Mimarsinan 1400 mm çapındaki isale hattının, Büyükçekmece Barajı gövde geçişinde esnek boru bağlantı parçaları montaj çalışmaları yapılacaktır. Bu sebeple 23 Ekim 2024 Çarşamba günü 10.00 ile 23.00 saatleri arasında 13 saat süreyle aşağıda belirtilen bölgelere su verilemeyecektir.
Su Alamayacak Bölgeler:
Büyükçekmece: Mimarsinan, Muratçeşme, Türkoba, Mimaroba, Sinanoba, Ekinoba, Ulus, Hürriyet, Ahmediye, Güzelce, Bahçelievler, Yenimahalle, Kumburgaz, Kamiloba ve Celaliye Mahalleleri.
Çatalca: Ferhatpaşa, Kaleiçi, Çakıl, Ovayenice, Elbasan, Muratbey, Gökçeali, Oklalı, Kestanelik ve Dağyenice Mahalleri.
Silivri: Selimpaşa, Kavaklı, Ortaköy, Yenimahalle, Cumhuriyet, Fatih, Pirimehmetpaşa ve Semizkumlar Mahalleri.

Kaynak: İstanbul.iski
 
  • #12

Suyun Hafızası 2. Kısa Film Yarışmasının Ödülleri Sahiplerini Buldu​

24.10.2024

İSKİ’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Suyun Hafızası Kısa Film Yarışması’nın kazananları İSKİ Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle açıklandı. 50 filmin katıldığı kısa film yarışmasında Zeynep Sude Yavuz'un "Ab” adlı filmi birincilik ödülünü kazanırken, Gülşah Erdur'un "Yapboz" filmi ikinci, Yusuf İslam Ölmez'in "Son Damla" filmi ise yarışmada üçüncü oldu. Jüri Özel Ödülü, Emrullah Özcan'ın "Kayıt Günlükleri Terk Ediliş" filmine verilirken, Elif Erol'un "Göç" filmi ise İSKİ Özel Ödülü'nü kazandı.
771DE94B-DEC8-4E65-8DA9-1DD34FEFD87F.jpeg

Suyun yaşamımızdaki önemine dair farkındalık oluşturmak, su kaynaklarının korunması ve adil su paylaşımına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen İSKİ Suyun Hafızası Kısa Film Yarışması’nın teması bu yıl “Geleceğin İçin Su ile Barış” olarak belirlendi. Yarışmanın Jüri başkanlığını Yönetmen ve Senarist Yüksel Aksu üstlenirken jüri üyeleri arasında oyuncu Bennu Yıldırımlar, Sinema Yazarı ve Sanatçı Ömür Gedik, Medya A.Ş. Genel Müdürü Pınar Türker, Akademisyen ve Yönetmen İlkay Nişancı, Yönetmen Mesut Gengeç ve İSKİ Kurumsal Gelişim Şube Müdürü Ayten Bostancı yer aldı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak BAŞA, suyun insanlığın tarihteki uzun yolculuğu boyunca yaşamın temelini oluşturduğunu ve medeniyetlerin şekillenmesinde kritik bir rol oynadığını söyledi. Başa, “Tüm canlıların hayat kaynağı olan su, her dönemde vazgeçilmez bir unsur olarak önemini korumuştur ancak dünya genelinde hızla artan nüfus ve iklim değişikliği, temiz suya erişimi her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Tatlı su kaynaklarının sınırlı olması, kuraklık ve kirlilik gibi çevresel sorunlar birleştiğinde, bu durum su krizini de derinleştiriyor. 135 ülkede yaşayan yaklaşık 4,4 milyar insan temiz suya erişim konusunda ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyor. Bu tablo, dünyada ve ülkemizde ilgili kurumların su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir su yönetimi için acil önlemler almasını zorunlu kılıyor.” dedi.

İSKİ ÇALIŞMALARI İLE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER DE KORUNUYOR

İSKİ’nin İstanbul'un kültür ve sanat yaşamına kazandırdığı önemli projelere dikkat çeken Başa, “İstanbul’un devasa su ve kanalizasyon altyapısını yönetmenin yanı sıra kentimizin kültürel zenginliklerine katkıda bulunmak için önemli projelere imza atmaya devam ediyoruz. Uzun yıllar Üsküdar Terfi Merkezi olarak hizmet veren tarihi yapı Kuzguncuk Kültür Evi olarak hizmet veriyor. İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi ile 140 yıllık tarihe sahip Osmanlı Dönemi’nin ilk modern su tesisine yeniden hayat verdik. Bir kültür, sanat ve etkinlik alanına dönüştürdük. İstanbul’u yüzyıllar boyunca su ile buluşturan Uzun Kemer ve Eğri Kemer gibi pek çok abidevi eserde yürüttüğümüz restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz.” dedi.

JÜRİ BAŞKANI YÜKSEL AKSU: SUYUN HOYRATÇA HARCANDIĞI BU COĞRAFYADA VE DÜNYADA SANATSAL GİRİŞİMLER KIVANÇ VERİCİ

İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak BAŞA’nın ardından Jüri Başkanı Yönetmen ve Senarist Yüksel Aksu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Aksu, “Nitelikli filmleri seçerek şahane bir iş gerçekleştiren, bu süreçte emeği geçen başta Genel Müdürümüz Doç. Dr. Şafak Başa’ya ve herkese sektör olarak teşekkürü bir borç biliriz. Su; felsefede, dinlerde, ahlakta ve bilimde hayatın tam merkezindedir. Suyun hoyratça harcandığı bu coğrafyada ve dünyada bu temada sanatsal girişimler kıvanç verici. Türk sinemasının ilk uluslararası başarısı olarak tarihe geçmiş 1962 yılında “Altın Ayı” ödüllü Metin Erksan “Susuz Yaz” filmi coğrafyamızda suyun ne kadar değerli olduğunu göstermektedir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından dereceye giren filmlerin gösterimi ile yarışmacılara ödül ve plaket takdimi yapıldı. Birinci olan yarışmacıya 100.000 TL, ikinciye 80.000 TL, üçüncüye 60.000 TL, Jüri Özel Ödülü ve İSKİ Özel Ödülü alan yarışmacılara ise 25.000 TL ödül verildi.

Tören, İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak BAŞA ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İŞİNİBİLİR OKYAR’ın, jüri başkanı ile jüri üyelerine plaket takdiminden sonra hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Kaynak: İSKİ
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular