Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Kalkınma Yolu Projesi | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Kalkınma Yolu Projesi

W

wowturkey.NET

Ziyaretçi

Türkiye’den Basra Körfezi’ne: Kalkınma Yolu Projesi​

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.
 

KALKINMA YOLU’NDA TARİHİ ADIM​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak’ta gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar arasında Kalkınma Yolu Projesinde Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptına imza atıldığını bildirdi. Uraoğlu, “İmzalanan bu mutabakat zaptı ile ülkelerimiz arasında karayolu ve demiryollarında tarihi adımlar atılacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, Irak’ta Kalkınma Yolu ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, görüşmeler kapsamında; Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile ile Kalkınma Yolunda Ortak Mutabakat metnini imzaladıklarını açıkladı.

“Avrupa’nın Her Ülkesine Kesintisiz Ulaşımı Sağlayacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’nı imzalayarak tarihi bir adımı attıklarını belirten Uraloğlu, “Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye’nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz ‘Kalkınma Yolu Projesi’ ile artık FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız.” dedi.

“Türkiye’nin Ekonomik ve Jeopolitik Statüsü Güçlenecek”

Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurgulandığını, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azalttıklarını belirten Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve Jeopolitik statüsünün daha da güçleneceğinin altını çizdi.

“Bölgesel Ticaret Açısından Yeni Bir Kapı Aralayacak”

Fav limanından yola çıkacak bir geminin Süveyş kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacağının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Fav Limanı’nı 1200 km’lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak.” şeklinde konuştu. Kalkınma Yolu’nun sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmadığını belirten Uraloğlu, aynı zamada mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Böylece, doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde bağlamış oluyor. Global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacaktır” şekline konuştu.

“Küresel Anlamda Önemli Bir Ticari Koridor Oluşturmayı Amaçlıyoruz”

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında söz konusu ülkeler ile sürdürmekte olunan iş birliği çerçevesinde, düzenli olarak teknik heyetlerin bir araya geldiğini açıklayan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfez’inden kara ve demir yollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü de güçlendirecek.” dedi. Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik ve coğrafik konumunun değerini bilerek planlamaları iyi değerlendirerek ve yöneterek geleceği planladıklarını belirterek, “Kalkınma Yolu’nda tarihi adımı atıyoruz, Türkiye, Irak, Katar ve BAE ile kalkınma yolunda ortak işbirliğine gidiyor” dedi.

22 NİSAN 2024

image


image


 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü 74. Bölge Müdürleri toplantısında konuştu.

“Kalkınma Yolu Projesi için 1592 kilometrelik yolumuz mevcut”​

Uraloğlu, uluslararası standartta yol ağıyla kuzeyi-güneye, doğuyu-batıya bağladıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye’nin yeni İpek Yolu olacak Kalkınma Yolu Projesi ve Zengezur Koridoru kapsamında planlanan kara ve demir yolları için çalışmalarımızı başlattık. Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri, demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla Avrupa’ya ulaştıracak projelerin geniş bir coğrafyaya fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Kalkınma Yolu Projesi’nin 1923 kilometrelik kara yolu koridoru için 1592 kilometrelik yolumuz mevcut durumda. Şanlıurfa-Ovaköy arasındaki 331 kilometrelik yeni otoyol yatırımını da planladık.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

:studio_microphone:Yeni İpek Yolu olarak adlandırdığımız “Kalkınma Yolu” yalnız bir ulaşım projesi değil; stratejik konumumuzu güçlendirecek, geleceğimize katkı sunacak dev bir hizmet! Üretimden taşımacılığa her anlamda ülkemize faydası olacak…

Bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak olan çalışma kapsamında Irak ve Türkiye’de karşılıklı ofisler kurulacak.

Orta Koridor’un katlanan kıymetini daha da artıracak olan proje ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak!
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanı Mohammed Bin Hassan Al Suwaidi ile İstanbul’da yaptıkları görüşmede Kalkınma Yolu Projesi’ni ve iki ülke arasındaki işbirliklerini ele aldıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Irak’ta imzalanan dörtlü mutabakatın ardından görüşmelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. İlerleyen süreçte yapacağımız dörtlü bakanlar zirvesinden önce ülkemizi ziyaret eden mevkidaşım Birleşik Arap Emirlikleri Bakanı Mohamed Bin Hassan Al Suwaidi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanı Mohamed Bin Hassan Al Suwaidi ile İstanbul’da bir araya geldi. Yapılan görüşmede, Kalkınma Yolu ve iki ülke arasındaki iş birliğine dair atılacak adımları ele aldıklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanı Mohamed Bin Hassan Al Suwaidi ile Kalkınma Yolu Projesi’ni verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirdiğimiz Irak ziyaretinde imzaladığımız dörtlü mutabakatın ardından BAEli mevkidaşım ile bir araya gelerek Kalkınma Yolu konusunda ülkelerimizin yapacağı çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu.

“En Üst Seviyede Yararlanmak İçin Yapılması Gereken Çalışmaları Ele Aldık”

Türkiye’nin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin stratejik konumları gereği bu projeden daha üst seviyede verim elde etmesi için yapılacak çalışmaları değerlendirdiklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Birleşik Arap Emirlikleri de Kalkınma Yolu Projesi’ni çok önemsiyor. Bu proje Avrupa ve Asya pazarları ile bağlantıyı sağlayacak en ekonomik, en güvenli ve en verimli yol” ifadelerini kullandı.

“4’lü Bakanlar Zirvesi Yapacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde geçtiğimiz günlerde Irak’ta Kalkınma Yolu projesine yönelik Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak ile birlikte 4’lü mutabakat imzaladıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu şu şekilde devam etti:

“Irak ile birlikte uzun zamandır proje ile ilgili görüşüyorduk. İmzaladığımız mutabakat ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar da bu işin içerisine dahil oldu. Birleşik Arap Emirlikleri de hem bu projenin finansmanı hem yük temini hem de işletilmesi konusunda büyük katkılar sağlayacak. Bu anlamda mevkidaşım ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Katarlı mevkidaşlarım ile birlikte 4’lü bakanlar zirvesi yapacağız. Kalkınma Yolu projesinde güç birliğimizi sürdüreceğiz.”

“Görüşmede İki Ülke Arasındaki İşbirliklerini de Ele Aldık”

Görüşmede ayrıca Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ulaştırma alanındaki işbirliklerini ve yeni iş imkanlarını ele aldıklarını da ifade eden Uraloğlu, “Mevkidaşım ile küresel ölçekte atacağımız adımlarla kazan kazan anlayışı çerçevesinde iş olanaklarını konuştuk. İki ülke arasında ekonomik ve ticari anlamda atılacak adımları, karşılıklı ticaretin çeşitlendirilmesi ve potansiyel iş birliklerini etraflıca ele aldık” dedi.

28 NİSAN 2024
Kaynak uab.gov.tr
 

:studio_microphone:Kalkınma Yolu’nda uç nokta Pekin; ama elbette Hindistan’da var, Rusya’da var, Türki Cumhuriyetler de var.

Burada üç ana güzergâh var. Bir tanesi Kuzey Koridor, bir tanesi Güney Koridor, diğeri de Orta Koridor.

Güney Koridor’un önemli bir parçası da Kalkınma Yolu olacak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

:studio_microphone:Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı çok önemli bir adım…

Fav Limanı’nı Birleşik Arap Emirlikleri işletecek.

Biz, bu ülkeler hem ortağımız olsun hem de işin finansmanına katkı sağlasın istiyoruz.

Proje ile Irak’ta bulunan bahsettiğimiz Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurguluyoruz.
 

KALKINMA YOLU İLE BÜTÜN AVRUPA’YA ULAŞACAĞIZ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Uluslararası Ulaştırma Forumu 2024 açılış oturumunda konuştu. Bakan Uraloğlu, Basra Körfezi’nden Irak üzerinden Türkiye’ye oradan bütün Avrupa’ya ulaşabilecek bir Kalkınma Yolu Koridoru üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Kızıl Deniz’de yaşanan sıkıntılardan dolayı da mutlaka alternatiflerimizin olması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz ayda dörtlü mutabakat metni imzalayarak bütün dünya kamuoyuna da bunu bildirdik. Biz de bunları hızlıca geliştirerek hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak hem de yakın coğrafyamızdaki ülkelerle işbirliği yapmamız gerekir.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Almanya’nın Leipzig kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Ulaştırma Forumu 2024 (ITF) Zirvesi’ne katıldı. “Ulaştırma İçin Sürdürülebilir Bir Gelecek Kısa Vadeli Hedeflerden Uzun Vadeli Stratejik Yönetişime” temasıyla toplanan zirvenin açılış oturumunda konuşan Bakan Uraloğlu; “Ülkemiz, gerçekten dünyada stratejik bir konumda bulunuyor. Ticaretin ve hareketliliğin doğu-batı ekseninde olduğunu geçmişte de bugün de görüyoruz. Ancak son zamanlarda kuzey-güney ilişkilerinin bu sürece dahil olduğunu gözlemliyoruz. Dünyada bizim coğrafyamız, Asya ve Avrupa’da kuzey, güney ve orta koridorları içeriyor. Ülkemiz de orta koridorda bulunan ülkelerden bir tanesi. Bu anlamda bu orta koridorun daha da geliştirilmesi, hepimiz için kıymetli olan zaman ve net sıfır emisyon yaklaşımını destekliyor. 2053 Paris Anlaşması’na biz de taraf olduk ve bu yönde çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.

‘’Sadece Yeşil Enerji Değil Esasında Enerjinin De Yeşil Kaynaktan Sağlanması Noktasında Gayret Gösteriyoruz”

Özellikle demiryolları konusunda son zamanlarda çok ciddi yatırımlar yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Bizim ülkemizden ya da bizim ülkemiz üzerinden yapılacak olan her türlü taşımanın bu çerçevede çevreci bir yaklaşımla mutlaka yapılması gerektiği noktasında birçok çalışma yapıyoruz. Kullanılan araçların sadece yeşil enerji değil esasında enerjinin de yeşil kaynaktan sağlanması noktasında gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu bölgesinden Basra Körfezinden ve özellikle Kızıl Deniz’de yaşanan sıkıntılardan dolayı da mutlaka alternatiflerin olması gerektiğini belirten Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de Basra Körfezi’nden Irak üzerinden Türkiye’ye oradan bütün Avrupa’ya ulaşabilecek bir Kalkınma Yolu Koridoru üzerinde çalışıyoruz ve geçtiğimiz ayda dörtlü mutabakat metni imzalayarak bütün dünya kamuoyuna da bunu bildirdik. Biz de bunları hızlıca geliştirerek hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak hem de yakın coğrafyamızdaki ülkelerle işbirliği yapmamız gerekir. Son olarak şunu söylemek isterim bir atasözü var; ‘Herkes kapısının önünü süpürmeli’ ama artık bunun çok geçerli olduğunu düşünmüyorum. Birimiz kapımızın önünü süpürdüğümüzde komşumuz süpürmemişse sıkıntı var demektir. O zaman bu toplantılar tam da bu manada hizmet edecek toplantılardır diye düşünüyorum ve ben ITF’ye bu toplantısından dolayı teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

KALKINMA YOLU VE ORTA KORİDOR’UN MERKEZİ TÜRKİYE​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasındaki jeostratejik konumu itibarıyla, doğu-batı ve kuzey-güney koridorları üzerinde kilit bir noktada olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Bu anlamda, Türkiye’nin dahil olmadığı bir yapılanmanın çok da faydalı olmayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Almanya’nın Leipzig kentinde devam eden Uluslararası Ulaştırma Forumu’nda “Ulaştırma Altyapısını ve Küresel Bağlantısallığı Yeniden Canlandırmak İçin İş Birliğine Odaklanmak” temalı bakanlar açık oturumunda konuştu. Pandemi iklim değişikliği, politik çekişmeler gibi tehdit unsurlarının arttığı dünyada, yeşil dönüşüm odaklı bir büyüme ve altyapı yatırımlarından azami faydayı sağlayabilmek için sürdürdülebilir projeleri ortaya koyulması gerektiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Diğer taraftan, yatırımların etkin kullanımı için bölgesel ve uluslararası iş birliklerin geliştirilmesine mutlaka ihtiyaç olduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye, Asya ile Avrupa arasındaki jeostratejik konumu itibarıyla, doğu-batı ve kuzey-güney koridorları üzerinde kilit bir noktada olduğunu kaydetti. Uraloğlu, “Bu anlamda, Türkiye’nin dahil olmadığı bir yapılanmanın çok da faydalı olmayacağını düşünüyoruz” dedi.

“Türkiye Orta Koridor Ve Kalkınma Yolu’nun Merkezinde Bir Ülke”

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin birbirini tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olan, Doğu-Batı aksında Orta Koridor ve Kuzey-Güney aksında ise Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projelerinin merkezinde yer aldığını belirterek, “Yatırımları bu bilinçle ve uluslararası koridor perspektifiyle ele alıyoruz. Bunu yaparken de uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel çok taraflı örgütlerle de iş birliğini ihmal etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bölgesel İşbirliklerini Geliştirmemiz Gerekir”

Bakan Uraloğlu, uluslararası kuruluşların çatısı altında işbirliklerinin gerçekten kıymetli ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Uraloğlu, “Mutlaka bölgesel işbirliklerini geliştirmemiz gerekir. Bu noktada biz özellikle bölgemize hitap eden, birlikte olduğumuz ülkelerle işbirliğimizi artıyoruz. Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan olarak 2 yıl önce Bakanlar Konseyi kurduğumuzu ve birçok çalışmayı da bölgesel olarak yürüttüğümüzü söylemek isterim. Geçen ay içerisinde, Basra Körfezi’nden ülkemize ve oradan bütün Avrupa’ya gidecek olan hem demiryolu, hem otoyol, enerji nakil hatları ve iletişim hatlarını kapsayan 1200 kilometrelik Kalkınma Yolu Koridorunda Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak imzaladık ve bir Bakanlar Konseyi kurarak çalışmaları başlattık.” dedi.

Türkiye’de 10’un üzerinde büyük ulaştırma projesini hayata geçirdiklerini belirten Bakan Uraloğlu, Kamu-özel sektör işbirliği ortaklığıyla son 10 yılda 50 milyar dolara yakın bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #10

ORTA KORİDOR VE KALKINMA YOLU’NU GÜÇLENDİRECEK PROJE: VİA CARPATİA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Üç Deniz Girişimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Girişim kapsamında inşa edilecek ve Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak olan Via Carpathia Otorol Projesi’nin Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile doğrudan kesişen ve bu projeleri günlendirecek olan bir proje olduğunu belirterek, “Via Carpatia Otoyolu ile Ortadoğu’daki ticaret yolları Türkiye Üzerinden bütün Avrupa’ya bağlanacak. Türkiye olarak Via Carpatia projesinin bir parçası olmaya ve her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta ve Doğu Avrupa’da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme alanlarındaki altyapı eksikliklerinin giderilmesini hedefiyle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin başlattığı “Üç Deniz Girişimi” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi’nin; enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki altyapıyı birbirine bağlayarak Kuzey-Güney eksenindeki ülkeleri daha iyi entegre etmek amacıyla AB Üye Ülkeleri tarafından kurulduğunu söyledi.

“Bulgaristan’dan Türkiye’ye Bağlanacak”

Üç Deniz Girişimi kapsamında inşa edilmesi planlanan ve Orta Koridor’a direk bağlantısı olması sebebiyle Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren “Via Carpathia” Otoyol Projesi’nin, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayarak; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’dan sonra Selanik Limanı’na ve buradan da İstanbul’a uzanacağını ifade eden Uraloğlu, bu projenin ayrıca Türk firmalarının küresel pazardaki rekabet gücü ve üretim kalitesi düşünüldüğünde, ülkemiz için önemli bir ekonomik faaliyet ve fırsat alanı olabileceğini vurguladı.

“Toplam Uzunluğu 712 Kilometre”

Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile Türkiye’ye gelecek olan ya da Türkiye’de üretilen ürünlerin Baltık, Adriyatik, Ege ve Karadeniz’e komşu olan ülkelere doğrudan iletilmesini sağlayacak olan “Via Carpatia” Otoyol Projesi’nin uluslararası taşımacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını da kaydeden Bakan Uraloğlu, “Via Carpatia, Baltık, Ege, Karadeniz ve Adriyatik Denizleri arasında Kuzey-Güney ekseninde uzanan bir proje. Projenin Polonya’daki kısmı 2027’de tamamlanacak. Toplam uzunluğu ana güzergahın 712 km’sini oluşturuyor. Bugün itibariyle projenin 259,6 km’si tamamlandı. 280,8 km’si ise inşaat halinde, 171,6 km’si ise ihale ve hazırlık aşamasında” dedi.

“Via Carpatia Otoyol Projesi Avrupa Birliği İle Bağlantısallığımızın Artırılmasını Ve Taşımacılık Faaliyetlerimizin Gelişmesine Olumlu Katkı Sağlayacak”

Bakan Uraloğlu, Via Carpatia Projesi’ne Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Ukrayna’nın ardından 2016 yılında II. Lancut Deklarasyonu ile Türkiye’nin de dahil olduğunu belirterek, “Baltık, Ege, Karadeniz ve Adriyatik Denizleri arasında Kuzey-Güney ekseninde uzanan Via Carpatia Otoyol projesinin ülkemizi de kapsayacak şekilde genişletilmesi Avrupa Birliği ile bağlantısallığımızın artırılmasının yanı sıra söz konusu rota üzerinde yer alan ülkeler ile taşımacılık faaliyetlerimizin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak. Ayrıca müteahhitlik sektörümüzün de söz konusu proje üzerinde yer alan ülkelerin karayolu altyapısı inşa sürecine dahil edilmesi de ülkemiz için çok değerli” diye konuştu.

“Proje Türkiye’nin Uluslararası Yeni Ticaret Koridorlarında Yer Almasını Ve Yakın Coğrafyadaki Ülkelerle İşbirliği Yapmasını Sağlayacak.”

Türkiye’nin, bu ticaret koridorunun ve Avrupa’nın önemli bir parçası olacağını vurgulayan Uraloğlu, “Proje Türkiye’nin uluslararası yeni ticaret koridorlarında yer almasını ve yakın coğrafyadaki ülkelerle işbirliği yapmasını sağlayacak. Dünya’da geçmişteki İpek Yolu bugün de Modern İpek Yolu Doğu’dan Batı yönündeydi. Artık geldiğimiz noktada herkes bu pastadan pay almak istiyor. Bu proje doğu batı yönündeki koridorlardan ziyade kuzey güney yönlü bir proje. Via Carpatia Otoyolu ile Ortadoğu’daki ticaret yolları Türkiye üzerinden bütün Avrupa’ya bağlanmış olacak" dedi.

“Proje, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan Başlayan Ve Bulgaristan’da Orta Koridor’a Bağlanıyor”

Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz’e komşu olan ülkelerin başlattığı projenin çok doğru bir proje olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Proje, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu ile kesişen ve bu koridorları doğrudan güçlendirecek bir proje. Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan başlayan ve Bulgaristan’da Orta Koridor’a bağlanan Via Carpatia Projesi girişim üyesi olmamamıza rağmen desteklediğimiz bir proje. Biz bu projenin bir parçası olmaya ve her türlü işbirliğine hazırız. Orta koridor bağlantısı ile her şartta bizim de olmamız gereken bir proje. Konumumuz itibarı ile bu coğrafyada bir koridor olacaksa eğer bu Türkiye’siz olmaz. Türkiye her açıdan istikrarlı ve güvenli bir liman.”

image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #11
“Kalkınma Yolu Projesi ile Ülkemizin Ekonomik ve Jeopolitik Statüsünü Daha da Güçlendireceğiz.”

Hem Şırnak hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem de tüm Türkiye açısından çok önemli bir gelişme olan Kalkınma Yolu Projesi’nden bahseden Bakan Uraloğlu, Basra Körfezi’nde inşa edilmekte olan FAV Limanı’ndan başlayıp Şırnak Ovaköy’e, oradan Şanlıurfa’ya, oradan Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar Ege Denizi’ne, Karadeniz’e ve Akdeniz’e açılacak olan çok önemli bir ticaret koridoru hayata geçirdiklerini ifade etti. Uraloğlu, “FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz. Bu koridorun ülkemizden Avrupa’ya demiryolu geçişi 2 bin 94 kilometre olacaktır. Koridor üzerindeki mevcut ve devam eden demiryolu yatırımlarımıza ilaveten; 127 kilometresi Nusaybin-Cizre-Ovaköy arasında olmak üzere 727 kilometrelik demiryolu yatırımının da hayata geçirilmesini planladık. Nusaybin-Cizre-Ovaköy kesiminde yapım ihalesine çıkılması için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.

Şırnak’a Lojistik Merkez

Kalkınma Koridoru üzerinde Tekirdağ (Çerkezköy), İstanbul (Yeşilbayır), Bilecik, Mardin ve Şırnak (Ovaköy) olmak üzere 5 lojistik merkez daha yapılmasını da planladıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Proje kapsamında Şırnak Ovaköy’e bir lojistik merkez de kazandıracağız. Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yatırımı yaparak projenin Türkiye’deki karayolu geçişini de tamamlamayı planlıyoruz. Tabi bunlarla birlikte Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması söz konusu ve bu bölge sakinleri için büyük bir öneme sahip. Projeyle birlikte ihracatımızın ve gençlerimize sağlanan iş imkanlarının artmasını, daha fazla üretim yapmamızı tetikleyecek altyapının gelişmesini bekliyoruz. İnşallah bundan sonra tüm bölgeyle birlikte Şırnak’ta göç veren değil göç alan bir refah şehri olacaktır.” dedi.

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #12

Rize İyidere Lojistik Limanı 2026’da Hizmete Girecek​

Rize-Iyidere-Lojistik-Limani-2026da-Hizmete-Girecek


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı’nın Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacağını bildirerek, yapımı devam eden limanın 2026 yılında işletmeye alınmasının planlandığı söyledi. Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı’na gelen yüklerin, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu’na entegre edilerek bölgenin lojistik ağında önemli bir rol oynayacağını aktararak, “İyidere Lojistik Limanı genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda 13 milyon ton kapasitesiyle Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte yapımı devam eden Rize şehir merkezine 20, Trabzon şehir merkezine ise 50 kilometre mesafede bulunan İyidere Lojistik Limanında incelemelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik önemine vurgu yaparak, “Ülkemiz sadece doğu – batı eksenli koridorların değil; aynı zamanda, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey – güney koridorlarının da merkezi. Doğu Karadeniz de Avrupa ve Orta Asya’dan açılan Kafkasya koridoru için çok önemli bir noktada yer alıyor. Limanımız aynı zamanda Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak.” şeklinde konuştu. Rize İyidere Lojistik Limanı’nın uluslararası ticaret yollarıyla olan bağlantısına değinen Bakan Uraloğlu, “Limana gelen yükler, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu’na bağlanacak, bu sayede, uluslararası ticaret yollarına bağlantısıyla Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendirecek” dedi.

Yılda 13 Milyon Ton Kapasite​

Bakan Uraloğlu, İyidere Lojistik Limanı faaliyete geçtiğinde İran’ın kuzey eyaletlerinin Dubai limanlarını kullanarak yaptığı 25 milyar dolarlık ithalatını bir aydan 15 güne indiren bir alternatif olarak hizmet edeceğini ve bu özelliğiyle bölgenin ve Türkiye’nin deniz ticaretinden aldığı paya büyük katkı sağlayacağını söyledi. Uraloğlu, “Limanımız genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda toplam 13 milyon ton kapasitesi ile Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak.” dedi.

“İyidere Lojistik Limanımızı 2026 Yılında Hizmete Almayı planlıyoruz”​

Devam eden yapım çalışmalarında yüzde 50 seviyesini aştıklarını bildiren Uraloğlu, limanın ana mendireğinin 2 bin 700 metre, tali mendireğinin ise 470 metre uzunluğunda olacağını belirterek, “Bir kilometreden uzun rıhtım ve 60,5 x 272,5 metre ölçülerinde de Ro-Ro rıhtımı da inşa ediyoruz. 2026 yılında Rize İyidere Lojistik Limanımızı hizmete almayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
  • #13
Türkiye gibi coğrafi avantajları olan bir ülkenin saçma mezhepçi ideolojik politikalarla 10-20yılını heba edip ,akl-ı selime dönüş projesi bu, ırakla ilişkilerin düzelmesi 2ülkeye de barış, refah ve mutluluk getirecektir.
 
  • #14

Kalkınma Yolu’nda İlk Etap 2025’te​

Bin 200 km’lik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’na bağlayacak Kalkınma Yolu’nun ilk etabı önümüzdeki yıl tamamlanacak. Yaklaşık 17 milyar dolarlık yatırım bütçesi olan Yeni İpek Yolu Projesi’ne uluslararası kuruluşlardan kredi teklifi yağıyor.​


Körfez ile Avrupa’yı Türkiye üzerinden birbirine bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi hızlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun önceki gün yaptığı Irak ziyaretinde projenin daha hızlı ilerlemesi için Türkiye ile Irak arasında bir girişim kurulması kararlaştırıldı. Edinilen bilgilere göre, yapılan görüşmelerde Kalkınma Yolu’nun Irak tarafındaki içinde Büyük Fav Limanı’nın da bulunduğu ilk kısmının 2025’te tamamlanması kararlaştırıldı. Projeye uluslararası kuruluşlardan da kredi desteği teklifi geldiği öğrenildi.

İKİ ÜLKEDEN ORTAK GİRİŞİM​

1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’na bağlayacak Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan Kalkınma Yolu Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek. Projenin iki önemli ortaklarından Türkiye ile Irak arasındaki çalışmalar da devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu önceki gün Irak’a gitti. Uraloğlu, Bağdat’ta Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ile bir araya geldi. İki bakanın yaptığı görüşmede Kalkınma Yolu Projesinin daha hızlı ilerlemesi için Türkiye ile Irak arasında ortak bir girişim kurulmasının kararlaştırıldığı ortaya çıktı.

ORTA DOĞU’NUN EN BÜYÜK LİMANI​

Kalkınma Yolu’nun Irak tarafındaki içinde Büyük Fav Limanı’nın da bulunduğu ilk kısmının 2025’te tamamlanması kararlaştırıldı. Orta Doğu’nun en büyük limanı olması beklenen Büyük Fav Limanı’nın inşa çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. 54 kilometrekare üzerine inşa edilmesi planlanan 90 rıhtım kapasitesine sahip Fav Limanı açık denize açıldığı için büyük konteyner gemilerine ev sahipliği yapabilecek. 5 etapta tamamlanacak limanın ilk etabının açılacağı öğrenildi. Fav Limanı’nın çevresinde 2 sanayi bölgesi, konut projeleri, seyahat ve turizm amaçlı alanlar da inşa edilecek.

ULUSLARARASI KREDİ TEKLİFİ​

Öte yandan, 1176 kilometre uzunluğunda, yüksek hızlı yük ve yolcu taşımasına uygun demir yolu ve 1190 kilometre uzunluğunda otoyol inşası için çalışmalar da devam ediyor. Kalkınma Yolu Projesi ile Körfez Bölgesi ile Avrupa arasındaki taşımacılıkta ticaret, gümrük, vize ve transit geçiş işlemleri de kolaylaştırılacak. Yaklaşık 17 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi olan Yeni İpek Yolu Projesi’ne uluslararası kuruluşlardan kredi teklifi geldi.

İstanbul’a davet etti​

Kalkınma Yolu ile ilgili mutabakat zaptı imzalayan Türkiye, Irak, Katar ve BAE’nin bakanlar konseyinin ağustos ayında yapılması planlanan toplantının eylül ayına ertelendiği öğrenildi. Uraloğlu Iraklı mevkiidaşını İstanbul’a davet etti.

Kaynak: Yeni Şafak
 

Ekli dosyalar

  • b0eadb65-nl2poftkszr25ll22j6fhl.jpeg
    b0eadb65-nl2poftkszr25ll22j6fhl.jpeg
    105.1 KB · Görüntüleme: 33
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #15

KALKINMA YOLU’NDA YENİ AŞAMA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nde çok önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek, proje ile ilgili olarak Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan Dörtlü Mutabakat çerçevesindeki Dörtlü Bakanlar Zirvesi’nin 29 Ağustos tarihinde saat 14.00’da İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirileceğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 22 Nisan 2024 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a gerçekleştirdiği ziyarette Kalkınma Yolu Projesi Kapsamında Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandığını anımsatarak, “Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile burada imzaladığımız ‘Kalkınma Yolu Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı’ ile Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri mevkidaşlarımız arasında dörtlü Bakanlar Konseyi mekanizması oluşturduk. Bu mutabakat zaptının ardından çok önemli bir aşamaya geçiyoruz ve Kalkınma Yolu için ilk Dörtlü Bakanlar Zirvesi’ni 29 Ağustos’ta saat 14.00’da İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştireceğiz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Mutabakat Zaptı’nda belirtildiği gibi; Zirvede Kalkınma Yolu Projesi’nin bütün detaylarını görüşeceklerini ve önemli kararlar alacaklarını söyledi. Uraloğlu, projenin Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve bölgesel kalkınmaya çok önemli katkılar sunacağını aktararak, “Kalkınma Yolu aynı zamanda, uluslararası ticaret koridorlarının çeşitlenmesini sağlayarak, küresel ticaretin sürdürülebilirliğini destekleyecek. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında güvenilir ve etkin bir ticaret koridoru oluşturarak, ekonomik ve stratejik avantajlarını pekiştirecek” şeklinde konuştu.

Kalkınma Yolu üzerinden ülkemize gelecek yükler ülkemizin ulaştırma ağı ve limanları vasıtasıyla doğu-batı-kuzey-güney olmak üzere her yönde hareket edebileceğini de vurgulayan Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koridor sayesinde, dünyadaki lojistik sistemine daha güçlü bir şekilde entegre olacağız. Ayrıca, yük taşımacılığı için taşımacılara yepyeni seçenekler sunabileceğiz. Kalkınma Yolu’nun mevcut ulaştırma koridorlarını da birbirine bağlayabileceğine, onların da mevcut verimliliğini daha da yükselteceğine inanıyoruz.”

Bakan Uraloğlu, Irak’ın FAV Limanı’ndan başlayarak Ovaköy’den Türkiye’ye giriş yapan Kalkınma Yolu kapsamında Türkiye’deki çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyerek, “Kalkınma Yolu’nun ülkemizden geçen kesimi Kapıkule-Şanlıurfa arası yaklaşık bin 592 kilometre. Şanlıurfa-Irak Sınırı arasında hizmet verecek olan Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yaparak projenin Türkiye’deki karayolu geçişini de tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun demiryolu ayağında da süreçleri hızlı bir şekilde yürüttüklerini belirterek, “Halkalı – Kapıkule arasında toplam 229 kilometre uzunluğunda çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek yeni hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Bu hattın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimini de 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Halkalı-Kapıkule projesinin tamamlanmasıyla; Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşürmeyi mevcut hat kapasitesini ise 4 kat artırmayı hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolunun projelendirme sürecini de tamamladık. İlgili süreçleri hızlı bir şekilde yürütmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

23 Ağustos 2024

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #16
Kalkınma Yolu Projesi’nin güvenli limanı olacak
images (25)


2023 yılı TÜİK verilerine göre dış ticaret hacmi 7 milyar 148 milyon dolar olan, geçen yıl yaklaşık yıl 3 milyar ihracat hacmine ulaşan Adana, bu devasa liman yatırımıyla küresel ticarette oyun kurucu aktörler arasına girme fırsatı yakaladı. Adana Doğu Akdeniz Konteyner Limanı, geçen yıl nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında, dünya ticareti için önemli bir alternatif rota oluşturarak küresel lojistiği ve ticari akışları etkileme potansiyeline sahip Kalkınma Yolu Projesi’ne de güç verecek. Türkiye’yi bölgesel bir lojistik merkez haline getirmesi ve Orta Doğu ile Avrupa arasındaki bağlantıyı güçlendirmesi öngörülen Kalkınma Yolu Projesi’nin toplam yatırım tutarı 17 milyar dolar, tamamlanma süresi ise 2028 yılı olarak belirlendi. Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın inşasının da bu takvime uygun şekilde ilerlemesi bekleniyor.( )

DENİZ HABER AJANSI
 
  • #17

KALKINMA YOLU’NDA TARİHİ BULUŞMA​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile birlikte projeyi etraflıca değerlendirdiklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldık. Kalkınma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için değil hem bölge coğrafyası için hem de küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir projedir.” dedi. Uraloğlu, ilerleyen süreçte Bakanlar Konseyi’nin tekrar toplanacağını kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğinde Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın katılımlarıyla düzenlenen 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, modern ekonominin başlıca özelliğinin çok uluslu üretim, ülkelerarası finansal akımlar ve uluslararası ticaret hacminin çok büyük boyutlara ulaşması olduğunu kaydederek, “Kimse artık tek başına zengin değil ya da kendi kendine yetmiyor. Kapılarını örtersen, gözlerini, kulaklarını kapatarak dünyadaki gelişmelere uzaktan bakarsan, dost edinmezsen bugünün dünyasında yerin yok. Herkesin elinde pastaya katacağı güzel tatlar ve pastadan alacağı payı var. Devir artık “kazan-kazan” devri…Ulaşım sektörü ise kazan-kazan devrinin en önemli dinamosudur.” dedi.

“Projeyi Hep Birlikte ve Etraflıca Değerlendirme İmkanı Bulduk”

Bakan Uraloğlu, sadece ulaşım ve lojistik sektörlerinin geleceği için değil 4 ülkenin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği için de bir araya geldiklerini belirterek, “Çünkü, ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için ulaşım olanaklarının güvenli, kesintisiz ve hızlı olması çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Nisan 2024 tarihinde Irak’a gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak “Kalkınma Yolu hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı’nı” imzaladıklarını anımsatarak, “Bu Mutabakat Zaptı ile dört ülke arasında Kalkınma Yolu Projesi çerçevesinde Bakanlar Konseyi’ni kurma kararı almıştık. Bugün de Türkiye olarak bu konseyin ilk toplantısına ev sahipliği yaptık. Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili dört ülkenin işbirliğini en üst seviyeye çıkaracak olan bu konsey vasıtası ile projeyi hep birlikte ve etraflıca değerlendirme imkanı bulduk.” şeklinde konuştu.

Atılacak Adımlar Belirlendi

Uraloğlu, Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldıklarını vurgulayarak, “İlerleyen dönemde bu alandaki iş birliğimizin somut çıktılarını ortaya koymaya yönelik atılacak adımları da belirledik. Birlikte hareket etmek ve planlarımızı hızla hayata geçirmek adına konseyin faaliyetlerini önemsiyoruz. Ayrıca, ilk toplantımız olması sebebiyle, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında oluşturulan Bakanlar Konseyinin yönetim ve işleyiş mekanizmalarının belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritasını ele aldık.” diye konuştu.

“Kalkınma Yolu Hem Bölge Coğrafyası İçin Hem de Küresel Tedarik Zincirleri Açısından Çok Önemli Bir Proje”

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında kurulan bu Konseyin bünyesindeki toplantıların devam edeceğinin altını çizen Uraloğlu, “Proje kapsamındaki iş birliğimizin daha da güçlenerek ilerleyeceğine inancım tamdır. Kalkınma Yolu Projesi sadece bu dört ülke için değil hem bölge coğrafyası için hem de küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir projedir.” dedi. Projenin sadece bir ulaştırma projesi olmadığını, bölgenin refah ve istikrarını artıracak çok daha geniş kapsamlı bir proje olarak ön plana çıktığını belirten Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’ta inşa edilen FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacağız. FAV Limanı’ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacak.” diye konuştu.

“Çin’den Kalkıp Ümit Burnu’na Dönen Gemiler de 35 Günde Ulaştıkları Londra’ya Yaklaşık 45 Günde Ulaşıyor”

Kovid-19 pandemisiyle küresel tedarik zincirlerinde başlayan dönüşümün devamında, 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin lojistik haritasındaki değişim sürecini de hızlandırdığını kaydeden Uraloğlu, “Yine, 2023 yılının Ekim ayında başlayan İsrail-Filistin savaşıyla birlikte, Kızıldeniz Bölgesi’nde yaşanan güvenlik krizi sonucunda Süveyş Kanalı’nda ticari gemi geçişleri sıkıntıya girdi. Bu güzergah küresel denizcilik şirketleri tarafından tercih edilmemeye başladı ve bunun yerine Ümit Burnu’na yöneldiler. Çin’den kalkıp Ümit Burnu’na dönen gemiler de 35 günde ulaştıkları Londra’ya yaklaşık 45 günde ulaşıyor. Burada da 10 günlük bir artış var ve bu yüzde 30 civarında maliyet artışı demek. Dolayısıyla biz mesela bugün Kalkınma Yolu Koridorunu bitirmiş olsaydık bu tür maliyetler de düşmüş olacaktı.” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu’nun sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı da olacağını belirten Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde de bağlayacak. Böylece, global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacak. Tüm bu açılardan düşünüldüğünde, oluşturduğumuz Bakanlar Konseyinin son derece önemli bir misyon üstlendiği aşikardır. Kalkınma Yolu Projesi Bakanlar Konseyinin bu dört ülke ve bölge coğrafyası için hayırlı olmasını diliyor ve değerli mevkidaşlarım başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #18

Sanayi demir ağlarla bağlanacak​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, iç kesimlerdeki sanayi bölgelerini limanlara bağlama çalışmalarını sürdürüyor. 6 ay içerisinde ihale edilmesi ve projelendirilmesi beklenen 9 hat bulunuyor. Bu yollar, Türkiye ve Irak arasındaki Kalkınma Yolu’na da bağlanacak.​


Çukurova, Filyos, Karasu-Akçakoca-Zonguldak demiryolu projeleri ihale edilmesi planlanıyor. Bu yollar, Türkiye ve Irak arasındaki Kalkınma Yoluna bağlanacak. Böylece iç kesimlerdeki sanayi bölgeleri limanlarla entegre edilecek. Aksaray-Ulukışla-Yenice ile Demiryolu-Hassa demiryolu inşaatı ve projelendirmeleri de yapılacak. Divriği-Kars arasında da tren hatların yenilenmesi planlanıyor.

İHALESİ YIL BİTMEDEN​

Bakanlık ayrıca, Ankara’da YHT-Gar Ovacık ile Çayyolu-Sincan metro hatları birleştirme projelerini bitirmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 6 ay içinde ihale edilmesi planlanan demir yollarında dikkat çeken iller bulunuyor. Akdeniz’in en önemli sanayi ve tarım bölgesi Çukurova, mevcut hat üzerinden bağlantı hat yapılarak demiryollarıyla buluşturulacak. Diğer bir sanayi bölgesi olan Filyos için ise sanayi ve doğalgaz için yeni bağlantı hatlar yapılacak. Doğalgaz, petrol ve gelişen sanayinin demiryollarına kolayca ulaşımı için Karası-Akçakoca-Zonguldak’a demiryolları ile bağlanacak. Böylelikle Sakarya ve Düzce demiryolu ile Zonguldak’a bağlanmış olacak.

KALKINMA YOLU’NA ENTEGRE HATLAR​

Bu projelerin bu yıl içerisinde projelendirilmesi yapım işlerinde ilerlemeler kaydedilmesi bekleniyor. Kalkınma Yolu bağlantılarında çalışmalar devam edecek. Bağlantı yolları arasında olan Aksaray-Ulukışla-Yenice demiryolu hattı inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin yapımı ve Dörtyol-Hassa demiryolu projesinin de ihale edilmesi de bulunuyor. Bununla birlikte, Kırıkkale (Delice)-Çorum hızlı tren projesi, Divriği-Kars-Hudut demiryolu yenilenmesi için projelerinde bu yıl içerisinde gelişmeler yaşanacak. Söz konusu, ulaşım hatlar sayesinde iç kesimlerde üretilen malların kısa sürede liman ve lojistik merkezlerine ulaştırılması planlanıyor.

Başkente yeni metro​

Bakanlık kent içi işlerinde başkente yeni metro hatları kazandıracak. YHT Gar-Etlik Şehir Hastanesi-Ovacık depo sahası raylı sistem hattı için etüt proje ve mühendislik hizmetleri ihalesine çıkacak. Ankara metrolarının bağlantılarında yapılacak. Çayyolu-Sincan metrolarının birleşmesi kapsamında M2-M3 bağlantı hattı projesi hazırlanacak. Konya’da Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay hattı projesi yapılacak.

Kaynak: Yeni Şafak
 

Ekli dosyalar

  • 30780419-c5q7xeoty2e7blvx6atj1d.jpeg
    30780419-c5q7xeoty2e7blvx6atj1d.jpeg
    116 KB · Görüntüleme: 24
  • #19

Kalkınma Yolu Projesi’nde Demir Yolu Tasarımları Tamamlandı​

Kalkinma-Yolu-Projesinde-Demir-Yolu-Tasarimlari-Tamamlandi

Irak Başbakanı es-Sudani, Kalkınma Yolu Projesi’nin Demir Yolu Tasarımlarının Tamamlandığını Açıkladı​

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Bağdat’ta düzenlenen bir programda Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin son durumu paylaştı. Sudani, projenin demir yolu tasarımlarının tamamlandığını ve Kalkınma Yolu’nun Irak’ı uluslararası ticaretin merkezi haline getireceğini belirtti. Projenin tamamlanmasının 5 yıl süreceğini ifade etti.

Projenin Stratejik Önemi​

Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi’nden başlayarak kuzeye doğru Irak üzerinden Türkiye’ye uzanan bir demir yolu ve kara yolu altyapısı oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında 1200 kilometrelik bir demir yolu inşa edilecek ve bu hat, Basra, Bağdat ve Musul gibi önemli şehirleri Türkiye’nin demir yolu ağına bağlayacak.

Güvenlik ve Yürütme Planları​

Başbakan es-Sudani, Kalkınma Yolu’nun güvenliğini sağlamak için kapsamlı bir güvenlik planı talimatı verdiğini açıkladı. Ayrıca, projenin yönetimi için bir komitenin oluşturulması amacıyla çalışmaların başlatıldığını ifade etti. Kasım ayında Kalkınma Yolu’na ilişkin Bakanlar Kurulu toplantısının üçüncüsü yapılacak.

Bu projenin tamamlanması, Irak’ın lojistik ve ticaret açısından “açık bir ülke” haline gelmesini sağlayarak bölgesel ve uluslararası ticarette önemli bir rol oynamasını amaçlıyor.

Kaynak: Ray Haber
 
  • #20

Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu Projesi üzerinde yoğun çalışıyoruz​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin başta Orta Koridor olmak üzere ticaret yolları üzerinde bulunduğunu belirterek, Türkiye’den Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi üzerinde yoğun çalıştıklarını söyledi.​

Berlin’de iki yılda bir düzenlenen Avrupa’nın en büyük uluslararası ulaşım teknolojileri, sistemleri ve araçları fuarı InnoTrans’da Türk şirketlerini desteklemek için bulunan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

Uraloğlu, dünya çapında önemli olan bir fuara katılma vesilesiyle Berlin’de olduklarını belirterek, Almanya’nın Türkiye’nin en yoğun ve en üst seviyede ilişki kurduğu ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin dünya haritasında bulunduğu stratejik konuma dikkati çeken Uraloğlu, “Bizim haritamızın olduğu coğrafyayı şöyle hiç dünyayı bilmeyen birisine açsanız bizim ülkemizi parmakla gösterir. Burası kıymetlidir diye. Gerçekten böyle çok kıymetli bir coğrafya üzerinde bulunuyoruz. Doğu-batı geçiş yollarından tarihi İpek Yolu’ndan modern İpek Yolu’na kadar gerçekten çok kıymetli bir coğrafyadayız.” diye konuştu.

Uraloğlu, Türkiye’den 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye gidildiğini anlatarak, bu 67 ülkenin 1,5 milyar nüfusa, 40 trilyon dolarlık milli gelire ve 10 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi.

Türkiye başta Orta Koridor olmak üzere hem doğu-batı ve hem de kuzey-güney ticaret yolları üzerinde bulunduğunu belirten Uraloğlu, “Biz de Türkiye’nin bu konumunu ciddi bir şekilde güçlendirmek istiyoruz. Ona yönelik yatırımlar yapıyoruz.” dedi.

22 yılda 32 havalimanı yaptık​

Bakan Uraloğlu, vatandaşlara hizmet etme gayretiyle bakanlığının bütün ekipleriyle gece gündüz çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Son 22 yılda 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 29 bin 505 kilometreye çıkardık…Türkiye’deki taşıt sahipliği yaklaşık 8 milyon iken bugün taşıt sahipliği 30 milyona çıktı. Şehirler arasındaki ortalama hızı da saatte 40 kilometreden 90 kilometreye çıkardık. Türkiye’de 26 tane havalimanı vardı. 22 yılda 32 tane daha havalimanı yaptık. Gerçekten dile kolay. Yani bir buçuk yılda bir neredeyse bir havalimanı yapmışız. Seyahat eden insan sayısı dış hatlar dahil geçen yıl 214 milyondu. Bu sene 230 milyon olacağını düşünüyoruz. İstanbul Havalimanı geçen ay sonu itibariyle 53 milyondu. Onun da bu yıl 80 milyonlara çıkacağını düşünüyoruz. Öbür taraftan demir yollarında neler yaptık? Yaklaşık 11 bin kilometre. Cumhuriyet’in ilk zamanlarında başlattığımız sonrasında da maalesef çok sürdüremediğimiz demir yolları hamlesini tekrar canlandırdık. Mevcut demir yolunu sinyalizasyonlu ve elektrikli hale getirdi. Yine ülkemizi yüksek hızlı trenle tanıştırdık. 2 bin 250 kilometrelik bir demir yolu ağı inşa ettik.”

Bakan Uraloğlu, “Basra Körfezi’nden, Irak üzerinden Türkiye’ye, oradan bütün Avrupa’ya ulaşabilecek bir Kalkınma Yolu Koridoru üzerinde yoğun çalışıyoruz. Ülkenin konumunu güçlendirmek için ulaşım koridorlarında eksikliklerini hızlıca giderme gayreti içerisindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, çalışmalara devam ettiklerini, Türkiye’de sadece altyapıya yatırım yapmadıklarını, raylı sistem araçlarını da üretmeye başladıklarına dikketi çekerek, "Demir yollarımızın bünyesinde mesela saatte 160 kilometre hızla giden elektrikli kendi yolcu trenimizi ürettik. Lokomotiflerimizi zaten üretiyorduk. Şimdi 225 kilometre hızla olana inşallah bu önümüzdeki sene başlıyoruz. Onu üreteceğiz. Bir taraftan da artık 300-350 kilometrelik yollar yapmayı da planlıyoruz. Mesela Ankara’yla İstanbul arasında saatte 350 kilometre hızla giden süper hızlı tren yapalım istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de 217 tane irili ufaklı limanın olduğunu da aktaran Uraloğlu, "Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ülkemizi gerçekten bütün risklere karşı nasıl donanımlı yapabiliriz? O riskleri nasıl az sıkıntıyla atlatabiliriz? Bunu düşünüyoruz.” dedi.

“Almanya’da olmanız her şeyiyle kıymetli”​

Uraloğlu, 85 milyon nüfusun olduğu Türkiye’de cep telefonu abone sayısının 90 milyonu geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin 81 ilinde ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Allah rızası için dokunmaya çalıştık. Yani bize Allah bu görevleri nasip etti, bu imkanları verdi. Biz de insanımızın işini nasıl kolaylaştırırız? Bu gayret içerisinde olduk, iyi niyetle… İşte imkanlar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız. Asla buna katılmadığımı söylemek isterim. Bir insanın ihtiyaçları belli değil midir? Bir sınırı yok mudur? Kesinlikle vardır. Bir ülkenin ihtiyaçları sınırlı değil midir? Kesinlikle yani o anlamda böyle bazen tam bir tüketim politikası noktasında söylemler var. Onları bu yaklaşımla çok da doğru bulmadığımı söylerim. Biz tabii Türkiye’nin şu geldiği noktayı esasında biz çok daha öncesinde yakalamış olmamız gerekirdi. Biz teknoloji noktasında çok şükür güzel işler yaptık ama yapmamız gereken daha çok işler olduğunu ben söylemek isterim. O noktada gayret ediyoruz."

Uraloğlu, Almanya’da 3,5 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığını hatırlatarak, bunun yüzde 10’nun başkent Berlin’de olduğunu kaydetti.

Bakan Uraloğlu, “Değerli kardeşlerim sizlerin burada olması her şeyiyle kıymetlidir. Bir kere siz hani bireysel olarak kendi ailenizin, kendi yakınlarınızın geçimi noktasında bir gayretiniz var. Yani birçok fedakarlığınız var. Sonra ülkemize döviz kazandırmayla ilgili. Sonra burada istihdam sağlamayla ilgili gayretleriniz var. Bunlar gerçekten bizim için kıymetli. Özveriyle buradasınız. Ve ülkemizi, Türkiye’mizi siz burada güzel bir şekilde temsil ediyorsunuz. Sizin her hareketiniz o anlamda da bir temsilin karşılığıdır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu daha sonra Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarından gelen soruları cevapladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: wowturkey.NET

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular