Kahramanmaraş - Maraş Biberi

cropped-logo-kopya
Gerçek Maraş Biberi 2002 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ürünün korunması ve belirli bir standarda kavuşturulması amacıyla Türk Patent Enstitüsü’nün ‘Coğrafi İşaretler’ kapsamında tescil edilmiştir.

Çeşitleri
1 Pul Maraş Biberi
Capsicum cinsine giren bitkilerin tam olgunlaşmış meyvelerinin tekniğine uygun olarak kurutulup, sapları alındıktan sonra yarı öğütülerek pul haline getirilmiş, belirli oranlarda yemeklik bitkisel sıvı yağ ve yemeklik tuz karıştırılarak su ile tavlanmış halidir. Kahramanmaraş ve yöresine özgüdür.

2 İpek Pul Maraş Biberi
Çekirdek oranı daha az, ipeksi bir dokuya sahip Maraş Biberi.

3 Toz Maraş Biberi
Tuz konulmadan, pul kırmızı biberin toz olarak öğütülmesi ile edilen Maraş Biberi.

4 İsot Maraş Biberi
Isıtılarak esmer görünüm kazanan Maraş Biberi.

kasiklar

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Maraş Biberi: Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez.

Maraş Biberinin Meyve Özellikleri : Meyve konik şekilli, uç kısmı sivri yada küt olabilmektedir. Meyve körüksüz, yüzeyi pürüzsüz ve düzgündür. Meyvenin sapla birleştiği kısım genelde düz, bazen tümsek, enine kesiti ise genel olarak oval bir şekil gösterir.

Ekimi, Şubat-Mart aylarında doğrudan tarlaya elle serpme veya mibzer ile yapılır. Bitkisi 60 cm civarında boylanır, yaprakları oval, rengi yeşil, yaprak uzunluğu 60-90 mm., yaprak genişliği 30-50 mm. arasında değişir. Çiçeklerde taç yapraklar beyaz renkli, olgun meyveler kırmızı, olgunlaşma öncesi meyve rengi ise yeşildir. Meyvenin daldaki pozisyonu ise sarkık yatay veya karışık olabilmektedir.

Kırmızı olgun meyvelerin hasadına ise ağustos ayında başlanır. Mevsim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak 2 veya 3 kırım hasat yapılır. Yaş olarak verimi dekar başına 2-3 ton arasında değişir. Kurutulduğu zaman yaş ağırlığının % 75-80 ini teşkil eden suyu kaybeder.

Meyvenin ölçülebilen özellikleri şu şekildedir: Meyve boyu 60-115 mm, Meyve eni 25-35 mm, Et kalınlığı 1,2 — 1,6 mm, Meyve ağırlığı 8-14 gr.'dır. İşlenmiş kuru biberin renk değerleri 60-155 arasındadır.

2 Beğeni

Maraş Biberi’nin hasat programına katılan Başkan Görgel, “Maraş Biberi, şehrimizde 13 bin dekar alanda yaklaşık yıllık 30 bin ton üretime sahip. 500’ün üzerinde çiftçimiz Maraş Biberi’nin üretimini yapıyor. Maraş Biberi’nin yetiştiriciliğinin artırılması noktasında yaklaşık 1 milyon fide çiftçimize %75 hibe ile verildi. Çiftimize sağlayacağımız desteklerle şehrimizin üretim potansiyelini daha da artırmayı planlıyoruz” dedi.






Kahramanmaraş BŞB

5 Beğeni