Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Malatya-Arguvan | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Malatya-Arguvan

crypton

Uzman
Uzman

Arguvan​

172141,arguvan.png

Yüzölçümü 1037 kilometrekare, toplam nüfusu 6 bin 322 (2007 sayımı) ve Malatya’ya uzaklığı 72 kilometredir. Morhamam, Karahöyük ve İsaköy’de yapılan yüzey araştırmalarına göre en eski yerleşimin Bakırtaş Çağında başladığı, eski Tunç, Hitit, Roma ve Bizans devirlerinde devam ettiği anlaşılmıştır.
Doğuda Arapgir, batıda Hekimhan, kuzeyde Sivas ile Divriği ilçesi, güneyde Malatya ve Elazığ topraklarıyla çevrilmiştir. Malatya’nın en az nüfus yoğunluğu olan ilçesi Arguvan’dır. İlçenin Yoncalı olmak üzere bir beldesi, merkez olmak üzere, bir belediyesi, 46 köyü, 4 mahallesi ve 73 mezrası vardır.

Arguvan ilçe merkezi devamlı yer kayması sebebiyle iki defa değişmiştir. Yeni yerleşim yeri, eskisinin 2 km. kuzeyinde yer almaktadır. Yüzey şekilleri açısından genellikle engebeli olup, kuzeyi dağlık güneyi ise plato özelliği taşımaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin iklim özelliklerini gösterir. Meyvecilik yapılmakta, hububat ve baklagiller üretilmektedir. Arguvan’ın kavunu çok lezzetli olup rağbet görmektedir.

İlçe merkezine 10 km uzaklıktaki Kızık köyünde bulunan Balıklı Çeşme, yine ilçeye 10 km mesafedeki Bemara Çayı’nın geçtiği yeşilliklerle dolu vadi, ilçenin 3 km uzağında Dolaylı Mahallesinde Büyük bağ adındaki kaynak ile Görge köyündeki Deliklitaş belli başlı gezinti yerleridir.

Bağlı belde ve köyler şunlardır:

Arguvan’a bağlı bucak ve köylerin nüfusu 7 864 tür. Akören, Armutlu, Asar, Asmaca, Aşağısülmenli, Bahçeli, Bozan, Bozburun, Çavuşköy, Çayırlı, Çevreli, Doydum, Ermişli, Eymir, Gümüşlü, Güngören, Güveçli, İçmece, İsaköy, Karababa, Karahöyük, Kışla, Kızık, Koçak, Konakbaşı, Koyuncu, Kuyudere, Morhamam, Tarlacık, Tatkınık, Yamaç, Yayıklı, Yazıbaşı, Yeniköy, Yenisu, Yukarısülmenli, Yürektaşı, Çobandere, Yoncalı, Alhasuşağı, Göçeruşağı, Gökağaç, Kömürlük, Kurutaş, Sığırcıuşağı ve Görge.

Arguvan Türküleri

“Geleneksel halk müziğimizin farklı bir söyleyiş tarzının belirgin bir örneğini de Arguvan ve köylerinde okunan Arguvan havaları oluşturur. Söyleyiş tarzının kolaylığı, sözlerin anlaşılabilir ve basit olarak işlenişi, konuların güncel ve herkesçe yaşanabilir olması, duygulu ve güçlü ifadelerin kelimelere yüklenişi Arguvan türkülerini benimsetmiş ve yaygınlaştırmıştır. Yöreye ait birçok türkü TRT repertuarında yer almaktadır. Anadolu halk türküleri içerisinde, Arguvan ezgilerinin önemli bir yeri ve katkısı vardır. Bu da hayatın bir parçası olarak türküleri yaşayan ve algılayan Arguvanlı için doğaldır. Türküler bazen sevda, hasret, ayrılık yüklüdür. Bazen de acıların dertlerin dile getirildiği motiflerle haykırır bizlere” (Hüseyin Şahin / Süleyman Özerol- Arguvan Türküleri kitabından).

Arguvan denince akla “türkü” gelir, “Arguvan türküleri” gelir. Ünü Malatya’yı aşıp tüm Türkiye’ye yayılmış türkülerin onuruna her yıl Temmuz ayında bir festival düzenlenir. ‘Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’ adıyla düzenlenen festival süresince türküler-şiirler okunur, konserler verilir. Sadece müzikseverler ve müzikle uğraşanlar buluşmaz bu festivalde, çoğu gurbette birçok Arguvanlı bir araya gelir, hasret giderir.

Alıntı: Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Son düzenleme:

Konu görüntüleyen kullanıcılar