Kırşehir-Çiçekdağı

Çiçekdağı


Çiçekdağı

Konumu
: 39º.37’ Kuzey, 34º.24’ Doğu
Yüz Ölçümü : 950 km²
Nüfus : 18.038
Merkez : 6.604
Kasaba ve Köyler : 11.434

TARİHİ
Çiçekdağı 1845 yılında Boyalık adında bir köy iken Yozgatın Kızıl koca ve Sungurlunun Selmanlı Bucağına bağlı kalmış, Sultan Mecit saltanatının son yıllarında Mecidiye adı ile Yozgata bağlı bucak olmuştur.
1855 yılında Mecidiye Bucağı İlçe olarak örgütlenmiştir. 1910 yılında ilçe sıfatı kaldırılmış Kırdök köyü İlçe olmuş ve buraya bağlanmıştır. Mecidiye 1912 yılına kadar bu ilçeye bağlı kalmıştır. 1912 yılında yeniden ilçe olmuş, 1914 yılında ise ilçe teşkilatı Mucura kaldırılmıştır. 1915 yılında tekrar ilçe haline getirilmiştir. 1930 yılında ilçenin adı değiştirilerek Çiçekdağı olmuştur.
Akçakent’ in ilçe olmasıyla yüzölçümü 1409 km.2 den 950 km2 ye düşmüştür.
COĞRAFİ YAPISI
Çiçekdağı 39-37 kuzey enlem ile 34-24 doğu boylamları arasında yer alan Çiçekdağı ilimizin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 950 km olan ilçenin topraklarının 13.842 hektarı ormanlarla kaplıdır. Denizden yüksekliği 1220 m’ dir. Toplam nüfusu 18.038, merkez nüfusu 6.604, köylerin toplam nüfusu 11.434 dir. 2 kasaba Belediyesi ve 44 köyü vardır. Çiçekdağı ilimize 66 km uzaklıktadır.
Paleozoik yaşlı seriler ilçenin doğusunda granit,siyenit ve diorit gibi mağmatik taşlar ile temsil edilmektedir İlçenin büyük bir kısmı tersiyere ait formasyonlardan oluşmaktadır. Özellikle Neojen ve Oligo-Miosen yaşlı serilerin geniş yer kapladığı Çiçekdağı’nda akarsu yataklarında ise kuaterler yaşlı seriler tespit edilmiştir.Oligo-Miosene ait jipsli seriler ilçenim kuzeyinde yaygındır.
İklimi karasal iklimdir.Yaz aylarında tropikal hava kütlesinin etkisi ile artan sıcaklıklar kış aylarında ilçeyi etkisi altına alan polar hava kütlesinin etkisi ile iyice düşmektedir.Yıllık yağış miktarı 340 mm olup en fazla yağış Nisan ayında en az yağış ise Ağustos ayında görülür.İlkbahar aylarında ısınan havanın yükselmesi ile sık sık kırkikindi yağışları, kış aylarında ise cephesel yağışlar görülmektedir.
Çiçekdağı çevresinde iklime uygun olarak kurakçıl bitkiler gelişmiştir.Özellikle geven,ada çayı,deve dikeni,kekik,yonca ve sığır kuyruğu geniş alanlarda göze çarpmaktadır.Çiçekdağı üzerinde meşe ve karaçam ormanlık alanları oksijen miktarı bakımından dünya standartlarının üzerinde değerler sahiptir.100. yıl Atatürk Çamlığı görülmeye değer bir milli parktır.
İlçede tarım ve hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır.Son yıllarda mevcut termal kaynaklar ve 100. yıl çamlığının turizme kazandırılma çalışmaları ilçenin gelişmesine ve tanınmasına katkı sağlayacaktır.ilçede kurulu olan Çiçekdağı Tarım İşletmesi 1942 de kuruldu 16.375 dekarlık bir alanda yonca korunga arpa ve buğday üretimi yapabilmektedir.İlçede kurulan küçük ölçekli tesisler bölge insanın ihtiyacını karşılayamadığı için ilçe halkı ihtiyacını Yerköy ilçesinden karşılamaktadır.
EKONOMİK DURUM
A) İlçemiz Merkez Fevzi Çakmak Mahallesinde inşaatı devam eden, Küçük Sanayi Sitesi 95 dükkandan ibarettir. İlçede 2 adet un fabrikası mevcut olup faaliyetini sürdürmektedir.
B) İlçemizde Ziraat Bankası bulunmaktadır. Hizmet binası mülkiyeti kendine ait müstakil 2 katlı binada halka hizmetine devam etmektedir.
C) İlçemiz coğrafi yapı itibari ile orman içi ve orman etrafı köyler ile orman envalinden yoksun köylerden ibaret olup 44 köy, 2 kasaba ve ilçe merkezinden müteşekkil yüksek rakımlı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan ekonomik yapıya sahiptir. Bilhassa Tahıl,Bakliyat,Ayçiçeği vs. mahsullerin yetiştiği bir bölgedir.
İDARİ YAPI
İlçemizin 2 kasabası, 44 köyü ve de 3 mezrası bulunmaktadır. İlçe merkezine en uzak köyü 50 Km ile Çiçekli Köyü, 3 Km ile de en yakın Harmanpınar Köyü bulunmaktadır.

Kaynak: T.C Kırşehir Valiliği

2 Beğeni