Kahramanmaraş - Türkoğlu

Coğrafyası
Kahramanmaraş merkezine 23 km uzaklıktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 78.976 kişidir.

Yüzölçümü 705 km2 dir. Denizden yüksekliği ortalama 500 metredir. Türkoğlu’nun batısında fazla yüksek olmayan dağlar ve yaylalık alanlar yer almaktadır. Kuzeybatısında Kemalim Dağları, Güneybatısında ise Toros Dağları’nın devamı olan Nurdağı ile çevrilidir. Türkoğlu Nur Dağları’nın doğusundaki uzantısı olan İmalı Dağı’nın doğu eteklerinde kurulmuştur. Türkoğlu’nda iki önemli ova bulunmaktadır. Bunlardan ilki ilçenin üzerinde kurulu bulunduğu Türkoğlu Ovası’dır. Türkoğlu Ovası ilçenin doğusunda kuzey güney doğrultusunda uzanmaktadır. Diğer önemli ovası ise Türkoğlu’nun güneyindeki Sağlık (Gavur Gölü) Ovasıdır. İlçenin en önemli akarsuyu ilçe sınırları içinden geçen Aksu Nehri’dir. Diğer önemli akarsuyu İmalı Deresi’dir. İmalı Deresi üzerinde Kızıleniş Göleti sulama amaçlı yapılmış olup halen kullanılmaktadır. İmalı Deresi Türkoğlu’nun merkezinden geçerek Aksu Nehri’ne ulaşmaktadır.

Tarihçe
Türkoğlu’nun tarihi pek eski değildir. Yaklaşık 160 yıllık bir geçmişi vardır. Türkoğlu’nun ilk sakinleri Oğuzların Avşar boyuna mensub Tecirli aşiretidir. Tecirli aşireti Tombak, Nadir, Ericek köyleri ile Çukurova arasında göçebe bir hayat yaşıyorlardı. Tecirlilerin bu göçebe yaşamları geliş ve gidişlerde çevreye zarar verince, çevre sakinlerinin şikayetleri artar. Osmanlı Devleti Tecirlileri zorunlu iskana tabi tutmuştur. Derviş Paşa bu işe görevlendirildi. Uzun uğraşlar sonucunda Tecirliler bulundukları yere zorla yerleştirildiler. Bir bölümü de bugünkü ilçe merkezine yerleştirildiler. Hala bu döneme ait yapılar mevcuttur. Genel olarak bu yerler Cumhuriyet mahallesindedir.

İlçenjn eski adı "ELOĞLU"dur. Eloğlu ismi verilmesinin çeşitli rivayetleri vardır. Bunlar; Buraya sonradan geldikleri için çevre sakinleri yabancı anlamında “ELOĞLU” denilmiştir. El kelimesinin devlet anlamıda vardır.Devlet zoruyla yerleştirildiklerinden dolayı Eloğlu’nun devletoğlu anlamı da vardır. (El=Devlet) Bu çevreye Maraş yöresinden bir genç, kız kaçırır bugünkü ilçe merkezinin alt kısmına saklanırlar. Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çok fazladır, bir süre sonra azıkları biter. Genç, Maraş’a azık almaya gider. Bu gidiş ve dönüş uzun sürer. Bu kıza sivrisinekler çok zarar verirler, kız ağlayarak; “Eloğlu’;na güven olmaz mı?” diyerek haykırmasından dolayı, bu olayın geçmiş olduğu yere “Eloğlu” denilmiştir.

Eloğlu Mondros Ateşkes Antlaşması’;ndan sonra Fransız işgaline uğrayan Maraş ile aynı güzergahta olduğundan zaman zaman işgale ve mezalime uğramıştır. Toplu katliamlara maruz kalmışlardır. Ermeniler Fransızlara rehberlik yapmıştır. Eloğlu bir ara bu mezalimlerden dolayı boşaltılmıştır. Bu sırada Fransızlar merkez Ulu camii’;nde ikame etmişlerdir. Eloğlu son olarak 11 Şubat 1920 tarihinden sonra Fransızlar Maraş’tan çekilirken mezalime uğramıştır. Fransızlar çevre çeteleri ile beraber bu bölgeden uzaklaştırılmıştır. (Pusular-Gece baskınları). 12 Şubat 1920 Tarihinde Fransızlar bu bölgeden İslahiye doğrultusunda tamamen ayrılmışlardır.

Eloğlu 1944 yılına kadar köy statüsünde kalmış, 1944 yılında nahiye olmuştur. 11 Şubat 1960 tarihinde dönemin başbakanı Adnan MENDERES burayı ziyaret eder, buranın ilçe , adının da Türkoğlu olmasına karar verir. 20 Nisan 1960 tarihli 7033 sayılı yasa ile Kahramanmaraş ilinin 6. ilçesi olur.

6 Şubat 2023 Depremleri
7.03.2022 tarihli marasmanset gazetesinden Türkoğlu Bld. Bşk. röportajından kesitler…
‘…Depremde büyük yara alan yerlerden birisi olan Türkoğlu ilçesinde yaralar sarılmaya başlanırken, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, ilçede depremde ve deprem sonrası yaşananları anlattı. Başkan Okumuş, depremden dolayı ilçede 6 bin 650 civarında yapının hasar gördüğünü dile getirdi. Okumuş, “11 şehirde belki de dünyanın yaşayabileceği en büyük felaketin bir tanesiydi. Depremi atlattıktan sonra ailem ile beraber Türkoğlu Belediyesi’nin önüne geldik. Depremin şiddeti yüksek olduğu için yıkımı da büyük oldu. Şu anda Türkoğlu merkezde orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkılmış ve yıkılacak binalarla birlikte 6 bin 650 civarında bina ve işyeri var. İlçede beldelerde dahil olmak üzere bin 350 civarında da yıkılmış konut var. Türkoğlu’nda yıkılan ve yıkılacak olan binalar için 6 bin 650 civarında kalıcı konutlar yapılacak” dedi.
…İlk gün elektrik yoktu, sular kesikti, yollarda ağır hasarlı olduğu için AFAD ekipleri akşam gelebildi. Ertesi gün sabahleyin de çalışmalara başlanıldı. 2. gün 25 ekiple 25 enkazda arama kurtarma çalışmalarına başlandı. 5. günün sonunda arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Yaklaşık 130 enkazdan yaralı vatandaşlar çıkarıldı. Toplamda 730 civarında da cenazemiz var. Milletimizin başı sağ olsun…’
turkoglu-meydan


turkoglu3
02406194262628-DJI-0907
03324156153869-DJI-0168
2021-MAYIS-16-munzur-20210516-2-48305273-65206835
Sarılar Su Değirmeni
g-l-1
Gavur Gölü
20231001-203225
Babarun Kalesi

3 Beğeni

2018, DSİ



3 Beğeni

2 Beğeni

Türkoğlu Tren İstasyonu 1930’lar. Önceleri nahiye olan Türkoğlu 1960’da ilçe olunca ismi değiştirilmiştir.

1970

2 Beğeni