Konya - Güneysınır

Emir

Moderatör
Moderatör
image


Alıntı:

Güneysınır, Konya’ya 75 km uzaklıkta, Konya-Karaman D715 karayolunun 11 km. batısında yer alan ilçe merkezini oluşturan iki yerleşim yeri, Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun olarak bilinen köylerdir. Her iki köyle ilgili kayıtlara, 1531 tarihli Muhasebe Defteri’nde ve 1584 tarihli tahrir defterlerinde rastlanmaktadır. Ayrıca Elmasun, 19. yüzyılda Batılı coğrafyacılar tarafından hazırlanan çeşitli haritalarda, örneğin Tallis tarafından yayınlanan 1851 tarihli Asia Minor haritasında gösterilmektedir. Her iki köy cumhuriyet döneminde, önce Bozkır ilçesine bağlı iken sonra 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır.

20.05.1990 tarih ve 20523 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile 09 Mayıs 1990 tarihinde Güneybağ ve Karasınır Belediyelerin tüzel kişiliği kaldırılarak “Güneysınır” adıyla tek bir belediye kurulmuştur. Karasınır, Güneybağ ve Emirhan ise ilçenin Mahalleri haline gelmiştir. İlçe idare binalarının Karasınır ve Güneybağ Mahalleleri arasındaki ortak uzaklıktaki alana taşınmasıyla ilçe merkezi oluşmuştur.

Halk arasında “Gavur Hüyüğü” ve “Güdelesin” diye bilinen hüyükten ve civardaki bazı köylerden, eski çağlara ait topraktan yapılmış çanak, çömlek, tuğla ile madenî eşya kalıntılarının ortaya çıkmış olması; ilçede yerleşik hayatın çok eski zamanlarda başlamış olduğuna işaret etmektedir. Bilge Umar’ın Türkiye’deki Tarihsel Adlar kitabında Elmasun adının etimolojisi Hititlerden önce Orta Anadolu’ya hakim olan Luwi diline dayandırılmaktadır.

İlçe, Toros dağlarının eteklerinde kurulmuştur. Tepeliklerinde ormanlar ve yaylalar aşağılarda geniş ovalar vardır. İlçe ormanları ardıç, meşe, çam ağaçlarıyla kaplıdır. Ovaları ise bereketli tarım arazileriyle kaplıdır. İlçenin yerleşimi, sıradağların bitiş noktasıyla ovanın başlangıç noktasındaki bölgededir. Bu nedenle ilçede dağ, orman, ova gibi her türlü doğal yapı bulunmaktadır. Kış aylarında kar olarak düşen yağışlar, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur şeklindedir. Göksu Şelalesi ilçemiz sınırları içerinde olup ayrıca ilçede 4 adet gölet bulunmaktadır. Bunlar; Kızılöz, Mehmetali, Aydoğmuş, Bardas Göletleri’dir. Güneysınır Göleti’de yapım aşamasındadır.

Güneysınır ilçesinin en önemli gelir kaynağı tarımdır. İlçemizin ürün desenini buğday, arpa, nohut, çerezlik kabak, ayçiçeği, fasulye ile bağ ve meyve alanları oluşturmakta olup meyvecilik olarak elma, kiraz, şeftali çoğunlukta olmak üzere badem ve ceviz üretimi de yapılmaktadır. Tarımdan sonra halkın ikinci gelir kaynağı hayvancılıktır. İnek, koyun, keçi, tavuk ve hindi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçede özel sektöre ait modern büyükbaş hayvancılık, yumurta ve kuluçka tavukçuluğu tesisleri bulunmakta olup arıcılık da önemli bir gelir kaynağıdır.

Kaynak:
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular