Akçadağ
Yüzölçümü 1.193 kilometrekare, toplam nüfusu 21 bin 513 (2007 sayımı) ve Malatya’ya uzaklığı 37 kilometredir. Akçadağ, Ören ve İkinciler Höyük’teki yüzey araştırmalarına göre ilk yerleşim Eski Tunç Çağında başlamış, Geç Hitit, Roma ve Bizans devrinde devam etmiştir. 1850 yılında bugünkü Levent beldesinde teşkilatlandırılan ilçe 1858’de bugünkü ilçe merkezi Arga’ya taşınmıştır.
Denizden yüksekliği 925 metre olan ilçenin doğusunda Malatya merkez ilçe, güneyinde Yeşilyurt ve Doğanşehir, batısında Elbistan (K.Maraş), kuzeyinde Darende ve Hekimhan ilçeleri bulunmaktadır.
İlçenin Kürecik ve Levent olmak üzere 2 beldesi, merkez Ören ve Yukarı Kozluca olmak üzere 3 belediyesiyle 72 köyü, 9 mahallesi ve 169 mezrası vardır. Ova ve dağlık bir konumda kurulan ilçede karasal iklim egemendir. Çiftçiliğin her türlüsüyle uğraşılmakta, aile ekonomisi genelde tarıma dayanmaktadır.
İlçe sınırları içerisinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Sultansuyu Tretme Çiftliği mevcut olup, bu çiftlikte tarım ve meyvecilikle birlikte hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizin ünlü yarış atları burada yetiştirilmektedir. Sultansuyu ile Levent Vadisi gezilecek yerler arasındadır.
Bağlı belde ve köyler şunlardır:
Aliçeri, Altınlı, Aksaray, Aşağıörükçü, Bayramuşağı, Bölüklü, Büyükçimis, Bahri (eski ismi Çatyol), Dedeköy, Derinboğaz, Develi, Doğanlar, Dümüklü, Esenli, Gülpınar, Güzyurdu, Fatih, Hançerli, Ilıcak, İkinciler, Kadı İbrahim, Karamağara, Karanlıkdere, Karapınar, Keklikpınar, Keller, Kömekavak, Mihmanlı, Muratlı, Ören, Pınarlıgeçit, Resuluşağı, Sarıhacı, Şıhlar, Yağmurlu, Yalınbudak, Yalınkaya, Yalımlı, Yukarıörükçü, Kürecik, Kepez, Aksüt, Bekiruşağı, Çakılpınar, Çevirme, Darıca, Demirciler, Duruluova, Dutlu, Düvencik, Gürkaynak, Harapuşağı, Kalıyalı, Kasımuşağı, Ortaköy, Taşveler, Tataruşağı, Yenipınar, Yukarı Kozluca, Levent, Bağköy, Büyükköy, Çatalbahçe, Çobanuşağı, Doğantepe, Esenbey, Kayadibi, Kolköy, Kozalak, Kurtuşağı, Küçükkürne, Mezraköy, Sakalı Uzun ve Taşolar.
Alıntı: Malatya il kültür ve turizm müdürlüğü