Melikgazi - Germir - Yukarı Mahalle Camii
Kayseri ili, Melikgazi ilçesi, Germir (Konaklar) Mahallesinde 427. Sokakta bulunmaktadır. Sağlam ve ibadete açıktır. Tarihi bilinmemekle birlikte IS.yüzyılm sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Plan ve mimari özellikleri : Kuzey-güney doğrultuda dikdörtgen bir plan arz eden caminin kuzeyinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Caminin iç mekanı üçerden toplam altı ah- şap sütuna atılmış ahşap kirişlerle mihraba dik üç sahna bölünmüştür. Kirişler üzerine atılan sal taşlarıyla meydana getirilmiş düz damlı bir örtüşü vardır. Caminin güney, doğu ve batı cepheleri ikişer pencereyle boşaltılmıştır. Daha önceden alçı olan mihrap, mermerle yenilenmiş- tir. Kuzeydeki son cemaat yeri beş gözlü olarak tasarlanmıştır. Ana giriş eksenindeki kemerler taştan ayaklara otururken diğerleri ahşaptan direklere oturmaktadır. Yapının içi oldukça sade olup, bezeme yoktur. Caminin iç mekanında kuzey cephesi kadınlar mahfili olarak düzenlenmiştir. Kadınlar mahfilinin kuzeyine sonradan açılmış bir kapıyla son cemaat yerinin üzerine geçilmektedir. Caminin dışında, doğu tarafinda, cemaat fazla olduğu zaman namaz kılabilmesi için yapılmış bir namazgah ve mihrabı görülmektedir.
Süslemesi : Yapıda herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. Malzeme ve teknik : Yapının duvarlarmda kaba yönü taş, taşıyıcı ve üst örtüde ahşap malzeme kullanılmıştır.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ